facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Joint Operations: Typhoon Rising
Ревю | 10.05.2004 | автор: Димитър Трифонов - Димо


оценка:
Производител:
Novalogic
Издател:
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

След безспорните хитове на EA Games  – Battlefield 1942 с всичките му експанжъни и току-що излезлия Battlefield Vietnam, ясно се очертава тенденцията мултиплейър ориентираните шутъри от първо лице да се превръщат в най-търсените заглавия на пазара. Този факт определено не е останал незабелязан от маркетинговите стратези на NovaLogic. А това със сигурност е компания, която има традиции в разработването на екшън игри. Достатъчно е само да споменем за поредицата Delta Force. Именно опитът, натрупан при нейното разработване, е послужил като основа за създаването на Joint Operations: Typhoon Rising.

Бойно поле: Индонезия

Досега сме водили битки навсякъде по света. Като се започне от Северна Африка, мине се през плажовете на Нормандия и се стигне до делтата на река Меконг. Но за първи път ще участваме в боеве в една от най-интересните държави на Земята. Става дума за Индонезия. Това е страна, съставена от над 17 000 острова, разположени между Тихия и Индийския океан. Има население от 220 000 000 души и една от най-бързо развиващите се икономики в Азия. Но в сюжета на играта този факт изглежда не задоволява бунтовниците. Благодарение на разцеплението в националната армия местни сепаратистки лидери се снабдяват с най-съвременни оръжия. Така се обособяват отделни фракции, борещи се помежду си за независимост. Насилието и жестокостите спрямо цивилното население, както и заплахата за западните икономически интереси, налагат вашата намеса. Естествено, можете да се включите в боя и на страната на бунтовниците и да се сражавате за правото си на самоопределение.

Великолепната петорка

Независимо към ко й отбор ще се присъедините, на ваше разположение ще са пет класа бойци. Това са снайперист, картечар, пехотинец, инженер и медик. Всеки от тях има няколко различни модела. Разбира се, ще започна със скиновете, налични за Joint Ops Team, защото те са повече. Това е така, понеже този екип е съставен от войници, които идват от почти всички точки на света. Можете да избирате от различни националности като се започне от американци, британци, германци и се стигне до руснаци. Всички те са ветерани от предишни военни конфликти и експерти в различни области. Основната им задача е да спасят Индонезия от хаоса и да предотвратят разпространението на вълненията в останалите държави от региона.

При бунтовниците скиновете се изчерпват с мъжки и женски бойци, облечени с различни камуфлажи. Целите им също са различни. Сепаратистите твърдо защитават своите убеждения и амбиции за власт. Разцеплението на Индонезийската армия им помага да се превърнат в сериозен противник на международните сили.

Енджинът на играта позволява всички модели на героите да са максимално реалистични и напълно да приличат на своите двойници от истинския живот. За да се подсили още повече усещането за реализъм, в системата за набиране на екипировката е въведен лимит. Той е базиран на теглото на всеки отделен предмет. Така че няма да имате възможността да понесете на гърба си целия наличен арсенал, докато бродите из джунглата.

Огромни карти

Като стана дума за джунглата, време е да разкажа за нивата, които ви очакват. В single player mode това са 9 мисии, а в мултиплейър техният брой нараства на 30-40. И понеже действието се развива в Индонезия, повечето карти ще комбинират действия по суша и вода. Навсякъде ще изобилства от буйни храсталаци и дървета. Терените са основно няколко типа: джунгли, острови, крайбрежни ивици и населени места. В шутъра е включен и денонощен цикъл, където един час игра се равнява на пълни 24 часа. Повечето нива са достатъчно огромни. От NovaLogic обещават, че на най-големите карти ще могат да играят до 100 геймъра едновременно. Със сигурност това може само да ни радва, дори и да е малко преувеличено. Хубави емоции предизвиква и добрата графика, отлично пресъздаваща характерните особености на индонезийския релеф.

Сега е моментът да се спра по-подробно на геймплея.

Екипът е всичко

Joint Operations е отборно ориентирана, което означава, че играта в екип е задължителна без значение дали се сражавате рамо до рамо с ботове или с живи геймъри. По подобие на BF поредицата и тук има контролни пунктове, които трябва да владеете, ако искате да спечелите крайната победа. Колкото повече ваши бойци има там, толкова по-бързо ги превземате. Разликата е, че сте ограничени кои опорни точки можете да нападате. Позволено ви е да атакувате само най-близките до тези, които вече контролирате. Ето защо е изключително важно добре да координирате атаките на вашите бойци.

На голяма част от картите има и поддържащи бази. В тях не можете да се раждате, след като ви убият, но можете да ги използвате като снабдителни депа за амуниции и здравни пакети. В играта разполагате с командно меню, чрез което имате възможност да давате заповеди на съотборниците си по време на престрелките и така по-точно да направлявате посоката на атаката.

Иначе при мултиплейъра няма големи изненади. Типовете игра са стандартните Deathmatch, Team Deathmatch и Capture the Flag, както и по-малко популярните Advance и Secure Mode. Typhoon Rising е първото заглавие на NovaLogic, което притежава Spectators Mode. Това позволява на неиграещите също да наблюдават сраженията. В пакета мисии са включени и няколко нива, където до осем геймъра ще могат да се изправят срещу компютъра в кооператив режим.

Напълно управляеми бойни машини

Както в своите основни конкуренти от BF поредицата, и в Joint Operations всички превозни средства могат да се управляват. Спокойно можете да си изберете как да се намесите в битката: като пилот на хеликоптер или като механик-водач на бронетранспортьор. Общият брой на машините е 29. Включени са представители на всички съвременни типове бойни средства. Става дума за нападателни и транспортни хеликоптери, БТР-и и верижни машини на пехотата, HUMMER-и, ATV-та, всевъзможни камиони и дори кораби на въздушна възглавница. И двата отбора притежават напълно равностойни бойни единици.

По същия начин стои въпросът и с личното оръжие на всеки играч. На разположение са всички съвременни образци на военната индустрия на САЩ и Русия. Естествено Joint Ops Team използва американски пушки, а индонезийските бунтовници – руските им еквиваленти. Изборът е достатъчно голям, за да не се чувства никой ощетен.

Дойде време за финалните ми редове. Новата игра на NovaLogic определено ще се намеси сериозно в борбата с BF за привличане на повече фенове за каузата на мултиплейър ориентираните шутъри. Наистина, заглавието има нужда от още няколко настройки и балансиране, но до официалната му премиера всичко би трябвало да бъде изгладено. Важното е, че играта оставя след себе си много приятно впечатление и множество изстреляни гилзи. 

 
системни изисквания
Pentium 1.4 GHz, 256 MB RAM
напиши коментар
 

2186 мнения
профил »
iddqd каза на 07.01.2013, 19:22 ?. :

Яко Джоинт
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68