facebook facebook
 
 
 
   
 
Kinect: какво не знаем за него
11.11.2010 | автор: Филип Станиславов


Вносител:

сайт на продукта »

Дебютът на новия контролер Kinect на 4 ноември в САЩ (а от скоро и в Европа) постави края на един огромен проект, който Microsoft официално започна по време на миналогодишното Е3. В същото време появата на контролера слага началото на нова ера в начина, по който геймърите управляват игрите. Или поне така твърди американската компания. Все още е рано да правим окончателни изводи, затова нека погледнем Kinect от малко по-различна и донякъде критична гледна точка.

Вие сте контролерът – буквално

Едно от основните неща, което отличава Kinect от конкурентния Move и конзолата Wii, е начинът, по който контролерът възприема случващото се около него. За разлика от другите джаджи, които са базирани на motion-sensing технологията (т.е. просто следят движението на контролера като Move или Wiimote), Kinect сканира цялостната среда. Той изготвя карта на помещението, определя вашето положение и автоматично изолира различните предмети, които нямат отношение към него. С други думи Kinect разпознава геймърите от плът и кръв и игнорира саксиите, които може ад имате в стаята си. Освен това уредът умее да различава структурата на тялото, така че да разбира кога пред него стои възрастен и кога – дете.

Софтуерът е специално пригоден за него

Доста шум се вдигна около новия дашборд за ХВОХ360, който трябваше да донесе необходимата Kinect функционалност. От опасения за масови банове, през проблеми със съвместимостта със старите игри, до оплаквания на създателите на инди заглавия – всичко това бе част от глъчката, която предшестваше пускането на даша. Сега той вече е факт и все още не се е случило нещо с апокалиптични размери. Първоначалната версия на новия даш е опростена, но Microsoft обещава множество подобрения по функционалността му с течение на времето.

Има интересни игри, но просто не са много

Kinect стартира с относително скромната селекция от 12 заглавия. Освен Kinect Adventures, което влиза в пакета, най-забавни изглеждат Kinect Sports и Dance Central. Проблемът е, че хардкор заглавия практически няма, ако не броим Fighters Uncaged. Lionhead Studios вече обявиха, че ще добавят възможност за управление чрез Kinect в тяхната Fable III, но на този етап всичко попада в сферата на развлекателните и семейни игри.

Kinect не е перфектен

Колкото и да не ни се иска да го кажем, Kinect има своите ограничения. Те се отнасят преди всичко да средата, в която го ползвате. Едно от основните опасения преди пускането му – това, че няма да функционира добре в тесни пространства – се потвърждава при първоначалните тестове. Въпреки уверението на Microsoft, че не ни трябват повече от 7 стъпки, Kinect Sports например не винаги успява да „види” краката на играещите футбол именно на 7 стъпки от сензора в тясно помещение. Мнозина казват, че при игра на двама души едновременно системата също не работи особено добре.

Друг проблем идва от разпознаването на гласовите команди, когато стаята не е напълно тиха. Светлината също е от значение – сензорите се затрудняват, когато има прекалено много сенки, затова в идеалния вариант помещението трябва да е добре осветено от поне два светлоизточника или много добра естествена светлина. 

напиши коментар
 

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 12.11.2010, 07:57 ?. :

абсолютни глупости са това за мене!

408 мнения
профил »
boilera каза на 12.11.2010, 12:14 ?. :

Абсолютна помия е т'ва Kinect!

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 13.11.2010, 11:53 ?. :

Така говориха и за Wiimote-а, ама сега много хора го харесват...

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 22.11.2010, 13:49 ?. :

Абе бойлер няма ли да ти е готино да гледаш "геймъри" как се гърчат като момиченца пред ТВ-то ? :D

5 мнения
профил »
max_payne2323 каза на 12.11.2010, 14:40 ?. :

Изобщо не е нужно стаята да е добре осветена... Дори не е нуждно да има каквото и да е осветление(само светлината от телевизора върши работа!)

За гласовите команди е много спорно - много зависи от тествания софтуер (при Sonic Riders например изобщо не работи) както и от произношението !

242 мнения
профил »
HunteR каза на 13.11.2010, 10:15 ?. :

Kinef - sux...

380 мнения
профил »
des каза на 14.11.2010, 06:48 ?. :

абе...за кинект незнам. Самата идея ме кефи и заради това, колко е трудна да се изпълни, съм наясно, че едва ли Кинект ще цъфне в 100%-ия си вид на пазара

1 мнения
профил »
spritable каза на 14.11.2010, 10:16 ?. :

Да отричаш нещо което не си видял и пробвал е чиста проба проява на ниска култура, простотия и странични ефекти от пуберитета.

90 мнения
профил »
Slackers каза на 15.11.2010, 10:01 ?. :

Имам невероятната възможност да усетя "Project Natal"(xbox 360 kinect), мога да кажа, че хората от Microsoft са се представили на едно прилично ниво, като имаме предвит, че преди 10 години играехме на Терминатор, Нинтендо или Сега с 2 копчета, да не говориме, че този контролер е като новоредено бебе което го очаква мн. развитие за напред.Kinect-a просто е една голяма ревулиционна стъпка в гейм индустрията, но ще я усетиме след време.

Та мисълта ми е да плюеш без дори да си докосвал контролера за който говориме е просто смешно, несериозно и глуповато, а може би има голяма доза завист от хората с клавиатури и мишки !!!

62 мнения
профил »
Unit 1 каза на 20.11.2010, 14:36 ?. :

Недей да правиш обобщения, моля те. Аз също съм за PC-тата, но следя развитието на проекта, още откакто доби публичност и нямам търпение да го ползвам, пък било то и на XBoX.

375 мнения
профил »
grand6master каза на 11.06.2011, 17:51 ?. :

това е пълен боклук вместо да натисна едно копче аз ще си говоря с пада ,на английски - ако некой те види ще помисли че си луд ,а до не говорим че не можеж да го ползваш вечер щото ще събудиш некой
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

Монитор: Acer Predator XB240H

ОЩЕ контролери
Волан: Canyon CNG-GW3 222
Kinect: какво не знаем за него 179
Волан: Thrustmaster Ferrari F430 Racing Wheel 149
Волан: Driving Force GT 141
Волан: 4in1 Racing Wheel Hama 140
Мишки: A4 Tech X7 V-Track F4 и X7 V-Track F5 140
Волан: Hama Racing Thunder V5 130
Волан: Hama V18 за PS2 127
Волан: Gembird STR-FFB2 126
Клавиатура: Steelseries Merc Stealth 119