facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fallout: New Vegas
Превю | 05.05.2010 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
Obsidian Entertainment
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
Излиза на:
есен 2010-та

сайт на играта »
Цена:
69.95 лв
купи играта »

Чували ли сте за Van Buren? По-запалените фенове на Fallout вероятно знаят, че именно това трябваше да бъде официалното продължение на култовата постапокалиптична ролева игра. През 2003 г. обаче Black Isle Studios, отговорни за появата на Fallout 1 и 2, затвориха врата, а заедно с това третата част на една от най-великите поредици, създавани някога, потъна в забвение…

Година по-късно Bethesda, популярни с The Elder Scrolls, обявиха, че са закупили правата над Fallout. Мнозина посрещнаха този анонс с недоверие и въпреки това тяхната Fallout 3 се оказа добра. Дори велика, но въпреки това – коренно различна като изживяване в сравнение с първите две части.

„Винаги съм бил крайно разочарован, че не направихме Fallout 3,

но сега имаме възможност да си поиграем със света, който Bethesda създаде“ – казва Фъргюс Уркхарт, изпълнителен директор и един от основателите на Obsidian Entertainment; ръководител на екипа, работил върху първите две Fallout игри. Сега неговото ново студио, в което работят много от старите кучета от Black Isle, е на път да ни предложи един нов продукт. Да - той ще се развива във вселената на Fallout 3 и ще бъде издаден под крилото на Bethesda. Въпреки това не е директно продължение на тройката, а напълно самостоятелно заглавие. Дали това е играта, която Black Isle винаги са искали да направят, макар и поставена в рамките на основните геймплей концепции, създадени от Bethesda? Да видим…

Спокойно – не започвате играта като бебе

Онези от вас, които са се подразнили на дългия Character Creation във Fallout 3, ще останат доволни. Във New Vegas всичко е сведено до няколко минути. Вашият герой е куриер, който още в самото начало, по време на поредната си мисия, изяжда един куршум в главата и бива обран и оставен да гние в най-обикновен плитък гроб. За щастие обаче робот на име Виктор ви спасява и ви отвежда при Док Мичъл в Goodsprings, а процесът по лечение и възстановяване всъщност представлява самият Character Creation. Специална машина ще определели S.P.E.C.I.A.L. характеристиките ви, ще ви питат какви асоциации предизвикват думи като „куче“ и „майка“, за последната от която може да отговорите например „човешки щит“ и т.н.

Целият процес отнема не повече от 10 минути, след което сте готови да скочите с двата крака в Пустошта Мохаве. Тя, очевидно, е моделирана по едноименна пустиня в Южна Калифорния, където се намира и прословутият град на порока Лас Вегас. Кой ви е застрелял? Каква е тази ценна пратка, която сте пренасяли като куриер и заради която сте си отнесли куршум в главата? Това са въпросите, на които ще се опитате да си отговорите по време на вашето приключение в света на Fallout: New Vegas.

Хардкор режим

Едно от нововъведенията, с което Obsidian се гордеят най-много, е т.нар. хардкор режим. Той може да бъде активиран по всяко време в играта „и е предвиден предимно за хардкор играчи, които са превъртели Fallout 3 и които искат по-голямо предизвикателство. Най-видимите промени, които нанася, са свързани с лекуването, което ще се случва с течение на времето. Също така тук не може да възстановите счупени крайници просто с една почивка. Трябва да имате докторска чантичка или да посетите лекар“ – казва Джош Сойер, ръководител на проекта. Това на практика означава, че когато използваме аптечка, ще трябва да сме залегнали в някое удобно прикритие, за да изчакаме да възстанови кръвта ни в рамките на няколко секунди, което би трябвало да направи битките далеч по-предизвикателни. Героят ви пък ще се дехидратира с течение на времето – все пак се намира в пустиня! Той ще трябва да пие постоянно всякакви течности и да яде най-различни храни, които да контрират определени негативни ефекти. В противен случай ви очаква сигурна смърт.

