facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Golf Resort Tycoon 2
Ревю | 15.04.2002 | автор: Васко Чаворски


оценка:
Производител:
Cat Daddy Games
Издател:
Activision
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC
сайт на играта »

Спомняте ли си Масако Оя? Ако гледате недоумяващо - услужливо ще ви подсетя. Това беше една ексцентрична японска баба дошла в България с мнооого пари и една единствена цел - да построи голф-игрище. Но се спомина горката женица, без да е реализирала идеята си. Така си останахме без място за практикуване на този изискан снобски спорт. Ако и вие имате сходен ентусиазъм или просто икате да поиграете на поредния тайкун, Activision услужливо ви предлагат новата си игра с издайническото име Golf Resort Tycoon 2. С нейна помощ ще можете да се почувставате като предприемач, който има една заветна мечта - да създаде проспериращо голф-селище с многобройни игрища и платежоспособни посетители.

Сред пустинята, високо в планината, на вулканичен остров или на друго екзотично място - може да основете голф-курорт кажи-речи навсякъде. Започвате скромно, построявайки игрище с малки размери. И ето че първите първите ви гости са вече своите по места - пълни със спортменски ентусиазъм и дебели пачки зелени банкноти. Кой знае защо не всички от тях са оборудвани с нужната екипировка. Наличието на места като магазинчетата Just Clubs ще ги подсигури с необходимото за уютен престой. С напредването в играта ще можете да построите луксозни Rental Shops, които да задоволят капризите и на най-претенциозните почитатели на стика. Никой не се е родил научен, особено когато говорим за такава заплетена игра като голфа. Ето защо като проницателен мениджър трябва да помислите за изграждането на голф-училища и трениривъчни игрища, където по-схванатите клиенти могат да осъвършенстват уменията си.

Рано или късно енергията на спортистите се изчерпва и луксозните тоалетни с името restrooms се превръщат в предпочитано място за освежаване. Така че трябва да помислите и за тях. Местата за нощуване и дълготраен престой ще посетителите накарат да останат по-дълго при вас и да похарчат повече пари. В началото съграждате малки и скромни хотелчета, но при усърдие от ваша страна скоро ще можете да си позволите и петзвездни хотели с нощни барове и дискотеки. Те гарантират не само лукс и забава, но и престиж за курорта ви.

Голфът не изисква интензивно физическо натоварване, но това не значи, че практикуващите няма да огладнеят или ожаднеят. Кафето и поничкичките са задължителни за залъгване на глада, а бирариите и fast food-ресторантите ще првърнат гостите ви сити и доволни прахосници. С разрастването на селището ще можете да им предложите и изискана кухня в шикозни ресторанти. За да разнообразите престоя на посетителите, желателно е да инвестирате не само в голф игрища, но да строите спортни съоръжения с по-второстепенна роля - тенис-кортове, плувни басейни, фитнес-зали и сауни. Имайте предвид, че част от посетителите са само придружители, които не им пука за голфа. На тях също трябва да се отдели нужното внимание, за да не скучаят.
Търговските центрове и магазините за сувенири са идеалните места, където да потънат парите на разглезените съпруги и зяпачи.

За нормалното функциониране на голф селището са необходими помощни съоръжения, както и персонал за поддръжка на игрищата и сградите. Трябва да имате готовност и за борба с нахалните птици и любопитните диви животни. Те смущават играта и замърсяват с нечистотии тревните площи. Службите Pest & Animal Control осигурява необходимата защита при нахлуване на вредителите. Наличието на пункт за първа помощ е важно, тъй като травмите по време на игра не са изключени. И не забравяйте, че само наемането на охрана може да осигури спокойна игра и да предотврати кражбите на топки, стикове и друго лично имущество. Пирамиди, древни руини и останки от минали времена ще привличат вниманието на посетителите, а цветните лехи, фонтаните и декоративните храсти с различна форма превръщат вашия курорт в желано и посещавано място.

Може да строите голф-курорт без конкретна цел (освен печалбата, разбира се) и за лично удовлетворение, или пък да изберете някои от многобройните сценарии, наситени с различни по трудност и вложена фантазия мисии. Размерът на началния капитал определя и трудността на избраната игра. Или, акобъда  откровен - мудността й. Малкото пари в началото ви налагат доста бавно темпо, дори и при максимално ускорение на игровото време. Ще минат много седмици, преди да имате необходимите средства за построяването на нови атракции. Това предполага слонско търпение, изобилие от свободно време или пристрастеност към тайкуни.

Но колкото и да сте заслепен от страстта си по подобен род игри, Golf Resort Tycoon 2 ще ви изненада с някои смущаващи особености. Да започна с това, че играта не предлага опция за взимане на заеми. За пореден път ми се налага да стискам зъби, докато средствата капят цент по цент да капят във финансовото ми езеро, а това ме дразни и изнервя. Менютата със статистическа информация не дават нищо полезно. Те не предлагат опция, с която да следите кои от обектите ви функционират нормално и кои се нуждаят от ремонт.  Нито пък можете да разберете дали са печеливши. Сходна е ситуацията и с настроенията и мераците на вашите гости.

В този ред на мисли не мога да се въздържа и да не изкритикувам качествто на графиката. Наиситна - предлагат се три резолюции, но докато играете, неминуемо ще се запитате защо, по дяволите, хората минават през сгради. И няма ли кой да каже на създателите и издателите, че добрият музикален background кара геймъра да се пренесе изцяло в света на играта и да си спомня за нея с добро, даже когато геймката вече си почива да прашния рафт с дискове? За мой ужас музиката се оказа влудяващо еднообразна и оттегчителна. Слава богу, че менюто за настройки услужливо предлага на хората с чувствителен музикален слух опцията "music off".

Играта можеше и по-кошмарна да бъде, затова не искам да завършвам с негативна и безапелационна критика. Затова ще спомена едно приятно хрумване от страна на създателите. След построяването на голф-игрище може да го тествате като си изберате комичен играч и с негова помощ да целите дупките при различна степен на видимост. Това е идеална възможност за отмора и за уплътняване на времето, докато изчаквате натрупването на необходимите парични средства за по-нататъшната игра. Щях да забравя да кажа добра дума и за приятния и интуитивен интерфейс, както и за един симпатичен дядка, който дава ценни съвети, ако по пътя към големия успех първо решите да минете през tutorial-а.

Какво да ви кажа в заключение... Не е изключено в един прекрасен момент и вие да се чудите какво да правите с парите си. И когато някой слънчев ден ви осени идеята да построите голф-игрище по подобие на Масако Оя, сухите тренировки с Golf Resort Tycoon 2 могат да се окажат изключително полезни. 

 
системни изисквания
P2 300, 32MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
Railroad Tycoon II 1
Sim City 4 1
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Tropico 1
Hard Truck Tycoon 1
Mall Tycoon 1
Sid Meier’s Railroads 1
Hospital Tycoon