facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fallout 3
Ревю | 30.11.2008 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Bethesda Game Studios
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Огромен, красив и детайлен свят

Вярна е на първите две части

Зрелищна и кървава

Интересна история

100+ часа геймплей

минуси

Калпави анимации на героите

Често може да се заклещите

Годината е 2277-ма. Голямата война отдавна приключи. Но отпечатъкът, който остави върху света, беше траен. Не се знае със сигурност кой пусна първата бомба – САЩ или Китай, но на 20 октомври, точно преди 200 години, само за броени часове целият свят бе обгърнат от мрак. Повечето хора не обърнаха внимание на сирените, считайки ги за поредната суха тренировка. Вратите на убежищата, известни повече като Vaults, обаче се затвориха на мига, за да предпазят всички, които бяха успели да влязат в тях. А на повърхността на земята бушуваше истински ад. Дълго, дълго време... Това се случи преди 200 години. Какво ли е останало сега?

Играта ви въвежда в своя

суров, ретро постапокалиптичен свят

плавно. Някак неусетно. Първия път, когато ще отворите очи в нея, ще бъде мигът, в който излизате от утробата на майка си. „Да видим – момченце или момиченце си?” ще ви посрещне въпросителният глас на Лиъм Нийсън. Това е едно от решенията, което ще трябва да вземете при оформянето на своя герой, преди да навършите годинка и да направите първите си бебешки стъпки към баща си. Флешбек. Ставате на 10 – получавате своя Pip-Boy 3000... Отново флешбек... Вече сте на 16. Научавате повече за себе си и света около вас. Живеете във Vault 101 – единственият бункер, който не е отворил вратата си след края на войната. Тук и ще умрете, както всички останали...

Когато навършвате 19 обаче се случва се нещо неочаквано. По незнайни причини баща ви избягва от убежището, а това е непростимо и жестоко наказуемо престъпление. В много случаи дори със смърт. И тъй като надзирателят смята, че вие имате нещо общо, не ви остава нищо друго, освен да си плюете на петите.

Щом успеете да се измъкнете от Vault 101, истинското ви приключение най-накрая ще започне. Ярката слънчева светлина заслепява очите ви - нужно ви е малко време, за да успеете да фокусирате. Но гледката е поразителна. Пред вас се простира американската столица Вашингтон. Или поне онова, което е останало от нея – полуразрушени сгради, лишени от живот, голи дървета, стърчащи самотно над прашната, гниеща земя под купола на едно зеленикавожълто небе. Такива са жестоките последствия от Голямата война. Радиацията е навсякъде. Всяко едно късче храна или глътка вода са пропити с нея. Оцеляването е трудно, за мнозина дори невъзможно. Но вие сте твърдо решени да откриете баща си...

Само след няколко минути игра ще се сблъскате пред

първата голяма морална дилема във Fallout 3

Дали да взривите цял един град по нареждане на тъмна фигура на име г-н Бърк, пиеща питието си в местната кръчма. Или да го спасите веднъж и завинаги от гигантската атомна бомба, около която е построен. В първия случай ще станете свидетели на една жестока експлозия от върха на снобарската кула Тенпени. Там вашият нов расистки шеф, който обича да стреля със снайпера си по всичко, което мърда просто за спорта, ще ви облече в костюм и ще ви замазва очите с метални капачки - през 2277 г. старите пари вече не струват нищо. Що се отнася до кармата ви, тя ще бъде тотално съсипана, а вие ще поемете уверено по пътя на злото.

Но ако се смилите над всички, живеещи в това градче, и обезвредите бомбата, шерифът на Мегатон ще ви покани да станете негов почетен жител. Добра идея е преди това да убиете г-н Бърк, защото иначе рискувате да прати наемници по петите ви, ядосан на решението, което сте взели. В крайна сметка ще получите и свой собствен дом, където може да съхранявате част от екипировката си или да си почивате след дългите странствания в търсене на истината и баща ви. А спането е хубаво нещо, тъй като ако се чувствате отпочинали, ще трупате малко повече опит от обикновено.

