facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Grand Theft Auto IV
Ревю | 31.12.2008 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Rockstar North
Издател:
Rockstar Games
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

GTA, достатъчен плюс

Ерата, имахме нужда от малко съвремие

Вниманието към детайлите

минуси

Фъканият неоптимизран енджин

Титаниевите дръвчета

Илядата и един бъга

Никак, ама никак не е лесно да пишеш за игра като Grand Theft Auto 4. От една страна знаеш, че вече се е строила армията от буквоядци и луди фенове, които ще изгризкат материала ти под лупа, заяждайки се за всяко мнение, различно от тяхното. От друга - играта вече е повече от половин година на пазара, но за конзоли и вече всеки знае до болка и сюжетните и геймплейните детайли. От трета GTA 4 е заглавие, към което бяха насочени адски много очаквания, нагнетени допълнително от дългия период около портването на играта за РС. И когато тези очаквания не се оправдаят напълно, е лесно да се хлъзнеш по склона на негативизма и да нахраниш здраво екипа от разработчици, който, не че не си е свършил работата, но си очаквал много повече.

Но нека не ви занимавам с авторски неволи и да ви представя PC-версията на четвъртата част на най-успешната серия в портфолиото на Rockstar. Като този път вместо да ви разказвам неща, които вече знаете, ще се опитаме да видим дали GTA 4 успява да оправдае вдигналия се около нея джангър.

Стори

Колкото и клиширано да е - ще започнем с историята. И нейният основен проблем/коз е Нико Белич. Бла-бла-бла, емигрант от Източна Европа (нека си го кажем - от Балканите), братчеда му го взима в щатите и това е вече толкова предъвквано, че няма накъде повече. Откакто поредицата мина в трите измерения, Rockstar винаги са подбирали много внимателно главния й герой и той никога не е бил чистокръвен янки. Само че според мен Нико се справя най-зле от всички до момента. За разлика от италианците с мафиотско минало и генгстъ афроамериканците, тъмните балкански субекти са една доста неясна тематика за хората отвъд океана. Крайният резултат е потресаващо невълнуващ. От една страна американци, европейци и японци не могат да разберат за какво иде реч. Няма филми за битието на балканците, нито пък играят кой знае каква роля в съвременният лайфстайл на западняците, за да ги почувстват близки (като италианците и негросите, свързани с мафия/рап). От друга страна, никой от дизайнерите на Rockstar не е и стъпвал по нашите географски ширини. Ако пък го е направил, това е било за не повече от седмица и сигурно човекът е бил одран от таксиджия-тарикат. Крайният резултат е избор на главен герой, с който не можеш да се идентифицираш, ако си балканец (и дори можеш да се почувстваш леко оскърбен) или не можеш да го разбереш, ако си западняк. Слабо! Всъщност не би трябвало да имаш проблеми с идентификацията, особено ако се възприемаш като слабообразован сексманиак, тарикат по природа и душещ за далаверка навсякъде.

"Пюре фън"

Комбинацията от отворен свят, странен хумор, кражба на коли и безсмислени убийства продължава да е атрактивна, а GTA 4 е играта, която ти дава всичко това най-добре. И все пак се забелязват няколко луфта в концепцията на мисиите. Най-често всичко се свежда до проста формула: открадни кола (спортен модел е за предпочитане), закарай дупето си до точка А, застреляй/вземи в колата човека Х, измъкни се/докарай го до точка B. Единствените променливи са А, B и X. А както всички знаем, монотонността, убива кефа... освен ако не става дума за шляпане на женски дупета, но и това омръзва след време. А в GTA 4 има достатъчно жени, над чиито четирибуквия да зулумствате. Защо да чакаш мод обществото да прави горещо кафе, когато можеш да си го направиш и сам.

Подземният свят винаги е бил свързан със серия от мъжки забавления и дизайнерите от Rockstar ти ги поднасят до едно. Докато не следваш плот мисиите, можеш просто да си губиш времето из Либърти Сити, харчейки натрупания с кървава пот кеш. Подобно нещо имаше и в San Andreas, но там страничната интеракция се свеждаше до блъскане на гирички във фитнеса и излизане с гаджето по ресторанти. Сега можеш да се моткаш по кафенета, пицарии, гейм клубове и пъбове с дартс и билярд. Най-забавно е естествено да извадиш от гаража тузарска количка и да се замъкнеш в стриптийз бара.

