facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
God of War
Ревю | 15.05.2018 | автор: PC Mania


оценка:
Производител:
SIE Santa Monica Studio
Издател:
Sony Interactive Entertainment
Жанр:
Екшън
Платформа:
PS4
сайт на играта »

плюсове

Промяна в геймплея, която чакахме отдавна

Връзката баща и син е емоционална

Разкошен нов митичен свят

Уникална графика

минуси

Какви минуси?!

Избиването на боговете от гръцкият пантеон не е малка задача, дори когато си разярен спартански пълководец, който няма какво да губи.  Заключителната точка на отмъщението на Кратос беше поставена с убиването на Зевс. Светът на Гърция беше потопен в хаос а съдбата на Крейтос бе неясна. Не остава много за вършене, когато всички богове от митологията са мъртви, нали ? Пред студиото на играта стоеше задачата да преобрази основите, на които здраво стоеше играта. Санта Моника несъмнено се справи брилянтно със задачата.

Богът на войната (God of War) винаги е била история за отмъщение, чиято запазена марка е насилието и усещането за сила, което главният герой придава . Нищо не те кара да се чувстваш по-силен от убийството на богове. Новата игра от поредицата ексклузиви на Sony запазва това усещане, но по някак изцяло нов и свеж начин. Посредством невероятна графика и пъстра гама от цветове скандинавската митология оживява по невиждан досега начин. Кратос вече не е просто машина за ибиване, а герой с характер и минало. След като постига своето отмъщение, Кратос се оттегля в замръзналите скандинавски земи, за да търси уединение, а може би и ново начало. Любимият на всички спартанец вече е баща на малкият и все още неопитен Атрей, и единствена подкрепа след смъртта на неговата майка. Този път драмата на героят е предоставена на играчите по много по-чувствен начин. Въпросът е колко от напоеното с насилие минало е добре за Кратос да разкрие, къде е границата между Богът избил всички богове, и бащата, който учи сина си как да оцелее в един суров свят, без да се отдава на насилие. Не мога да повярвам, колко силно е предадено това усещане за вътрешна борба в някогашният безчуствен и неукротим Кратос.

Основната мисия на играта е простичка за проследяване на пръв поглед, но крайният резултат безспорно е шедьовър. Любимият на всички спартанец трябва да помогне на младият си син да изпълнят последното желание на починалата майка, а именно разпръсването на праха ѝ от най-високият връх, който очите могат да зърнат. Пътешествието до върха на планината ще е дълго и изпълнено с опасности, не само чудовища от скандиданвската митология, но и богове ? Кроткото начало създава усещането, че Кратос е оставил дивото си лице в миналото. Не след дълго, отново е принуден да извика на помощ своите бруталност и спартански гняв за да защити единственото, което има - своят малък син. Мистерозен странник, с наглед божествени сили нарушава установеният мир. Играта не губи време и умело потопява играча в усещането за древност и митология, в която основни лица са легендарни богове като Один и неговите синове - Тор, Балдур;  магьосницата Фрея и Мимир- прочут в скандинавската митология със своята мъдрост и знание. Последният става неизменен спътник на Кратос, макар и бивайки реанимирана отрязана глава която е умел разказвач и мъдрец. Заедно те ще се изправят пред гигантски тролове и ледени чудовища, пред надигнали се мъртви, пред същества с които се свързва Рагнарок и краят на всичко. Джуджетата отново са най-добрите в коването на оръжия и брони. Елфите са все така  мистични и привлекателни, но този път представянето им е различно виждано до момента. Боговете запазват своята безмилосност към повечето създания, нехайство към обикновените страдания, и враждебност към други богове.

Богът на войната този път е много по-лична история. Ще успеят ли Кратос и Атрей да оцелеят в една нова земя ? Ще бъде ли Кратос добър баща или ще се поддаде на своята същност да убива богове. С голямата сила идват и големите трудности, а Богът на войната ще остане верен на прозвището си.

Концепция

Невероятно преобразяване на серията God of War, което добавя нови слоеве на дълбочина в геймплейя и разказването на история, без да пожертва епичните моменти.

