facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
James Bond 007: Blood Stone
Ревю | 06.11.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Bizarre Creations
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
71.95 лв.
купи играта »

плюсове

Нещо ново за феновете на Бонд

Стилна визия и озвучение

Преследванията са приятна изненада...

минуси

... но са прекомерно скриптирани

Престрелките са посредствени

Много слабо АІ на враговете

Стелт елементът не е развит

Прекалено, прекалено къса

Кой не знае Джеймс Бонд, кой не е чувал за него? Прочутият английски агент се радва на нестихваща популярност, при все че специално игрите никога не са успявали да пресъздадат напълно усещането за приключенията му. От времето на класическата GoldenEye останалите Бонд игри, доколкото ги има, само са се плъзгали по повърхността, без да предложат дълбочина на геймплея, каквато подобава на добро заглавие.
 
На старта

С поредната задача да поправят този пропуск са се заели момчетата от английското студио Bizarre Creations, известни с аркадния си шутър The Club и рейсър поредицата Project Gotham Racing. За новата си игра James Bond: Blood Stone те твърдят, че ще съчетава есенцията на въпросните две игри - динамични екшън сцени и бесни преследвания, при това не само с коли, но по въздух и вода.  
  
Липсата на нов Бонд филм прави появата на James Bond: Blood Stone обещаваща, най-малкото защото феновете на Агент 007 все пак ще получат своята доза приключения, а в същото време играта няма да бъде автоматично заклеймена като поредния опит за бърза печалба покрай лентата. Първата мисия на играта обаче успява отлично да ни накара да забравим, че пред себе си имаме не филм, а компютърна игра. Пристанището на Атина е пресъздадено отлично и човек спокойно може да загуби няколко секунди, за да се наслаждава на гледката, която представляват акостиращите в пристанището яхти под слънчевите лъчи.

Когато малко по-късно приключите тази въвеждаща мисия, ви предстои следващата доза филмово влияние. Официалното начало на играта прилича досущ на начало на филм и има защо. Ветераните от филмовата поредица за Джеймс Бонд Даниел Крейг и Джуди Денч са дали своите ликове и гласове на играта, а към тях се присъединява и известната певица Джос Стоун, която освен че има роля е написала  и изпълнява главната песен към Blood Stone. Сценарият на играта е дело на ветерана Брус Файерщайн, който е работил по филмите GoldenEye и Tomorrow Never Dies. Историята е банална, но иначе напълно в духа на филмовата поредица. Имате корпорация, разработваща биоматериали за военните, задължителната руса кукла и модерният руски олигарх. С други думи, все едно че сме получили нов филм, само че интерактивен.

Първата стъпка накриво

В основата си Blood Stone е екшън, който има няколко основни характеристики - система за прикриване и опит за стелт елемент. Контролирайки Бонд от трето лице, използвате различни обекти за прикриване и отстранявате враговете си с двете си оръжия, които може да имате на разположение във всеки един момент. Проблемът е, че много скоро ще видите, че и двете характеристики са напълно излишни и реално не придават никаква дълбочина на геймплея.

Системата за прикритие работи добре, като едно натискане на бутона изпраща Бонд към най-близкия обект, а стойката му се променя автоматично съобразно височината на прикритието. Лошото е, че в относително редки случаи наистина ще имате нужда от това прикритие и то няма стратегическо значение. Когато нещата са направени добре, като бягството от затвора в Бирма например, се получават наистина дивачимни сцени.

Но по принцип изкуственият интелект на вашите противници е толкова нисък, че 90 процента от тях се превръщат в пушечно месо, което може да остреляте без да си правите труда да се прикривате. Колкото и да се стараят създателите на играта, те просто не са успели да създадат динамични престрелки, в които да се борите за всеки метър и реално да разчитате на прикритието. Като цяло престрелките в Blood Stone са доста посредствени и не предлагат никакво предизвикателство.

Друго нещо си е Фишър

След това идва стелт елемента, който играта се опитва да предложи на няколко пъти. Обезвреждане на камери за наблюдение, кражба на лични данни в сибирска рафинерия, разбиване на пароли в казино в Монте Карло - всичко това има потенциал за стелт геймплей, но не е реализирано достатъчно добре. В популярната култура Джеймс Бонд може и да е по-известен от Сам Фишър, но агентът на Третия ешалон е къде-къде по-подготвен в компютърните игри. Нещо повече, всякакво сравнение между начина, по който действа Сам, и това, което прави Бонд, е обида за първия. В Blood Stone играта се опитва да ви накара да мислите, че в придвживането ви има нещо специално и че незабелязаното промъкване е жизненоважно, което просто не е така. Първо, грацията, с която се движи Фишър тук просто отсъства, защото Бонд е доста по-тромав и ограничен откъм маневри. Второ, дори да ви забелжат, враговете ви рядко правят сериозен опит да вгорчат живота ви. При игра може да се натъкнете на потресаващи ситуации, когато може да застреляте някого, а партньорът му, който стои буквално на три-метра в съседното отворено помещение, наблюдава случващото се безучастно. С други думи, стелт в играта няма. 