Но в един момент всички тези симулацийки на реалния живот могат да доведат до бруталното зацикляне, в което седиш пред монитора и се размотаваш из виртуални нет, боулинг и билярдни зали, вместо да го правиш навън с приятели. Идеята на игрите е, че ти дават възможност да зулумстваш на воля във виртуална среда и да правиш неща, за които не ти стиска или заради които ще лежиш в затвора. Затова тази среда се нарича в-и-р-т-у-а-л-н-а. Защото колкото и да е фън да пръснеш 1000 пискелизирани долара по полигонна танцьорка, то е с една идея по-забавно да излезеш из центъра на родния си град и да метнеш седмичната си заплата по истинско момиче.

Физика

Енджинът преживя страшно много промени от GTA 3 насам, а най-голямата от тях бе прилагането на физични закони. Спомняте ли си как всички ахкахме и охкахме, когато във Vice City стана възможно да пукаш гуми и да гърмиш коли с един точен куршум в резервоара? GTA 4 има всичко това, че и отгоре - всичко в Либърти Сити е максимално близо до реалността... е с изключения на озеленяването. Дори да минете близо до стоманен сфетофарен стълб, той ще се огъне и счупи. Но всеки мой опит да прегазя с пожарен камион фиданка в парка, завършваше с много намачкано желязо и ехидно хилещото се насреща ми дръвче, стоейки си невъзмутимо без дори драскотина пред колата. GTA е брутална и стана повод за доста скандали с премиерата си, но явно Rockstar-ци не смеят да разсърдят природозащитните организации и те безжалостно те ограбват от възможността да съсипваш зеленината на града.

Брутализъм

GTA 4 е кървава, вандалски жестока и вулгарна във всяко едно отношение. Което е и чарът й. Независимо дали пребиваш някого с бухалка, прострелваш крайниците му един по един с пистолет или взривяваш заседналата в задръстване колона от коли, около теб ще се изсипват фонтани от червени телесни флуиди и крайници. Забършеш ли някой с предницата на колата, ще видиш как тялото му изхвърча в разрез с всеки закон за гравитацията на планетата ни, за да се разпилее зад задната ти броня, оставяйки ти избора дали да се покажеш през джама и да довършиш работата с узи, или да набиеш ръчната и да дадеш газ на задна.

Заговаряйки за коли, както винаги Rоckstar са открили перфектния баланс между реализма и аркадността в тяхното управление. Ненужно е да изброявам колко и какви возила има в играта, още по-малко да ги сравнявам с реалните им версии. Автопаркът е най-модерният от всички игри в серията, а любимото ви возило е въпрос не само на скорост, но и на личен избор за стил. Някои от мисиите обаче изискват наистина скоростни коли или мотоциклети. Двата най-големи проблема, които ще спрат устрема ти да пресъздаваш движенията на Шумахер, са трафикът и системата от щети по колата. Принципно е трудно да караш бързо в препълнен град, внимавайки да не останеш без гуми, но ако към това добавите и мисиите, в които не само трябва да шофираш, но и да стреляш и получаваш адска комбинация.

Реализъм

Първите няколко GTA игри бяха с коефициент на реалистичност, колкото некорумпиран български политик - тоест, никакъв го нямаше. Тази тенденция се запази до San Andreas, но и там социалната пародия надделяваше над връзките с реалността. В този аспект GTA 4 се различава доста силно от предшествениците си. Дизайнерите са се стремили да приближат творбата си максимално близо до истинското - от вече споменатия физичен енджин до графиката. Интериорът и екстериорът на сградите са детайлни, същото важи и за моделите на персонажите, оръжията и колите. Ако за миг спреш и се загледаш около себе си, ще видиш колко много обекти има около теб във всеки един момент и всеки от тях е логично поставен на мястото си. След първите два часа обаче се концентрираш над мисиите и забравяш за детайлите.

Забравете за бонбонестата яркост на Vice City. GTA 4 е кафява, което е реалистично, ако приемем, че носиш перманентно тъмни цаки със съответния цветови филтър. Цветовата гама е придружена от цял куп ненужни DX ефекти, като блър, овър шейдинг и flare, а финалният резултат е благодарствена молитва заради auto-lock функцията на мерника, особено ако целта не е в непосредствена близост. Страничен ефект от цялата тази монохромна графична претрупаност, комбиниран с некадърността на техническият екип, работил по порта, е нестабилен фреймрейт и космически системни изисквания. Е, мерси! Вече си имаме Crysis, не ни трябва още една игра, за която да няма РС на цивилния пазар, на което може да се пусне с максимален детайл. Дори четириядрена, дву видеокартна машина се задъхва, ако избичите текстурните детайли на максимум, и то без включване на АА при резолюции под True HD.

