facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Evolve
Ревю | 15.02.2015 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Turtle Rock Studios
Издател:
2K Games
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
71.11 лв
купи играта »

плюсове

амбициозен асиметричен дизайн

прекият сблъсък между ловци и чудовище е адски забавен

играта на криеница като чудовище е напрегната

групата приятели е задължителна за пълноценна игра

минуси

... но това може да бъде и минус

грайнд съпътства отключването на всичко ново

лошо решение да се ограничи свободата на избор в мултиплейър

Дори още преди самата игра да излезе, около Evolve се заговори доста. От една страна, защото тя предлага популярния напоследък асиметричен мултиплейър режим, при който отбор от няколко играчи се бори с един по-силен противник. От друга, защото 2К и Turtle Rock не се посвениха да разработят една доста противоречива схема за DLC-та с най-различно съдържание и цена.

В крайна сметка, Evolve вече е тук и сами можем да преценим кои от нейните елементи си заслужават и къде има пропуски.

Оставяйки схемата с DLC-тата настрани, Evolve всъщност е доста забавна игра, стига да имате поне няколко приятели, които да са готови да играят заедно с вас. Въпросният мултиплейър режим е най-голямата сила, но и най-съществената слабост на Evolve. Това определено не е игра, която бихте искали да играете сами. Не че не е възможно, но просто изживяването е значително по-скромно.

В Evolve може да избирате една от двете страни, с която да играете – могъщо чудовище или група ловци, които са по следите му.  Evolve е предизвикателна и много забавна. Turtle Rock определено знае как да направи една добра игра. Въпреки, че системните ѝ изисквания са относително високи, играта се отплаща за това с визуално и технически завършен продукт. Каква е лошата новина тогава, ще попитате вие – Evolve просто не предлага достатъчно съдържание, за да оправдае пълната покупка.

Самият принцип на игра не е сложен – ловци срещу чудовище в битка за оцеляване. Всеки мач е предназначен за петима играчи, това е и максимумът, и идеалният брой. Ако не всички са живи играчи, компютърът контролира останалите. Четирима формират групата на ловците, а последният влиза в ролята на самотния хищник. Чудовището може да убива останалите същества в света на играта, за да качва нива и да засилва уменията си. Проблемът е, че това изисква време и ако чудовището направи една ранна грешка, нещата много бързо могат да приключат. За да не се случи това, всяко от трите чудовища има специфичен начин за бързо измъкване – от огромен скок до практическо телепортиране.

На ваше разположение са няколко различни режима, сред които им стандартни мачове тип Hunt, където целта на чудовището е са се развива и еволюира (оттук и името на играта) посредством базова RPG система. Тя постепенно дава нови атаки, повече издръжливост и умения, които да развият четирите уникални умения на звяра. Геймплеят с чудовището е бърз, динамичен и следва ясна схема – атакувай, убий няколко неутрални врагове, с които светът е пълен, качи ниво и избери ученията си в движение.

На свой ред, играта като ловци е доста по-различна и това е добре. Докато чудовището може да бяга и да се адаптира, хората нямат толкова гъвкаво развитие и се придържат до основните умения, които имат в началото на играта. Всеки играч получава съответната роля и цялостната структура е стандартна за отборните екшъни – имате поддържащ клас, трапер, който залага карани и мощен DPS лидер, който е отговорен за основните атаки. Ако всеки клас върши работата си работи добре с останалите, никоя заплаха не е прекалено голяма.

Проблемът е, че светът на Evolve по принцип не е пълен с кой знае какви заплахи.

За разлика от Left 4 Dead, тук картите са отворени, няма скриптирани ситуации и места, които да разказват някаква история. Те са просто едни големи арени, които ловците, чудовището и някои трети врагове споделят. Въпросните допълнителни врагове са по-скоро дребна пречка, отколкото опонент, който заслужава внимание. Така от гледна точка на чудовището, Hunt е един доста напрегнат режим. Ако опитате да се развиете бързо, трябва веднага да потърсите спокойно място, където да еволюирате без опасността от внезапна атака от ловците. Изобщо, като чудовище винаги сте изправени пред постоянната заплаха за оцеляване и търсите баланса между мощност и маневреност.

От перспектива на ловците обаче, играта е по-тромава. Времето ви се поделя между търсене на следите на чудовището и спорадични срещи с различни врагове, които не са проблем. Доста често в групата се настанява усещането, че се въртите в кръг, а отгоре на това картите са мрачни и почти празни зони, където няма почти нищо за правене.

Така всичко се свежда до финалния сблъсък и за честта на Evolve трябва да кажем, че чакането си е заслужавало. Като чудовище, трябва да се справяте с избора на различни умения, постоянно да маневрирате, да се опитвате да избягате или пък да заздравите раните си. Освен това играта на криеница се превръща в игра на оцеляване и най-добрата ви стратегия е да изтощите и премахнете жертвите си една след друга. Като ловци пък трябва непрекъснато да държите другарите си под око, да използвате уникалните си умения и да се стараете да не сте слабото звено на екипа. Изобщо пряката схватка в Evolve е доста напрегната и динамична.

Противоположността на Hunt е режимът Nest, при които ловците трябва да унищожат шест яйца на чудовища. Тук имате очевидно ясна цел, но понякога е по-лесно да игнорирате яйцата изцяло и да унищожите чудовището преди да се е развило. Defend и Rescue са по-забавни режими, но пък подчертават един проблем в дизайна на мултиплейъра на Evolve. Освен ако не създадете изцяло ваша игра с приятели, няма как да играете даден режим, който искате и когато искате. Всички извън Hunt е практически скрито зад режим, наречен Evacuation, който условно и с доста уговорки можем да определим като историята в играта. Той се състои от пет рунда, в които различните режими се сменят като задължително завършват с Defend. Печелейки един рунд, това ви дава предимство на следващата карта като бонус ХР или пък повече врагове, които чудовището да използва, за да омаломощи ловците.

