facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Gangsters 2
Ревю | 12.07.2001 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Hothouse Creations
Издател:
Eidos
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Животът е като затвор, натъпкан с гангстери. Не знаеш дали ще попаднеш на зъл или на по-зъл индивид. Ако някога сте искали да бъдете "мутра", макар и само на ужким, просто включете компютъра, поставете в CD-то диска с Gangsters 2 и се потопете в мрачния свят на измамници, рекетьори и наемни убийци...

Предшественикът на Gangsters 2 бе игра, която спечели доста положителни отзиви и почитатели сред хората, които имаха търпение да разучат, усвоят и свикнат със сравнително усложнения и богат на възможности интерфейс. Въпросната стратегия предлагаше качествено забавление и ето - на пазара цъфна и върза нейно продължение. То не отстъпва по нищо на конкуренцията и е игричка, която би трябвало да намери достойно място в колекцията ни от дискове. Въпреки че в нея присъствието на гангстери от женски пол е сравнително ограничено, моля, не си изваждайте някакви смешни изводи за това "скромно" престъпно общество.

По какво се отличава наследникът?

Първото и най-важното нещо е, че в Gangsters 2 са премахнати всякакви походови елементи - сега играта се е превърнала в една тактическа стратегия в реално време с ролеви елементи плюс търговски далавери. Също така вече няма да сме ограничени само в един град, а нашата престъпност ще се шири из цели петнадесет населени места.

Действието на Gangsters 2 започва малко след въвеждането на СУХИЯ РЕЖИМ и се развива в измисления от авторите щат Темперънс (в превод от английски - умереност, трезвеност :-)). Ужас за деветдесет на сто от населението! Играта представя историята на Джоуи Бейн. Той е обикновен човек, който наскоро се е завърнал вкъщи след продължителен престой в казарма. В родния дом го чака ужасяваща вест - баща му е убит, тъй като се опитвал да припечели няколко долара от продажбата на алкохол. При нападението чичото на Бейн е тежко ранен, но все пак успява да се измъкне. Съсипан от всичко това, Джоуи тръгва по дирите на убийците, съпътстван от своя чичо, който играе ролята на негов наставник.
Постепенно, вървейки по стъпките на престъпниците, Бейн започва да разкрива все по-злокобни конспирации, зад които седят едни от най-силните хора в столицата Ню Темперънс. Той разбира, че убийците на баща му са само малка част от един много по-голям и по-опасен бандитски синдикат, чиито размери надхвърлят и най-смелите му мечти. И така Джоуи Бейн тръгва по пътя на едно опасно и кърваво отмъщение, създавайки една от най-страховитите престъпни групи, които някога сте могли да си представите...

Gangsters 2 е доста интересна игра. Може да се определи като съчетание между Jagged Alliance и Syndicate. Малката разлика е, че в нашия случай

имаме един главен герой - Джоуи Бейн

Ако той умре, играта моментално приключва. Заедно с него управлявате и група от гангстери - най-много още седем. Всеки тип си има две основни характеристики - бойни умения и прикриване, както и свое специфично ниво на агресивност. То определя взаимодействието му с останалите хора. Колкото по-високо е то, толкова по-голяма е вероятността той да ги нападне и съответно да рискува живота си без да е преценил дали битката ще бъде равностойна или не. Точно както действат истинските криминални типове...

Освен двете основни характеристики някои гангстери притежават специални умения. Например те могат да бъдат експерти по експлозивите или пък атентатори. Първите носят бомби, с които нанасят доста големи щети на сградите, а вторите ликвидират жертвите си почти веднага. Тези умения се явяват като допълнителни характеристики и заедно с основните могат да бъдат подобрявани в хода на действието. Това става възможно след всяка мисия като за целта получавате по няколко skill points, които можете да разпределяте между хората си. Така в течение на играта героите ви стават все по-добри и това предизвиква у вас неистовото желание да ги запазвате живи колко се може по-дълго. :-)

Също така всеки от вашите гангстери притежава свое собствено оръжие, което, естествено, може да подменя с друго по-хубаво или пък да го разменя с арсенала на някой друг боец. При управлението на вашите хора разполагате с няколко така да се каже възможности за задаване на заповеди. Можете да оставите гангстерчето пред вратата на някоя сграда, за да я пази, да го накарате да патрулира около нея или да го изкомандвате да се спаси с бягство от някоя неравностойна битка. Ако ви се прииска, бихте могли да го използвате като съгледвач и да го закачите като "опашка" на някой противников гангстер. В този случай вашият човек ще го следва или преследва, зависи от гледната точка.

Наред с всичко това гангстерите могат да се возят и в коли. Ако някой от тях има специално шофьорско умение, то той ще маневрира с автомобила много по-добре от останалите и съответно ще кара по-бързо. Управлението на гангстерите в колата е просто. Превозното средство не спира на едно място, когато не го управлявате, а прави кръгчета по пътя, който последно сте му задали. По-обиграните геймъри, който са се сблъсквали с класическата Syndicate, вероятно вече се сещат за какво става дума.

