facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Killzone 3
Ревю | 06.03.2011 | автор: Ивелин Г. Иванов


оценка:
Производител:
Guerilla Games
Издател:
Sony CE
Жанр:
Шутър
Платформа:
PS3
сайт на играта »
Цена:
129.00 лв.
купи играта »

плюсове

Феноменална графика

Разнообразен геймплей

Солиден мултиплейър

минуси

Объркваща история, слаби водещи персонажи

Липсва онлайн кооперативен режим

Някои сравнително дребни аудио бъгове

Без съмнение Kilzone 3 е впечатляващ шутър, далеч над средното ниво за жанра. Също толкова сигурно е, че това е най-доброто издание в поредицата до момента.

Първото нещо, което няма как да не забележиш, е графиката – новият Killzone е може би най-впечатляващият във визуално отношение шутър от първо лице на пазара в момента.  Не е задължително цветовата палитра да хареса на всекиго, но усетът към детайла и тоновете въображение, вложени в това заглавие, са безспорни. Към всичко това се прибавя и повече от приличното разнообразие от сетинги. От изпепелените от войната градски пейзажи, през странните, изпълнени с извънземен живот джунгли, та чак до снежно-арктическите простори, Killzone 3 няма да остави очите ви да скучаят нито за миг.  Играта разполага с достатъчно впечатляващ графичен енджин, който не се задъхва дори за миг, докато те залива с всевъзможни визуални фокуси, които карат игралния свят да изглежда още по-жив и динамичен. Звукът на Killzone 3 е на същото завидно ниво, особено когато става дума за

„симфонията на разрушението”

– всевъзможните взривове, стрелба, екзотични шумове от двигатели на бойни машини, лъчеви оръжия и какво ли не още. В комбинация с безупречно замислените и настроени вибрации на геймпада, този шуутър създава почти стопроцентова илюзия, че именно ти държиш това или онова оръжие и именно ти натискаш спусъка. Като си говорим за звук, не мога да подмина и войсовърите, или по-скоро една от ролите в тях – тази на хелганския индустриалец Стаал, озвучен от Малкълм Макдауъл. Не че останалите актьори не са на ниво, но Макдауъл (както обикновено) е наистина убийствен. За съжаление това в известна степен подчертава и една от основните слабости на играта – липсата на запомнящи се типажи, особено в лагера на „добрите”, но за това малко по-нататък.  Геймплеят на Killzone 3 е не по-малко впечатляващ.

Играта те грабва още в първите десетина минути

и въпреки дребните камъчета, тук и там по иначе гладкия като чисто нова магистрала геймплей, не те пуска до самия финал. Ритъмът, в който се редуват предизвикателствата, е абсолютно безпогрешен, без намек дори за монотонност или повтаряемост. Хората от Guerilla дори малко са прекалили на места в желанието си да ни бомбардират с все нови и нови изненади на сравнително кратки (понякога твърде кратки) интервали. Престрелки в ходом се редуват с управление на екзоскелети (крачещи роботи, снабдени с картечница и ракетомет), секции „на релси”, в които играещия поема – да речем - картечницата на управляван от играта танк. След това идва ред на изпълнения с ракетна раница, битка с гигантски (в буквалния смисъл) бос робот и така нататък, и така нататък. Всичко това, макар и определено увличащо и забавно, от време на време те оставя буквално без дъх, а понякога дори ти се иска да се задържиш за малко повече на някоя от „атракциите”, допаднала ти повече. Но не – създателите на играта вече те дърпат за ръка към следващата изненада, нетърпеливи да покажат, че Killzone 3 може и това, и това, и това... Да, Guerilla определено са къдърни момчета, но все пак се надявам, че в неизбежното следващо издание на Killzone те ще стеснят малко кръга и ще се научат повече да се фокусират върху най-добрите си хрумвания.

