facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fallout 3: Operation: Anchorage
Ревю | 15.03.2009 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Издател:
Bethesda
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Историческата битка за Анкоридж

Плячката

Хуморът

минуси

Прекалено кратка

От Вашингтон до Аляска за 60 секунди

Във Fallout вселената няма по-грандиозна и епична битка от сблъсъка между китайците и американците за петролните находища в Анкоридж - Аляска. Това е и едно от последните нормални, олдскул сражения, преди да започнат да падат бомбите, генерално унищожаващи планетата и сложили край на предвоенната епоха. Досега запалените Fallout фенове само бяха слушали за него. Под формата на книги, записи от терминали в изоставените vault-ове и военни комплекси, легендата за Анкоридж винаги е тормозила силно фантазиите ни. И сега гадовете от Bethesda заковаха брутално голяма червена точка в портфолиото си, пресъздавайки я за първи път в Fallout 3.

Operation: Anchorage е първото официално продължение на Fallout 3, достъпно за свободен даунлоуд срещу 10 долара или 800 Microsoft точки през Games for Windows Live и Xbox Live. Дали съдържанието в него си заслужава парите? Абсолютно! Преизпълнен с lore, уникални предмети и свеж подход към геймплея, Operation: Anchorage е must have за всеки Fallout фен. Друг е въпросът дали след няколкото десетки милиона продажби на оригинала, разработчиците наистина имат нужда от тези 10 мизерни долара и дали не можеха да направят малък реверанс към феновете си?

Назад във времето

В момента, в който инсталирате Operation: Anchorage и влезете в играта, ще получите радиосигнал. Отцепниците от Brathorhood of Steel са се натъкнали на незасегнат от бомбите военен бункер, но имат нужда от помощ срещу тълпите от супермутанти в околността. Не зависимо кой левъл сте или къде се намирате по линията на основния куест, можете да зарежете всичко и да се хвърлите с главата напред. Естествено, самата зона, в която се намира бункерът, е в центъра на Вашингтон, а той, както добре знаете, е приятно населен със супермутанти, така че ще ви трябва що-годе развит персонаж, ако за първи път играете играта. Ветераните ще се справят и на 5-7 левъл.

Когато пристигнете на мястото на сигнала, разбирате, че целта на отцепниците са скритите в оръжейната технологии. Но единственият начин за отварянето й е с код, който може да получите, само и единствено ако минете през тренировъчна симулация, пресъздаваща сблъсъка с китайците в Анкоридж. И тъй като сте единствената маймунка с PipBoy в радиус от няколко десетки радиоактивни километра, само вие можете да подкарате симулацията. Така че без много да му мислите, с рев "I do it for teh loot!" се меткате и от центъра на Вашингтон се пренасяте в най-разцепващия визуално виртуален каньон, който някога съм виждал.

Йекшън

Operation: Anchorage е малко по-различна що се отнася до начина на игра от това, с което сте свикнали. От външния свят ще пренесете единствено уменията и perk-овете си. Всички оръжия и целият ви инвентар се заличават. От вас зависи дали ще подходите стелт или в стил Рамбо към задачките си, а те са общо три на брой. Първата е да си проправите път през каньона до гаубиците на китайците. Втората е да взривите няколко стратегически цели, за да прочистите пътя на американците към щаба на жълтурите. Третата е да щурмувате самия щаб.

Играта е доста по-динамична от стандартния Fallout и малко напомня по геймплей на Crysis... всъщност доста. Заснежените декори също допринасят за това впечатление. Ще се сблъскате с китайските офицери и техния отговор на power armor-ите - стелт костюмите. На определени места във всяка част от нивото са разпръснати аптечки и машини за амуниции. А пред финалния сблъсък ще можете да изберете какъв солджър да играете (за близък бой, антитанк, снайперист или щурмовак) и да поведете собствен взвод от войници. Като дива спекулация мога да предположа, че този геймплеен модел е сондиране от страна на Bethesda за добавяне на евентуален мултиплейър в играта.

