facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Gears of War
Ревю | 18.12.2007 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Epic Games
Издател:
Microsoft Game Studios
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Гъвкава система за прикритие

Дребни детайли, които правят геймплея толкова зарибяващ

Истинско постижение в аудиовизуално отношение

минуси

Историята е някакси на заден план

Изминаха четиринадесет години, откакто Те се появиха. Внезапно, от нищото. Една безчетна орда от извънземни изчадия, която се опита да ни изтрепе до крак, като че ли бяхме малки, незначителни буболечки по лицето на планетата Сера.

Въпреки смелите ни опити да опазим своя дом, защитата ни бе сломена за по-малко от 24 часа. Милиони загинаха в деня на инвазията. Но ние не пожелахме да поднесем дома си на тепсия. Евакуирахме оцелелите зад солидните стени на Плато Джасинто, и с помощта на химически оръжия и орбитални лъчи се опитахме да заличим всяка една твар и постройка от лицето на планетата. Така намерихме покой. Но не за дълго.

Скоро извънземната орда успя да открие платото и да проникне и в него. Тогава Маркъс Финикс – един от малкото смели воини на Сера – предпочете да наруши дадените му заповеди и да се опита да спаси своя баща. Но не успя. За тази си постъпка бе обвинен в измяна и осъден на четиридесет години затвор. И щеше да изгние в него, ако извънземните не нападнаха зандана. За щастие спасителният екип дойде преди тях...

Време е за един последен отчаян опит войната да бъде спечелена... Готови ли сте да вземете участие в един от най-свирепите екшъни?

Малко игри са изтръгвали „Уа-а-у!” от моя милост още в първите 30 секунди. Gears of War обаче успя. Какво да ви кажа – просто няма друга такава игра. Дори една година по-късно след премиерата й за Xbox 360, когато всички конзолни дечица пощуряха по нея, нейната PC версия не е остаряла с нито минута. Тя е чисто и просто велика. Какво я прави такава ли?

Като за начало – Gears of War смесва по особено добър начин екшън и тактика, така че хем да ви се струва, че сте взели участие в истински пуканков филм, хем да сте наясно, че ако не прецените правилно ситуацията и се хвърлите с главата напред, ще видите основното меню, омацано с вашата собствена кръв. Epic са постигнали наистина невъзможното. Динамиката на Gears of War е бясна, а тактиката – солидна, без да завишава нивото на трудност прекалено или да ви принуждава да „пълзите” от едно място до друго, снишени като мишка и притесняващи се, че всеки куршум ще бъде фаталният.

Прави особено силно впечатление и камерата, която се тътри зад вашия герой. Тя не е статична, а напротив – следва плавно всяко едно негово движение. Например прикляквате, за да вземете лежащите на пода муниции, а тя слиза едновременно с вас. Затичвате се яростно напред, за да намерите прикритие зад преобърната и обгорена кола, а тя започва трескаво да се поклаща, все едно е поставена върху рамото на героя, и така създава едно наистина неповторимо усещане за динамика.

Take cover!

Това не е безсмислена аркадна пуцалка и в основата на геймплея на Gears of War стои прикритието. Тук най-добрите ви приятели са бетонните блокове, разпръснати удобно навсякъде, преобърнатите коли, не ставащи вече за абсолютно нищо, освен да поемат вражеските куршуми, и всякакви други колони, стени и прочие. Едно бързо натискане на интервал и сте плътно залепени за тях. Оттук насетне разполагате с най-различни възможности. Да стреляте на сляпо, да се подадете от ляво, дясно или отгоре и да се прицелите по-внимателно. Или пък да се преместите бързо до някое друго прикритие в района с едно бързо натискане на интервал и клавиша за желаната от вас посока.

Вероятно сте чували не веднъж и два пъти твърдението, че ако се изживявате като Рамбо, ще се озовете на бърза ръка с разпарчетосан череп. Тук това важи с пълна сила, най-малкото защото

изкуственият интелект

на противниците ви е внушително добър. Те не стоят на едно място и не чакат да ги издебнете, за да им вкарате един куршум в дупето. Напротив – постоянно променят позициите си, опитват се да ви изненадат по фланга, отстъпват, ако видят, че вие и вашите съотборници напредвате твърде яростно, и използват всеки удобен момент, когато сте се снишили и презареждате оръжието си, за да дойдат при вас и да ви строшат вратлето. Най-добрата тактика срещу тях е да постъпвате по същия начин или пък ако смятате, че сте достатъчно добри стрелци, да изчакате да си подадат хуманоидните тикви от прикритието и да им вкарате някой хедшот. Има и друг вариант – простреляйте ги в колената, тогава те ще паднат на земята напълно беззащитни, само и само за да ви доставят удоволствието да отидете при тях и да ги размажете с един мощен ритник.