В опит да изкопират системата Mark and execute от SC: Convcition, създателите на играта са въвели нещо подобно, наречено Focus aim. Когато сте близко до някой враг, може да го обезвредите само с ръце. В резултат на това получавате еднократна възможност да използвате Focus aim или точно прицелване на леко забавен кадър. Може да имате до три активни Focus aims максимум, но предвид споменатия екшън характер на играта те рядко имат някакво особено значение.

За разлика от джаджите на Сам Бонд използва само една - своя смартфон, който е универсален уред в играта. С него магически виждате разположението и дори движението на враговете си, различни обекти, които трябва да вземете, за да извлечете повече информация, както и пръснатите наоколо оръжия. Включването на джаджа, която да има по-сериозна роля в играта по принцип е добре, защото Бонд е известен със своите технически умения, но един смартфон просто не стига.

На четири колела

The Club не беше нищо особено, но Project Gotham Racing е читава рейсинг система, така че включването на преследвания с превозни средства в Blood Stone бе добра новина. Действително тези сцени са чудесно разнообразие на фона на постните престрелки и изглеждат доста ефектно. Поведението на колите не е особено добро и ще ви трябва малко време, за да свикнете, но поне чекпойнтовете са разположени доста начесто. Проблемът на преследванията обаче е, че са напълно скриптирани, което значи, че отново и отново ще наблюдавате една и съща ситуация - същият автомобил прави същите маневри, отстрани всеки път се случват еднакви неща и т.н.

James Bond: Blood Stone наистина имаше потенциал. Играта е доста стилна и изглежда и звучи много добре. Преследванията са отлично въведение и разнообразяващ елемент. Специално втората половина на нивото в Сибир наистина е страхотно и вдига адреналина. Лошото е, че в основата си това е просто един екшън от трето лице, който вероятно ще изиграете докрай, най-малкото защото е доста къс, но после бързо ще забравите. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core i3 или Phenom II x4; 2 GB RAM; видео: GeForce GTS 240 или ATI Radeon HD 3870
напиши коментар
 

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 07.11.2010, 17:35 ?. :

Играта си е мн добра даже...

191 мнения
профил »
MartoG каза на 07.11.2010, 17:45 ?. :

+1111111111 .. и на мен ми хареса адски много :)

191 мнения
профил »
MartoG каза на 07.11.2010, 17:52 ?. :
Редактиран на 07.11.2010, 17:54 ?.

Аз няма да я забравя скоро. :) "Специално втората половина на нивото в Сибир наистина е страхотно и вдига адреналина." - абсолютно вярно. Това може би е едно от най-хубавите нива в играта, ако не и най-хубавото. Вярно е, че стелт-а не е като в Сплинтър Сел, но все пак го има. Графиката е добра за 2010 година, АИ-то наистина не е на много добро ниво, но на трудност 007 са си бая зор 17-те мисии. Единственият голям минус (по мое мнение) е, че наистина е много кратка, минава се за 1 следобяд. :)

П.С. Радвам се, че юбилейният ми 100-тен коментар е за тази игра. :) Наистина си струва изиграването. :)

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 07.11.2010, 17:55 ?. :

Ами честито от мен. :D

191 мнения
профил »
MartoG каза на 07.11.2010, 18:24 ?. :

мерси :D

144 мнения
профил »
z1pp0o каза на 07.11.2010, 18:03 ?. :

Незнам аз я превъртях за 1 ден ама мн ми хареса който не я харесва да не я играй ?

408 мнения
профил »
boilera каза на 07.11.2010, 18:21 ?. :

Много висока оценка за пикнята.

35 мнения
профил »
Gamer_93 каза на 07.11.2010, 18:58 ?. :
Редактиран на 07.11.2010, 19:01 ?.