За да спрете, ще трябва да намерите удобно място за паркиране. Както сме виждали по много бандитски филми, мафиотите много често се стрелят от колите си. И в Gangsters 2 може да правите този номер - просто изберете коя да е жертвата ви, когато минете с колата покрай нея. Вашите хора хладнокръвно ще я застрелят през отворените прозорци на автомобила. Естествено не може да накатерите всичките си гангстери в колата. Освен шофьора могат да се качат най-много още четирима души.
За щастие

Джоуй Бейн не е сам срещу всички

Освен изброените екстри за нуждите на вашия герой и на всеки от неговите хора можете да наемате по четирима телохранители, мутри, борци или както там са ги назовали в играта. Всъщност няма значение как се наричат - важното е, че служат сравнително вярно и ви помагат в по-тежките престрелки. Сега сами може да пресметнете какъв е максималният брой на хората, които могат да влязат в схватка с врага - около трийсет и двама. :-) Направо си става едно истинско "Чикагско клане". Забавен детайл в играта е, че след всяко убийство на паважа не остава труп, а само очертаният контур на мястото, където е лежало тялото на застреляния.

Всички събития в света на Gangsters 2 се развиват в реално време. В горната част на екрана е разположен часовник, който отмерва всяка минута за около три нормални наши секунди. В хода на действието денят се сменя с нощ, което е напълно естествено, не мислите ли? Това влияе и върху геймплея, тъй като през нощта по улиците се шляят много по-малко цивилни и полицаи.  Униформените могат не само да ви тровят живота, но и да си затварят очите за вашите деяния - това зависили изцяло от вас самите. Често в мисиите ще има ограничено време за изпълнение на някои задачи, така че ще трябва да съобразявате с този часовник.

Какво според вас прави един гангстер, когато се събуди рано сутрин? Авторите смятат, че разглежда вестник. Това ще правите и вие с началото на всеки нов ден. Ще прелиствате страниците с водещи заглавия като например поредната смърт на някой мафиот или негов бияч, ще хвърляте по едно око на некролозите и не на последно място, ще наемате нови попълнения във вашата група. Търсете обяви от типа на: "...самотен и безработен гангстер търси своя работодател-мечта". :-) Общо взето заглавията на вестниците са посветени предимно на това, което сте направили в предишната мисия или предишния ден, така че е хубаво и забавно да ги четете. Дори може да се почувствате горд от поредния си подмолен удар върху врага.

"SHOW ME THE MONEY!"

или казано на български "покажи ми парите", е фраза, която често ще трябва да произнасяте в тази игра. Нали с нещо ще трябва да връткате далаверите.  Благодарение на зелени доларчета можете да предлагате подкупи тук и там, да наемате гангстери, да купувате оръжия и сгради и т.н. Парите падат в джоба ви предимно от притежаваните сгради, които генерират приходи на час. И в тази игра ще се разминете с успеха, ако не припечелвате достатъчно от зелените гущерчета. Е, винаги може да се прибегне и до по-груби мерки, за да се придобие желаното, но тогава рискът е по-голям. :-)    
  
На ваша страна стои един много ценен advisor, в чиито съвети искрено ви препоръчвам да се вслушвате. Той ви казва кога и какво е по-добре да направите, за да не изпаднете в безизходно положение, дали да убиете някой или не и т.н. Въобще - един незаменим помощник, нещо като второто ви "аз". Препоръчвам ви и често да се вглеждате в картата на всеки град, която има две нива на видимост. На нея са отбелязани ключовите места, оттам може да наблюдавате движението по улиците. 

Gangsters 2 е игра, изобразена в изометрична перспектива. Сградите и хората са детайлни, градовете са оживени, а по улиците щъкат най-различни хора - кой пеша, кой със своя автомобил. Освен смяната на деня и нощта присъстват и атмосферни ефекти като дъжд и вятър. Когато е вечер пък, лампите на града светват една по една и хвърлят бледи лъчи от светлина по тъмните и опасни улици. Звуковите ефекти са на ниво, за музиката да не говорим. Тя е чудесна и въпреки че не върви през цялото време, напълно потапя геймъра в атмосферата на играта и го кара да се почувства като част от нея. :-) Малко силни думи, но си е така.  

В обобщение бих казал следното: Gangsters 2 предлага невероятно много възможности. Интерфейсът е удобен, приятен и доста по-добър от първата част. Геймплейят този път е интуитивен и лесен, а двадесет и пет мисии са напълно достатъчни, че да се забъркате в какви ли не подмолни каши - хазарт, изнудване, подкупи, нелегална търговия с алкохол и т.н. и т.н. Въобще колкото повече играете, толкова по-дълбоко потъвате в света на далавераджии и мутри. Искрено препоръчвам тази игра на всеки, който някога е мечтал да бъде като Ал Капоне. :-) 

 
системни изисквания
PII 266mhz, 64 MB Ram
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28