facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Heroes of Might & Magic 4: Gathering Storm
Ревю | 17.11.2002 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
New World Computing
Издател:
3DO
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

наличие на мултиплейър

четири нови същества

яка музика

оптимално създадени карти

минуси

банална история

липсват подобрения в графиката

на места картите са правени набързо и остават безлюдни

няма я атмосферата на Heroes 3

За ужас на повечето PC-геймъри на тазгодишното геймизложение ECTS ветеранът 3DO се ориентира главно към представянето на свои конзолни продукти. Разбира се имаше нещо и за нас, феновете на компютърните игри: заедно с многообещаващия готик-екшън от трето лице Four Horsemen of the Apocalypse компанията представи и първия експанжън за Heroes 4, известен под името The Gathering Storm. Add-on-ът се очакваше не толкова заради няколкото по-скоро символични нововъведения, вложени, вероятно за да обосноват прибирането на двайсетте долара за притежаването на диска, колкото заради обещания мултиплейър, за който всички фенове на поредицата плачат от доста време. В експанжъна дългоочакваният пълноценен мултиплейър наистина е налице. Очевидно 3DO го пуснаха чак сега, за да си гарантират, че продажбите на добавката ще бъдат съизмерими тези на основната версия на Heroes 4.

Като цяло това е нелош маркетингов ход, понеже така или иначе Heroes 4 се търгува добре и без наличието на мултиплейър най-вече заради славното минало на предните си части.

Известно е, че независимо от приличните продажби на Heroes IV, фирмата предприе мащабна чистка в екипа, работил по създаването на играта още през първата седмица след неговата официална премиера. Голяма част от хората бяха изхвърлени с шутове, а останалите можеха да продължат работа при унизителни за тях условия. Учудващо е, че при тези условия The Gathering Storm изобщо успя да види бял свят.

Трябва да се признае и че сравнениeто с думичката "Heroes" вече започна да губи магическото си значение, когато обясняваме, че някоя игра е еталон за походова стратегия. Напоследък излязоха много интересни и качествени заглавия в жанра, които успешно конкурират дългогодишния лидер. Сред тях безспорно са Age of Wonders 2 и Disciples 2, а с някои уговорки към тях можем да прибавим и реално-времевия титуляр Warcraft III.

Ето защо без особено въодушевление приготвих диска с add-on-а, както и предните два диска (понеже като повечето от вас вече бях изтрил Heroes 4 от харда си), и започнах да играя.

Нека да видим какво ни предлага The Gathering Storm и дали има за какво да се радваме. Jon Van Caneghem и неговите помощници дизайнери Christian Vanover и Bryan Farina са разработили пет нови герои. А те са: Bohb - архимаг, Agraynel - бард, Kozuss - чародей, Dogwoggle - варварин и Alita - некромант. С тази петица трябва да спрете полуделия магьосник Hexis, който иска да покори целия свят. Въпросният душманин е овладял силни магически познания в областта на природните стихии и смъртта, като със своите деяния заплашва не само кралството Devonshire, но и всички земи Lodwar.

Колкото повече нараства силата на магьосника, толкова повече се увеличава и неговото разрушително въздействие върху околната среда. Земята е поразена от земетресения, наводнения и бури. Както виждате,

сюжетът е повече от банален

той е направо наивен. Срещу сравнително скромен хонорар бих им измислил далеч по-увлекателна история (стига да имаше кой да ми предложи все пак :-)). Но така или иначе сюжетът не е всичко.

В играта са включени шест нови кампании (The Isle of Pyre, Into the Jungles, Isle of the Dawn, The Unexpected Prize, First Contact и The Gathering Storm) и 20 самостоятелни мисии, повечето от които предлагат средно големи карти с по двама или трима участници, което е много по-приятно за игра от предишните. Изключително забавна е шестата кампания, където петте героя трябва да положат съвместни усилия, за да се справят с безобразията, които прави Hexis. В другите пет сценария можете да играете поотделно с всеки един от новите персонажи.

Включени са седем нови сгради - пет нови магически магазина и две арени - бойна и магическа. В играта са вкарани четири нови същества и 16 непознати досега артефакта, като например Angel Feather Cloak и Necklace of Muses. Новите създания до едно са неутрални, както май можеше да се предположи и по-рано. Съществува и редактор за нива, който е направен значително по-удобно от този на Heroes 3 и с който се работи бързо.

В The Gathering Storm са премахнати някои от бъговете на оригинала - армиите вече не се затлачват при "drag and drop", магиите за телепортация и Displacement вече не действат, ако дадено същество има магическа резистенция, артефактът "The Purse of Penny Pinching" сега коректно намалява цената на войските, немъртвите герои не събират Stealth-опит... За щастие вече може да се прави attack spells на същества, които контролирате чрез хипноза. Друг плюс е, че когато научавате някое магическо умение от университета, получавате заклинанията от магическата кула в същото време, когато овладявате и самото умение.

Sacrifice повече няма да може да бъде правена върху войски, които не притежавате, а само временно управлявате (например чрез хипноза).
Хипнозата и хипнотичното умение на русалките вече може да служи за премахване на хипноза, тоест е нещо като средство за противодействие и защита на собствената войска.

Други коригирани дреболии са свързани с дипломацията и харизмата - когато вражески герой използва тези умения, за да привлече част от вашите войски, получавате диалогово прозорче, в което се съобщават загубите. Направени са и изменения по баланса (например в магията Sanctuary), които правят усещането от играта много по-приятно. Но принципни корекции в тактиката и стратегията на играта на практика няма.

За мултиплейъра трябва да се кажат предимно добри думи. Могат да играят максимум до 6 души. Хостът може да направи сесията през LAN, интернет или през GameSpy. Има възможност играта да бъде защитена с парола, за да могат да участват само свои хора. Може и да се укаже време за всеки ход на всеки играч. Който се интересува от GameSpy, трябва да знае, че софтуерът за него е на диск 2 към играта в директорията "Extras", а може да бъде изтеглен и от www.gamespy.com.

Изненада е новата музика, която е динамична, емоционална и приятна. Неин създател е Rob King от Green Street Studios, който композира всички мелодии в игрите на New World Computing.

Ако вземем предвид всичко казано дотук, трябва да признаем, че The Gathering Storm е един доста приличен add-on, който е добре обмислен и изработен. Убеден съм, че всички, които още играят Heroes 4, ще си го вземат. Обаче проблемът е друг - както показва и класацията ни, все по-малко хора обичат да приключенстват в света на Devonshire и тъгуват по времето на добрия стар Heroes 3. 

 
системни изисквания
P 350 MHz, 128 RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Heroes of Might & Magic V: Tribes of the East 6
Heroes of Might & Magic III: Shadow of Death 6
Heroes of Might & Magic IV 2
Heroes of Might & Magic 3: Armageddon's Blade 1
Heroes of Might and Magic III 1
Heroes of Might & Magic V
Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
Worms Reloaded 17
King's Bounty: Armored Princess 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12