facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ghostbusters: The Video Game
Ревю | 24.07.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Terminal Reality
Издател:
Atari
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Самото ловене на духовете е интересно

Играта е в традициите на двата филма

минуси

След известно време става монотонна

Тази версия е без мултиплейър

Ако сте гледали двата филма за нюйоркските ловци на духове, които се борят с вълните паранормални същества, заливащи града, значи принадлежите към многобройната фенска общност, която Питър, Реймънд, Егон и Уинстън си създадоха. В такъв случай ще прегърнете играта като логично продължение на приключенията на ловците от големия екран. Ако обаче не сте ги гледали – било то защото не са ви се стрували интересни, или защото по онова време просто не сте били родени – това пак не бива да ви спира да посегнете към Ghostbusters: The Video Game. Хубавото на играта е, че тя се отнася еднакво добре към ветераните от поредицата и към новаците и в двата случая ви въвежда плавно в света на паранормалното.

Толкова е абсурдно, че дори може да е истинско

Някои хора издирват избягали съпрузи и недобросъвестни длъжници, други унищожават гризачи и вредители; нашите четирима герои освобождават света от зловещи призраци и досадни демони. Това може и да не е нещо, което ще искате да напишете в СV-то си, но пък е основа за адски интересен сюжет. Събитията от двата филма изправиха ловците срещу античен демон и нашествие от духове и тъкмо когато те се готвят да се отдадат на заслужена почивка, нещата пак се объркват.

Историята в Ghostbusters: The Video Game започва две години след събитията от втория филм и самият Дан Акройд твърди, че по същество тя превръща „Ловци на духове” в трилогия. Действително в нея може да откриете много познати хора (и не само) и места, а освен това четиримата главни герои са озвучавани от оригиналните актьори. Вие пък ще приемете ролята на безименен новобранец, който ловците обучават. В началото на играта ще преминете кратък туториъл, който да ви обясни основните геймплей механики, но много скоро ще се наложи да се хвърлите стремглаво в дълбокото, защото събитията започват да се развиват бързо. Внезапна вълна от психокинетична енергия залива Ню Йорк и ловците отново са по петите на цяла глутница призраци, а приключенията им ще ги отведат в някои познати от филмите (Sedgewick Hotel) и ще ги сблъскат със стари познайници (Сивата дама).

Наръчник за ловене на духове и други паранормални гадини

Ghostbusters: The Video Game е екшън от трето лице, в който камерата е разположена над рамото на вашия герой. Подобно на специалния костюм от Dead Space, ще трябва да се ориентирате за състоянието на героя си по показателите на екипировката, поставена на гърба му. Ако прекалите с протонния лъч, оръжието се нагрява и това временно може да ви извади от строя на боеспособните. За целта трябва да следите нивото на температурата и когато то стане опасно високо, да го охладите ръчно, все едно че, да кажем, презареждате пълнителя на пистолета си. И в двата случая – прегряване и охлаждане – за известно време няма да може да ползвате оръжието. Издръжливостта ви също е изобразена на екипировката, а здравето ви се възстановява, когато просто не понасяте нови удари.

Процесът на укротяване на опърничави духове в играта е подобен на ловене на риба. След като изстреляте протонен лъч към съответния призрак, трябва да го омаломощите като услужливо го блъскате в твърди и масивни предмети, разположени наоколо. Когато призракът е достатъчно отслабен, е време за капана, който поставяте на земята. От него излиза широк светлинен лъч, в който трябва да докарате изчадието и да го задържите там достатъчно дълго. Когато това стане, нещастникът изчезва без следа, освен ако не броим тънка струйка дим, по която може да се ориентирате, че сте направили доброто си дело за деня. А, има и още нещо – не забравяйте да си приберете капана след това; тези джаджи струват скъпо.

Друго такова приспособление, което ще ползвате, е PKE метър, с който следите за повишено присъствие на свърестествени същества в близост до вас. Когато го активирате, в перспектива от първо лице ще може да търсите и следвате призраците, както и да откривате артефакти с паранормално излъчване. Намерените предмети ви носят пари, но пък когато използвате PKE метъра, нямате достъп до оръжието си.   

Ловенето на духове е занимание, за което се препоръчва да се извършва само от експерти и не в домашни условия. Ето защо в играта ще видите доста отборни усилия. Доста рядко ще бъдете сам, а в повечето случаи до вас ще са всичките трима герои. Често ще трябва да се борите заедно срещу един призрак, а другите ще ви подвикват как някаква безплътна гад се промъква или лети зад вас. Освен това, когато бъдете повален от някой особено устойчив на протони демон, един от ловците бързо идва на помощ, за да ви вдигне на крака, като от вас се иска да върнете жеста при обратния случай. В играта ще срещнете над 50 различни призрака, всеки от който си има собствена история, която може да прочетете при желание.