Пътьом ще видите с очите си откъде е вдъхновен Анкоридж мемориала в DC (има една доста досадна мисия от серията куестове на Мойра под него). Първата употреба на бойните костюми и в общи линии епичността на бойното поле, непозната до момента за серията. Надявах се да зърна някъде и препратка към Либърти Прайм - гигантския робот от финалните куестове на Fallout 3, но уви - надеждите ми останаха попарени.

За изиграването на целия експанжън е нужен около... час (!!!) но, пък нивото му на преиграване е високо, а нововъведенията (предметите де) в света на Fallout си заслужават усилието. Дължината на експанжъна е и основната причина за ниската обща оценка в ревюто. Много фенове оплюха Bethesda заради тяхната визия по отношение на любимата им поредица. Но винаги има недоволни от еволюцията. Според мен за момента компанията доста стабилно защитава реномето си, и ако някой ден мечтата ми за Fallout MMO се сбъдне, ще се радвам именно Bethesda да са разработчиците. 


The Loot

В момента, в който приключите със симулацията, имате право да вземете каквото си пожелаете от оръжейната (тоест всичко). Очакват ви сумати амуниции, ракетомет, минигън и няколко уникални играчки.

- Winterized T-51b Power Armor + шлема му. Първият модел Power Armor в света на Fallout. Идентичен като визия с T-51b сета в Fort Constantin и е с висока емоционална стойност (това е бронята от първите две Fallout игри все пак). За разлика от ръждясалата си съвременна версия, този има няколко особености. Първо, намалява щетите с 45%, а не с 50%, не предлага Strenght бонус, но няма и редукция към Agility-то на героя ви. Бронята е и доказано неунищожаема, но ако все пак започне да се чупи, можете да я поправите с абсолютно всяка на отцепниците или на паладините от BoS.

- Chinese Stealth Armor - брутално добра броня за всеки наливал точки в Sneak. Дава допълнително 15 към този скил, а когато клекнете получавате, stealth field и още пет бонус точки. Комбинирана с качулката от Oasis куеста превръща всеки герой в невидим и абсурдно изглеждащ нинджа.

- Jingwei's Shock Sword - Мечът на генерала от финалния сблъсък в симулацията. Това е най-доброто хладно оръжие в играта за момента и с критикъл поваля супермутанти като мухи. За десерт - има damage over time ефект, изглежда мега добре и разтопява противниците.

- Trench Knife - ножът, с който започвате симулацията, второто най-добро хладно оръжие.

- Gauss Rifle - спомням си как с часове преравях Музея на технологиите, за да я намеря, след като видях разбитата витрина с описанието й. Безумно добър снайпер за използване извън VATS, въпреки че презарежда бавничко и ако се счупи, единственият начин за поправка е с търговец.

 
системни изисквания
Dual Core P 2.4 GHz, 2 GB RAM, Win XP SP2 / Vista; 256 MB Video (nVidia GeForce 6800/ATI Radeon X850)
напиши коментар
 

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 05.07.2009, 12:39 ?. :

Най-лесния път към неразрушим Power Armor,но...доста тъп сюжет.

2 мнения
профил »
kekamby каза на 29.07.2009, 17:26 ?. :

specqlnite broni "power armor wintersize adition i t-51 sa absolutno ednakvi prosto imash izbor kefise

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 31.07.2009, 18:21 ?. :

Само дето Winterized Power Armor има 45 Defence Rating и 9,992,000 HP,а T-51b Power Armor има 50 Defence Rating и само 2000 HP.HP на Winterized Power Armor го прави неразрушим.Така че общо взето абсолютно не са еднакви и избора не е особен,кефи се.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Fallout 3: The Pitt 40
Fallout 3: Point Lookout 33
Fallout: New Vegas 31
Fallout 3: Mothership Zeta 23
Fallout 3: Broken Steel 15
Fallout 3 13
Fallout 2 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78