Революция

Това, което GTA 4 предлага и излиза извън етикета "шлифовано старо", е мултиплейърът. За първи път в историята на франчайза имаш възможност да постреляш не по компютърно управляваните куки, а по реални хора и този режим се справя изненадващо добре. Изненадващо, защото в ерата на ексклузивните онлайн заглавия е трудно да пробиеш с шутър от трето лице и не оптимизиран нет код. Но GTA разполага с армия от фанатизирани фенове, а както всички знаем, веселбата по сървърите зависи колкото от самата игра, толкова и от играчите й.

Мултито няма да стане хит, но е добро, по-добро от очакваното и добър начин за разпускане между мисиите. Защото GTA 4 е доста дълга и в някои моменти доскучава, което е плюс - колко други игри могат да се похвалят с над 40 часа солиден геймплей, без да ймат RPG емблема на DVD box-a?

Финално

Не ме разбирайте погрешно. GTA 4 е безумно добра игра, но GTA 4 Games For Windows е един безумно некадърен порт. Колкото и да се опитват със създаването на клонинги, още не се е появила sandbox екшън, който дори да се доближи до перфекционизма и любовта към детайла на дизайнерите от Rockstar. Войс актингът, остроумните диалози, стотиците детайли на всеки един квадратен километър от Либърти са летва вдигната толкова високо, че повечето дори не могат да я видят.

Но както споменах в началото на материала - това е игра от такава величина, че всичко, свързано с нея, е гледано под гигантска лупа и след като РС феновете чакаха толкова дълго време, за да я получат на мониторите си, проблемите с енджина и бъговете са непростими. Така че ако все още не сте го направили, вземете си X360 версията на играта и я изиграйте с кеф, защото РС портът страда от проклятието на S.T.A.L.K.E.R. - мега добро заглавие, но фрашкано до козирката с технически проблеми. 

 
системни изисквания
Pentium 2,5 GHz, RAM 1 GB, 256 MB video
напиши коментар
 

14 мнения
профил »
dido4004 каза на 08.04.2009, 20:38 ?. :

Супер е не може да се сравнява с никои от другите версии графиката е супер и мога да влизам в всички врати.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 15.04.2009, 07:09 ?. :

Не ми хареса ревюто. Пропуснати са доста неща, за сметка на което мнението на автора за образа на Нико Белич определено ме подразни.

35 мнения
профил »
tikira каза на 15.04.2009, 13:55 ?. :

за мен тази игра е най-добрата аз огромен фен на GTA имам всички GTA за PC и сега като се докоснах до четворката забравих за абсолютно всички игри на компа (освен gta sa mp) Т'ва си е най-добрата игра за мен

238 мнения
профил »
io_bs каза на 17.04.2009, 15:14 ?. :

"като се докоснах до четворката забравих за абсолютно всички игри на компа" И с мен се случи същото. Играта е страхотна! Само дето като стигнеш до средата на играта и започва малко да ти омръзва...

99 мнения
профил »
Statis каза на 26.04.2009, 17:40 ?. :

Играта е добра, аме нещо много бързо ми омръзна. Естествено не пропускам шанс да взема някой камион и да всея хаос по улиците :) Never gets old.

19 мнения
профил »
GamBi7 каза на 05.05.2009, 16:49 ?. :

В играта всичко е изпипано мн. добре. Ако не бяха високите изисквания щеше да е единствена по рода си. Определено си заслужава да се изиграе и заради историята.

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 13.05.2009, 16:07 ?. :

Всичко е чудесно, само дето видеото въобще не се връзва с играта. Хората очакват да видят трейлър, а не филмче, направено на Video Editor-а.

41 мнения
профил »
Cyber-X каза на 29.05.2009, 09:24 ?. :

Изисквания:Pentium 2.5 GHz,ама друг път...Тя на 3.33 не работи а пък на 2.5 е абсурд...

4 мнения
профил »
Stefko каза на 10.06.2009, 10:58 ?. :

Да играта е страхотна но очаквах повече в някой отношения !

