facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 09
Ревю | 31.10.2008 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
EA Canada
Издател:
EA Sports
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
29.95 лв.
купи играта »

плюсове

Променена физика

Променена графика

Подобрен изкуствен интелект

Нови контроли за РС

минуси

Липсват много от новостите, въведени за конзоли

Няма български отбори

Няма комплексни тактики и стратегии

Четиринадесет години и петнадесет FIFA игри! Това е тежката равносметка, която сме длъжни да направим, преди да се насочим към FIFA 09 - поредното издание на култовата футболна симулация на ЕА. Интересно ми е как се чувстват сега хората, които казват - всяка фифа е същата като предишната. Хайде драги критици - сравнете Fifa 94 с Fifa 09? Или Fifa 98 с 09? Или Fifa 2000 с 06? Изводът, който може да бъде направен и с невъоръжено око, е, че твърдението "Всяка FIFA е еднаква с предишните" може да бъде изречено само от много късогледи хора.

Ако сравняваме

например изданието от 2003 с това от 2004, разликите не са много, но ако вземем това от 2005, нещата стават по-сериозни. Да не говорим за сравнения през две, три и повече години. Сега обаче, когато имаме 14 години история и 15 версии на любимата на много хора игра, лесно можем да преценим кое, как и в каква насока се е променило. Истината е, че FIFA се развива постоянно, подобрява се и новите и свежи идеи на авторите все повече и повече превръщат преживяването, наречено FIFA, в адски вълнуващ момент. Или по-скоро период.

Какво може да се каже за Fifa 09? Разбира се, може да срещнете стотици хора, които ще защитават мнението "Всяка фифа е еднаква" - и те всички ще бъдат в дълбока грешка. В новата фифа има толкова много промени, колко в PES не са интегрирали от започването на въпросната японска серия. Като започнем от факта, че тази версия на FIFA е разработвана специално за компютри, че за първи път получаваме РС кустомизирана FIFA и продължим с безкрайните промени по физиката на топката, терена, играчите и изкуствения интелект на отборно и индивидуално равнище.

FIFA 09 за PC

През последните няколко години бяхме свикнали да получаваме компромисни фифи за PC. Сериозните разработчици се трудеха върху версиите за PS3 и XBOX360, а това, което ние виждахме като краен продукт за РС, бяха набързо скалъпени портове. Тази година определено не е така. Специално за РС феновете има нова система за контрол, както и Live сезон за онлайн състезания. И двата компонента са разработени и съобразени със специфичните изисквания и интерфейс на добрите стари домашни компютри. От една страна имаме голям късмет, че това е така, защото политиката на ЕА върви към ограничаване на РС заглавията, като вследствие на това тази година няма да има нито Madden NFL, нито Tiger Woods PGA Golf за РС. От друга страна, въпреки че от ЕА правят реверанс към РС феновете, конзолите и техните контролери остават най-добри начин за контрол и визуализация на спортни игри.

Играта на терена

Най-приятният момент във FIFA 09 започва след първия съдийски сигнал. В този един момент ще усетите, че пред вас е една по-различна игра, в която играчите и топката не се държат по начина, по който ги оставихме във FIFA 08. Първото нещо, което се набива на очи, са физическите съприкосновения между хората на терена. Играчите вече се сблъскват съвсем реално и шансът топката да остане в краката ви, след като минете фронтално през някой играч, е под 1%. Разбира се и футболистът, в който се удряте, няма никакви шансове да запази топката и резултатът почти винаги е нелеп рикошет и непредсказуемо движение на коженото кълбо. Сигурно си спомняте, че в предишни версии на фифата топката беше като слепена за краката на играчите и във версии като FIFA 07 много лесно можеше да се мине целият терен с един човек, дори и след множество опити на противниците да му застанат на пътя, да го блъскат, фаулират и т. н.

Ще забележите също, че фауловете тази година са по-истински от всякога. Играчите се търкалят, падат много театрално (както и в истинския футбол) и се контузват повече, отколкото в предишни версии. Преработената система за сблъсъци води и до друг феномен от реалната футболна игра, отсъстващ от старите версии. Резултатът е, че вече има много повече мелета, който се случват заради скупчване на повечко играчи на едно място. В такива епизоди всеки се блъска в околните, а топката подскача непредсказуемо наоколо - точно като на живо.

