facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Galactic Civilizations
Ревю | 15.05.2003 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Stardock
Издател:
Strategy First
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

На пръв поглед всеки би помислил, че Galactic Civilization е просто едно невзрачно подобие на Master of Orion III. И ще сгреши. Тази нова игра е оригинално и интересно заглавие, което до голяма степен успя да обогати жанра на походовите стратегии. Трябва да призная, че решението на Strategy First да отложат появата на Galactic Civilizations с един месец, за да избегнат неминуемия и вероятно фатален сблъсък с Master of Orion III, е похвално и достойно. И днес, на фона на силно противоречивите отзиви, които последната игра получи, новото бебче на Stardock и Strategy First има възможността да се докаже и да изпъкне със своите качества, без да остане незабелязано в дебелата сянка на по-високобюджетни заглавия.

Римейк

Galactic Civilization е достоен наследник и римейк на популярната игра от 1996 година за OS/2 със същото заглавие, която успя да изпъкне със своя изключително добър изкуствен интелект и изтънчена система за водене на дипломатически преговори. Днес Stardock са използвали основата на своя стар проект, за да създадат една от най-хубавите космически походови стратегии, излизали някога.

Интересното при Galactic Civilizations е, че нямате възможност да избирате типа раса, с която ще играете. Може да се развивате като галактическа цивилизация единствено със земляните. Просто "сюжетът", поставен в огромни кавички, изисква това. Той се върти около съдбата на хората, които през 2178-ма откриват технология, която прави възможно пътуването и до най-отдалеченото кътче на вселената за кратък период от време. По този начин човечеството най-накрая получава възможност да колонизира и необятния космос.

Не си мислете, обаче, че играта само със земляните е някакво гадно ограничение. Stardock ни предоставят свободата да оформим много от характеристиките на хората по начин, който най-добре ни подхожда. Така например трябва да изберете към коя партия да се причислите - на федералистите, популистите, пацифистите и прочее, като всяка една от тях ще ви снабди с определен бонус. Освен това имате на разположение и цели десет точки, които да разпределите измежду десет умения - оръжия, защита, сила, прираст на населението, изследване, влияние, търговия, дипломация, сензори и шпионаж. Така че, както и сами виждате, свободата при оформянето на въпросните хора хич не е малка. 

Начало на едно ново пътешествие

Най-голямото преимущества на Galactic Civilizations пред Master of Orion III е, че не е толкова усложнена. Същевременно нейният геймплей е изключително богат и разнообразен. Смятам това за плюс, тъй като много от игрите, които са твърде зашморцани, отблъскват геймърите, които нямат желание или нерви да прекарат часове, а понякога - дори и дни, в тяхното разучаване. Необходими са ви най-много петнайсетина минути, за да се впуснете с пълна пара в новото междугалактическо приключение. И естествено ще откриете, че съществуват и други форми на живот.

Без значение от големината на галактиката, има пет основни извънземни цивилизации, които ще се конкурират с вас за върховно господство във вселената. Преди началото на всяка игра може да регулирате техния изкуствен интелект и характер - колко добри и колко лоши да бъдат. Например те може да са chaotic good, neutral, pure good, pure evil и прочее. По този начин отношението им към вас ще бъде коренно различно в отделните игри.

Galactic Civilizations няма нито кампания, нито обособени сингълплейър карти, върху които да се развивате. Всяка игра започва в случайно генерирана вселена с определена от вас степен на обитаемост. Освен петте основни цивилизации, по пътя си ще се натъкнете и на множество други второстепенни раси, които обаче не играят решаваща роля за крайния изход на събитията. Разнообразният геймплей тип Civilization III прави от Galactic Civilizations заглавие с висока степен на преповтаряемост. Всяка игра създава усещане за нещо ново и различно, до което не сте успели да се докоснете при предишните разцъквания. И, честно казано, човек трудно може да се отегчи. Ще кръстосвате необятния космос, ще се заселвате на нови планети и ще установявате дипломатически връзки с други цивилизации, ще изучавате нови технологии и ще строите различни планетарни постижения, галактически чудеса и дори ще водите епически междузвездни битки. Вашата крайна цел е да помогнете на човечеството да установи пълен контрол над вселената. Това може да се постигне по няколко начина. Първият и най-брутален е като завладеете и изтребите всичко живо, което смята да ви се пречка в краката. Съществуват обаче и други, по-миролюбиви. Например чрез културно господство или като изследвате всички науки от огромното технологично дърво и успеете да се пренесете в една по-висша форма на съществуване. Средствата, с които ще постигнете всичко това, начинът ви на поведение в цялата галактика и решенията, които ще взимате при множеството случайно генерирани събития, ще определят и моралния облик на вашата цивилизация.

Добри или зли

Ако сте лош по характер, добричките раси няма да искат да общуват с вас и ще се държат пренебрежително. По този начин и търговията с тях ще е проблем. За сметка на това обаче ще получите достъп до технологии, които са характерни единствено за злите цивилизации. От друга страна, ако сте добър по характер, ще имате далече по-лесни дипломатически отношения с останалите видове и дори ще се сдобиете с набор от уникални подобрения.
   
Stardock заслужават окуражително потупване по рамото и за това, че отново са успели да измайсторят изключително добър изкуствен интелект. Извънземните реагират доста адекватно на почти всички ситуации и трудно могат да бъдат заблудени. Дипломатическите преговори са пресъздадени с финес. Компютрите определено се държат по възможно най-добрия начин и използват всякакви политически трикове.

Критика

Като недостатъци ще изтъкна липсата на туториъл. Независимо от всичко, подобни игри би трябвало да имат поне няколко кратки обучаващи мисии, които да ви въведат в същността на геймплея. От друга страна, Galactic Civilizations няма и режим на мултиплейър. Евентуално той ще бъде добавен във втората част на играта. На негово място обаче съществува така наречената метавселена. Тя записва вашите постижения, победи и стратегии и ги качва директно на официалния сайт на играта. И там, върху виртуална галактическа карта и под формата на класация, може да се впускате в непреки съревнования с играчи от цял свят. Galactic Civilizations не може да се похвали и с кой знае колко впечатляваща графика. Във визуално отношение играта изглежда леко остаряла и неадекватна на повечето съвременни заглавия. Така обаче тя запазва едни сравнителни ниски системни изисквания.

Най-общо казано вселената, която Galactic Civilizations пресъздава, може да се определи като реалност със свой собствен живот. Ще останете приятно изненадани от нейния задълбочен и разнообразен геймплей, както и тънкото чувство за хумор, което се прокрадва почти навсякъде. Ако искате да играете на една наистина качествена и интересна космическа походова стратегия, но нямате нерви да прекарате часове в разучаването на Master of Orion III, то решението на вашия проблем се нарича Galactic Civilizations. 

 
системни изисквания
PIII 600 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Galactic Civilizations

Ревю:
Отличен представител на жанра, познат отвъд океана като 4Х, или eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12