facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Killer is Dead
Ревю | 27.05.2014 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Grasshopper Manufacture
Издател:
Deep Silver
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

стилна е, поне това е факт

относително работеща бойна система

минуси

кич, кич и пак кич

сексизъм, който дразни

история, от която ще ви се завие свят

Гейм индустрията в Япония традиционно се отличава с някои от най-колоритните дизайнери изобщо. От Шинджи Миками през Хидеки Камия, та до Гоичи Суда, дизайнерите в Страната на изгряващото слънце често пъти са значително по-колоритни дори от създаваните от тях игри. Това твърдение важи в пълна сила особено за Гоичи Суда, който вече повече от десетилетие радва конзолните геймъри с атрактивни и противоречиви заглавия. През последните години той е особено продуктивен и заглавията, в които има участие следват едно след друго – Diabolical Pitch (XBOX360, творчески директор), Shadows of the Damned (PS3/XBOX360, директор и сценарист), Lollipop Chainsaw (PS3/XBOX360, творчески директор), Liberation Maiden (3DS/iOS, директор и сценарист), Black Knight Sword (PS3/XBOX360, изпълнителен продуцент и сценарист), Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day (PS3. сценарист) и Lily Bergamo (PS4, продуцент). Ако се вгледате в тях обаче първото, което ще забележите е, че те са само за конзоли. С изненадващия РС порт на Killer is Dead това обаче ще се промени.

Класиката Killer7 с ново лице

Пусната през 2005 г. за GameCube и PS2, Killer7 е първата игра на Суда, издадена извън Япония, която едновременно с това го прави известен на широката гейм публика. Без да е директно продължение, Killer is Dead се явява духовен наследник на Killer7. Вече веднъж се спряхме на играта, когато тя се появи за PS3 и XBOX360 миналата есен, но сега е време за второ мнение за качествата й – мнение, което всъщност се оказва доста по-различно.

В главната роля е Мондо Запа – един наемен убиец, който работи по договор, спускан му от неговия шеф Брайън, огромен негър, чието половина лице е механична маска и който пали пурата си с огнена струя от същата такава механична ръка. Историята ще ви отведе до най-невероятните места, които може да си представите – от битка в имение на тъмната страна на Луната през 1000-ния етаж на футуристичен небостъргач до бясно преследване с мотор и... тигър, яхнат от Якуза бос, продал душата си на дявола. Разбита на епизоди с уникални имена, тя проследява пътуването на Мондо към бъдещето, миналото и Луната.

Ядрото на геймплея е достатъчно просто, за да го овладеете бързо. Мондо се управлява от трето лице и използва поредица от атаки с меча си, за да елиминира различните врагове, които се появяват. Той може да отбягва удари, да контрира и да се хвърля настрани, както и да си помага с още допълнителни трикове, които се отключват и купуват. Неговата ръка се трансформира в няколко вида огнестрелно оръжие или бормашина, с която пък разбива блока на врага.

Визия и малко отгоре

Благодарение на стилизираната визия, действието в Killer is Dead е невероятно бляскаво както в пряк, така и в преносен смисъл. Ярки експлозии от цветове се появяват всеки път, когато Мондо направи специално комбо, а гледката на летящия на забавен кадър убиец, който обезглавява поредния противник неминуемо увеличава атрактивността. Оставяйки обаче настрана контрастната графика, самото преминаване през нивата в Killer is Dead е изненадващо скучно и повърхностно. Всяка зона изглежда като празен коридор и понеже интериорният дизайн се повтаря доста дори е възможно да се объркате в малкото места, където структурата на нивата не е напълно линейна. Битките определено имат своите екзотични моменти, но за съжаление всичко извън тях е толкова абстрактно и ненормално, че цялостното изживяване така и не успява да се развие в нищо смислено.

С изключение на концепцията за „тайнствения наемен убиец“, в играта няма никакъв друг установен контекст и тя не си поплюва в опитите си да пренесе всичко в сферата на възможно най-откаченото и нереалистичното. Още първата мисия пренася Мондо в сюрреалистична къща, наподобяваща „Алиса в Страната на чудесата“, където той убива десетки чудовища, а по-нататък преследва човек по повърхността на Луната. Всичко е странно и ненормално, а от тук насетне нещата стават само още по-извратени. Хубаво е, когато дизайнерите проявяват повече въображение, но от мешаната скара в Killer is Dead трудно може да се извлече някакъв смисъл. Усещането е просто за общи стилистични идеи или бързи хрумвания, които Суда се е опитал да превърне в цели завършени нива, но в играта просто няма достатъчно субстанция, която да държи този дигитален Франкенщайн заедно.

По отношение на съдържанието, Killer is Dead предлага странични мисии с минимални задачи – използвайте картечница, за да покосите вълни от врагове, открийте всички гадинки в къщата или смачкайте враговете с мотора си. Всички тези мисии не допринасят с нищо за сюжета, а геймплей механиката не е достатъчно интересна или комплексна, за да направи тяхното самостоятелно изиграване удовлетворяващо. И говорейки за удовлетворение, лично аз все още не мога да разбера какво точно е имал предвид Суда с добавянето на т.нар. „жиголо мисии“.

