facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Ревю | 05.08.2007 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Electronic Arts
Издател:
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
19.95 лв.
купи играта »

плюсове

Неочаквано решение за разнообразен геймплей

Приятна магическа атмосфера и визия

минуси

Нервопогубваща камера

Сложно управление

На човек започваше да му залепва езикът за небцето от захаросаните сиропи, които се лееха от поредицата за младия магьосник Хари (или поне така беше в моя случай). Но настъпи денят, в който от малката бисквитена къщичка, се подаде и гърбавият брадавичест нос на вещицата. Приказката стана по-мрачна, по-подходяща за израсналите (вече) с поредицата фенове. Така поне нашепваха стените на загадъчния Хогуортс, пропити с магия вече почти осем години (от началото на поредицата).

Насочеността на настоящата игра вече е към по-високи възрастови групи. Тук се крие и първата изненада - в случая „adult” не е задължително синоним на повече насилие, кръв и екшън, който наистина би бил една неуместна крачка в този случай. Вместо това търсенето на нови геймплей хоризонти е тласнало създателите в съвсем неочаквана насока.
Основната идея е

да съпреживявате с Хари

Целта е светът да е колкото се може по-истински, а не поредица от битки или пък задачи. Подбрано е едно неравномерно темпо, което постепенно ви въвежда в случващото се. Наоколо се мотаят неориентирани ваши колеги, чува се цялата типична олелия за едно училище и всичко е много магично и шарено. Има ги и всички очаквани детайли като портретите, които говорят, висящите свещи и всички вече до болка познати ни причудливи приумици, които са красотата на тази малка вселена.

Не оставайте с впечатление обаче, че няма и битки. Наред с изпълняването на различни задачи (като се започне с почистване, посещение на занятия и помощта, която оказвате на всевъзможни герои) съществуват и сражения (започващи с нахални младежи и стигащи до самия Лорд на мрака). За изпълнение на тази нелека задача разполагате с набор от нападателни и защитни магии, както и с шест съвсем различни заклинания, които например разместват предмети или могат да поправят счупени неща.

Тук е моментът да отбележа, че контролите не са идеални, но идеята, вложена в тях, е добра. Магиите се изпълняват чрез движения с мишката, като важна е траекторията, по която я местите. Така наистина трябва да запомните магиите и да се научите да ги използвате, а не само да натиснете едно копче и всичко да ви се снесе на готово. Лошото е, че при изпълнението не винаги нещата стават, както сте ги планирали. Добра идея е обаче и това, че вече ги няма всичките барчета за здраве, мана и прочее. Готино е, че ако Хари бъде ранен, това се отразява на самия модел в играта.

Интересен момент в геймплея е картата, на която се маркират важните места, хора и задачи. Много ми хареса как можете да маркирате даден обект на нея и пред вас се визуализират стъпки, които посочват пътя до желаната дестинация.

Основната история в играта

се припокрива и с тази във филма. Хари кара петата си година на магьосническо обучение в Хогуортс. Спасявайки своя противен братовчед, обаче той практикува магия извън позволените му предели и сега е заплашен с изключване от училището. Междувременно всичко подсказва, че предстои решителна битка със силите на мрака, а преподавателят по Защита от тъмна магия не желае да му окаже нужното съдействие.

Така Потър сам трябва да открие решението на загадката, като по пътя се справя и с никнещите като гъби след дъжд проблеми на странните му съжители, които с разнообразието си предлагат и нови странични истории, които не са част от филма. 

 
системни изисквания
CPU 1.6 GHz; 256 MB RAM; 64 MB Video (NVIDIA GeForce 3/ATI Radeon 8500)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Harry Potter and the Half-Blood Prince 31
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48