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 10:43 ?. :

NA men mi vurvi s 90 kadura !!
A puk za igrata tq e neveroqtna !!

25 мнения
профил »
nedelchon каза на 25.06.2009, 10:59 ?. :

igrata e mogo dobra,no sa prekaleno visoki iziskvaniata i dosta mi zacepva

45 мнения
профил »
vladi1231 каза на 20.08.2009, 13:41 ?. :

Най-добрата игра за 2008.

45 мнения
профил »
vladi1231 каза на 20.08.2009, 13:43 ?. :

Как е възможно на нея и на ASSASSINS CREED да им се даде 5,а пък на Хари Потър 6,която за мен е най-големият провал за тази година-5.5.Нереално е просто.

150 мнения
профил »
Алми каза на 16.11.2009, 10:33 ?. :

Тъп порт. Толкова висок бюджет, а не са успели дори да я оптимизират. Тъпаци!

51 мнения
профил »
cimotic каза на 05.12.2009, 23:17 ?. :

Играта върви перфектно ако я закупиш приятелю ;) Оптимизирана си е доста добре. Но на хората им писна да правят игри без да изкарват мъни..мъни и затова надупиха един куп защити и такива работи. Но все пак, може да се намери пиратска..

Оценката ми за играта е 9/10

370 мнения
профил »
des каза на 15.12.2009, 19:44 ?. :

Ае игрите за ГТА почнаха да ми омръзват. Имат интересни истории, разнообрани мисии и т.н. ама цялата тая работата със свободата на действие ме кара да се чувствам адски странно и дори на моменти ме отвращава, зашото играейки аз изгубвам нишката на сюжета в това да обикалям като ненормален из града. Цялата тази свобода на действие доста объркват играча (поне мене) и тва ме дразни

24 мнения
профил »
AllahAkbar каза на 31.01.2010, 16:34 ?. :

Много яка! :)

25 мнения
профил »
nedelchon каза на 01.04.2010, 09:06 ?. :

Играта е много добра,ама има много бъгове.На мене ми върви на Ultra Hight и текстурите са ми на Hight.Процесотър ми е 2.6 ghx

4 мнения
профил »
Ripper08 каза на 01.09.2010, 08:04 ?. :

GTA 4 е най-добрата игра от поредицата.Историята и също.Игралния свят е изключително реален и убедителен.За графиката е нужно само едно възклицание-ухааа!Хубаво е,че играта или по-точно Нико има GPS система.С нея много лесно откривам къде дебнат полицай и намирам лесен път за бягство.Вмъквам,че полицаите
са доста по упорити в преследването отколкото в другите игри.Кражбата на коли е супер.Някой от колите имат аларма,други пък нямат ключове, но това е малък проблем.Геймплея според мен е запазен,но има и много нововъведения.В GTA престрелките са много често срещани и не знам как чак сега Rockstar да са измислили прикриването зад коли,стени и т.н.Единствената ми забележка към играта е лекия проблем с изкуственият интелект...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 25.12.2011, 23:14 ?. :
Редактиран на 27.12.2011, 00:57 ?.

Плюсове от рода на "GTA, достатъчен плюс" не трябва да се вземат в предвид от хора, които не са играли играта и предпочитат да си набавят необходимата информация от ревюто й. Излиза, че половината от оценката за играта е осигурена от славните заглавия в миналото и на успеха, на който са се радвали тогава, а не толкова от това, което новото GTA ни предлага като геймплей. Не казвам, че е лоша (дори ми се струва перфектна, най-добрата на фона на предшествениците й), но всяка една игра трябва да се разглежда поотделно, независимо какви заглавия стоят зад гърба й.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 21.02.2012, 18:06 ?. :
Редактиран на 21.02.2012, 19:05 ?.

