facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Eufloria
Ревю | 11.02.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Alex May & Rudolf Kremers
Издател:
Omni Systems
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Оригиналност

Лесно усвоим геймплей

минуси

Не особено уникален сюжет

Да, трудна задача ми бе поставена да рецензирам Eufloria. Първо, защото такава бира не бях пил, и второ – защото трябва да пиша за нещо, което няма сюжет, нито визуални предимства, а просто един опростен геймплей, съчетан с приятна музика. Играта е устроена много просто - механика, в основата на която лежи технологията за генерация на обекти плюс лесна и дори примитивна графика. Удивително е колко естествено и изразително играта симулира динамически развиващия се живот. С издигащите се към небето дървета, ятата птици и рояците от насекоми нито за миг няма да ви напусне усещането, че на монитора се намира нещо, което е наистина живо.

С млечните си тонове и многобройните разноцветни листенца на играта щеше да и отива всякакво заглавие с флорални елементи в него – например Blueberry Garden. И ако си спомним, ранната Eufloria беше с друго име – Dyson, кръстена в чест на американския физик, откривател на квантоватата електродинамика. Съвременните космически изследвания предполагат употребата на мощни космически кораби. В орбитите на далечни планети учените пускат т.нар. космически зародиши - сидлинги. Сигурно сте чували

теорията за панспермията

Според нея животът се увеличава чрез попадане на нови девствени планети на зародиши от съществуващ генетичен материал. Така той никога не се губи заради смъртта на слънчевите планети. Именно това правят и учените сега – осеменяват непознати планети. Такава е и вашата задача в играта.

Като колонизирате астероидите, ще трябва да пускате на повърхността им крилати единици. Те ще врастват в почвата и ще дават началото на своеобразно дърво, на което с времето ще се образуват още по-чудновати същества. Геймплеят функционира на три нива – на микрониво - садим и отглеждаме дърветата, в промеждутъчното състояние се занимаваме с производство на юнити, а на макро ниво – събираме единиците на рояци и атакувате врага.

Играта е така направена, че може да променяте мащабите с размах – от галактическа визия до молекулярна. Управлението е юзър френдли – само със скрола на мишката и бутоните. В самия процес на играта сидлингите узряват на клоните на дърветата, първоначално пъпката е затворена, но бавно се отваря и накрая може да се откъсне от дървото. Тя обаче не изгнива на земята, а дава началото на нов живот. Това е юнитът, който има капацитети като големина, сила на удара, здраве и т.н., а от размаха на крилата му зависи и скоростта на полета му. Роякът е третата форма на геймплея. Той е

истинската колонизираща мощ

с която разполагате и него ще пращате из астероидите, за да не загине животът никога.

Трябва да се признае, че това е една странна игра. Стилово е трудно да се определи прилика с друго заглавие. Може би единствено някакви, макар и далечни сходства, има с The Void. Определено това няма да се понрави на хадкор геймърите още повече, че средствата за управление са ограничени. Не можем да даваме команди на определени юнити, дори не можем да им кажем да летят на пустите участъци от картата. Всичко, на което е способен управляващият, е да показва на сидлингите астероид, който е ненаселен, и да засажда на него дървета. Прехвърлянето на обекти става само с движение от едно конкретно небесно тяло до друго. Балансът се възстановява с това, че има различни видове плодоносни единици.

Някои от тях израстват силни, но бавни, други – бързи, но слаби, а има и такива, които са слаби и бавни и те просто не стават за нищо. Силните обаче са голяма напаст. Задържат се на астероидите, на които се раждат слабаци, и им нанасят съкрушим удар. Явно разработчиците ни загатват за нещо като евгеника. Ако играта беше с животни или пък с хора, всичко това щеше да прилича на натурален фашизъм. Сега обаче просто играем едно заглавие с акцент върху природата и постигането на хармоничен баланс в нея, цикличността и естествения кръговрат на живота.

Музиката и звуковото оформление са приятни за ухото, но пък това е игра, която можете да си разцъквате на служебния компютър докато чакате да стане пет часа и на тихо. Това, с което Eufloria може да ви спечели, е лесното усвояване и оригиналността, но вероятно ще ви разочарова липсата на класен сюжет. 

 
системни изисквания
CPU 1 GHz; 1 GB RAM; 128 MB Video
напиши коментар
 

336 мнения
профил »
NitrousX каза на 12.02.2010, 14:47 ?. :
Редактиран на 12.02.2010, 15:13 ?.

Браво Свилене, много ми харесва минуса дето си измъдрил:

"Не особено уникален сюжет"

Според мен и на Pong, и особено на Tetris и Белот също имат някак си набързо скалъпени истории... С други думи ако не се сещаш какво конкретно да напишеш като "минус", по-добре не пиши нищо, отколкото глупости...

Игричката иначе е доста релаксираща и неагажираща, добра е да се разцъква на не особено дълги сесии, между игрането на по hardcore заглавия.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 12.02.2010, 15:01 ?. :

Тази игра ми напомня на Osmos =)

336 мнения
профил »
NitrousX каза на 12.02.2010, 15:13 ?. :

+1

Oпределено и flOw,Osmos и Еufloria споделят близък арт-стил...

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 12.02.2010, 23:10 ?. :

Производител:
Alex May & Rudolf Kremers

Поздравления на ентусиастите. :)

175 мнения
профил »
lorenar каза на 13.02.2010, 06:48 ?. :

Гледай ти игра за наркомани.

408 мнения
профил »
boilera каза на 13.02.2010, 20:47 ?. :

Играта е доста добра и има доста разнообразни мисии. Много добре е замислена. Неодумявам ниската й дадена оценка. Точно пък подобна игра сюжет не й трябва. Адски смешен минус. Подкрепям NitrousX.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.02.2010, 23:58 ?. :

Напомня ми за едно много приятно заглавие - Crayon Physics. Ако не сте играли тази игра, то задължително трябва да го направите.

81 мнения
профил »
Titaka каза на 14.02.2010, 14:44 ?. :

Играта е много наркоманска :) Наистина като Crayon Physics :) Различен геймплей ама чувството е същото :)

110 мнения
профил »
Изход каза на 22.02.2010, 19:12 ?. :

Флорофили

149 мнения
профил »
fridge каза на 26.03.2010, 19:56 ?. :

Ее тая игра ме разби, нещо толкова просто а същевременно толкова яко.
Геймплея, графиката.. всичко е супер (само музичката е малко изнервяща но това не пречи..)
Играта е много по добра от много скоро излезли заглавия на големи "имена", поне според мен..
9/10

5 мнения
профил »
Dani27 каза на 26.10.2013, 23:04 ?. :

Играта е чудесна, веднага си я изтеглих и си я пуснах!
Една ИГРА е именно ИГРА, за да отпуска и да забавлява!!! Животът не е единствено впускане в разни пуцалки пълни с кървища и черва (да ме извиняват любителите на шутърите, но...), но не ми е ясно как doom 3 или silent hill биха могли да те отпуснат и да те разтоварят, вместо да ти натоварват ума с всякакви кървища, черва и какви ли не лайна, освен ако разпилените вътрешности и разкъсани тела облени в кръв не ви доставят удоволствие. Но тогава явно си говорим за психично болни хора, каквито предполагам не сте или поне булшинството от вас не са. И не, играта не е наркоманска! Играта е за хора, които разбират от красивите неща.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28