Мултиплейърът


също е, очаквано, на изключително ниво. Всичко на всичко трите му режима ще са повече от достатъчни, за да ви гарантират месеци и месеци стабилна онлайн тръпка. „Opеrations” категорично е фаворитът ми измежду тях, освен всичко останало и заради кътсцените, които правят изживяването далеч по-пълноценно. Общо осемте карти са създадени с въображение и умение, с които могат да се похвалят малцина левъл дизайнери в този занаят. Системата за вдигане на ниво е чудесно хрумване, според което играещият може да „похарчи” спечелените с пот, кръв и сълзи точки както намери за добре. Известно разочарование идва от факта, че единственият кооперативен мултиплейър е офлайн, на разделен екран. Но нека приемем, че това едно от много малкото неща в тази игра, за което нейните създатели просто не са намерили време.  Може би

най-голямата изненада

за мен в Killzone 3 дойде от Move функционалността. Бях, меко казано, скептично настроен относно възможността един „серозен” шуутър да се играе смислено с новата играчка на Sony. Но се оказа, че греша. Казано накратко – новият Killzone е първата и повече от достатъчна причина за кой да е хардкор геймър да си купи Move, при това на секундата. С новия контролер играта придобива абсолютно друго измерение, далеч по-реалистично и убедително. Забравете за игрите със светлинен пистолет от PS2 ерата – това е нещо съвсем различно. Управлението е толкова адекватно, че дори на високите трудности имаш усещането, че почти чийтваш. Ето това вече е контрол , достатъчно до прецизността на комбото от мишка и клавиатура. Единствено движението на камерата, когато искаш да излезеш извън настоящия екран има нужда от доизпипване, но това далеч не изглежда като проблем без решение. И, да, онлайн мултиплейърът с моушън контролера на Sony е абсолютна приказка. Единствения показател, по който тази игра може да търпи сериозни критики несъмнено е

историята

И не че става въпрос за някакъв нещастен напън без грам умение и въображение – не. Просто е крайно време някой да вземе правенето на игри наистина на сериозно и в тази индустрия също да дойдат истниски, професионални „разказвачи”, каквито в киното има от десетилетия насам. Създаването на добра, да не говорим, впечатляваща история си е занаят не по-малко от всеки друг и той се подчинява на стриктни правила, които просто трябва да се знаят. Такава каквато е в момента, историята на Killzone 3 по-скоро обърква и като цяло минава край теб без да те докосне на каквото и да е ниво. Героите, особено положителните, са твърде безлични, водени от твърде неумело скалъпени мотиви и морал. И, не, това не е напразно мрънкане, защото добрата игра не е просто точки плюс правила, по които да постигнеш максималния им брой. Добрата игра е изживяване. А за да има пълноценно изживяване, играчът трябва да може да се идентифицира с героите в играта.  Killzone 3 е заглавие, което категорично препоръчвам за личната ви колекция. Ако не за друго, то дори само за изпитате още сега купона от играенето на шуутър с контролер от ново поколение, какъвто определено е PlayStation Move. 

напиши коментар
 

85 мнения
профил »
sis0 каза на 07.03.2011, 17:42 ?. :
Редактиран на 07.03.2011, 17:42 ?.

Вече започнах да се замислям дали да не си взема пс3 заради тази игра ... и можеби 2 ката :)

408 мнения
профил »
boilera каза на 07.03.2011, 19:08 ?. :

Недей.

560 мнения
профил »
dogma каза на 07.03.2011, 20:38 ?. :

Да ви кажа, и за така - заради Killzone (всичките), двете Uncharted с тенденция за третата, Resistance, Metal Gear и Heavy Rain. Като се замисли човек, има сериозни причини да притежаваш PS3 :)

142 мнения
профил »
Warpld каза на 08.03.2011, 10:18 ?. :

Добавям и God of War, Bayonetta, Vanquish и Red Dead Redemption :). Иначе точно на KillZone-a не съм фен.