А ако духовете вземат предимство?

Колкото и да е забавно да ловите призраци, след първоначалния ентусиазъм вероятно ще усетите чувство за монотонност. След като веднъж овладеете механиката, всяка следващата среща с гадовете става по-малко вълнуваща. Със спечелените пари може да се възползвате от някой от над 20-те ъпгрейда, налични в играта, но те не са особено интересни. Истината е, че може да изиграете Ghostbusters дори само с помощта на протонното си оръжие, което имате от самото начало. Дизайнът на нивата е интересен, що се отнася до детайлите, но и еднообразен – ще вървите по тесни коридори, пред вас ще се отварят само определени врати и като цяло отсъства елемент на изследване. Хубаво щеше да бъде, ако авторите бяха добавили някой и друг пъзел или пък бяха предвидили възможността да покарате автомобила на ловците Ecto-1, но не би. Може би най-големият недостатък на играта е липсата на мултиплейър. PS3 XBOX 360 версиите на играта предлагат ко-оп, при който четирима души могат да играят различни мисии извън основния сценарий на играта. В Wii версията пък цялата кампания може да бъде изиграна от двама души едновременно чрез split screen. За съжаление РС вариантът остава ощетен в това отношение и след като веднъж минете играта, може спокойно да продължите напред.

Ако се абстрахираме от лиценза, Ghostbusters: The Video Game е една съвсем средностатистическа екшън игра. В по-голямата част от времето геймплей механиката работи, графиката не дразни окото, въпреки че тук-там се усеща влиянието на конзолната версия, но като цяло няма нищо революционно или супер интересно. Въпросът е, че трудно може да се абстрахирате и точно поради това играта наистина работи. Във време, в което повечето игри по филми са тотални провали, глътка свеж хумор и абсурдни ситуации и герои, познати на поколения фенове действат добре.

Освен това главният бос се казва Иво. :) 

 
системни изисквания
Intel Core 2 Duo или Athlon 64 x2, 2 GB RAM, GeForce 8800 или ATI Radeon 3800, DirectX 9.0c, Win XP, Vista
напиши коментар
 

79 мнения
профил »
NiggaH каза на 26.07.2009, 11:44 ?. :

Добра ми се стори играта,но все пак запънах на нивото в хотела, тъй че не ми взимайте мнението по внимание.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 26.07.2009, 11:58 ?. :

"Освен това главният бос се казва Иво. :)"

Хах.. представям си вълнението и ентусиазмът, с които сте написали статията г-н Цеков =) Добра статия. Това май ще да е най-добрата игра правена по "Ловци на духове". Ако трябва да съм честен не съм играл нито една от тези игри, а тази изглежда има нежда о внимание. Ако е дори на половина толкова абсурдна колкото филмите то значи си заслужава.

79 мнения
профил »
NiggaH каза на 26.07.2009, 12:27 ?. :

Заслужава си. Има духа на филмите(метафорично казано),добра е ,макар че мерника е толкова малък и шарен,че не мога да го видя. Но това е толкова малко. Добра игричка.

6 мнения
профил »
Blood каза на 28.07.2009, 11:44 ?. :

Как така всички сте играли играта (включително и авторът), при положение, че европейската версия излиза чак през септември?

Да не би PC Mania да са се докопали до турбо-прес-рилийз-Арена-версия на играта? ;)

17 мнения
профил »
crazyair каза на 29.07.2009, 05:29 ?. :

igrata q prevartqh na nai visokata grafika i ne mi se stori bezinteresna

69 мнения
профил »
tomblover™ каза на 06.08.2009, 13:51 ?. :

Съгласен съм с Blood как са я играли като излиза през септември!

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:27 ?. :

Интересна е, все пак си ловец на духове.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Ghostbusters: The Video Game

Чийт:
Независимо дали сте гледали едноименните филми или не, играта е приятно приключение в абсурдния, страшен и комичен свят на ловците. А наградите са доста...

новини:
Новата Ghostbusters игра, която се появи съвсем скоро, е била разработена само за осем месеца, което обяснява проблемите по нея.
Призрачното екшън приключение ще получи втора част под името Ghostbusters: Sanctum of Slime, която ще излезе както за РС, така и за конзоли през пролетта.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80