Колкото повече, толкова повече

Обикновено няма да се движите сами. Наоколо има поне няколко подобни на вас воини с тежки брони и злобни оръжия, които да ви помагат по време на екшъна. Не разчитайте обаче твърде много на тях. Вярно - в повечето случаи си вършат работата перфектно – т.е. да разсейват противниците ви, докато вие ги издебвате по фланга. Но обикновено на вас ще се пада честта да вкарвате довършващия изстрел.

Понякога зависи единствено от вас да хвърлите решителната граната в подземните дупки, от които излизат Скакалците, и по този начин да ги запушите... макар че неведнъж и два пъти съм виждал мой съотборник да се справя не по-малко зле и от мен с тази задача.

За всеобщо щастие обикновено един изстрел не е достатъчен, за да ви убие. Скала, визуализираща здравето ви, няма. За сметка на това обаче всеки път, когато някой ви тресне с куршум, в средата на екрана се появява малко червено кръгче с формата на зъбно колело, което, когато се изпълни и придобие формата на череп, значи сте труп. Добрата новина е, че ако намерите прикритие и останете за няколко секунди далеч от престрелките, здравето ви ще се възстанови напълно (при това доста по-бързо от Halo да речем), което за щастие не осакатява по никакъв начин екшъна в Gears of War.

Хитрите идеи на Epic

Дори презареждането в тази игра е направено интересно. Всеки път, когато натиснете R, една малка линия започва да пробягва по скалата в горния десен ъгъл на екрана. Това е нормалното време, за което Маркъс ще вкара нов пълнител в оръжието си. Малко преди средата обаче има две местенца с по-различен цвят – сив и бял. Ако успеете да натиснете отново бутона в правилния момент и спрете линията върху сивата част, преди тя да е достигнала до края, ще презаредите много по-бързо.

Уцелите ли перфектния – т.е. върху бялата, ще получите малък бонус към щетите, които нанасяте. Провалите ли се обаче, презареждането ще отнеме много повече, отколкото ако въобще не бяхте натискали R повторно. Трябва да призная, че това е изключително забавна хрумка, която неведнъж ще ви накара да тествате рефлексите си и да си играете с късмета. Не е трудно за изпълнение, но считайте, че ще грешите честичко в по-напрегнатите престрелки.

Пълно бойно снаряжение

Арсеналът, който Финикс може да използва, е на пръв поглед стандартен – картечници, гранатомети, пистолети и т.н. Пробвайте обаче да задържите F с основната си пушка и ще видите как от обикновено и не особено далекобойно оръжие, тя ще се превърне в смъртоносен електрически трион. Удоволствието да издебнеш някой от противниците в гръб и да го направиш на кайма с нея е неповторимо.

Още едно оръжие в Gears of War прави особено впечатление – т.нар. Hammer of Dawn. За него не са необходими муниции, тъй като използва мощта на орбиталните сателити, но отнема известно време, докато зарядът му стане готов за използване. След това, стига да се намирате под открито небе, то ще стовари върху противниците ви унищожителен енергиен лъч, под който малцина биха оцелели. Все пак то е предназначено за изравняване на сгради. Някои същества, като например многокраките насекомоидни извънземни, излизащи от под земята, могат да бъдат убити само с него, което ще ви постави в някои наистина проблемни ситуации, особено ако сте се срещнали с тях в някое помещение.

Адаптирай се!

И докато сме на тази вълна - няма други такива извънземни, като тези в Gears of War. В началото ще се изправите срещу по-обикновени грунтове, но по-късно ви чакат някои наистина гигантски и страховити същества. Едно от тях например е сляпо и ловува единствено с помощта на своя слух и обоняние. Когато надуши човешка плът, то надава ужасяващо пронизващ писък и се втурва с всичка сила към целта си.

Достигне ли я, тя се превръща на кайма за части от секундата. В едно от нивата ще трябва да се преборите именно с такова същество, като единственият ви шанс да оцелеете е да го примамите на открито и да използвате Hammer of Dawn. А когато започнете да бягате и да чувате по петите си неговите тежки стъпки и кошмарен вой, бъдете сигурни, че ще си глътнете езика от страх.