играта си е много добра но наистина много кратка но на 007 много трудна на моменти

44 мнения
профил »
hahooh каза на 07.11.2010, 19:58 ?. :

Как може стеалт елемента да не е бил добре развит като съм минавал цели нива стеалт,а да се твърди че Focus Aim-a не е полезен е просто ненормално твърдение...
Изглежда този дето е играл играта не е знаел как да я играе че да и се наслади на 100 %

8 мнения
профил »
Gordan23 каза на 07.11.2010, 20:06 ?. :

страхотна визия и еднообразен gameplay

144 мнения
профил »
z1pp0o каза на 08.11.2010, 04:22 ?. :

Играй WRC новата и тогава ми говори за еднообразен гамеплей

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 07.11.2010, 20:09 ?. :

Много ме изкефи "Aston Martin-a" :D:) :) :) :)

757 мнения
профил »
soti_n каза на 07.11.2010, 20:31 ?. :

Една игра, която се надявам да запомня дълго, поне по-дълго от нейната дължина. Верно, много е кратка. Дразнещи за мене бяха многото скриптирани филмчета в началото и честите чекпойнтове. Хубаво, че са се сетили за моментите с МПС-та, щото някак щеше да ми е скучно. И също така, както вие казахте няма никакъв стелт. Като се покажеш над някой параван и един уж да те е видял с периферното си зрение, означава, че всички са те видели и имат !, независимо дали са с гръб на 50 метра от теб.
Инак играта ми хареса :)

44 мнения
профил »
hahooh каза на 08.11.2010, 07:57 ?. :
Редактиран на 08.11.2010, 08:03 ?.

...

44 мнения
профил »
hahooh каза на 08.11.2010, 08:02 ?. :

Ех ще ме карате да направя клип да ви покажа как минавам някое ниво стеалт ама не ми се тегли пак играта.Даже доста често се случва да примамвам някои като се покажа леко зад ъгъла и се скрия веднага и идва да провери !
Това че играете стил ала сериозния сам няма как да има стеалт.
Поне 3/5 от играта съм я минал стеалт ако не броим гонките с колите !

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 08.11.2010, 14:37 ?. :

По принцип не съм гледал изцяло нито един филм на Бонд и въобще идеята около него с всичките му мадами и врагове, хай- тек играчки грам не ме вълнува, но не знам защо я играх тази игра! Радвам се, че го направих обаче, защото ми допадна и определено предлага адреналин на места, страхотни нива и тупалките, които Бонд раздава не са за изпускане. Понеже кошницата ми е вече на 3 години и се наложи да цъкам на абсолютния графичен минимум не можах да видя нищо от графиката на играта, но макар и това, което се видя беше радващо окото! Като цяло е кратка- да, но има какво да предложи на играча! :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 08.11.2010, 16:43 ?. :

Единственото интересно на Бонд е автомобилът му. Искам ги всичките.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 20.11.2010, 09:35 ?. :

Играта наистина не е нещо невероятно, но е сполучлива и приятна. Не съм съгласен, че престрелките и стелтът са толкова зле, играта адекватно пресъздава атмосферата на филмите. Стрелбата не е високоадреналинова, но в определени моменти от определени нива е повече от задоволителна, а в останалото време също бива. Има няколко доста кинематографични сцени, а преследванията са черешката на тортата. Скриптираността е неслучайна и точно тя ги прави толкова вълнуващи, всичко, случващо се, изглежда страшно красиво и тази игра е първият шутър, който съм играл, в който гонениците с превозни средства не отстъпват по нищо на останалия геймплей. Замръзналата река в Сибир ми е едно от любимите нива в компютърна игра въобще.

190 мнения
профил »
Freedom каза на 18.12.2010, 18:54 ?. :

Nightfire беше една много добра игра, абсолютен Бонд от всякъде!

1335 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2012, 21:18 ?. :

Ако за тази игра сте измъкнали едва 3.5 звезди, то не знам колко ще са в ревюто ви за 007 legends. Ако я пробвате ще се върнете в blood stone и ще ви се иска да откриете всичко онова, което досега ви се е сторило недоразвито, неподходящо или отблъскващо. Всичко там е в пъти по-занижено в сравнение с Blood Stone. Не знам каква е тая тенденция, каквато поемат игрите напоследък - всяко продължение е доста по-нискокачествена продукция в сравнение с оригинала. Първият пример, за който се сещам е Call of Juarez: The Cartel. За други игри не искам и да се сещам, понеже ме е яд колко добри поредици останаха с неразвит потенциал заради техните продължения, които изглежда от година на година започват да ги дънят все повече и повече.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
James Bond 007: Blood Stone

новини:
Съвсем скоро, след като бе окончателно затворено, студиото Bizarre Creations ще прелее част от специалистите си в новосъздадения независим разработчик Lucid.
Любителите на тайния агент, които предпочитат повече промъкване из сенките, сигурно ще се зарадват на факта, че Raven Software готви точно такава игра.
Само две седмици след премиерата на новата Бонд игра, английското студио бе сензационно затворено от Activision, а 200-те му служители - уволнени.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80