facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 16
Ревю | 03.10.2015 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
EA Canada
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Спорт, Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
68л14 лв
купи играта »

плюсове

много балансиран геймплей на терена

защитата става по-важна от всякога

дребни подобрения по Ultimate Team и кариерния режим

включване на дамски отбори...

минуси

... които едва ли ще получат много внимание

не очаквайте нищо фундаментално различно

Въпреки, че е трудно да си представим как един футболен мач може да бъде толкова емоционален и брутален, колкото е един шутър, истината е, че FIFA 16 е една от малкото игри, които нямат равни на себе си в това да ви карат да крещите по екрана, да ръкомахате, да избухвате в ругатни и накрая изтощени, но доволни да се отпускате в креслото пред телевизора. Но новата футболна симулация прави точно това и това е може би най-доброто доказателство за нейните качества.

FIFA 16 е игра, която забърква мощен коктейл от емоции и чувства и ви кани да отпиете от него с пълно гърло, по начин, по който само една добра игра може да го направи.

Да вземем например фундаменталното развитие на срещите - от години поредицата е упреквана, че залага най-вече на атаката и не ви дава достатъчно причини да се напрягате в собственото си поле. Извеждането на топката до нападателите винаги е приоритет и обикновено е и най-добрата тактика, но тази година геймплеят е значително по-балансиран. Когато някой защитник опразни зоната си, там веднага възниква празнота, която трябва да запушите или пък да разтворите още повече с добре премерен пас. Ако преди бяха достатъчни един или два паса, за да тръгнете в атака, сега борбата за надмощие в собственото поле е изключително важна част от динамиката на срещата. AI-то на защитниците е подобрено осезаемо и те реагират по-адекватно отвсякога на прострелни пасове и високи центрирания. Почти всяко подаване е предмет на сблъсък между играчи от противниковите отбори и освен ако не сте открили наистина необезпокояван коридор, пригответе се да се борите здраво за всяка една топка навсякъде.

Дори и да не владеете топката, също ще усетите някои подобрения като по-бързи анимации на обръщане и маневри и възможността да се откачите максимално бързо след сбъркан шпагат, за да продължите да преследвате противника. Добавете към това и по-добрите рефлекси на вратарите (за да ги усетите, задължително трябва да играете на по-висока трудност) и като цяло головете в играта стават по-редки, но и по-ценни и заслужени. Въпреки, че не е изключено да срещнете резултатни мачове от типа 4-3 или 3-2, ценната победа с само един гол е най-честият резултат, който ще видите.

Това, че попаденията стават по-трудно обаче не е причина да не виждате някои наистина зрелищни завършващи удари. На по-ниско ниво на трудност атаките по крилата си остават рецепта за голови положения, а без да са напълно изкоренени, дразнещи ситуации като нелепи автоголове и объркани от AI-то пасове този път са сведени до минимум.

Както обикновено, режимът Ultimate Team се завръща с някои дребни промени, от които най-интересно е въвеждането на FUT Draft. Това ви дава възможност да създадете един суперотбор, който да изполвате в най-много четири срещи (загубата означава край) като изберете един от пет случайно подбрани играчи на всяка позиция. За онези геймъри, които никога не успяват да съберат достатъчно пари, за да си купят големите звезди, Draft Mode дава възможност поне да ги имат в състава си за няколко срещи.

Кариерният режим, който в последно време остава на заден план, също е получил подобрения, макар и дребни. Първото от тях, което ще забележите, е включването на мини-турнири преди началото на редовния сезон, от които може да спечелите пари, стига да се представите добре. Така например, ако поемете някой европейски отбор, може да посетите Южна Америка, за да участвате в международен турнир с представители на няколко континента. При тренировките пък може да задавате конкретни цели на група от максимум петима играчи и дори да участвате сами в тренировъчния режим.

Няма как да пропуснем добавянето на женски отбори в тазгодишната FIFA 16 и готиното е, че играта с тях е значително по-различна, отколкото с мъжете. Темпото е по-бавно, а по терена има повече свободни пространства, което всъщност не е никак лошо. Въпреки това се съмняваме, че мнозинството геймъри ще отделят повече време на дамските отбори; присъствието им е интересно, но трудно може да се определи като важно. Все пак, самата им поява е доказателство за всеобхватния характер на играта и за нивото на детайли, към което тя се стреми.

Както обикновено става, актуалното издание на FIFA е и най-доброто от поредицата. Основните режими, които в последно време оформят гръбнака на серията, са все така добри, а дребните подобрения ни напомнят, че все пак играем нова версия. Геймплеят на зеления терен е максимално балансиран и за пръв път средата на терена наистина има значение за това накъде ще поеме атаката. Тук и там все още има проблеми и със сигурност ще се намерят хора, които да се запитат дали минималните промени оправдават новата покупка, но като цяло FIFA 16 е най-добрата FIFA от години насам.
 

 
системни изисквания
OS: Windows 7/8/8.1 -64-bit CPU: Intel Core i3-2100 @ 3.1GHz RAM: 4GB Hard Drive Space Required: 15.0 GB Minimum Supported Video Cards: ATI Radeon HD 5770, NVIDIA GTX 650 DirectX: 11.0
напиши коментар
 

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 05.10.2015, 12:09 ?. :

Може ли да се вкара лесно от центъра като предишните издания на играта? Ако е така, то закривай!

163 мнения
профил »
Pravilnika каза на 06.10.2015, 19:11 ?. :

Да може....

742 мнения
профил »
jenssn каза на 13.10.2015, 15:13 ?. :

ов фифа 99 ги бия на world class именно с тия малоумните голове от центъра

37 мнения
профил »
Hristo Lufchev каза на 01.11.2015, 17:27 ?. :

А ще има ли ревю на Minecraft Story Mode?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
FIFA 16

новини:
Първите трима в надпреварата ще получат страхотни награди като геймърски слушалки, страхотна геймърска клавиатура и геймърска мишка.
Изглежда, че тази есен има сериозни предпоставки за разместване на върха при футболните симулации, поне що се отнася до данните в Metacritic.
През новата седмица ще видим актуалното издание на футболната поредица FIFA, както и премиерата на sci-fi хоръра Soma, който идва от създателите на Amnesia.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31