facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Il-2 Sturmovik: Forgotten Battles - ACE
Ревю | 09.04.2004 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
1C: Maddox Games
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

По простата физиологична причина, предизвикана от съотношението маса/мощност, човек е ограничен до наземно придвижване. Единствените ни реални шансове за самостоятелен полет са свързани с няколко екзотични и сравнително скъпи подхода: живот на планетата Плутон; балони; машинарии с подвижни или статични крилца; ракети; циркови оръдия, изстрелващи хора... За сметка на това малко по-виртуалното преживяване, макар и орязано от множество вестибуларни екстри, може да пресъздаде бляна на Икар значително по-лесно. Основните методи за това са два - вариант едно: химическа атака на мозъка с подходяща субстанция (екзотични подправки, съмнителни течности и т.н.) или вариант две - засядане пред някоя PC-щайга или конзола и джиткане на една от многобройните авиосимулаторни или аркадни игрички...

Ако в случая изберете последната възможност, не искате да изгубите цял ден и да ви сполети съмнително главоболие, най-подходящото нещо, на което можете да се спрете, е здрав джойстик, компютър и едно от следните произведения: Microsoft Flight Simulator или Il-2 Forgotten Battles. Причината за препоръчването на последните две е проста. Редмъндският продукт е една от най-пълните и добри цивилни самолетни геймки, комбиниращи сравнително качествена графика и много разнообразни реалистични детайли от управлението на аеропланите. Второто чудо, от своя страна, притежава всички тези елементи на квадрат, плюс една допълнителна част - здрав и вманиачаващ екшън.

И въпреки че тази руска игра, посветена на Втората световна, излезе преди доста тримесечия, в настоящето се случи

нещо наистина приятно

а именно публикуването на новичък и приятен експанжън - Il-2 Forgotten Battles Ace Expansion.

Тази свежа добавка запазва всички стари възможности за джиткане и допълва приятно всички елементи на играта. По подобие на оригинала наша милост може да се впусне в няколко кампании, да яхне множество автентични аероплани, да изиграе някоя самостоятелна мисия или да създаде оригинална баталия с помощта на опростения или пълен мишън билдъри.

Самите допълнения на Ace варират от част в част. В най-сериозния раздел на играта - пилотските кариери (кампаниите) са добавени четири напълно нови възможности. Списъчето е доразкрасено с историйки, посветени на Румъния, Словакия, Полша и Франция. Отделно в единичните самостоятелни мисии са прибавени няколко шукаритета, свързани с Япония. По отношение на собствените мисии - в олекотения вариант на играча са предоставени групичка нови самолети и една тихоокеанска карта. В другата по-пълна част са включени три-четири доста екзотични (но съществували наистина) машинарии.

Братя Райт vol. # 52

Ужасно приятно както при по-старите самолети, така и при новите, е много високото ниво на пресъздаването им. Ефектът начева още с оформлението на различните кокпити, окраски и се разпростира до фини елементи от рода на горивните смески и фините настройки по част от оръжията.

Самите аероплани, които са вмъкнати в експанжъна, са десетина (въпреки че иде реч за експанжън, списъкът е по-голяма от предложеното в много други симулатори). Част стават за летене, а останалите се включват към листата на евентуалните противници.

Едно от основните плюсчета се крие и в това, че разнообразието в групичката на попълненията е пълно. От една страна, са предложени няколко класически японски бойни самолета и техните вариации. От друга, са добавени и Летящата крепост на американците, както и нови модификации на основните класически въздушни машини. От трета пък, разполагаме и с дует екстра реактивни самолети YP-80 и Me-163, а от четвърта - с два странни проекта Mistel (прародителя на крилатите ракети) и SPB (самолет майка с прикрепени изтребители). От всички изброени единствено последната група е леко прикрита и трудна за използване.

За съжаление това това е свързано и с един от недостатъците на играта. Тази част на геймката има прилично влудяващ интерфейс. Привикването към него си е истинско изпитание, а досадните подробности, с които е изпълнен, са тонове. 

За джойстиците и хората

Нещото, което безапелационно продължава да се поддържа на ниво в Ace, е разнообразието на контрола. Листата с елементи за превключване и нагласяне е разположена в два последователни прозореца. Опциите, които могат да се пипат, са многобройни. Благодарение на това в Il-2 се постига едно значително приятно различие в нивата на джиткане. От една страна, при сложност на мах, играчът се изправя пред летящо чудовище, изискващо много умения и старание, а от друга, при изключени реалистични ефекти, полетите са леки, приятни и безметежни.

Минусчето, както и в много други подобни симулатори, е свързано с това, че комбинацията от клавиши, която трябва да се зазубри, е прилично голяма. Въпреки че във Forgotten Battles ще можете да се оправите и с десетина копчета, ако искате да се напредвате добре, ще се наложи да положите малко повече усилия в разходките по клавиатурата.

1939-1945 Live

В по-техническо отношение Ace си е отново прост експанжън. Видимите и реални промени в графиката, аудиото, динамиката и менютата, са почти незабележими. Въпреки това оригиналната геймка, която излезе преди симпатично количество луни, продължава да изглежда много по-добре от деветдесет и девет процента от конкуренцията. Картинките на играта са наистина адски впечатляващи. Основната част - самолетите са пресъздадени със стотици малки детайлчета. По време на полет си се вижда всичко - от съответното размазване на перките до гилзите, изхвърчащи при стрелба. Самата система на попадения и физическото им отражение върху корпуса на самолета, е малко бижу. От машините хвърчат различни по размер парчетии, а дупките, които остават, изглеждат порядъчно реално. Още по-голямо блаженство предизвикват наземните и водни повърхности, с които ще се сблъсквате. Forgotten Battles предлага един от най-хубавите терени в подобен род симулатори...
При звуковата част отново липсват явни новости, но и без тях Il-2 отново бие по точки събратята си. Ефектите са чудесни, а музиката (там където я има) е точно това, което би се очаквало от качествен представител на самолетния жанр.

Exit to Windows

В комплект с новия си експанжън, Forgotten Battles продължава да бъде черешката върху тортата на реалистичните бойни авиоигрици. Геймката предлага красива графика, подробно визуализиране на самолетите и симулиране на всичко, свързано с полета. Препоръчвам я горещо както на феновете, така и на всеки, решил да опита що за чудо са подобната порода произведения. 

 
системни изисквания
PIII 800; 256MB RAM; 32MB 3D video
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15