*СПОЙЛЕР* БЯХТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ!!!!
Играта макар и неоптимизирана се и се насладих на добра за времето си машина (Intel Core 2 Duo 2x2.4 Ghz, 4GB RAM, 2GB Video ATI Radeon HD4870, 600GB HDD) и определено ми хареса. Беше ми интересна както всички предишни GTA. Направих следните избори в играта - В мисията в която бият Роман и после ги пребиваш и гониш още един тип и накрая го убиваш, взех му ножа (определено се опитайте да го направите, после ще ви е нужен), в мисията Ivan The Not So Terrible (мисля че така се казваше) спасих Иван и го оставих да живее (дава ви възможност за странична мисия по-късно), убих тъпото копеле Влад (нямаш избор и без това и плюс това ми беше доста противен), убих и Фостин (отново нямаш избор, но ако имах щях да го оставя да живее защото Димитри ми беше по-противен), след около двайсетина мисии стигаме до мисията в която трябва да убиеш Дуейн или Плейбой Х, убих Плейбой Х (убийте него вземате му апартамента, докато този на Дуейн не е толкова луксозен), продължаваме напред и стигаме до мисията на Френсис МакРеъри в която те праща да убиете някакъв тип (не онзи който трябва да го убиете с снайпера ами другия), имате избор дали да го убиете или не, убих го (ако го оставите имате странична мисия в която трябва да го убиете така че не ми се занимаваше и го гръмнах), стигаме до банковия обир на Патрик МакРеъри, там умира Майкъл (сещате се онзи който Патрик и Джералд постоянно псуваха, обиждаха и се шегуваха с него), след мисията започвате да излизате с Кейт (не се опитвайте да я оправите, невъзможно е дори и когато е пияна), стигаме до мисията Blood Brothers където трябва да убиеш Френсис или Дерик (Френсис ви предлага 10 бона за да го убиете, Дерик не ви предлага нищо защото не е богат колкото Френсис), убих Френсис защото ми беше по-противен а и Дерик е по-пеканият тип от двамата (Ако ще убивате Дерик, звъннете на Френсис като сте на покрива за да вземете 20 бона), отново дълга серия от мисии в които убивате и Рей защото Джими подозира че е предател. Стигаме към края на играта където човека от U.L Paper ви докарва Дарко (типа който е предал Нико и неговите приятели), оставих го да живее че да страда повече. Накрая за избор дали да направиш сделка с Димитри или да си отмъстиш, отмъстих си и убих тъпото копеле и след това ритах и разстрелвах трупа му с помпата и М4. Накрая Джими се опитва да ви убие от автомобил, но убива Кейт по грешка (ако се съгласите на сделка с Димитри, умира Роман пък на мен Роман ми е забавен така че избрах да убия Димитри) и накрая убивате Джими пред "Статуята на Щастието" и така свършва епичната игра. Определено най-добрата GTA за мен. Задължително трябва да се изиграе!!!! Айде със здраве :)

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 01.12.2013, 23:02 ?. :

Да бе, най-добрата GTA, ама другия път. San Andreas вдигна много високо летвата. GTA 4 е същата работа като GTA 3 - гадното сиво либърти сити и всичко се свежда до изпълняването на разни малоумни мисии от тип карай от точка до точка б и убий някого. Дори и самолети няма в тая игра, от всички хвъркалки има само един мижав хеликоптер. Декорите са само някакви сиви улици със сгради от двете страни, няма гори, планини пустини и селца както в SA. Да не говорим за разнообразните неща които можеш да правиш и които в по-новата част просто ги няма. Освен да "изиграеш" тия мисийки и да пратиш играта в кошчето, няма какво друго да я правиш. Боли ме фара за епичната историйка, изгледах я веднъж и я забравих, както при всяко GTA, но San Andreas си я играя и сега. А GTA 4 си е пълно разочарование - поредната игрички за еднократна употреба. Само аз ли забелязвам че освен енджина, GTA 4 е много назад във всяко едно отношение. GTA 5 още не съм играл, но от това което виждам е нещото което трябваше да бъде GTA 4.

117 мнения
профил »
gerg каза на 24.12.2013, 11:43 ?. :

Става ама е много бъгава:(
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Grand Theft Auto IV

Превю:
Разбира се, че революция в геймплея не се очаква. Има много променливи в гейм индустрията, но едно правило доминира - ако нещо работи добре, не го променяй.

Чийт:
Нико Белич има един-единствен верен приятел - мобилния си телефон. Добави следните номера в списъка си за бързо набиране.

новини:
Както подозирахме - проблемът е бил в услугата на Microsoft "Games for Windows Live".
Все още не е ясна причината за това, но спекулации не липсват.
Лъскавият визуален мод за екшън приключението с отворен свят на Rockstar получи ъпдейт, който за пореден път увеличава качеството на графиката в играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City 35
Grand Theft Auto: San Andreas 6
Grand Theft Auto: Vice City 3
Grand Theft Auto III 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80