facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Emergency Rescue Firefighters
Ревю | 20.07.2000 | автор: Никола Дърпатов


оценка:
Производител:
WizardWorks
Издател:
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Wizardworks – Тази фирма винаги е била синоним на нетрадиционното в света на игрите. Преди време именно тя превзе за месеци класациите с Deer Hunter и учуди целия свят със съвсем сериозния симулатор на лов на динозаври Carnivores. Последваха десетки продължения и mission pack-ове, които се радваха на не по-малък успех. Ловният жанр обаче явно вече е поизчерпан и шефовете на фирмата са се насочили към нови хоризонти. В случая идеята е била да се направи заглавие, което, подобно на Deer Hunter, да може да се продава почти без пари в кварталния американски супермаркет, и което, от друга страна, да бъде от достатъчно популярен и познат жанр, за да заинтригува масовата публика. Честно казано, хрумването, което е осенило мозъците на програмистите, е блестящо. В САЩ от години по телевизията вървят едни доста особени предавания, които се наричат Reality TV. В тях ченгета и пожарникари разказват на живо и с помощта на документални кадри за тежкото си професионално ежедневие. Та същите тези предавания се радват и на грандиозен зрителски интерес. От Wizardworks са се усетили, че в това явно има хляб и са направили нещо като интерактивен компютърен вариант на Reality TV :-) Това, което се е появило на белия свят, си е класическа стратегия в реално време, но тематиката е доста по-различна от стандартните битки между рицари и магьосници или пък протоси и терани.

В Emergency Rescue Firefighters влизате в ролята на пожарникар!

Задачата ви е да поемете кварталната пожарна команда и да се справите с всичко горящо в околностите като по този начин си спечелвате признателната обич на кмета и целокупното гражданство. Първото голямо разочарование ви дебне, ако сега очаквате да прочетете, че авторите на играта са се постарали да вкарат и някакъв изпълнен с мелодраматизъм и внезапни обрати сюжет. Такова нещо просто няма. Цялата работа се състои в това, че влизате в офиса, прочитате си електронната поща и хуквате към най-близкия пожар. След като го изгасите се връщате обратно, прочитате си благодарственото писмо от кмета или собственика на спасения имот, евентуално гледате телевизионния репортаж за героичните си дела и направо поемате към следващия обект. Отсъствието на смислено действие нямаше да е особено драматично и страшно, ако Emergency Rescue Firefighters не беше насочена изцяло към соловите играчи. Горчивата истина обаче е, че

multiplayer няма :-(

И то съвсем никакъв. Колкото и да гледате с отчаян поглед из менютата няма да откриете нищо, което да дава и най-плахата надежда за съвместна игра с приятелите ви. Геймърите с предпочитания към мрежовите игри ще останат с пръст в устата. А реално погледнато, можеше да се измисли поне някакъв вариант на cooperative play или пък “firematch” версия, в която лоши подпалвачи създават проблеми на храбрите пожарникари и доразпалват огньовете. Това обаче явно не е минало през акъла на авторите и така се е пръкнала първата от доста време насам чиста single player стратегия. Сега нека видим дали поне в този план има нещо заслужаващо внимание.

На тема интерфейс експерименти не са правени и е свършена доста добра работа. В Emergency Rescue Firefighters всичко се прави с мишката и всеки, който е играл някога RTS, няма да има проблеми. Новото е така нареченият Planning Screen, в който се влиза с натискане на Enter. Той е нещо като тактическа карта на “бойното поле”. В него можете да задавате специфични задачи на вашите пожарникари. Такива са примерно копаенето на ровове за ограничаването на разпространението на градински пожари, разположението на медицинските екипи и т.н. Именно този аспект придава и някакъв действително стратегически елемент на играта. Другото си е чист екшън, в който основната ви задача е максимално бързо да придвижите групичката до съответното огнище и да го изгасите като внимавате единствено вашите хора да не вземат да загинат от прекалено голямата топлина. Друг начин да загубите играта реално няма, защото пълното изгаряне на обектите или е невъзможно или пък отнема толкова много време, че дори да сте пълни флегматици пак няма да допуснете да се стигне чак дотам. Именно това води и до следващата голяма слабост на Emergency Rescue Firefighters –

твърде ниското ниво на трудност

Първите 10 от общо 23 мисии се минават средно за по 3-4 минути, а следващите, въпреки че са малко по-комплексни, също не отнемат кой знае колко време. С малко зор цялата игра се превърта без особени проблеми за максимум 2 дни. Като се има предвид, че все пак заглавието е предназначено най-вече за продажба в супермаркетите това може и да е донякъде оправдан подход, но сериозните геймъри ще останат разочаровани. Това си е направо трагично, защото на тема графика и звук нещата не стоят никак зле. Разбира се, невиждани до този момент специални ефекти няма, но това, което се появява на екрана, е доста прилично, въпреки че може да се играе само на 640x480. Самите пожарникари са добре анимирани, а отчаяните викове за помощ или подкрепления създават необходимия драматизъм. Въобще в тази насока са положени някакви усилия, въпреки че става дума за игра от най-ниската ценова категория.

За финал остава въпросът дали новата творба на Wizardworks си заслужава. За съжаление еднозначен отговор трудно може да се даде. От една страна, идеята е доста оригинална и внася разнообразие и екзотичен елемент в жанра на стратегиите в реално време. Поне в началото гасенето на пожари е доста интересно занимание, още повече, че интерфейсът и графиката са направени добре. Липсата на multiplayer и направо престъпното за солова игра отсъствие на какъвто и да е било сюжет обаче бързо развалят доброто впечатление:-( Като се добави, че играта не е и особено предизвикателство за RTS ветераните, положението става направо трагично. А това е жалко, защото ако бяха положени още съвсем малко усилия, Emergency Rescue Firefighters можеше да стане една от най-приятните изненади на годината. 

 
системни изисквания
Pentium 200, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28