В дома ви очаква и роботизиран иконом, който освен че ще ви забавлява с типичния си английски акцент, иронични забележки и тъпи вицове, може да върши няколко полезни неща. Например да ви подстриже, ако сте недоволни от първоначалния си избор на прическа, и да ви даде бутилка чиста питейна вода.
И това е само малка част от механиката на играта, според която

всяко действие ще има съответното последствие

Ето още един пример. Една доста чудата госпожица на име Мойра, работеща в магазина за общи стоки в Мегатон, е решила да напише гайд „Как да оцелеем в Пустошта”. Но преди да го пусне в продажба, би искала да тества своите теории, за да избегне струпване на разгневени тълпи от хора пред вратата си. Стига да решите, можете да станете нейно опитно зайче, като една от задачите е тялото ви да поеме определено количество радиация. Тя ви моли за съвсем малко – едва 200 пункта. Но ако натрупате 600, Мойра ще остане още по-доволна. Естествено – в последния случай рискувате да не стигнете живи до магазина й, пък и не знаете дали впоследствие тя ще успее да ви излекува. Престрашите ли се обаче, след този експеримент тялото ви мутира, а вие ще получите един доста полезен perk – крайници ще регенерират от само себе си.

Видите ли, Мойра не е просто шантавата лелка на Мегатон. От нея може да си закупите джаджи, които да намерят приложение във вашия дом. Например джубокс, за да освежите мястото с малко музика, или пък работен тезгях, на който да създавате нови оръжия, стига да знаете как. А защо не машина за Нюка Кола? Мойра ще ви помогне и да декорирате местенцето си, както пожелаете. Аз специално се спрях на темата „предвоенен” дизайн, но има и още няколко, които изглеждат не по-малко зле.

Ако случайно се чувствате самотни в своето странстване из Пустошта и искате да

бъдете като Лудия Макс

отбийте се в Скрапярд. Там ще заварите едно куче на име Dogmeat, което разкъсва пред очите ви няколко рейдъра. За щастие е добронамерено настроено към вас и след кратък "разговор", стига да искате, може да се присъедини и да се превърне във ваш верен спътник. Освен че ще ви следва вярно, където и да отидете и ще ръмжи, когато усети врагове в района, това псе изпълнява ролята и на отличен търсач. Може да го накарате да открие муниции, химикали, храна или дори оръжия.

Пазете го обаче. Dogmeat не е безсмъртен и ако загине вследствие на вашето невнимание, губите го завинаги. Затова го лекувайте или го пратете да ви чака пред Vault 101, ако смятате, че има шанс да се възнесе в кучешкия рай през предстоящата битка.
Fallout 3 ви предлага

наистина огромна свобода на действие

Всичко зависи единствено и само от вас самите. Ако решите да взривите Мегатон, убийте първо шерифа, за да вземете готините шапка и палто, които носи. Смятате, че хора като Алистър Тенпени не трябва да живеят? Спретнете си едно малко пътешествие до неговата кула, елиминирайте го и приберете снайпера, отнел толкова много животи. Той е толкова противен човек, че дори на собствените му хора не им пука дали сте го гръмнали или не. Пък и така ще получите хубава карма, в случай че искате да превъртите Fallout 3 като добри и да получите титла от типа на „Last, Best Hope of Humanity”.

Макар и в много отношения да навява спомени за Oblivion, системата за развитие на героя във Fallout 3 е коренно различна. Най-малкото, защото не може да подобрявате своите умения, като ги използвате постоянно.

Всичко е подчинено на S.P.E.C.I.A.L.

Това е акроним за седемте основни статистики – strength, perception, endurance и т.н. – които ще оформите още в самото начало. Те от своя страна пък са обвързани с няколко основни умения, които ще подобрявате постепенно с течение на времето. Благодарение на тях може да развиете героя си по всевъзможни начини – да го направите експерт в експлозивите или пък в боравенето с големи оръжия. Да му помогнете да се оправя с хората като ги омайва с думи или пък да се специализира в бъркането по джобовете им. Особено голямо впечатление прави, че дори онези умения, които не са пряко свързани с битките, са изключително добре вплетени в цялостния геймплей. Например с помощта на Science ще може да хаквате терминали и да отваряте врати, за да се измъкнете от потенциални престрелки буквално по терлици.

