facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
F1 2015
Ревю | 23.07.2015 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Codemasters Birmingham
Издател:
Codemasters
Жанр:
Рейсър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
48.31 лв.
купи играта »

плюсове

базовият геймплей е все така добър

първа F1 игра за новото поколение

графично изглежда добре

минуси

липса на пълноправна кариера

някои технически проблеми

постен мултиплейър

Година след година, английската компания Codemasters, известна най-вече със своите рейсъри, продължава да предлага доста автентична симулация на хардкор феновете на Формула 1. Въпреки това, миналогодишното издание за пръв път се оказа доста слабо прието, сякаш запълвше празнината между две поколения, а не вливаше нова и свежа кръв в поредицата.

Възможно ли е тази година F1 2015, която ще направи дебюта си за PS4 и XBOX One, да се превърне в истинското next-gen заглавие?

Краткият отговор е "Ами, не съвсем".

Играта има своите добри и лоши страни и отговорът действително зависи доколко сте истински фенове на високите скорости. Ако сте настроени по-лежерно, вероятно няма да усетите играта по начина, по който Codemasters искат, защото е ясно, че тя е насочена към онези малцина избрани, които имат много добра представа за света на Формула 1. Но същите тези хардкор играчи лесно ще забележат липсващото съдържание, ограниченията и разочарованието, което идва с тях.

Едно от нещата, което Codemasters са успели да докарат във F1 2015 е самият начин, по който се играе тя. Каквото и да говорим, тя определено изглежда и се усеща като автентична Формула 1 игра. Скоростта е пресъздадена много добре, а начинът, по който пилотът ви реагира на завоите и на сблъсъците с другите на пистата е страхотен.

Въпреки това сякаш нещо просто липсва и това е чистото забавление. Възможно е Формула 1 ентусиастите да извлекат известна тръпка от поредната надпревара на някоя от официалните писти, но играта никога не стига кой знае колко далеч отвъд техническите си аспекти. Според това кого питате, подобно нещо може да бъде и добро, и лошо, но определено Codemasters нямаше да сгрешат, ако бяха добавили някои функции, които отварят и улесняват геймплея и го правят по-достъпен за широкия кръг геймъри. Вместо това, F1 2015 за добро или зло продължава да поддържа атмосферата на един елитен клуб, в който място имат само подбрани членове.

Но дори и да сте сред тях, не е задължително да се накефите на всичко, което ще откриете под капака. Поради неведоми причини кариерния режим, който бе солта на играта, е премахнат и цялата радост, която произлизаше от него, просто не може да бъде запазена. На негово място е режимът Pro Seasons (по-автентични като усещане и дължина състезания), който пък се допълва от Single Season, в случай, че не ви се занимава толкова подробно. Естествено, присъства и Quick Race, за да започнете на момента.

Лошото е, че съдържанието спира дотук и е жалко, че Codemasters не са се постарали да добавят още нещо. Е, има и мултиплейър, но той е доста базов и възможността да отправи предизвикателство към играчите в дългосрочен план просто отсъства, поради което едва ли ще се задържи дълго в полезрението на геймърите. Ко-оп режим също отсъства.

За дебюта на поредицата в осмото поколение, Codemasters са се постарали да подобрят визията и техническите параметри на F1 2015, като пример за това са нощните състезания. Понякога играта наистина напипва верния ритъм и надпреварата посред нощ, докато дъдждът плющи по каската ви, наистина вдига адреналина. Други пъти обаче с нищо не може да разберете, че играете уж толкова ново заглавие. Технически погледнато, F1 2015 е достатъчно стабилна - кадрите в секунда не падат излишно, а моделите на колите са готини. В същото време обаче, конкретно РС версията имаше своите проблеми при премиерата си. Те не достигаха върховете - или по-скоро падението - на Batman: Arkham Knight, но и определено не ни убедиха в желанието на Codemasters да предложат компетентен и изпипан продукт.

Аудиото в играта е добро, като комуникационната система, която ви позволява да запитате нещо вашия екип по време на състезание, е интересна. Вашият инженер вече ви дава доста повече информация по време на състезание, в която влизат и съвети за гумите. Това допълва реализма, но пък точно в обратната посока действа фактът, че от играта е извадена и т.нар. safety car, която е неразривна част от опасния свят на високите скорости.

Управлението с контролер е по-добрият избор, но е за препоръчване това да е новият XBOX One пад, а не този за ХВОХ360. Разбира се, надеждният волан с педали си остава най-доброто решение.

F1 2015 е противоречива игра, която ви подхлъзва всеки път, когато се опитате да я харесате. Графиката е добре, основният геймплей е все така реалистичен и предизвикателен, има подобрения по AI-то на противниците; от друга страна, липсата на кариерен режим е без извинение, мултиплейърът е разочароващ, а макар и не особено изразени, техническите проблеми просто не прилягат на подобно заглавие. Поради пълната липса на Формула 1 игри, F1 2015 печели просто по подразбиране, но сякаш това е и причината Codemasters да не се стараят повече от необходимото, което пък наистина е жалко. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7 64 bit or Windows 8 64 bit Processor: Intel Core 2 Quad @ 3.0GHz or AMD Phenom II X4 @ 3.2GHz Memory: 4 GB RAM Graphics: Intel 4th Gen Iris Graphics or AMD HD5770 or NVIDIA GTS450 DirectX: Version 11 Network: Broadband In
напиши коментар
 

57 мнения
профил »
AvEnGeR каза на 25.07.2015, 14:58 ?. :

Демидж системата е под всякаква критика. Блъскаш се с 200 км в стеаната, даже не губиш предното си крило.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
F1 2015

новини:
Вместо това английската компания се надява, че ще може да го включи едва в следващото издание на поредицата.
Вместо това английската компания се надява, че ще може да го включи едва в следващото издание на поредицата.
На Steam страницата на F1 2015 се появиха минималните и препоръчителните системни изисквания, на които трябва да отговаря вашето РС.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Project CARS 9
Need for Speed - РС портът 3
Топ 10 най-продавани заглавия в Steam за 2018 2
Grid 2019 1