Също така амунициите ще тежат, което означава, че ще трябва изключително внимателно да преценяваме колко и какъв вид да взимаме със себе си.

Докато сме на вълна арсенал, няма как да не споменем, че във Fallout: New Vegas ще открием

два пъти повече оръжия в сравнение с Fallout 3

Нещо повече – сега ще можем да им правим всякакви модификации, тъй като на практика Obsidian са включили в играта един от най-популярните модове за оригинала. За тази цел ще трябва да си закупим съответните приставки от различни търговци из Пустошта – те променят не само производителността, но и външния облик на оръжията ви.

Също така можем да очакваме и различни промени по системата за прицелване V.A.T.S. Obsidian са увеличили щетите, които ще нанасяме по време на меле битки, за да ни стимулират да използваме повече добрите стари бухалки

Феновете на поредицата ще останат доволни от срещата с някои стари и познати фракции като New California Republic (NCR), които се борят за надмощие над Ню Вегас с търговците на роби от Caesar’s Legion. Те обаче не са захвърлени в играта просто за цвят. Във Fallout: New Vegas, подобно на Fallout 1 и 2, имате възможност да

трупате и репутация към всяка една от множеството фракции в света

Всяко едно ваше действие ще има съответното последствие за някого в Пустошта. Репутацията ви към фракциите, която допълва карма системата, ще определя диалозите, които ще водите с техните представители, какви куестове ще получавате от тях и в крайна сметка – как ще се отнасят към вас. На практика всеки път, когато вземете някакво ключово решение, предприемете конкретно действие, изпълните куест за или против отделна фракция, вашата репутация към тях ще се променя съобразно.

„Репутацията би трябвало да показва онова, което хората знаят за вас – обяснява Сойер. – За нас е важно вашия статут с конкретна фракция да се променя… а вие да получавате осезаеми преимущества от това.“ Колкото по-добра е вашата репутация с някого например, толкова по-голям е шансът някой да ви даде готин и безплатен предмет, да получите отстъпки при пазаруването в магазини и т.н. „Ако тероризирате някой град, хората може да започнат да се страхуват от вас до такава степен, че да ви плащат данък. Ако решите да подкопаете някоя от големите групи като Caesar’s Legion или NCR, те току-виж изпратили отряди по петите ви“ – заключва Сойер.

Какво излиза в крайна сметка? Според Пит Хайнс от Bethesda светът във Fallout: New Vegas е приблизително толкова голям, колкото този във Fallout 3. На практика това е едно чистокръвно продължение, което ще бъде по-Fallout от всякога. Да, това не е Van Buren, но създателите на една от най-великите поредици за всички времена най-накрая получават шанс да си поиграят със света, който създадоха преди години и който всички ние обичаме толкова много.

Източник на изображенията: IGN 

напиши коментар
 

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 06.05.2010, 14:02 ?. :

Чакам я с нетърпение : )

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 06.05.2010, 14:47 ?. :

Аз също я чакам с нетърпение. Fallout 3 заедно с The Witcher са едни от най-любимите ми RPG-та и чакам всичко ново за тях с нетърпение.

107 мнения
профил »
sub_zero01 каза на 06.05.2010, 15:04 ?. :

Ами тая игра ще има ли нещо с оригиналната (имам предвид сюжет). Искам да попитам дали трябва да играя и оригиналната за да навържа нещата.

716 мнения
профил »
joar каза на 06.05.2010, 15:29 ?. :

Не.

6 мнения
профил »
Marin4o95 каза на 03.09.2010, 08:58 ?. :

Ами ще има някои герои от 1 и 2 като например супермутанта Маркус и т.н. Но не мисля че ще е нужно да знаеш горепосочените.

139 мнения
профил »
koomshiqta каза на 06.05.2010, 15:24 ?. :

"rampage85"-САМО ТАКА ПИЧ!Тези + Bioshock (поне за мен) са най-големите заглавия!Чакам я с нетърпение!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 06.05.2010, 16:25 ?. :
Редактиран на 06.05.2010, 17:02 ?.