97 мнения
профил »
i6mi6 каза на 08.03.2011, 11:32 ?. :

Аз си взех и не съжалявам.Ако можеш взимай и започвай.Сега чакаме Uncharted 3

36 мнения
профил »
fire_flame каза на 10.03.2013, 00:18 ?. :
Редактиран на 10.03.2013, 00:20 ?.

Bayonetta я има и за xbox360

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 08.03.2011, 09:15 ?. :

Има и още как - аз сега играя Killzone 2 и не съжалявам грам - адския шутър .

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 08.03.2011, 09:40 ?. :

Добре де, ама само аз ли намирам враговете за по-добре изглеждащи от "добрите"?!
Главния герой & компания изглеждат сякаш са изживяли последните си 2 и половина години в кашон, в Студентски град.

158 мнения
профил »
NeoRage-X каза на 08.03.2011, 10:07 ?. :

Играта е страхотна. Местата където се дънеше КЗ2 са пипнати до префктност при третата част. Изиграх я буквално на един дъх играта и я препоръчвам на всеки който има достъп до PS3.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.03.2011, 10:38 ?. :

още играя resistance 2, ще и дойде времето и на тази игричка

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 08.03.2011, 13:09 ?. :

Преди време играх КЗ 2.Реших да и дам шанс,но бързо,бързо я продадох.Определено не е за всеки вкус.Играх бетата на 3-ката и определено ме впечатли визията,а така като гледам и кампанията ми се вижда яка.Бетата ме надъха и затова започнах 2-ката,но се оказа различно и е съвсем нормално.Кадърни са пичовете все пак.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 08.03.2011, 19:06 ?. :

KillZone за мен е най-добрия шутър въобще.

30 мнения
профил »
dubwise_warrior каза на 09.03.2011, 20:28 ?. :

и за мене :) оригинала според мене е с класа над двойката и тройката

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 10.03.2011, 15:44 ?. :

най-вероятно не говори за Killzone 1, който е само за Playstation 2

не знам, но единицата не е толкова култова колкото са 2 и 3

31 мнения
профил »
darkeci каза на 09.03.2011, 11:36 ?. :

С кой move контролер сте играли играта?

380 мнения
профил »
Alaster каза на 09.03.2011, 14:46 ?. :

Един от малкото шутъри, които играя с удоволствие.

8 мнения
профил »
RivaTNT каза на 08.07.2011, 14:39 ?. :
Редактиран на 13.07.2011, 20:29 ?.

Страшна игра

8 мнения
профил »
RivaTNT каза на 13.07.2011, 20:28 ?. :
Редактиран на 13.07.2011, 20:31 ?.

Страшна игра,оня ден си я поръчах по интернет от Озон.Взех си и HDMI кабел графиката е супер и е супер брутална играта.Сега играя в интернет голямо меле става от два дена не съм спирал стейшана.

37 мнения
профил »
RifleMan каза на 24.09.2011, 10:07 ?. :

Ехх, много е яка играта, до колкото я виждам. Много искам да я поиграя ама на ! Не разбирам защо не излезна и за Xbox 360 и PC. Каква е тази дискриминация |(

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 22.11.2011, 22:59 ?. :

shtot twa e GayStation 3 Exlusive zaglavie ei zatwa mu vikam GayStation xD
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Killzone 3

новини:
Не бързайте да залагате, че следващата част на шутъра ще е сред първите next-gen игри, но и не отписвайте напълно тази възможност. Бъдещето изглежда интересно.
Sony ще извади онлайн режима на ефектния шутър от първо лице и ще го предлага за сваляне като самостоятелна безплатна игра. Или почти безплатна.
Холандското студио е запретнало ръкави, за да продължи популярната шутър серия на Sony, но дали вече не става въпрос за next-gen издание?
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Killzone
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Halo: Reach 176
Halo 3: ODST 26
Crackdown 2 10
Duke Nukem 3D: Megaton Edition 9
Battlefield 1 8
Destiny 2 8
Doom 2016 5
Homefront: The Revolution 5
Legendary 3
F.E.A.R. 3