Сексизъм c гейм лице

В хода на кампанията Мондо получава възможността да срещне привлекателни дами на различни места – най-често барове – и да изпие тайно с поглед пищните им деколтета и други интимни места, докато те не гледат. След като играчът спечели достатъчно точки, правейки това, Мондо може да даде на жената някакъв подарък, за да „спечели сърцето й“ и ако нещата се развият в правилната посока, нещата продължават към гореща сцена в леглото, която камерата предвидливо не предава. Напълно открит съм за сексуално съдържание в игрите, стига то да бъде в подходящ контекст или да служи на някаква артистична или сюжетна цел, но тези мисии не са нищо друго освен произволно и безсмислено еротично съдържание. Те изглеждат не на място, показват лош вкус и понеже няма нито диалог, нито някаква реална продължителна връзка с представител на противоположния пол, жените са редуцирани до безлични парчета месо, а това само засилва всичко негативно, което може да се каже за начина, по който се представя нежния пол във видео игрите.

Между тромавите нива, несвързаната история и отблъскващите жиголо мисии ще откриете много малко неща в Killer is Dead, които може да ви допаднат. Мързеливият гейм дизайн и слабите опити за осигуряване на смислено преживяване и развлечение уморяват бързо и няма да се учудя, ако се откажете от играта дори преди да видите финалните надписи. Ако го направите дори няма да сбъркате – ако изобщо има някаква цел, Killer is Dead може да послужи единствено за пример какво не трябва да се прави в опит да се създаде вълнуващ и интересен развлекателен продукт. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista, 7 или 8; CPU: Intel Core i5-2400 CPU @ 3.10GHz; 2GB RAM; видео: GPU that supports Shader Model 3.0
напиши коментар
 

66 мнения
профил »
dakata каза на 28.05.2014, 06:57 ?. :

Не мисля, че това е сексизъм. Това си е обичайната простотия с която да привличат лапетата, друг е въпроса дали са я внедрили с вкус. И Гералд от Ривия оправи бая жени, но там беше готино заради шарените картички. А пък бардакът в Fable:TLC си ми остава любимо преживяване! :)

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 28.05.2014, 07:24 ?. :
Редактиран на 28.05.2014, 07:26 ?.

http://pcmania.bg/Killer-is-Dead/?go=games&p=deta il&articleId=7348

5/6

Интересно защо някои ревюта в PC Mania се пишат с такава липса на синхрон с ревю на същата игра за друга платформа...

560 мнения
профил »
dogma каза на 28.05.2014, 11:58 ?. :
Редактиран на 28.05.2014, 11:58 ?.

Токси, нормално е, различните хора имат различни мнения. Suda51 е страхотен, но и на мен Killer is Dead ми харесва най-малко от последните му 10-тина игри. Най-нормалната му игра е Shadows of the Damned, препоръчвам я на всеки, който може да я пробва.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 28.05.2014, 07:50 ?. :
Редактиран на 28.05.2014, 09:55 ?.

Сигурно защото мастър расата са по-претенциозни :)

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 28.05.2014, 10:35 ?. :

"сексизъм, който дразни"

Определено. Това е което ме отблъсна от играта, колкото и странно да звучи.

679 мнения
профил »
torrin каза на 28.05.2014, 10:50 ?. :

тази игра е поредния пример за това че игрите са и се правят за определена платформа. Безумна игра, но шом се харесва на конзоладжиите да си я играят, РС версията е излишна

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 28.05.2014, 11:10 ?. :
Редактиран на 28.05.2014, 11:36 ?.

Виждам нова кръв в екипа :) браво,браво.Иначе ревюто е хубава и описва съдържанието на играта много точно.Чакаме още ревюта.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 28.05.2014, 12:27 ?. :

Не позна: http://bit.ly/RATLlF

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 28.05.2014, 12:52 ?. :

Хахаха не съм забелязъл явно :D

63 мнения
профил »
Kirilicata каза на 11.06.2014, 23:26 ?. :

Абе къв е тоя минус за сексизъм? Стига сте се правили на западни гейм медии.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Killer is Dead

Ревю:
С последният си проект Suda51 наистина отива отвъд всякакви граници на това което сме свикнали да виждаме в игрите му. И като цяло това е за добро.

новини:
Без да блести с голям хит, новата седмица няма да ни остави без интересни предложения, насочени към широк кръг гейм платформи.
Deep Silver обяви, че Killer is Dead – стилната екшън игра на Grasshopper Manufacture и Kadokawa Games – ще излезе и за PC през тази година.
Нова сериозна партида игри от различни жанрове и платформи се задават към нас през новата седмица и независимо от предпочитанията няма да скучаете.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58