Графика и звук

Кратос изглежда по-жив от всякога ! Богатата на детайли графика оживява светът и героите на God of war както никога досега, демонстрирайки на какво са способни PS4 и PS4 Pro. По-интнимно приближената камера засилва усещането за големи и малки моменти. Никога ярките и пъстри цветове предадени с HDR не са придавали толкова реализъм. Динамичната смяна на светлини и сенки никога не са изглеждали толкова ефектни и детайлни. Бях изумен колко живи и истински изглеждат не само главните герои, но и всички врагове и средата около тях. От замръзналите гъсти гори и планински върхове, до мрачните катакомби и пещери контраста не спира да вдъхва реализъм. Бялата фигура на Кратос в 4К резолюция е радост за окото, особено докато е обграден от чудовища и стихия от огън лед. Оптимизацията на текстурите и разнообразието на света, героите и съществата поставят God of War отново на върха, не само на PS4 ексклузивите, но и на всички игри правени някога. Дебелият и нисък равен глас на  Кратос неминуемо създава усещането за епичност и митология, подкрепен от детският и ведър глас на Атрей. От звукът на бумеранговото хвърляне на ледената брадва, до въртеливите атаки на Остриетата на хаоса; от бурнтие битки изпълнени с раздиращ рев на гигантски чудовища,  до спокойните шумове на природата, саундтракът и озвучението в God of War  са невероятно реализирани и запазват високото ниво играта.

Геймплей

God of War  винаги е била известна със експлозивните и брутални битки, стихията от ярост и динамични сцени, заключителни атаки и адреналин. Дървото от възможности на различните оръжия на Кратос и Атрей поддържа постоянно геймплей разнообразие; Костюматизациите на героя и системата за ъпгрейдване чрез руни и камъни карат играча да изследва всяко скрито място от картата за постигането на по-добра статистика. Напоеният с митология  свят подбужда към изследване на всяко кътче, а връщането към недостъпните преди това места никога не е било по-забавно. Новото попълнение в поредицата е може би най-дългото приключение на Кратос до момента, набоявайки поне 30 часа геймплей. RPG елементите на костюматизация и развитие са добре приветствана промяна, която прави един шедьовър още по-ненадминат. Различните нива на трудност и скритете странични мисии правят преиграването неукротимо желание .

Пътешествието е дълго, свирепо и безмилостно и изпълнено със спиращи дъха моменти - едновременно красиви и сурови. PS4 има с какво да се гордее, феновете - от какво да се вълнуват. God of War e по-добра от всякога !

Копие от играта ни предостави единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри у нас – Pulsar Games
 

напиши коментар
 

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 01.04.2009, 18:31 ?. :

Фен съм на Бога на Войната, от както се пръкна на бял свят през вече далечната 2005та :) Като всеки истиснки геймър си я закупих от близкия магазин и...буквално си счупих пръстите да играя :D
Когато излезе втората, през 2007ма си я купих и нея и отново рацете ми пострадаха ;) С PSP версията стана същото :)
Но тази ми остана лщбимата и съм супер ядосан, че едва ли ще мога скоро да играя третата :( Ноо, нищо, ще събирам кинти и живот и здраве ще видим :)

П.С. PC MANIA ДА БЕСТ! ;]

14 мнения
профил »
dido4004 каза на 09.04.2009, 13:31 ?. :

Играл сам я суппппппппеееееееееееееееерррррррррррррр ееееееееееее мн е брутална и gameplaya е супер а за графиката да не говорим.Крейтос е най-готиния!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

39 мнения
профил »
Side каза на 17.05.2009, 17:31 ?. :

Ох леле дръпна се сега го записвам и почвам клането.Първата част беше унищожителна

50 мнения
профил »
Didoo каза на 01.04.2010, 09:26 ?. :

GoW серията е най-добрата серия от игри за Playstation изобщо. Няма РАВНА!

10 мнения
профил »
adrian_09 каза на 26.02.2011, 16:15 ?. :

Тази игра е една от най-великите но според мен devil may cry е по добра

53 мнения
профил »
Mitko6000 каза на 29.05.2018, 15:48 ?. :

Само на мен ли ми прави впечатление, че всички коментари са отпреди 8-9 години? Нали ревюто е за новата God of War?

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 07.06.2018, 08:34 ?. :

Рециклирана тема :D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
God of War

Ревю:
Онова, за което мечтахме цели 3 години, е вече факт. И въпреки че геймплеят не е мръднал и на милиметри, това определено е най-добрата GoW игра до момента!

Превю:
God of War III се споменава редом с определения от сорта на „последната глава в едно епично приключение”, „епилог на сагата” и прочие. Но дали?

новини:
Дали Кратос не се е запътил към далечния Изток?
Кои са причините, довели до този дебат в ранните етапи на разработката на играта?
Ще можем да преживеем приключенията на Кратос и сина му още веднъж, този път - с карти
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Dragon's Crown 29
Grand Theft Auto V 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
Anarchy Reigns 7