facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
GangLand
Ревю | 10.05.2004 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Media Mobsters
Издател:
Whiptail Interactive
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Някъде, из десетките щати на Америка, съществува град на име Paradise City. Той е напълно измислен... Но нека поне за миг се опитаме да приемем, че действително съществува. В него се случват странни неща. Всъщност на това място нищо не се получава така, както би следвало. Всеки негов гражданин е принуден да избира. Да избира как да умре. Дали от глад или заради неплатени дългове към някой гангстерски род... Или пък да предаде Богу дух от ръката на враговете на гангстерите, които финансирате, за да не ви закачат. Както изглежда, каквото и да правите, накрая все ритвате камбанката. И по-интересното е, че почти никой в този град не умира от естествена смърт. :)

Може би вече сами сте стигнали до извода, че ако смятате да пребивавате в Paradise City, най-добре е да сте на страната на гангстерите, които го управляват. По този начин шансът ви да оцелеете по-дълго е най-голям.

Gangland разказва историята на петима братя

Марио, Романо, Сони, Анджело и Чико. В детските си години те са били неразделни. Когато обаче пораснали, трима от тях се дистанцирали от семейството си. Те заживели свой собствен и скрит от хорските очи живот. Един ден отцепниците се спречкали с Чико и го убили. Това доста разстроило горкия дядо-мафиозо. Той пратил Марио (демек вас) в Paradise City по следите на тримата убийци, за да отмъсти за смъртта на покойния си брат.

Първото нещо, което трябва да направите, когато започнете да играете, е да посетите чичо си Винченцо, който е капо на фамилията в този град. Той е шефът. Така да се каже – човекът, който ще дава заповедите, които вие ще трябва да изпълнявате. Всичко звучи много просто. Така е и всъщност. Това е първото нещо, което ми хареса, пускайки тази екшън-стратегия. Не е нужно да си блъскате главата с излишни моменти от геймплея, за да разберете какво точно трябва да направите, преди да продължите напред.

В началния си стадий играта протича по следния начин – отивате при чичо Винченцо и той ви дава първата задача. За да ви улесни, ви помага с определена сума пари, понякога праща с вас още хора и т.н. В началото мисиите ще са от типа “отиди и накарай собственика на ресторанта да работи за мен”, “съобщи на шефа на близкия автосервиз, че от днес ще ми плаща двадесет и пет процента от печалбата си”. Но с течение на времето задълженията ви ще стават все по-сложни. Не веднъж или дваж ще ви се налага да премахвате престъпни босове или да заличавате цели фамилии от картата на Paradise City. Но не се притеснявайте, това е просто работа, която всички ние вършим с удоволствие. :)

Ежедневието на един мафиот

За да изпълните тези по-сложни мисии, за които ви споменах, ще е нужно да се подготвите добре. Ще трябва да посетите някой оръжеен магазин, който предварително сте накарали да работи за вашата гангстерска фамилия. Оттам ще можете да оборудвате себе си и спътниците си с всякакви пушкала. На определен период от време автоматично ще получавате аптечки, амуниции, динамит и други полезни неща в замяна на това, че пазите живота на собственика на магазина.

Ще откриете също, че Paradise City е просторен град, населяван от безчет NPC-та. Някои от тях ще можете да наемате срещу скромно заплащане. С други просто ще разговаряте, а с трети ще се налага да се попрестрелвате от време на време за разнообразие. Както всеки истински гангстер, ще можете да карате и кола, разбира се. От нейната големина зависи и броят на хората, които ще могат да се дундуркат в нея. А най-якият момент е, че докато вие седите зад волана, другите, вместо да порят въздуха с длани, могат спокойно да си пуцат през прозорците.

Специалните юнити

в Gangland са дванадесет на брой. Първият, с който ще имате удоволствието да се срещнете, е сицилианското голямо мамче. Става дума за една доста едра женица, въоръжена с помпа и голям запас от готини реплики (както и с функцията на медицинска сестра, която лекува вас и вашите спътници). Тя е изключително издръжлива във всякакви ситуации, а развърти ли помпата си, по-добре да не сте около нея. Следващият специален юнит е руският снайперист, който ще ви оказва незаменима помощ. Той е много тих и разбира се, изключително ефикасен за стрелба на големи разстояния. Перфектен е също така и за мисии, в които не можете да използвате груба сила, а трябва да се справите със ситуацията кротко и безшумно...

За да не ви развалям част от кефа, свързан с игрането на Gangland, ще ви оставя сами да разберете кои са останалите десет суперюнита. Но имайте предвид, че самото им отключване не става много лесно. За всеки един от тях ще трябва да изпълните по една второстепенна мисия. Можете да я получите от различни по произход гангстерски организации – руснаци, колумбийци, китайци, японци, евреи, негри и се явява нещо като предизвикателство, което не задължително за изпълнение. Броят на тези мисии е равен на броя на специалните юнити, а задължителните задачи са общо шестнадесет. Всички те се разиграват в двадесет и шестте квартала на Paradise City.

Кофти интерфейс

Интерфейсът в Gangland създава малко неудобство. Този проблем не е свързан толкова с персоналното управление на единиците ви. Той се появява най-вече при шофирането на кола или при опит да промените гледната точка на камерата. Возилата си се управляват съвсем нормално с четири бу тона от клавиатурата, подобно на NFS и почти всеки автомобилен симулатор. Лошото обаче е, че може да се движат само по точно определените за тази цел улици. Колата не може да излезе дори и на милиметър от платното. Тръгнете ли към тротоара, започвате да се блъскате, чупите своето МПС, забавяте скоростта си и често пъти се заклещвате. Това, от своя страна, се явява сериозен проблем, тъй като в момента, в който зациклите, обикновено ви обстрелват голям брой враждебно настроени типове. Те за нула време правят колата ви на решето и по този начин ви принуждават да си покажете носа извън нея. А това не е особено приятно точно в такива ситуации... Проблемът с нагласянето на камерата пък е, че изключително неудобно и изисква доста здрави нерви и време.

Казано с други думи: Има какво още да се иска

От графична гледна точка играта не изглежда зле. Или поне на пръв поглед. Когато приближите камерата към хората, те изглеждат доста семпли. Липсват някои детайли, но това не е болка за умиране, тъй като повечето неща в света на Gangland изглеждат принципно добре. Поради тази причина графиката в никакъв случай не може да бъде обект на недоволство. Просто ще отбележа тактично, че можеше да бъде и по-добра.

И макар да не представлява кой знае какво революционно откритие и да е пълна с доста странни бъгове, Gangland е една много приятна игра. Предоставената свобода на действие, специалните юнити, множеството местности и интересната история са чудесна предпоставка за много приятно пропиляно време в компанията на тази гангстерска екшън-стратегия. 

 
системни изисквания
Pentium 600 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28