facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Europa Universalis II
Ревю | 04.12.2001 | автор: Кирил Илиев


оценка:
Производител:
Paradox
Издател:
Strategy First
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Както някои вече се досещат, Europa Universalis II е икономическа стратегия. Разработка е от Strategy First, които са направили не една или две RTS. И... все пак ако името не ви говори нищо, ще спомена някои други по-известни продукти на фирмата: Sudden Strike, Cossacks Patrician II... В началото ви посреща надпис: "Тази игра е направена по молба на феновете", въпреки че първата част не се радваше на особена популярност.

Действието се развива по времето на Ренесанса: 1419 - 1820. Нациите спират войните по между си и се отдават на икономическо развитие. И така вие избирате една от цивилизациите и историческия период, от който да започнете (на революциите, наполеоновите войни, Великите географските открития, "Американската мечта"...). Като споменах нациите, нека да довърша. Ще имате доста богат избор: 140 цивилизации - Испания, Великобритания, Австроунгария, Унгария, "Братушките", Франция, САЩ, Турция, Китай и други. България, естествено, я няма и това е разбираемо, защото по това време е била под турско робство. Все пак на картата ще можете да откриете родни градове като София и Варна.

Трябва първо да раздвижите икономиката си. Основният ресурс са парите, които събирате от данъци, хранителни продукти, златни мини и най-вече - от търговия. Ако разчитате само на вътрешните приходи, то вашата държава ще мизерства. Частта с търговията може да се поеме и от компютъра, който се справя изненадващо добре. Другите ресурси, които можете да произвеждате, са желязо, злато, пшеница, дрехи и изобщо почти всичко, за което можете да си помислите. Всяка от провинциите и колониите ви осигурява различни ресурси. Например в София се добива желязо, а в Добруджа - риба (въпреки че тази част от страната е популярна и като "житницата на България" :-)) Трябва да помислите и за инвестициите в технологиите. Те се делят на търговски, бойни (земни и водни), стабилизиращи и инфраструктурни. Последните две увеличават доходите и вярата на народа.

Друг проблем, с който ще се сблъскате, са въстанията. Недоволното население се вдига на бунт и ако нямате в някоя съседна провинция армия, може и да ви се стъжни. За това поглеждайте от време на време показателя "Revolt Risk". Имате предвид също, че редовната армията се нуждае от заплати, а наемниците могат да ви напуснат в най-напечения момент.

Колкото до армията, тя ви служи по-скоро за защита срещу размирици, отколкото за нападение срещу други държави. Има три вида сухоземни армии - пехота, конница и артилерия. Пехотата е по-полезна от конницата, защото е по-мощна, но пък кавалерията е по-бърза и служи за атаки тип "удряй и бягай". Артилерията е ясна. За съжаление нямате възможност лично да управлявате корпусите си. Изходът на битката зависи от командира, количеството бойна сила и морала. При корабите важи същото правило, с единствената разлика, че те се делят на бойни, галери и транспортни.

Имайте предвид, че армиите ви ще дезертират, ако не са доволни. Наземните войски се превръщат в бунтовници, а морските - в пирати. Но пък ако имате достатъчно пари и се радвате на популярност, то даже противниковите армии ще се присъединяват към вас.

Графиката е на поносимо ниво, но ако бурите в моретата бяха гарнирани с някакви визуални ефекти, щеше да е по-добре. За звука може да се каже същото. По време на битка се чуват изстрели, а когато започне ръкопашна схватка - удари на саби. Музиката е характерна за периода на играта, но може да ви подразни, ако не си падате по класика.

Ако сте любител на икономически стратегии като Patrician, то не е зле да пробвате и тази игра. Но ако си падате само по RTS тип Star Craft, забравете за нея. 

 
системни изисквания
Pentium 450 MHz, 64 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28