facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
F.E.A.R.
Ревю | 09.06.2007 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Day 1 Studios
Издател:
Vivendi Universal
Жанр:
Шутър
Платформа:
PS3
Цена:
39.95 лв.
купи играта »

плюсове

Това все пак е F.E.A.R.... донякъде

минуси

Отвратителен фреймрейт

Недодялано управление

Липса на каквито и да е нови елементи

Графиката е видимо по-лоша от тази на PC и Xbox 360 версиите

Нека да допуснем, че тъкмо сте си купили един чисто новичък PlayStation3. Малко вероятно (предвид, че сме в България), но все пак възможно. Нека също допуснем, че по някаква странна причина не само не сте играли, но и не сте виждали дори, игра на име F.E.A.R. в нейното дебютно PC издание. Отново – трудно ми е да си го представя, но все пак не изключвам подобна възможност.

Чули сте, значи, че играта е била колосална на РС, чули сте още, че става въпрос за едно от най-плашещите заглавия, навестявали някога този формат, както и че графиката му е - меко казано - феноменална. Ха така, казвате си вие, очаквайки че - а) графиката на PS3 версията като нищо ще е по-добра от тази РС-то (това е PlayStation3, все пак – “най-мощната система за домашно забавление” и прочее); и б) “новото” издание би следвало да предложи поне някоя, макар и дребна, екстра. Отговорът и на двете ви предположения (в случай че ги имахте) щеше да е – да, ама не! Първо играта изглежда очевидно по-зле от предишните си издания (включително това за Xbox 360). И второ – става въпрос за порт, абсолютно идентичен с оригинално заглавие (ако не броим няколкото нови мултиплейър режима, тотално неизползваеми поради липсата на каквато и да е възможност за комуникация между съотборниците). Уви, всичко това бележи само началото на вашите разочарования.

Принципно да играеш FPS с геймпад е също толкова травмиращо изживяване, колкото и да се състезаваш в спринта на сто метра... на куц крак! Някои правячи на игри обаче са толкова добри, че успяват да отидат дори отвъд стандартната непригодност на геймпада за такъв тип игри. В техните шедьоври човек неминуемо се пита - тия момчета помирисвали ли са някога геймпад и знаят ли за какво служи. Или пък откровено се подиграват на клетия геймър, опитвайки да го докарат до нервна криза или поне до изкълчване на някой и друг пръст.

Проблемът с куцото управление нямаше да е и на половина толкова сериозен, ако не беше убийственият, в буквалния смисъл, фреймрейт на PS3 версията на играта. Всички сме се опитвали, в един или друг момент, да подкараме игра на компютър, който очевидно не разполага с нужния хардуер. И ако в повечето други жанрове, резултатът се свежда до влудяващото на моменти “насичане”, то при шутърите от първо лице ситуацията си има и допълнителен гнусен привкус. Ниският брой кадри за секунда в този случай означава допълнително забавяне (пък било то и от части от секундата) между мига, в който сте “натиснали спусъка”, и този в който на практика се “възпроизвежда изстрела”. И тъй като в FPS игрите почти 100% от стрелбата се случва от движение, сигурно се сещате колко трудно прави това уцелването въобще. А F.E.A.R. не е просто кой да е шутър.

В тази игра, с нейния забележителен изкуствен интелект и оръжията, които имат реален “откат” и разсейване на стрелбата, прицелването с точност до милиметъра е разликата между живота и смъртта. Хайде сега прибавете и нескопосаното управление на PS3 версията, което би направило прицелването истински ад, дори фреймрейтът да беше повече от приличен. М-даа, лоша работа.

Добре тогава - “к’во правим?”, дето има една приказка. Подминаваме. С явно пренебрежение. Колкото и малко да са игрите за новия PlayStation в момента, тази категорично не си струва. По-добре преиграйте още веднъж Resistance. Не че е върхът, но поне се играе. 

напиши коментар
 

25 мнения
профил »
maxxxivo каза на 14.04.2009, 00:57 ?. :

не съм съвсем съгласен с автора, изиграхме я на "extream" и пак ми се цъка, н е "бижу", но още по-малко не е и бозата, която се опитва да я изкара рецензента ( ако има такава дума :) )
resistance е мн добра, но не бих ги сръвнявал, поради количество-качествените различия, характерни з отделните gameplay'и

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 15.12.2009, 14:48 ?. :

Егати слабата игра(PC F.E.A.R rulz...нека повторя...RULZ)заради това не пуснаха Brutal Legand за PC a Halo2 беше скапана(revenge of the nintendo nerd)

111 мнения
профил »
EzioAuditore711 каза на 06.09.2011, 11:25 ?. :

Nerd-a RULZZ-ва!
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Halo: Reach 176
Halo 3: ODST 26
Killzone 3 20
Crackdown 2 10
Duke Nukem 3D: Megaton Edition 9
Battlefield 1 8
Destiny 2 8
Doom 2016 5
Homefront: The Revolution 5
Legendary 3