facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Grand Theft Auto 3
Ревю | 04.12.2001 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Rockstar Games
Издател:
Take 2 Interactive
Жанр:
Екшън
Платформа:
PS4

Спомням си, че бях ужасно изненадан от популярността на първата Grand Theft Auto. За бога, какво намираха всички в една не просто двумерна, ами направо "сплесната игра"? После реших все пак да поиграя, преди да си правя крайни изводи. Трябваше ми не повече от час, за да изпитам на гърба си непрощаващата никому прилепчивост на вируса GTA. И ако второто издание от поредицата беше значителна крачка напред, то третото е истинска GTA революция! И то не само защото този път всичко е 3D...

Геймплей :)

Може би сте забелязали, че съм кръстил GTA3 "action/ adventure". Без преувеличение при това. Преди всичко вашият главен герой вече излиза от автомобила, за да "свърши работа", а не просто за да се прехвърли в поредната кола. Освен това, фактът, че сте на два крака, а не на четири колела, далеч не ограничава диапазона на лошите неща, които можете да свършите. Няма да уточнявам точно за какви "лоши неща" става въпрос, единствено от притеснение, че статията се чете и от малолетни (вж. частта "Насилие"). Разбира се, ядрото на играта е запазено - кражба на коли за чест, слава и много, ама много пари. Вероятно именно в чест на доброто старо време една от гледните точки (общо пет, ако не ме лъже паметта) е идентична с тази на предишните две игри. Но дори при нея веднага ще забележете плюсовете на добре направения изцяло тримерен свят.

Насилие :І

На обложката на играта се мъдри една прекрасна 18-тица, съпътствана с надписа "Подходяща единствено за лица над 18 години". Съветвам родителите да се съобразят с този надпис. Макар да не е точно гадно, насилието в GTA3 е наистина доста hard, heavy и т.н. Можете да размажете който и да е минувач (прегазването е съпътствано от писъците на жертвата и от доста реалистични звукови ефекти), както и да застреляте или да пребиете жител на града по ваш избор, независимо от пола, расата или възрастта. Не стига това, ами след като свалите някого с няколко яки тупаника на земята, можете да го довършите с шутове, докато лежи безпомощен. Въобще няма да споменавам за поразиите, които можете да причините на градския пейзаж, докато сте зад волана (особено ако докопате подходящия камион или джип), защото те бледнеят на фона на споменатите (и пропуснатите) по-горе детайли.

И все пак, май Фройд беше казал, че добрите хора правят насън онова, което лошите правят наяве. Насилието е част от нас, независимо дали това ни харесва или не, и хората (вменяемите поне) се различават единствено по начина, по който "изпускат пaрата". И тъй като игрите (поне според мен), точно като сънищата, имат функцията и да ни освобождават от напрежението на ежедневието, дори в една такава доза "насилие на ужким" няма нищо лошо. Стига, разбира се, да си достатъчно зрял, за да "контролираш процеса". Пък и безсмисленото насилие в играта ми омръзна още през първия половин час. Надявам се, че и с вас ще стане така.
 
Детайли :)

Изкушавам се да ги нарека "изумителни", но ще се огранича с едно "впечатляващи", просто за да не се изхвърлям твърде. Но фактът се е факт - нивото на интерактивност на тази игра е сравнимо само с това, което се очаква от Негово Величество Metal Gear Solid 2. Излишно е да започна да ви изброявам какво точно можете и какво не можете да направите в Grand Theft Auto 3. Не искам да убивам откривателя у вас, а и далеч не съм сигурен, че съм забелязал всяко дребно детайлче, което си струва да бъде споменато. Ще кажа само, че светът на GTA 3 е "жив" до степен, която едва ли сте срещали някога в компютърна или видео игра.

Графика :)

Всички изприказвани по-горе приказки не биха стрували и пет пари, ако играта беше откровена грозна, нали ? GTA3 определено е една от най-красивите игри, които съм виждал някога, с всички уговорки, които трябва да бъдат направени предвид казаното по-горе. Не стига че 3D-моделите на хората, колите са изпипани наистина майсторски, че всичко по екрана се движи, просто както трябва да се движи, и че светлинните ефекти остават далеч зад себе си куп хитове в жанра, ами като капак на всичко в GTA3 може да се похвали и с най-убедителния виртуален град, който някога съм виждал в електронна игра. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Grand Theft Auto 3

новини:
Как точно ще се управлява играта на тъчскрийн, ще разберат собствениците на избрани устройства, които ще поддържат новата версия, пусната от Rockstar.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Grand Theft Auto V 29
Dragon's Crown 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8