facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Earthlock: Festival of Magic
Ревю | 30.06.2017 | автор: Емил Трифонов


оценка:
Производител:
Snowcastle Games
Издател:
Snowcastle Games
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

красива стилизирана визия

разнообразна бойна система

разчупен ролеви формат

обяснение в любов на JRPG жанра

минуси

неравномерна трудност

красив, но празен свят

Earthlock: Festival of Magic е едновременно модерна и олд-скуул ролева игра, която се обляга на добрите традиции на JRPG титаните и в същото време се опитва да бъде игра на своето съвремие. Дали това ще ви се стори като плюс или минус, зависи най-вече от това как самите вие сте свикнали да играете на този тип игри. Дебютът на талантливото норвежко Snowcastle носи някои модерни концепции и прави геймплея по-достъпен, а също така поправя и някои проблеми на жанра.

Въпреки, че вдъхновенията зад Earthlock: Festival of Magic са очевидни, играта стои здраво на оригиналната си концепция. Персонажите са интересни и запомнящи се, макар че презентацията е точно толкова минималистична, колкото бе и в средата на 90-те години. Кътсцените са минимални, а диалогът не е озвучен. Независимо от това, повечето герои изглеждат готино. Лошото е, че често пъти те са просто част от пейзажа с минимални или никакви реплики. Леко дебилният диалог е запазена марка на JPRG жанра, така че тук наистина не можем да виним Earthlock: Festival of Magic за това. Репликите понякога са банални и направо невероятни, но ако сте играли подобни ролеви игри, със сигурност сте свикнали с това.

Чисто визуално, Earthlock: Festival of Magic има красива естетика и визията е една от силните ѝ черти. Забележете, казвам "визията", а не графиката - играта е направена с енджина Unity, който се ползва предимно при мобилни игри и далеч не е толкова мощен. Но всичко изглежда сякаш е изработено на ръка и е излязло от прашасалите илюстрации на някоя стара книга с приказки. Дори толкова незначителни елементи като някоя книга на полицата или това какво има на масата са пресъздадени с любов и внимание към детайла. Музиката също е добра и приятните мелодии служат отлично за фон без да се натрапват.

С две думи, светът на Earthlock: Festival of Magic е красив и неговите създатели очевидно са положили доста усилия, за да го направят такъв. И точно заради това ме е яд, че той е толкова пуст и неинтерактивен. Докато се движите по картата, а в самите нива, рядко има какво да направите освен да отворите някое сандъче. Това усещане са засилва и от факта, че за разлика от повечето ролеви игри, тук няма странични куестве, които допълнително да ви разнообразяват и да ви карат да посетите непознати територии.

Сюжетът в играта се върти около приключенията на група неочаквани герои, водени от младия Амон - авантюрист и търсач на съкровища. Както в повечето такива игри, залогът обикновено е спасяването на света. Истината е, че историята не е особено интересна и към края най-вероятно изобщо няма да ви пука какво става.

Битките в Earthlock са походови и на пръв поглед стандартни за жанра, но има и някои новости. Така например, между двама герои може да се развива специална връзка, когато се бият заедно и това води до възможността за по-силни специални удари. Така има известен стратегически елемент в това как групирате героите си. Освен това, ъпгрейд системата е по-разчупена и не робува на отделни класове и дървета с умения.

Един недостатък на Earthlock е нивото на трудност, което надига грозната си глава относително скоро. Сред поредица от тривиални битки, изведнъж се срещате с бос, който може да разнищи цялата ви група за няколко хода. Е, след бърза справка с интернет се оказа, че ключът тук е използването на определено умение на един герой, но нещата нататък само се задълбочават. Трудността скача и за да имате шанс, трябва да се отдадете на грайнд - това е простичката истина.

Извън битките, светът на Earthlock има една голяма обща карта, по която може да пътувате до отделните си дестинации. Важно място, до което ще получите достъп някъде след около час-два игра, е Plumpet Island - база за вашите пътувания, където може да събирате ресурси.

Earthlock: Festival of Magic показва, че JRPG жанрът не е ограничен само за 3DS. Играта е забавна, стига да си готов да преодолееш някои проблеми като ескалиращата трудност и минималната интеракция със света. Разнообразните умения, битките и леките пъзел елементи дават точно толкова, че да сте склонни да простите недостатъците. Ако искате едно визуално чаровно приключение и имате 20-тина часа за него, това може да бъде то.

Earthlock: Festival of Magic е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на студиото Snowcastle Games.

 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Limbo 28
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch 16
Deathspank 9
Mass Effect: Andromeda 4
Mass Effect: Andromeda - втори поглед 3
Mass Effect 2
Persona 4 2
Pillars of Eternity: Complete Edition 1
Persona 3 1