Най-якият аспект от развитието на героя обаче са

т.нар. perks

С всяко качено ниво на опит може да избирате по един от тези постоянни бъфове, които ще направят героя ви наистина уникален. Например с Animal Friend животните няма да ви нападат. Чрез Cannibal ще може да се храните с труповете на хората за сметка на вашата карма. А благодарение Mysterious Stranger от време на време в битка ще се появява вашият ангел хранител... въоръжен с 44-милиметров магнум, за да ви помага! Вярвате или не – във Fallout 3 ще откриете над 50 подобни perks.

Имайте предвид обаче, че таванът на развитие е ограничен до 20 ниво, така че разпределяйте точките внимателно. Шансът да успеете да максимизирате което и да е от своите умения, е минимален. Така че е хубаво да сте напълно наясно какъв ще бъде вашият стил на игра.

Щом стигнете до битките, там вече нещата загрубяват. В добрия смисъл на думата. Благодарение на V.A.T.S. –

Vault-Tec Assisted Targeting System

може да паузирате действието по всяко време и да се прицелите в която и да е част на тялото на противника си, стига да имате достатъчно „екшън” точки. Точно както Fallout 1 и 2. Но това не е най-добрата част. Истинският кеф е, когато камерата ви покаже на забавен каданс как куршумът пронизва главата или някой крайник на съществото и как всичко експлодира в коктейл от кръв, месо и черва. Тази гледка никога не омръзва. За още по-голяма касапница горещо препоръчвам perk-а Bloody Mess.

Освен стандартните пистолети, пушки, картечници, гранати, бейзболни бухалки и какво ли още не, във Fallout 3 може да използвате и едно наистина уникално оръжие. Стига да откриете схемите за него и да си го създадете сам-самички. Става дума за Rock-It Launcher. Интересното при него е, че не ви трябват специални муниции. Който и да е боклук, лежащ на земята, ще свърши същата работа. Просто вземете плюшеното мече, лежащо в краката ви, натъпчете го в цевта и го изстреляйте в главата на мутанта пред вас.

Макар и във визуално отношение да е истински разкош,

единственият недостатък

на Fallout 3 са анимациите на героите. Те не са еволюирали по никакъв начин в сравнение с Oblivion и вашето виртуално Аз продължава да се движи (по-скоро да се приплъзва) все така неестествено в перспектива от трето лице. Когато пада от високо, сякаш ходи във въздуха, а след като се разпльока на земята, се превръща в една безформена пихтия с ръце и крака, често преплетени до неузнаваемост. Вярно – лицата на хората изглеждат с една идея по-реалистично от последния The Elder Scrolls. Но след като си отделил толкова много внимание на всички останали детайли в света, е срамота да пренебрегнеш героите по такъв начин.

Това обаче не прави Fallout 3 лоша. Напротив – тя е може би най-хубавото нещо, излизало през последната година. Разбира се – винаги ще се намерят недоволни хора, които да мрънкат за щяло и нещяло или пък да я наричат просто „Oblivion с пушки”. Но истината е една – Fallout 3 е най-добрата сингълплейър ролева игра за 2008 г. 


Никога не излизайте без своя Pip-Boy 3000

Тази електронна джаджа, която се носи на ръката, е най-добрият в приятел в света на Fallout 3. С едно натискане на Tab ще получите информация за всеки един аспект в играта – за S.P.E.C.I.A.L. статистиките, уменията, perks, света, инвентара ви или куестовете, с които сте се заели. Pip-Boy 3000 е екипиран и с гайгеров брояч, който внимателно следи нивото на радиация в тялото ви, както и с радио, което хваща най-различни станции в района. Моята любима е Galaxy News Radio. Благодарение на нея, освен че водещият постоянно съобщава последните новости из Пустошта, които обикновено са свързани с мен самия, мога да чуя и наистина страхотни ретро парчета от 60-те. В един момент песните започват леко да се повтарят, но предполагам, че Bethesda винаги могат да добавят нови, стига да искат.
 
системни изисквания
Pentium IV 2.4 GHz, 1 GB RAM, съвместима с Direct X 9.0c видео карта с 256MB RAM (NVIDIA 6800, ATI X850 или по-добра), Windows XP/Vista.
напиши коментар
 

19 мнения
профил »
GamBi7 каза на 01.04.2009, 07:30 ?. :

Изиграйте тази игра. Определено няма да съжалявате.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 19.07.2009, 07:30 ?. :

Като чета сякаш тая игра доста прилича на великата S.T.A.L.K.E.R.Shadow of Chernobyl

150 мнения
профил »
Алми каза на 10.08.2009, 11:33 ?. :

Хич не ми хареса. Oblivion e по-добра.