По всичко личи, че с нововъведенията по играта се завръщат към непоклатимата основа от първите игри, за което съм ужасно признателен. Евала, че не се подадоха на комерса и мейнстрийма. Така трябва - Фолаут за феновете!

П.П. А... и едно малко допълнение още във Ф3 имаше множество пъркове, които даваха бонуси във В.А.Т.С. режим. На практика повечето полезни действаха единствено там =)

366 мнения
профил »
Mersin каза на 06.05.2010, 17:22 ?. :

Чакам я с нетърпение,любимото ми RPG.Аз още си гласувам за Fallout 3.
Велика игра!

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 06.05.2010, 18:27 ?. :

Дано е толкова добра колкото казват. Не искам да се разочаровам >.

16 мнения
профил »
jito каза на 06.05.2010, 21:01 ?. :

дано да няма големи прекалено големи изисквания щом използва още енджина от oblivion

109 мнения
профил »
kom4o каза на 18.10.2010, 05:02 ?. :

Стига компютърът ти да не е антика, не мисля, че ще имаш проблем с играта.

190 мнения
профил »
Freedom каза на 07.05.2010, 08:44 ?. :

За жалост не съм играл 1та и 2та, но въпреки това имам респект към тях, а 3та не ми тръгна ;(. От това което прочетох туко що дали това ще е очаквания "Fable II" за РС във вселената на Fallout?

716 мнения
профил »
joar каза на 07.05.2010, 10:17 ?. :

Lolwhut? Как пък сравняваш Fable II със Fallout 3? То между двете игри май няма нищо общо с изключение на основния им жанр.

190 мнения
профил »
Freedom каза на 07.05.2010, 12:18 ?. :

Добре, не беше най-доброто сравнение. Имах в предвид отворения свят и и как се променя в зависимост от решенията които взимаш. По това сравнявам Fable 2 и Fallout NV.

4 мнения
профил »
daskaloto каза на 07.05.2010, 17:37 ?. :

Като гледам играта ще е доста по яка от Fallout 3 но енджина не е сменен

109 мнения
профил »
kom4o каза на 18.10.2010, 05:06 ?. :

На мен лично ми допада енджина освен това как ръждивите пушки лъщят на светлина.

167 мнения
профил »
jaeger каза на 08.05.2010, 10:00 ?. :

Как не ги е срам?! Това е 3та игра с един и същ енджин. Нямам думи... с този енджин си нямат напредстава колко е дървена играта :( да бяха го поне сменили, бе ма**аму

87 мнения
профил »
peachy каза на 08.05.2010, 10:32 ?. :

Всички промени звучат страхотно, изглежда играта наистина се завръща към корените си. Много се радвам, защото за мен третата част си беше разочарование, не само заради фиктивните рпг елементи, но и заради лошите диалози и незапомнящите се персонажи. И не само. Много се радвам на промените относно фракциите, това трябва да даде комплексност и тежест на карма системата.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 08.05.2010, 11:54 ?. :

"Фиктивни РПГ елементи"

Би ли пояснил този термин какво точно означава? Стана ми интересно =)

87 мнения
профил »
peachy каза на 08.05.2010, 16:17 ?. :

Ами, примерно, S.P.E.C.I.A.L системата - няма значение къде трупаш точки, накрая почти всичко ти е на макс. Същото важи за скиловете. Накрая имах скилове, които изобщо не ми трябваха на много високи нива, само защото трябваше да сложа точките някъде. Пърковете - win-win - нямаше го това, където всеки пърк си има и плюс и минус, и ако искаш да качиш нещо, трябва да жертваш друго. За мен това са си фиктивни системи - губи се тактическия елемент и просто си блъскаш точки на всеки левъл, без да гледаш къде. А отгоре на всичко, по средата на играта стигаш до последния левъл и вече и това свършва. И други неща ми бяха направили впечатление, но отдавна я играх, вече не помня.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 08.05.2010, 16:28 ?. :

