facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Hard Truck: 18 Wheels of Steel
Ревю | 30.09.2002 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Sunstorm Interactive
Издател:
Valusoft
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

През последните месеци на геймпазара се появиха сериозно количество добри симулатори с камиони. Повечето от тях са изпипани, но все пак създават усещането за лека изкуственост. С Hard Truck 18 Wheels of Steel обаче подобни усещания не съществуват. Може да се каже, че тази игра е един истински тираджийски трепач. При започването й разполагате единствено с един влекач и малко пари, с които да положите основите на своя бизнес. Целта ви е да направите така, че вашата компания, която сте основали преди броени часове, да преуспее в своите начинания. Мисля, че първото съприкосновение с играта ще е малко объркващо заради множеството възможности, които ви се предоставят. Но след като схванете идеята и се впуснете във вихъра на действието, времето спира и не усещате как отново сте закъснели за училище, защото не сте успели да се отлепите от Hard Truck 18 Wheels of Steel.

Геймплеят

не се ограничава единствено с карането на камион върху перфектно асфалтираните американски пътища. В тази игра не сте просто шофьор - вие сте шеф на фирма, която трябва да управлявате с финес, защото в противен случай просто ще фалирате. Но все пак, като всеки печен бос от подобен род, вие също имате камион, с който се шматкате по американските магистрали и припечелвате лично по някой друг долар. Задача на играта, естествено, е да направите купища пари. За целта взимате товари от специализираните паркинги. Преди да се сдобиете с тях, първо трябва да разгледате особеностите им. А те са: докъде трябва да закарате пратката, за колко време, какъв е видът й и колко пари ще получите, ако спазите графика, който ви е даден (и не сте повредили товара с карането си).

След като направите няколко курса и припечелите разумна сума зелени гущери, можете да си ъпгрейднете возилото. Това става в съответните сервизи, отбелязани с гаечен ключ. Оттам можете да закупите и антирадар, нов касетофон, уред, с помощта на който проверявате своето местонахождение на картата, и още куп нужни и не чак толкова нужни джунджурийки. В случай че имате много кинти за харчлък, няма да е лошо да си купите и нов камион. Ако това, което играта предлага дотук, не ви е достатъчно, просто можете да отидете и да наемете професионален шофьор, който да работи за вас. Той ще бачка, само ако е доволен от процентите, които му предлагате като заплата. Естествено, едва ли се очаква от него да тегли ремаркетата на гръб, затова ще се наложи да му купите и камион. :)

Дамите и господата от Valusoft са се опитали да пресъздадат на компютърния екран абсолютно всеки детайл от тираджийската професия. Те са се погрижили да не можете да карате прекалено дълго, защото и на водача от време на време му се доспива. Ако не подремвате, рискувате да направите катастрофа. Опасността е голяма, защото дремещият тираджия започва да се прозява, a екранът става адски тъмен и не се вижда почти нищичко. Хубавото е, че абсолютно по всяко време на игра можете да натиснете плюса и да ви се покаже прозорче, където ще изберете колко часа да спите.

Накъде сме без куки?

Полицаи, естествено, присъстват и тук. Заради тях всички неутрални коли, камиони и мотори стриктно спазват правилата за движение по пътищата, дори повече, отколкото въобще може да се желае. Те спират на всеки светофар, а при изпреварване винаги пускат мигач. Когато пък карате на близко разстояние зад тях, колите ви правят път, за да ги изпреварите на спокойствие. Единственото нещо, с което не забелязах да се съобразяват, е ограничението на скоростта, въпреки че табелките са почти навсякъде. Ако и вие не взимате под внимание въпросните знаци, бивате погвани от лошите чичковци в сини униформи. Когато ви настигнат, пригответе си солидна сумичка за глоба. Естествено, големината на паричните санкции зависи от вас, тоест от нарушението, което сте извършили. Например ако превишите скоростта и веднага след като куките ви подгонят спрете, тогава няма проблем. Глобата ще е "само" триста долара. Но ако се правите на велики и се опитвате да им се изплъзнете, става лошо и санкцията, която ще ви треснат, може да достигне и десет хиляди. Моят съвет в такъв случай е - карайте внимателно с необходимата скорост и никога не се качвайте на возилото си, ако същия ден сте попрекалили с алкохола. ;)

Пейзажите

в играта са доста забележителни. По време на дългия път из огромните американски ландшафти, разположени в близо 11 щата, ще се насладите на невероятни действително съществуващи зелени поляни, пустинни магистрали, крайпътни мотели, бензиностанции и всякакви природни прелести, които съзнанието ви би могло да роди. Поредният голям плюс в играта е смяната на деня с нощ и на климатичните условия. Докато слънцето залязва, светът около вас придобива приятен оранженикав цвят. През нощта пък пускате адски силните фарове на вашия огромен камион и препускате по осветените от самите вас пътища. Ако ви налегне нуждата за сън, завали дъжд или пък впоследствие - и сняг, няма да е лошо да намерите някой евтин крайпътен мотел, в който да се подслоните. По този начин "пилотът" на камиона ще си възстанови силите и отново ще можете да карате спокойно.

Звуковото оформление

допълва играта по възможно най-добрия начин. Музиката е малко тежичка, но напълно приляга на атмосферата, създавана от Hard Truck: 18 Wheels of Steel. Специалните саундефекти са похвални, двигателят ръмжи почти перфектно. Дори клаксонът на всеки камион, който закупите, ще се различава от предишния. През дългия път ще ви разсейват ваши колеги, които бъбрят по радиостанцията. Също така от време на време ще се появява едно много досадно писукане. То се дължи на две неща: ако водачът на превозното средство има нужда от сън или ако сте си купили антирадар и той засече куки.
 
В крайна сметка, колкото и странно да звучи, много хора изпитват огромно влечение към внушаващите респект американски камиони. Има такива, които искат просто да се качат в една от тези гигантски машини, да я запалят, да натиснат педала на газта до тенекия и да направят едно кръгче. Ако и вие сте един от тях, но нямате възможност да изпитате това усещане на живо, то горещо ви препоръчвам Hard Truck 18 Wheels of Steel. Играта е адски зарибяваща. Седнете ли веднъж пред нея, има опасност да не можете да отделите поглед от екрана си. 

 
системни изисквания
P III 600 MHz, 128MB RAM,12MB 3D Video, Win XP
напиши коментар
 

1 мнения
профил »
dimittr каза на 04.07.2009, 16:49 ?. :

the best

1 мнения
профил »
Dakata Truck каза на 17.07.2009, 13:21 ?. :

kak se vadi lizzenz za da 6ofiora koito si nazna4il da raboti

1 мнения
профил »
roskoo каза на 14.03.2010, 19:20 ?. :

ee pich kak da si naprawq hard truck bez disk ?

117 мнения
профил »
gerg каза на 13.06.2012, 18:48 ?. :

чрез кракване

6 мнения
профил »
iLLumiNaTioN каза на 07.01.2011, 19:39 ?. :

mn qka igraa.. kolko sam q igral..:DD

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 25.02.2012, 23:05 ?. :

Ех, спомени... :) Тази игра я играх нон-стоп като бях на 10.

1 мнения
профил »
deniz каза на 12.06.2013, 15:01 ?. :

nqkoi znae li kak se zarejda gorivo
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15