facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 06
Ревю | 31.10.2005 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
EA Sports
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Дванадесет години изминаха от появата на първата ФИФА. Една дузина. Две петилетки и половина. Цяла епоха според мен. Каквото и да си говорим, играта направи много за жанра до този момент, а сигурно и ще продължи да прави. Може и да не е най-добрият футболен сим на пазара, няма да споря с различните фенски общности. Може да не е най-красивата, най-реалистичната или най-готината джитка, излизала някога. Но едно е сигурно - тя е една от най-епохалните.

Дванадесет години на какво?

Дванайсет години на развитие според мен. Не революционно, а плавно и на вълни. Все пак Рим не е бил построен за един ден, ако ми позволите да направя това сравнение. Да, много се изписа и изговори за застой, идейна дупка и т.н. и въпреки това, всяка година ние играем последната версия, а не циклим още на FIFA 2000, нали? Хайде да бъдем обективни поне за десет минути. Добре де, поне за пет. Само пет минути, след които можем да възобновим оплюването на комерса, ок?

Та за всичките тези години играта стартира като обикновен симулатор и непрекъснато гонеше целта да бъде Симулаторът с главно "С". Тазгодишното издание за РС, озаглавено просто FIFA 06, се доближава най-много до тази идея. Виждали сме опити на ФИФА-та да стане телевизионно предаване и какво ли не, този път най-сполучливо ми изглежда определението "енциклопедия". Тоталният симулатор, в който има сбито по малко от всичко. Тук дори можете да напредвате в играта, без да изиграете дори един мач, но за това по-надолу.

Десетки промени!

Десетки, ама миниатюрни до такава степен, че човек да се съмнява новости ли са, пачнати бъгове ли са или си ги е имало и преди. FIFA style. :)

На първо място геймплеят е претърпял някои изменения. Вече отлепихме топката от краката на играчите във FIFA ’05; във UEFA 04-05 пък отлепихме и играчите един от друг - с други думи, дотогава, когато топката беше във владение на противников футболист, вашият човек се “заключваше” за врага си и общо взето орбитираше около него. От УЕФА-та насам това вече не е така и ще ви трябва доста по-голяма сръчност в пръстите, за да отнемете топката, вече дори не е достатъчно просто да блъснете вашия ритнитопковец в другия. Дори опитни ФИФА ветерани ще трябва да отделят няколко минути, за да свикнат с новия стил на игра.

Макар контролите да са същите, още със стартирането играта ви дава да разберете, че няма да я караме по старому - след създаването на профил, джитката ви пита дали искате да се пробвате срещу сборен отбор на звездите от близкото минало - Руди Фьолер, Ерик Кантона, все легенди от такъв калибър. Аз, оптимистично, смятайки се за опитен ветеран, се съгласих. Звездите ме отвяха с три на нула и ме пуснаха да си ходя по живо, по здраво. :))

Голяма част от досадата идва от факта, че в новата FIFA

всички действия се изпълняват ба-а-авно

и протя-я-яжно, без много бързане (точно както аз си пиша статиите :)). Например топката попада във ваш играч и натискате копчето за пас - вашето момче се заиграва с коженото кълбо за три до пет секунди и тогава, евентуално, подава на някого. Няма ги предишните бързи пасове и скоростни контраатаки - не че са невъзможни, но изобщо не са така лесни и хмм... естествени, както преди. Много псувни отнесе горката игрица заради такива неща...

Всички статични положения са променени доста сериозно - всъщност те бяха пипнати и в UEFA-та, но сега са доизчистени. Забравете за разнообразните кръгчета, мерничета и други такива указатели къде по дяволите ще отиде топката. Сега при пряк свободен имате само разстоянието до вратата в метри и толкоз. Може би повечето от вас знаят колко лесно беше да се exploit-ват корнерите преди - да стоиш в центъра на указателното кръгче гарантираше почти стопроцентово попадение; в отбрана пък да отдалечиш максимално защитника си от покривания нападател, стоящ в кръга, означаваше, че вратарят ще излезе и ще хване топката. Само че вече, както споменахме, няма кръг и в наказателното поле цари малък хаос, но играта става много по-интересна. Дузпите също са пипнати, можете да придвижвате вратаря леко наляво или надясно, да му кажете да се хвърли в горния или долния ъгъл на вратата и други такива.

Добавена е системата с

авантажите и продълженията

пак от УЕФА-та. Ако след нарушение пострадалият отбор все още притежава топката и я тя остане у него две-три секунди, съдията ще си затрае, ако не успее да я задържи толкова време, спиране на играта все пак ще има. В края на полувремената под часовника се изписва с колко минути ще бъде удължено редовното време. Кофтито е, че самото продължение не се отброява, т.е. часовникът стига до 45 или 90 и спира. Да не забравя - съдиите вече присъстват на терена :)! Ако ви дразнят, можете да ги махнете от опциите.

Най-много ме изненадаха обаче промените в сингъл режима Мениджър. Освен с треньорски задължения, вече трябва да се нагърбите и с избор на рекламодател (има си тарикатлъци), определяне на цените на билети, медийните изяви на избраниците си, дори номерата на фланелките им. Да не говорим, че в разните турнири можете да прескачате мачове! Или оставяте компютъра да изчисли крайния резултат (не бих се надявал да спечеля турнир по този начин обаче), или наблюдавате мача по подобие на някоя истинска manager игра - виждате резултата и по-важните моменти, като можете да се включите лично в управлението във всеки един от тях. Лудница, това не съм го очаквал, казах ви аз, че от ЕА се стремят да създадат Симулатора, ама кой да слуша...

Тоя стадион сме го виждали вече

Графично играта изглежда позагладена и малко по-мазна, но не толкова, че да си заслужава да се включи в графата с плюсовете. Отново е отлична - по екипите си личат всякакви дребни детайли, футболистите са усвоили няколко нови движения и други. Впечатление правят вратарите - преди общо взето имаше два варианта: стражът ще хване топката или ще я избие нанякъде. Сега движенията, които той прави, са бая повечко. Голямата ми болежка - публиката, си е все така плоска (ми то за да си платиш да гледаш мой мач, трябва да си не плосък, ами не знам какъв :)), но май така е по-добре, че пари за 5-гигахерцов процесор още не съм събрал. И което е най-важно и без което определено не може - мрежата на вратата вече се огъва :D! О-о-о, да, край на миналогодишните стоманени нишки. Саундът е все така - добри песни, силни скандирания по трибуните

Разлика?

Ако кажете, че промените са дребни, ще сте прави. Не бих бързал да ги нарека маловажни обаче. Пред нас стои една различна с поне 50% FIFA. Не остана място да спомена разните интервюта, биографии и ретроспекции, намерили място на DVD-то, както и едно култово филмче с топ 10 на най-красивите голове в последните години, но те са там. Не вярвам някой да остане разочарован от джитката, само дето BG отборите ги няма, но с уменията на българските модери и с успехите на трите родни отбора, влезли в групите на УЕФА, мисля че това ще се промени. Най-късно догодина.

А дотогава... една бърза ФИФА? 

 
системни изисквания
1.3 GHz Intel Pentium III or equivalent, 256 Megabytes of RAM (512 MB recommended), DirectX 9.0c Compatible 3D accelerated 32 MB video card
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
FIFA 10 50
2014 FIFA World Cup Brazil 7
FIFA 09 6
Bulgarian Football League за FIFA 09 v1.2 5
Fifa 2001
FIFA 2002
FIFA 2003
FIFA 2004
Bulgarian Football League за FIFA 08 v1.0
FIFA 2005
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31