Физиката на коженото кълбо също е претърпяла много промени, като то тупка доста по-сериозно по зеления килим, и играчите доста по-трудно я овладяват и спират, особено при влошени климатични условия или дълги и силни пасове.

Наш'та система 4-4-2

Преди няколко месеца от ЕА бяха обещали адски усложнен и комплексен стратегически компонент във FIFA 09. За съжаление той май е на лице само в конзолните версии на играта, а колкото до РС версията - там всичко е същото като през 2008-ма. Отново имате четири тактики за защита и още толкова за нападение - няма никакъв помен от индивидуални напътствия на играчите или какъвто и да е било по-комплексен стратегически елемент. Единствената по-осезаема промяна е реакцията на противниковия отбор при различни резултати. Ако води с 1:2 например, в последните минути вашият опонент ще се опитва да задържи топката и целият отбор ще се изтегли в защита, докато при 2:1 например, противникът ви ще се опитва да атакува остро, да пресира и т.н.

Новата графика

Ако предишните версии на FIFA за РС изглеждаха много по-грозни от конзолните, то поне тазгодишната е съвсем малко по-грозна. Това се дължи на факта, че авторите са добавили възможност за игра с Pixel Shaders 1 или 2. Вие сами можете да избирате дали да пуснете 1, 2 или да махнете Pixel Shader-ите, както и сами можете да пуснете или спрете триизмерната трева и да настройвате нивото на детайлите. Когато всичко е на max, фифата изглежда почти като конзолната версия и създава усещане за реален футбол. Лицата на играчите са едва ли не 1:1 с оригиналните, но движенията им са много истински, а и както вече споменах, при сблъсъци с противници резултатът е идентичен с този от реалния футбол.

Long live FIFA!

FIFA 09 е по-красива, по-качествена, по-комплексна и по-интересна от предишната си версия. Въпреки че отново има значителни различия между конзолната и РС версията, играта изглежда с класи над предшественика си и нивото на реализъм е по-високо. Искаше ми се да видя например онлайн Be-A-Pro режим 10 срещу 10, в който отборите да се играят изцяло от истински играчи, но за съжаление само конзолните геймъри получиха тази екстра тази година. Искаше ми е да видя и усложнената тактическа система, но уви - не винаги ЕА правят това, което искаме. Засега съм уверен, че FIFA 10 (любопитно ми е как ли точно ще се казва) ще се появи за РС, т.е. ще имаме още възможности да се радваме, критикуваме и най-вече прекарваме безсънни нощи с поредната РС футболна симулация. До тогава не ни остава нищо, друго освен да тренираме на чисто новата FIFA 09, която вдига летвата достатъчно високо, за да предложи интересни преживявания на футболните фенове за още една година. 


Контрол с мишка

Специално за РС феновете, в новата FIFA 09 авторите са включили контрол с мишка! По всяко време можете да посочите с курсора ваш съотборник и след като натиснете левия бутон за пас, топката ще отиде именно при него. Ако пък натиснете и задържите десния бутон, играчът ще шутира топката по посока на вратата. Общо взето от ЕА са се опитали да заменят класическите бутони ASDQWEZC с миши контрол, което от една страна е реверанс към РС играчите, но има и своите слаби страни. Ако решите да се пробвате с новите контроли, вече ще трябва да командвате движенията на играчите не с дясната, а с лявата ръка и респективно пасовете, шутовете и защитата с дясната вместо с лявата. Това бе достатъчно объркващо за мен и след серия неуспешни опити отново се върнах към геймпада. Все пак възможността за игра с мишка е на лице и всеки, който иска да бъде по-прецизен, дори и с цената на загуба на контрол и концентрация за известно време, може да се възползва от новата екстра.
 
системни изисквания
1.4 GHz Intel Pentium 4 or AMD Athlon processor, 512 MB RAM, Windows 2000/XP/Vista
напиши коментар
 

34 мнения
профил »
Napster каза на 08.04.2009, 22:49 ?. :

Почти 30 години футболни игри от КОНАМИ, над 40 заглавия - това е равносметката която трябва да направим преди да говорим че FIFA e Велика (с главно В) със своята 15 годишна история.

"Хайде драги критици - сравнете Fifa 94 с Fifa 09?" Това дори няма смисъл да го коментирам, за това и няма.