 Този режим е доста комплексен и продължителен, като преди всеки мач може да се гласува за избор между две карти. Естествено, предвид че ловците са четирима, логично е да се предположи, че те биха определили картата по техен избор. Като цяло, невъзможността да избереш конкретен режим в конкретно време е сериозен пропуск, особено като се има предвид колко небалансирани по принцип са отборите в някои от тях.

За да удължи съдържанието в играта, Evolve предлага да отключите нови единици във всеки клас екипировка, което означава, че трябва да отделите немалко време, използвайки всяко оръжие и умения в класа на героя ви в продължение на доста мачове. Грайндън се усеща още повече, когато играете като чудовище, тъй като е напълно възможно да приключите даден мач без дори да си купите специфично умение, да не говорим да го използвате.

Очевидно е, че всичко в геймплея на Evolve се върти около асиметричната формула. Базовият геймплей, състоящ се от ловуване, залагане на капани и битки е интересен и брутален, но всичко, което го заобикаля – от проблемите в мачмейкинга до грайнда за развитие на героите – изглежда недостатъчно добре замислено.

Подобно на ловците в самата игра, с появата на Evolve, Turtle Rock залага един своеобразен капан на геймърите. В този си вид Evolve е достатъчно забавна, за да се играе месец или два, но оттук само от вниманието и усилията на разработчиците зависи дали ще успеят да създадат нещо по-дългосрочно, например чрез по-смислени DLC пакети. Но в крайна сметка, за една видео игра има и по-лоша съдба от това да бъде забавна, макар и за кратко.

Оригиналния ключ на играта ни беше осигурен от www.fast2play.bg - където можете да намерите дигитални ключове за всички платформи.  

 
системни изисквания
OS: Windows 7 64-bit Processor: Core 2 Duo E6600 / Athlon 64 X2 6400 Memory: 4 GB RAM Graphics: NVIDIA GeForce GTX 560 / ATI Radeon HD 5770 DirectX: Version 11 Hard Drive: 50 GB available space
напиши коментар
 

108 мнения
профил »
Turn каза на 16.02.2015, 14:45 ?. :

Не съм я играл, но ми се струва леко скучновата - нещо като опростена fps версия на Monster Hunter, в която можеш да играеш с чудовището.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 17.02.2015, 12:06 ?. :

Впечатленията ми са от бетите. Играта има интересна идея и на моменти реализацията е добра, на моменти обаче много съква. Баланса на места много го изпускаха(имай предвид, че това може да се е променило спрямо бетата), да не говорим, че без приятели нещата може да станат... Дори един от екипа, ако реши да се прави на интересен, цялата игра пропада(но това си важи за повечето отборни игри). Както казах добра идея, но на мен поне нещо ми липсваше, затова и не смятам да я играя. А изпълненията с DLC-та и т.н. направо ме отвратиха.

130 мнения
профил »
JaisonNo-2 каза на 17.02.2015, 05:25 ?. :

Тези цени във Fast2play с или без ДДС са?

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 17.02.2015, 14:18 ?. :
Редактиран на 17.02.2015, 14:19 ?.

Естествено, че ще се опитат да пробутат цената без ДДС.

97 мнения
профил »
lokoman1929 каза на 17.02.2015, 07:50 ?. :

Цените са без ДДС,след като добавите в кошницата за купуване получавате цената с ДДС. това е така защото са плаващи като оферта

560 мнения
профил »
dogma каза на 17.02.2015, 12:26 ?. :

Не знам за вас, колеги, но аз си мисля, че тази игра имаше много по-голям потенциал като сингъл заглавие. Ясно е, че мултиплейрърът е хит, но очевидно тук няма достатъчно съдържание, което да я превърне в пълноценна игра. А това, че са подготвили сто DLC-та е друга тема и също не говори в тяхна полза.

43 мнения
профил »
Cruella de Vil каза на 17.02.2015, 13:14 ?. :

Еднообразие и скука

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 17.02.2015, 19:15 ?. :

ДЛС-тата до колкото знам са чисто козметични, така че , не трябва да се водят като фактор.
А играта не съм играл, но ми изглежда интересна. Ще си я купя другият месец, колкото да подкрепя ново заглавие. А това за мен е много важно.Дори и с проблеми, всяко ново IP трябва да се подкрепи...освен, ако не е пълен боклук, разбира се.Иначе занапред ше играем само игри от рода на Call of Assassins: duty's creed и всякакви подобни извращения.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 17.02.2015, 21:20 ?. :

Кои са козметични, тия дето ще излиза в последствие с чудовища за по 15 долара ли? Като в случая с тази игра, дори да вземеш season pass-a, пак ще трябвад кихаш пари.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 20.02.2015, 16:13 ?. :

Щях да заспя докато гледах клипа на Total Biscuit с играта. Има интересни идеи, добра графична презентация, но ми се видя недоизмислена.

109 мнения
профил »
icebreaker каза на 23.02.2015, 19:27 ?. :

AngryJoe каза играта е пълен боклук.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 02.12.2015, 14:53 ?. :
Редактиран на 02.12.2015, 14:53 ?.

.....
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Evolve

новини:
Evolve повече или по-малко се провали, но Turtle Rock Studios отново залага на същата формула за новата си игра.
Това означава, че конзолните геймъри изобщо няма да получат free-to-play версията на играта. За РС няма да има промени и Evolve ще продължи да бъде безплатна.
Миналият месец студиото Turtle Rock Studios обяви, че Evolve става безплатна и оттогава броят на активните играчи се е увеличил многократно.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69