facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Europa 1400: The Guild
Ревю | 17.12.2002 | автор: Кирил Илиев


оценка:
Производител:
Jowood
Издател:
Jowood
Жанр:
Симулатор, Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Случвало ли ви се е да попаднете на игра с нестандартен геймплей за жанра си? А да ръсите епитети по адрес на роднините на програмистите, създатели на гореспоменатия софтуер? А накрая, ако все още не сте я изтрили от твърдия диск, минавате през тъй наречения tutorial и си казвате:

"По дяволите, геймката си я бива!"

Е, на мен това ми се случи с Europa 1400.

Заглавието на JoWood представлява нещо средно между икономическа стратегия и ролева игра. Още в началното меню ви посреща една не особено приятна музика. Добре, това може да се преживее. Насочваме се към опциите. Поне тук разполагаме със задоволително много настройки. Да проверим сега соловата игра (искрено ви съветвам първо да минете през доста подробната тренировка). След множество настройки като избор на място (разбирайте карта), трудност на игра и на опонентите, име и много други, лъсват първите "буболечки". Например посмъртно не можете да си напишете името на какъвто и да е език. Но това не е болка за умиране.
Имате на разположение четири карти на реално пресъздадени градове от средновековната епоха (Лондон, Париж, Мадрид и Берлин), които предлагат различна трудност на геймплей в зависимост от изискванията на гражданите, престъпността и други. Така например в Лондон е най-трудно, а в Париж - най-лесно. Можете да изберете дори от каква религия да сте - западен или източен католицизъм. Друго интересно нещо е възможността да селектирате своите родители. Така например, ако изберете единият да е крадец, а другият - магнат, то вашият персонаж ще има и добър финансов нюх и изкусни ръце.

Когато стартирате играта, започвате само с едно място за произвеждане на стоки, една

изгнила каруца и един невеж работник

Магазинът, с който стартирате, зависи от професията, която сте избрали. Различните места за доходи произвеждат различни "продукти" (църквата - поеми и проповеди, ковачницата - рапири и сребърни пръстени и т.н.), които вие трябва да превозите с каруцата до градския пазар или някой свой опонент, за да ги пласирате. Имайте предвид, че щайгата с колела се поврежда и е добре да я поправяте от време на време. Можете да купите и други каруци, но тази стъпка ще е добре да се направи, когато стъпите на краката си.

Ще е хубаво да наемете майстор, който да се грижи за производствената дейност, както и да плащате бонуси на работниците около празниците. Трябва да следите и за престъпността в града, защото никак не е хубаво да ви задигнат например 100 златни пръстена. За тази цел можете да наемете ескорт. Също така имате възможността да кандидатствате за място в общинския съвет, но ще трябва да получите гражданство в съответното населено място. А него получавате като натрупате определено количество пари и подадете молба. :)

А сега нека се спрем малко и на вашия персонаж в играта. Както вече споменах, имате майка и баща, които пряко се отразяват на показателите ви (combat, stealth и други). За съжаление не можете да се разхождате по улиците на града, но пък някой ревнив джентълмен може да ви обяви дуел за ръката на местната хубавица или пък да ви нападнат местните хулигани в търсене на някой и друг паунд. А ако вашият герой е от женски пол, то ще се "насладите" на гледката как мъжете си трошат главите заради вас. Можете да трупате до шест предмета в инвентара си, които да използвате по все възможни начини. За героя един съвет:

За Бога, братя, не се женете!

В този случай играта за вас свършва веднага. Но ще е добре да помислите за наследник, ако не искате династията ви да свърши с вас.
В графично отношение програмистите горе-долу са си свършили работата. Хората обаче изглеждат сякаш са издялани от дърво. Звукът също е на нормално ниво, но има само една мелодия, която се повтаря през определен период от време. Играта има  своите достойнства, но дали ще спечели достатъчно свои поддръжници? 

 
системни изисквания
P 450 MHz, 128 Mb RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15