facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Formula 1 97
Ревю | 08.09.1998 | автор: Никола Икономов


оценка:
Производител:
Psygnosis
Издател:
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC

Всички почитатели на Формула 1 би трябвало да изпаднат в луд възторг: след изключително успешната Formula 1 Racing Simulation на Ubi Soft, наскоро излезе и отговорът на Psygnosis по въпроса: Formula 1 ’97. Това ‘97 в заглавието означава единствено, че болидите и пилотите са от миналогодишния сезон, тъй като закупуването на актуален лиценз от FIA за ’98 едва ли би било по джоба дори на най-заможните фирми. Слава богу, за една година не станаха много трансфери (само Физикела се премести в Бенетон, а Хил - в Джордан), така че едва ли горепосоченият факт ще попречи на приятното ви прекарване пред монитора. В играта, създадена от екипа програмисти Bizarre Creations, ще можете с Шуми или с някой от другите 21 пилоти да се включите в борбата за световната титла. Който обаче не иска да бъде Жан Алези или Мика Хакинен, може да се включи в съревнованието и със своето собствено име.

Gentlemen, start your engines

За разлика от предишната Formula 1 на Psygnosis, където между двата режима на игра - Arcade и Simulation нямаше голяма разлика, актуалната F1 ‘97 предлага два коренно различни режима. В Arcade Mode играещият има достъп до избора на екипа без да може да прави настройки по болидите. Въобще този режим на игра е предназначен преди всичко за любителите на екшъна. Болидите са лесни за управление, нямате грижа за привършващо гориво или за изтъркани гуми, което напълно ви спестява спирането в бокса, а противниковите коли могат да бъдат изблъсквани, без това да коства загуба на спойлери. За съжаление играта в този режим е и доста нереалистична, защото често директният път през тревата ви осигурява по-голяма преднина в сравнение с прилежното взимане на завоите. В Arcade Mode има общо 15 писти, като се падат по пет за всяка една от трите степени на трудност - лесна, средна и трудна. Ще можете да се състезавате за най-добро време срещу часовника или да се борите за точки като тръгнете от най-задната позиция с надеждата да стигнете до първо място. Подобно на състезателните екшън-игри в този режим игровото ви време безмилостно намалява, като ще можете да спечелите няколко допълнителни секунди единствено при преминаването на т. нар. Checkpoints. За по-дълготрайна мотивация ще се погрижи не само списъкът на най-добрите пилоти, който съхранява геройствата ви, но и пет бонус-писти, по които ще можете да карате само ако преди това сте взели останалите пет трасета с първо място. Ако продължите да играете до среднощ, за вас са предвидени и 20 слота, където да запишете играта си.

Извинете, къде се намира бокса?

Значително по-голямо предизвикателство към шофьорските способности и техническите познания на играчите представлява Grand Prix Mode. Освен тренировка и единично състезание ще можете да изиграете и пълен сезон на всичките 18 писти. Според степента на трудност ще имате възможност да оказвате въздействие върху някои аспекти от състезанието. За начинаещите е препоръчително да изключат реалното отчитане на щетите, защото иначе ще се отчаят много бързо. Климатичните условия винаги са били решаващи за изхода на едно състезание. Така например на писти като английската Silverstone рядко грее слънце. В играта ще можете сами да определяте преди състезание какво да бъде времето или да го оставите на случайността. Най-забавно е да играете със случайно променящо се време. По този начин един неочакван дъжд може да ви принуди да влезете в бокса, за да смените гумите, защото в противен случай трасето ще ви се стори като ледена пързалка. Подобно на F1 Racing Simulation на Ubi Soft, и тук разноцветни флагчета по трасето ще ви информират напр. за застрашаваща ви дисквалификация (черно-бяло флагче) или пък за опасности по време на състезанието (жълто флагче).

Както е и в действителност, между тренировката в петък и състезанието в неделя има съботни квалификации. За 12 обиколки имате шанс да изкарате най-доброто време и да се наредите на така мечтания за всички пилоти от Формула 1 Pole Position. Разбира се, не сте длъжни да участвате на квалификациите, но тогава ще трябва да стартирате от последната (22-ра) позиция, което значително намалява шансовете ви за успех. Според настройката ще карате 3, 5 или 10 обиколки. За тези от вас, които имат супердълга обедна почивка, препоръчвам да се пробват на половината или направо на цялото разстояние, което например в опасаната с шикани писта на Монако е 39 (половината) или 78 обиколки.

Без 3Dfx не става (почти) нищо!

Ще можете да наблюдавате действието от 8 различни перспективи. Освен всичките външни изгледи има и един вътре в кокпита, който показва ръцете на пилота върху вибриращото кормило, но както и в предшественика, в този случай играещият се лишава от огледалото за обратно виждане. Поглед върху следящите ви коли се открива само ако наблюдавате болида си отвън и става безпроблемно единствено на по-дълги и прави отсечки.

Самите писти, фоновете и съперниците ви са представени изключително детайлно. Когато излезете от пистата, около вас се вдига прах или върху гумите ви за кратко време можете да забележите остатъци от трева. При лошо време - дъжд или мъгла ще си мечтаете до вас да има съотборник, който да ви казва накъде да завиете. Ако още не сте убедени дали да си купите ускорител, тази игра ще ви помогне да вземете окончателното решение. Наистина, поддържат се и Direct3D съвместими карти, но ще можете да се насладите истински на графичния фойерверк единствено с 3Dfx-карта. И въпреки това, с включени всички детайли и екстри ще ви е нужен поне Pentium II, за да не се превърне болидът ви във волска каруца.

Симфонията на моторите

По отношение на звука Formula 1 е на много високо ниво. Музикалното оформление този път не се ограничава само с рок-парчета и новите 12 tracks  покриват различни вкусове. Включени са дори оркестрални звуци, които би трябвало да подтикват пилотите към по-големи постижения. За реалистичната атмосфера на играта допринася много и коментаторът, който не само споменава постиженията ви, но дава и съвети как да подобрите резултатите си. Допълнително, при лошо време или повреда в болида, собственият ви екип чрез радиовръзка ви съветва кога да направите малък престой в бокса. Комбинацията на музика и коментари с шума на мотора и крясъците на публиката създават неповторима атмосфера. Особено реалистично са представени звуците при лошо време. Ясно се чуват гръмотевиците, вятърът свири пронизително, а дъждът плющи върху асфалта.

В процеса на направата на играта напълно отпадна вариантът Splitscreen за двама играчи, който беше обявен предварително. За сметка на това Formula 1 ’97 предлага и в Arcade, и в Grand Prix Mode поддръжка на мрежа за до 8 играчи. Допълнително можете да настроите дали в състезанието ще се включат и компютърни опоненти.

За завършек ще кажа, че от Psygnosis са се поу   чили от грешките си и са преодолели основния проблем при повечето F-1 заглавия - голямата бездна между реализъм и забавление. С Formula 1 ’97 приятно ще прекарат както аматьорите, така и профи-играчи, защото чрез двата режима на игра F1 ‘97 съчетава сериозната симулация със скоростния екшън. По отношение на разнообразието в опциите, Formula 1 ’97 изостава от F1 Racing на UBI  Soft, но за сметка на това геймърът получава две напълно различни и самостоятелни състезателни игри в една. 

 
системни изисквания
Pentium 133 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Formula 1 99
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31