"няма значение къде трупаш точки"

Всъщност имаше значение, но както ти казваш накрая всичко ти се максва при правилна стратегия. Незнам с каква цел го направиха така, но и на мен ми липсва "дървото на уменията" (ако може да се нарече) от предните части, където твоите съотборници/спътници компенсираха твоите недостатъци, а ти - техните... незабравими моменти в мултиплейъра на Тактикс =)

Единственият минус във Ф3 за мен беше именно липсата на по-детайлен мениджмънт на свитата ти. Обичах да си имам снайперист, медик, бомбаджия, експерт по енергийните оръжия, техник/пилот, но уви тия неща ги нямаше в третата част. Надявам се Вегас да попълни тази дупка.

95 мнения
профил »
cecoot каза на 09.05.2010, 10:27 ?. :
Редактиран на 09.05.2010, 10:28 ?.

cecoot, ако не започнеш да пишеш на кирилица (спести си обясненията защо го правиш толкова време вече) ще се наложи да се вземат крути мерки. Никои не е длъжен да чете български, написан на латиница поради каквато и да е причина...

191 мнения
профил »
MartoG каза на 10.05.2010, 10:47 ?. :

не че нещо, ама ти сам ли си говориш ? xD иначе по темата - не съм особен фен на FallOut поредицата, така че сигурно ще пропусна и тази :)

167 мнения
профил »
jaeger каза на 10.05.2010, 17:52 ?. :

Модератор му е редактирал коментара, защото той не е спазвал правилата

5 мнения
профил »
todor168 каза на 10.05.2010, 21:52 ?. :

нервен съм много само да ми падне

1 мнения
профил »
Doomlord1992 каза на 11.05.2010, 17:27 ?. :

Дай боже и тук да сложат The Enclave.Обожавам ги тия пичове :D

6 мнения
профил »
AciDFish каза на 24.05.2010, 22:15 ?. :

Аз лично останах страшно доволен от Fallout 3, дано New Vegas ни предложи нещо наистина нeвиждано досега, а не просто поредната "преработка"

11 мнения
профил »
UltimoStep каза на 29.05.2010, 17:42 ?. :

"Вашият герой е куриер, който още в самото начало, по време на поредната си мисия, изяжда един куршум в главата и бива обран и оставен да гние в най-обикновен плитък гроб. За щастие обаче робот на име Виктор ви спасява и ви отвежда при Док Мичъл в Goodsprings, а процесът по лечение и възстановяване всъщност представлява самият Character Creation."

Май това по-горе звучи вече познато.... Ехххх малко copy - paste от Mass Effect 2...

192 мнения
профил »
toptony каза на 03.06.2010, 11:51 ?. :

Последното творение на Obsidian е пълен боклук....дано не усерат и тази :(

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 23.07.2010, 06:30 ?. :

кажи речи всички техни творения ....
само тези, който са под шапката на Bioware стават

1 мнения
профил »
John45 каза на 29.09.2010, 14:31 ?. :

Ще има ли Encouters и Special encounters като във 1 и 2 или само Fast travel mode като във 3
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Fallout: New Vegas

Ревю:
Едно (почти) перфектно попълнение във вселената на Fallout, което ще ви прикове пред монитора с часове. Стига да успеете да оцелеете достатъчно дълго.

новини:
Ентусиаст, облечен в костюм от Fallout: New Vegas и със знаме на Република Нова Калифорния, бе задържан от полицията като съмнителен субект в канадски град.
Ветеран с дългогодишен опит в гейм индустрията, Авелон бе сред основателите на Obsidian през 2003 г.
Разбира се, за това помага съответният експлойт, а видеото с рекордното постижение може да видите тук.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Fallout 3: The Pitt 40
Fallout 3: Point Lookout 33
Fallout: New Vegas 31
Fallout 3: Mothership Zeta 23
Fallout 3: Broken Steel 15
Fallout 3 13
Fallout 3: Operation: Anchorage 3
Fallout 2 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78