facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Hard Truck 2
Ревю | 20.07.2000 | автор: Владо Георгиев


оценка:
Производител:
ValuSoft
Издател:
ValuSoft
Жанр:
Състезание, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

От времето на първите автомобилни симулации нещата в бранша се промениха до неузнаваемост. През последните години станахме свидетели на появата на какви ли не вариации по тази тема. В станалата вече класика Need For Speed заставахме зад волана на спортните автомобили-мечта за всеки автоманиак, в ReVolt вместо да държим кормилото, стискахме дистанционното на радиоуправляеми колички. Едва ли има смисъл да споменавам безбройните заглавия, посветени на разнообразните спортни автомобилни състезания, а ако в понятието “автомобилна симулация” вкараме безкрайно забавните футуристични ралита, картинката става съвсем пъстра и трудна за описване. Не знам обаче по какъв начин да определя изключително странното заглавие – Hard Truck 2, продукт от усилията на руските LabSoft и 1С.

Когато преди няколко години се появи първата част на това заглавие под името Hard Truck – Road To Victory, (на руски - “Дальнобойщики. Путь к победе”), интересът към него беше повече от голям. Все пак не бяха малко тези, които проявиха сериозно любопитство към една от първите руски игри, създадени с амбицията да се продават добре и да спечелят доста почитатели по цял свят. Другата причина за необичайния интерес беше в това, че Hard Truck на практика се оказа първият симулатор с товарни камиони. За съжаление хвалбите на производителя се оказаха далеч от истината. За времето си играта беше с много високи системни изисквания, а резултатът - повече от плачевен. В графично отношение гледката се оказа пълна скръб, а претенциите за максимален реализъм също бяха много далеч от истината. Независимо от това Hard Truck – Road To Victory постигна прилични за посредственото си ниво продажби и явно това е дало основание на LabSoft и 1С, с помощта на разпространителя ValuSoft, да изстрелят на пазара продължението на тази автомобилна симулация.
Както и при първата част, отново обещанията на авторите са големи. Хубавото е, че този път те имат доста по-сериозно покритие. За разлика от оригинала, който си беше чисто състезание с товарни камиони, вторият епизод от тази странна симулация е променен до неузнаваемост. Единственото общо са товарните возила, които ще трябва да карате. Иначе играта е интересна

смесица от рейсинг, екшън и стратегия

със солидни бизнес елементи. Когато към това се прибави приличната графика и прецизността при пресъздаването на физическите модели на камионите, се получава един много любопитен коктейл, който обаче си има своята цена и тя се нарича системни изисквания. За да можете да играете при максималната резолюция от 1024/768 в 16-битов цвят и това да става без досадни накъсвания, ще ви е нужна система, която има в себе си поне Pentuim III, 64 МВ RAM и мощна графична карта. Колкото до графиката, трябва да кажа, че Hard Truck 2 е много далеч от това, което вече имахме възможност да видим в последното издание на Need For Speed. Детайлността в играта не е от най-високите, а прехвалените специални ефекти въобще не могат да бъдат определени като нещо невиждано. Същото важи и за звука, който без да блести с нещо особено, се вмества в съвременните представи за добро качество. Сравнително автентично е пресъздаден шумът от мощните двигатели на камионите, но не бих могъл да кажа подобни неща за изстрелите, експлозиите и грохота от сблъсъците, които звучат прекалено неестествено.

Hard Truck 2 не впечатлява нито с графичното и звуково оформление, нито дори със самото управление на камионите. Интерес предизвиква съчетанието на различните елементи в тази игра. По тази причина новото заглавие от каталога на ValuSoft е много трудно да бъде сравнено с други заглавия, тъй като в него ще можете да се насладите на

изключително увлекателен геймплей,

който до този момент няма аналог. И така, започвайки кариерата си като професионален превозвач, на разположение ще имате скромен бюджет и още по-скромен камион, с който ще е необходимо да извършите първия транспорт на стоки от склада до указаната от поръчителя крайна точка. След като натрупате малко пари ще можете да ъпгрейднете стария или да се сдобиете с нов камион, като ще можете да избирате между 12 различни по размер и марка возила.

В самото начало възможностите за избор на товар и маршрут са общо четири, а основната цел е да стигнете до целта в рамките на определеното време и е изключителна важност да запазите товара цял. Това означава да сте в състояние да се справите с разнообразните опасности и капани, които ви дебнат по пътя. Преди всичко това са различни банди, които горят от желание да споделите с тях товара си. Не по-малко досадни са и полицаите с техните навици да се появяват най-неочаквано и да проверят дали не превозвате някой незаконен товар.
Между представителите на закона и гангстерите има още една прилика – обичат да стрелят. А както можете да се досетите и сами, вашият камион няма никакви оръжия и единственото нещо, което ви остава, е или да спрете и да претърпите солидни финансови загуби, или да опитате да се измъкнете от преследвачите си. Съществува и трета възможност – да използвате силата на могъщата машина, която управлявате и да избутате натрапниците в някоя канавка, но това не помага особено срещу полицейски хеликоптер, въоръжен с оръдия. Опасност представляват също вашите конкуренти, които не биха се колебали да ви изхвърлят от пътя си.
И не на последно място променливите климатични условия също са фактор, който не е за пренебрегване. Тръгвайки на път, винаги рискувате да попаднете в гъста мъгла, проливен дъжд или на заледен път, така че бъдете готови и за изненади от този тип. Трябва да знаете, че всяка по-сериозна катастрофа освен че поврежда камиона ви, нанася и поражения върху стоката, която превозвате. В случай че претърпите тежко ПТП (пътно-транспортно произшествие) и машината ви вече не е в състояние да се движи, можете да се възползвате от варианта за спешна помощ, но това е крайна мярка, тъй като в този случай финансовите загуби за вас са повече от значителни. Преди да се отправите към крайната точка на маршрута е важно да знаете, че

възможните пътища са много и доста дълги

За щастие на разположение имате карта, която ще ви помогне да се ориентирате, а и по шосето е добре да наблюдавате указателните табели, които ще ви насочат към крайната точка на вашия маршрут. Чудесно хрумване от страна на авторите е да излязат от концепцията за затворените писти и да създадат едно отворено трасе с няколко възможни посоки за движение и скрити пътища, които отварят много различни варианти за стратегията на придвижване.

Hard Truck 2 е от игрите, които със сигурност ще останат в историята на PC-гейминга, тъй като съчетава в себе си най-различни жанрове и предлага геймплей от съвсем нов тип. Тя ще се хареса на любителите на новостите, но най-вече ще зарадва тези, които имат достатъчно време и търпение, за да се отдадат на това любопитно забавление. Макар и жанрово да е определяна като автосимулация, тази игра е нещо много повече от това и ако мога да си послужа с думите на един от шефовете в 1С, “Hard Truck” изисква от геймърите не само да натискат педалите, но и да вложат малко мислене”. 

 
системни изисквания
Pentium2 266 MHz, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31