От здрач до зори

В един момент от играта пък ще настъпи нощ. Тогава в небето ще се появят рояци от прилепоподобни същества, кръжещи с бясна скорост над и около вас. Те обаче се страхуват от светлината и ще ви дебнат да се озовете на сянка, за да се спуснат и да ви оглозгат до последното кокалче. Как се оцелява в подобна ситуация? Като търсите алтернативни източници на светлина и малко по малко си проправяте път из разрушените улици на някогашните човешки градове. Например култова е ситуацията, когато една горяща кола – единственият ви източник на светлина – изведнъж започне да се спуска надолу с бясна скорост, а вие трябва да я настигнете, за да не станете жертва на прилепите.

PC vs. Xbox 360

PC версията на Gears of War е пример за перфектно направен порт на конзолка. Управлението с клавиатурата е интуитивно и по никакъв начин не затормозва онези от вас, които не са свикнали с геймпада. Графиката е поне с една идея по-добра от оригинала, а на всичкото отгоре ще можем да се насладим и на няколко допълнителни мисии, които не са включвани във варианта за Xbox 360. Не на последно място – има и редактор на нива за онези от вас, които имат подобни странни, поне за мен, склонности.

Иначе мултиплейър режимът е все така зарибяващ и отборната игра (макар и вече без стандартния, разделен на две екран, присъщ за конзолките), е отново тук и все така зарибяващ. Именно това направи Gears of War толкова популярна – удоволствието да преминеш през играта с ваш приятел и именно вие да сте онзи, който ще натрупа повече точки „постижение”.

Без значение какви са ви жанровите предпочитания – Gears of War е просто задължителна за всеки себеуважаващ се геймър. В противен случай изпускате много. Адски много. 


Същински Bad Ass

Вие сте Маркъс Финикс – сприхав мускулест пич с речник, особено богат на псувни, тежка, почти непробиваема броня и склонност към неподчинение. Ако искате да оцелеете в постапокалиптичния свят на Gears of War, който е нападнат и почти унищожен от мистериозни същества, наречени Скакалците, трябва да бъдете именно такъв. И Маркъс знае това. Затова той е подобно олицетворение на мачовщината. За него дори отварянето на една врата представлява ритуал на гъзареене. Вместо да е хване за дръжката, както повечето нормални хора, той предпочита да й вкара един мощен ритник и да я залепи за стената. Спокойно, ще свикнете с него.
 
системни изисквания
CPU 2.4 GHz, 1 GB RAM; Video nVidia GeForce 6600, ATI X700
напиши коментар
 

19 мнения
профил »
GamBi7 каза на 02.04.2009, 15:19 ?. :

Единицата много ми хареса. Жалко, че нямам Xbox, за да пробвам и двойката :(

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 16:17 ?. :

99% съм сигурен,че ще изкарат и PC версия

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 08:08 ?. :

Жестока игра прилича ми малко на Crysis макар че нямат нищо общо.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 16.09.2009, 07:45 ?. :

Wait...what?

130 мнения
профил »
Omerta каза на 16.04.2009, 18:59 ?. :

Когато прочетох за пръв път статията в списанието си казах: "Колко професионално написано е всичко". Всъщност една от основните причини да чета списанието и в момента сайта е въображението на неговите автори и езика, които използват. Написано е доста грамотно всичко това.
Колкото до играта - жестока....

11 мнения
профил »
Алминатора` каза на 24.07.2009, 10:00 ?. :

Бе не знам какво точно означава добро AI,обаче това на противниците и на съекипниците ми е под всякаква критика.

Почти винаги успявам да издебна по някакъв начин лошите от страни и да ги разстрелям от упор,а те дори не реагират.

А за съекипниците ми визирам мисиийката с берсеркъра - моя човек (DOM) непрекъснато се навираше в животното,онова го бахтеше и оня пак се вреше и така до безкрай докато не умре.Тази мисия сигурно съм я лоудвал вече поне 30 пъти и 25 от тях е заради малоумното AI на човека от моя екип.

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 28.07.2009, 02:46 ?. :

Al означава ART INTELLECT, изкуствен интелект.
плс играта е ВЕЛИКА 7/6

11 мнения
профил »
Алминатора` каза на 01.08.2009, 09:05 ?. :

Не е Art Intellect ами Artificial Intellect и много добре знам какво означава.Просто казвам,че AI-то на тази игра е далеч под това на COD 4 например.