Но пък ще направя сравнение между последните игри. Сравнете FIFA 06 с 07; 07 с 08 и 08 с 09. Разликите са минимални. Единствената по-сериозна разлика е между последните 2. Нова графика, и сблъсъци на играчите (доста прехвалено и... нереално) Другите са нормалните неща - трансфери, нови менюта и... това е.

"Истината е, че FIFA се развива постоянно, подобрява се и новите и свежи идеи на авторите все повече и повече превръщат преживяването, наречено FIFA, в адски вълнуващ момент. Или по-скоро период." - Свежи идей, а? Например Be A Pro? Разширените тактики, за които говориш по-надолу? Ясно...

"Като започнем от факта, че тази версия на FIFA е разработвана специално за компютри, че за първи път получаваме РС кустомизирана FIFA и продължим с безкрайните промени по физиката на топката, терена, играчите и изкуствения интелект на отборно и индивидуално равнище." - Като започнем от факта, че на никой не му пука дали ще можеш да кликнеш с мишка върху PLAY или ще трябва да натиснеш Enter до това че няма никакви промени по физиката, като изключим сблъсъците.

"През последните няколко години бяхме свикнали да получаваме компромисни фифи за PC. Сериозните разработчици се трудеха върху версиите за PS3 и XBOX360, а това, което ние виждахме като краен продукт за РС, бяха набързо скалъпени портове." - Да, портове са. Но не от PS3/360 конзолите, а от PS2...

"Преди няколко месеца от ЕА бяха обещали адски усложнен и комплексен стратегически компонент във FIFA 09. За съжаление той май е на лице само в конзолните версии на играта, а колкото до РС версията - там всичко е същото като през 2008-ма." - Не си изпуснал нищо. Има дори по-малко неща от Formation Settings на PES xD

"Ако предишните версии на FIFA за РС изглеждаха много по-грозни от конзолните, то поне тазгодишната е съвсем малко по-грозна." - Почвам да се убеждавам че не сте пипали конзолната игра. Няма почти никаква прилика с некст-ген графиката на PS3/360 версиите.

"Когато всичко е на max, фифата изглежда почти като конзолната версия и създава усещане за реален футбол. Лицата на играчите са едва ли не 1:1 с оригиналните, но движенията им са много истински..." - Ако лицата на играчите са ви харесали в FIFA и смятате че са почти 1:1, то ще обявите PES за по-реална и от реалността... стига изобщо да я играете.

"FIFA 09 е по-красива, по-качествена, по-комплексна и по-интересна от предишната си версия." - Само първото.

"До тогава не ни остава нищо, друго освен да тренираме на чисто новата FIFA 09, която вдига летвата достатъчно високо" - Как пък я вдигна тая летва...

Оценявате играта с 5 и половина звезди. Това шега ли е? С графика, шокиращо смешна за стандартите на 2008-ма, 6 годишен геймплей с минимални подобрения и... давате почти перфектна оценка!? Това е повече от смешно и само ви дава много лош авторитет.


71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 04.06.2009, 14:15 ?. :

Егати затапването ... няма такова от времето на гусуин Бойчев ...

4 мнения
профил »
Stefko каза на 10.06.2009, 11:03 ?. :

Тази игра може би най-дълго ме задържа на компа ! Да не говорим че ако играя с някой мултиплеар става жестоко !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 мнения
профил »
robito96 каза на 12.07.2009, 12:32 ?. :

FIFA 09 the best mnoo qka igrica s nebormalna grafika i samo da vi kaja spored men osfen fifa 09 drugata nai dobra e fifa 04 ina4e si4ki dr sa boza 10 za 09 i 8 za 04
:D:D:D

5 мнения
профил »
FIFADJIA каза на 03.10.2009, 15:30 ?. :

Стабилна игра. :)

11 мнения
профил »
Nikola9511 каза на 12.11.2009, 11:33 ?. :

ЕА и КОНАМИ ако се съберат няма ли да направят перфектната игра?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
FIFA 10 50
2014 FIFA World Cup Brazil 7
Bulgarian Football League за FIFA 09 v1.2 5
FIFA 99
Fifa 2001
FIFA 2002
FIFA 2003
FIFA 2004
Bulgarian Football League за FIFA 08 v1.0
FIFA 2005
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31