95 мнения
профил »
cecoot каза на 12.08.2009, 13:23 ?. :

Oblivion ми харесва 100-пъти повече от Fallout 3. Надиавам се скоро да излезе нов Елдер Скроллс

117 мнения
профил »
Fang каза на 15.08.2009, 10:33 ?. :

Най- добрата игра излизала някога, поне според мен! Превъртал сам я поне 6 пъти и пак ми се играе много!

117 мнения
профил »
Fang каза на 31.08.2009, 09:46 ?. :

Само на мен ли Leather Armor ми прилича на бронята на Лудия Макс?

4 мнения
профил »
Vistor каза на 31.08.2009, 15:02 ?. :

За мен това е втората най-добра игра която съм играл (просто съм луд фен на батман)

29 мнения
профил »
Helo каза на 30.11.2009, 14:49 ?. :

Доста трудна игра... особено когато нямате амуниции.

76 мнения
профил »
Whateverson каза на 30.11.2009, 15:18 ?. :

Ненормално яка играа!!За мен единствените недостатъци са анимациите на героите и VATS shit..някси не ме кефи особено тая система...ама кво ми пука като играта като цяло е НЕНОРМАЛНА!!!!

2 мнения
профил »
SyLoR каза на 27.02.2010, 00:34 ?. :

100+ часа геймплей трябва да е като минус!!! :D
Не съм я играл но като видях това си казах ще я оставя за лятото защото сега стоя само 2 дни пред компютъра и не мога постоянно да играя 1 игра.

139 мнения
профил »
koomshiqta каза на 21.10.2010, 22:42 ?. :

Ами какво да кажа.Мина бая време откакто я играх за първи път.Наистина шедьовър.Играта е страхотна и ме погълна още в самото начало.След като я превъртях за първи път,си поставих задача да я преъртя и за 2ри.Това,че има над 100 часа игра не е минус!Отделям по 1-2 часа на ден (или през ден) и така е от близо месец,че ако не и повече.Минавам абсолютно всички мисии,разкрил съм абсолютно всички локации (включително и онези 2 загадъчни),и просто хора,какво да ви кажа-аз съм станал един wastelander! :D Единственото до някъде гадно е,че не се вдига повече от 20ти лвл..Както и да е.Изиграйте цялата игра!Просто хората от Бетесда са се постарали много,толкова много и разнообразни мисии,толкова много екшън и драма,всичко това е събрано в тази виртуална вселена на Fallout (3)!ИГРАЙТЕ и няма да съжалявате :)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 15.07.2011, 17:41 ?. :

Много ниска оценка сте й дали.

326 мнения
профил »
Daynov каза на 04.04.2012, 23:34 ?. :

Средна работа.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Fallout 3

Превю:
Дали ще задоволи очакванията на фенове на Fallout или ще прилича на нещо като Oblivion с пушки?

Мод:
Росна китка модификации за най-новото RPG на Bethesda, което се стовари върху нас като 5-мегатонна бомба.

Тактика:
Има книги за повечето скилове, но дори да не търсите специално, ще попаднете на поне 10 за Lockpick, Repair, Science и Big Guns - което са 20 допълнителни точки

новини:
Шантавата идея е комбинирана с някои много забавни коментари, като всичко това създава забавна и малко извратена серия от типа Let's Play.
Докато чакаме следващата част от поредицата, със съответните усилия на модърската общност Fallout 3 може да изглежда почти като съвсем ново заглавие.
Професионалният дизайнер Лео Файърбранд, известен с изработките си по видео игри, създаде и хартиен макет на лазерния пистолет от ролевата игра Fallout 3.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Fallout 3: The Pitt 40
Fallout 3: Point Lookout 33
Fallout: New Vegas 31
Fallout 3: Mothership Zeta 23
Fallout 3: Broken Steel 15
Fallout 3: Operation: Anchorage 3
Fallout 2 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78