11 мнения
профил »
Алминатора` каза на 05.08.2009, 11:04 ?. :

Владимире,Владимире,колко ти платиха,Владимире,за да изпишеш такива големи лъжи?"Внушително добър изкуствен интелект"?!Ти нормален ли си?Ако съотборниците ми в тази игра притежават "внушително добър изкуствен интелект",то гъбките в Марио трябва да управляват света!
Бях написал далеч по-дълъг коментар,но за съжаление без да искам цъкнах отстрани затова ще карам направо.
Визирам втората битка с Берсеркъра.Докато в битките с нормалните Locust,съекипниците ми се справяха горе-долу добре и без кой знае какви забележки,то в момент,когато играта от Moorhuhn с анаболни зверове премине в битка с истинска мисъл и рефлекси, AI-то увисва брутално.
Имах чувството,че любимото място на Dom беше или в краката на Берсеркъра или в пламъците,които се появяваха вследствие на една разбита колона.Точно така,абсолютно всеки път,когато разбия въпросната колона,Доминик Сантиаго мирничко заставаше в пламъците и изчакваше да умре.Което може би е по-малкото зло,защото мъртъв е в пъти по-адекватен,отколкото ако е жив.При последният ми опит да убия това животно,най-накрая когато успях да използвам Hammer of Dawn върху него,моят южноамерикански приятел,незнайно защо започна да стреля по съществото(което е резистентно към куршуми).Когато ефекта на Hammer of Dawn свърши,Берсеркъра просто го погна и онзи,вместо да се опита да избяга или да скочи в страни,просто вървеше назад докато не стана на кайма.Което пък ме подсеща за друга голяма глупост - когато моите съотборници ги надупчат с куршуми,до такава степен че не могат да се движат повече,едно побутване по рамото от страна на главния герой е достатъчно,за да ги изправи на крака,но ако мен ме надупчат с куршуми трябва да лоудвам?
И като заговорихме дупчене с куршуми,системата за прикритие е всичко друго но не и гъвкава.Същият бутон,с който скачаш напред или в страни се използва и за да застанеш зад някое прикритие.Е,кажете ми сега,това не е ли тъпо?Защото ако искам да скоча встрани например,а вместо това се лепна неподвижно за някоя стена,това ще доведе до 100% смърт.

Но като изключим тези недостатъци на играта (които за съжаление биха те накарали да си строшиш клавиатурата в главата),тя е страхотна.Притежава собствена атмосфера,кинематографично усещане и екшън до дупка,но определено не бих и дал 6 звезди,както автора.По-скоро 4 макс.


761 мнения
профил »
Sabaka каза на 28.01.2010, 11:49 ?. :

Aбе,не беше ли ти тоя.дето искаше снимки на Лили?Явно оня пич от списанието те ядоса и реши да си го изкараш на поредната игра,която не си превъртял.

39 мнения
профил »
Side каза на 26.08.2009, 12:29 ?. :

Оркчо

Първо AI значи Artificial Intelligence.Второ г-н. Владимиров е написал чудесна статия и няма никакви лъжи.Ти какво очакваш-че ти ще си вършиш работата а другите да се оправят.Ами моето момче,даваш им команди-защити се,избягвай атаките,отвлечете му вниманието,прикивайте ме/се и т.н.

39 мнения
профил »
Side каза на 26.08.2009, 12:32 ?. :

СЛОЖЕТЕ ЕДИТ БУТООООООН


Плюс това ако се беше разровил из играта,щеше да разбереш,че когато го удариш с Hammer of Dawn ресистенцията му пада и е уязвимо към куршуми

370 мнения
профил »
des каза на 08.09.2009, 17:45 ?. :

Обожавам тази игра и просто се кефя тотално, че е излязло такова творение като него. Само се надявам да изкарат и версия за PC, защото супер ми се играе и двойката

45 мнения
профил »
Daath каза на 15.11.2009, 09:52 ?. :

GoW2 няма да излиза за PC,но за GoW 3 е вероятно :)

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 20.02.2010, 14:32 ?. :

Това е най-добрата игра в жанра си а може би е и най-добрата ваобще 10/10

369 мнения
профил »
emsito каза на 19.11.2014, 13:14 ?. :
Редактиран на 19.11.2014, 13:15 ?.

Браво за статийката !

Искам да видя Ревю на култувата Класика I.G.I

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Gears of War

новини:
Род Фъргюсън напуска The Collective, за да стане част от Blizzard Entertainemnt.
Тя може да се закупи от Windows 10 Store и както се досещате, върви само под най-новата версия на операционната система.
РС версията на оригиналната Gears of War ще поддържа 4К резолюция, а кадрите в секунда няма да бъдат заключени.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58