facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Dragon's Crown
Ревю | 03.08.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Vanillaware
Издател:
Atlus
Жанр:
Екшън
Платформа:
PS3
сайт на играта »

плюсове

брутален и атрактивен геймплей

много опции за развитие на героя

зашеметяващ арт стил

ко-оп режимът е страхотен

възможност за преиграване и гонене на точков резултат

минуси

многото герои на екрана понякога пречат

посредствена история

Когато за пръв път се появи на хоризонта, PlayStation ексклузивът Dragon’s Crown привлече вниманието по-скоро с крайния си арт стил, отколкото с реален геймплей. В същото време обаче от страхотната Batman: The Brave and the Bold насам не сме виждали истински силен 2D beat-em-up, затова играта на Vanillaware почти по подразбиране се превърна в потенциално интересно заглавие. Нещо повече, самото студио има силни традиции в жанра макар че предните му игри като Odin Sphere и Muramasa: The Demon Blade като че ли бяха с една идея по-ефектни отколкото ефективни в изпълнението.

За какво става въпрос?

Dragon’s Crown представлява PlayStation ексклузив (играта излиза във версии за PS3 и PS Vita), в който традиционният 2D beat-em-up геймплей е обогатен с RPG елементи. Фундаменталната идея остава същата – вие и вашите съотборници вървите през нивата отляво надясно и помитате всичко по пътя си. За щастие дизайнерите на Vanillaware този път са надминали себе си и са вкарали два важни елемента, които извисяват играта далеч над средното.

От една страна това е ко-оп режимът, който всъщност е правилният начин, по който трябва да се играе Dragon’s Crown. Ако нямате възможност да се съберете с приятели може да играете сами, в който случай имате AI партньори, но далеч не е същото. Играта в екип е интересна не само защото може да се забавлявате с истински хора, но и защото всеки един от шестте класа (Fighter, Amazon, Dwarf, Wizard, Elf и Sorceress) има изключително специфични умения и силни и слаби страни и правилното им комбиниране е ключово за успеха. На пръв поглед Dragon’s Crown може да се играе и само с бясно натискане на бутоните, но това определено няма да ви помогне след първия един час. Комбинациите от удари, оръжия и умения и тяхното правилно използване в битката са изключително важни за успеха. При избора на клас играта ви подсказва кой за какво ниво играчи е подходящ, така че имате представа дали е добра идея да почнете с него.

Другото, което прави геймплеят доста дълбок, е ролевият елемент. Вашият герой качва нива, в резултат на което получава точки ХР, които може да използвате за отключване и ъпгрейдване на нови умения. Всеки герой може да избира от два вида умения – такива, които са специфични за класа ми и общи за всички. Освен уменията трябва да обърнете внимание на предметите, които откривате по време на приключението. Някои от тях може да продадете, други да екипирате, а ако искате най-точна оценка за това какво сте открили трябва да платите известна сума, която да ви разкрие неговите точни характеристики.

Как се играе?

Играта има един общ център – столицата на кралството – където може да получавате куестове, да се грижите за екипировката си и да увеличавате арсенала си от оръжия. Самите куестове са два вида – основни, които са важни за историята и допълнителни, които получавате от Гилдията на приключенците и ви помагат да качвате нива и развивате героя си. Когато напуснете столицата се пренасяте на общата карта на света, откъдето може да изберете следващата си дестинация. Щом се пренесете там нивото се движи по стандартният начин и завършва с даден бос. 95 процента от геймплеят е битки докато останалите се поделят между събирането на злато и откриването на тайни помещения и зони из нивата, където обикновено ви чака някаква награда.

За какво се разказва?

Истината е, че историята в Dragon’s Crown е доста глуповата, но едва ли някой е очаквал нещо друго. Вашият безименен герой се забърква в политическа интрига, в центъра на която е злият малък брат на краля. Докато изпълнявате различни мисии постепенно научавате повече за мотивите му, както и за изчезването на самия крал, но не очаквайте сюжетът да ви заплени. Освен това презентацията идва под формата на странен разказвачески текст, с който играта се обръща към вас и ви пресъздава това, което уж виждате и правите. Кът сцени почти няма, липсва и озвучаване в пълният смисъл.

Как изглежда?

Зашеметяващо. Оставайки настрана презентацията, Dragon’s Crown е апогеят на артистичните усилия на Vanillawarе. Muramasa беше изключително стилна игра, но този път всичко е на още по-високо ниво. Действително женските персонажи преливат от плът, а сцените смесват насилие и сексуалност по доста провокативен начин. Това бе една от причините някои критици да заклеймят играта, но истината е, че този ексцентричен стил в никакъв случай не е толкова обиден, колкото някой би си помислил. Все пак това е бойна фентъзи игра, така че е нормално мъжете да са мускулести грамади, а жените да преливат от пищни форми. Освен това начинът, по който е представена картата на света също заслужава адмирации.

Какво куца?

Dragon’s Crown можеше да бъде перфектната beat-em-up игра, но има и своите недостатъци. Един от тях е фактът, че всички герои са прекалено големи (това е следствие от арт стила), но поради това често пъти те изцяло заемат екрана и не ви позволяват да видите какво се случва. Това може да бъде както леко досадно, така и направо дразнещо, особено когато сте затиснати в някой ъгъл и оставени на милостта на пластовете врагове върху и около вас.

Както вече споменахме, историята е наистина скучновата и начинът, по който играта ви запознава със събитията е просто глупав. Менютата пък са малко по-тромави отколкото бе нужно, а идеята десният стик на контролера да се ползва за посочване на различни предмети не е най-добрата. За щастие в PS Vita версията това е променено и там се ползва далеч по-адекватният тъчскрийн жест.

Заслужава ли си?

Категорично! 2D beat-em-up жанрът не е най-плодовитият в последно време (Anarchy Reigns е другото силно заглавие за годината, но хитът на Platinum все пак е триизмерен) и всяка нова качествена игра тук трябва да се приветства. А Dragon’s Crown е меко казано качествена – геймплеят е доста дълбок, екшънът е брутален, а визията – просто епична. Двете версии на играта са практически идентични и поддържат cross-save функцията, така че която и да изберете, със сигурност няма да съжалявате. 

напиши коментар
 

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 05.08.2013, 14:28 ?. :

Посредствена игра, но това са ексклузивите на PS3.

560 мнения
профил »
dogma каза на 05.08.2013, 14:37 ?. :

Мда, сега ще си увелича с един постовете като се принудя да отговоря на този посредствен коментар.

Ами не, никак не е посредствена, даже обратното. Резултат от 80+ пункта в Metacritic трябва да ти говори в тази насока, колега. Играта взима базовият геймплей на Muramasa, но върху него поставя издеята за ко-оп. Освен това кустомизацията тук е доста по-голяма отколкото при самурайския им beatm-em-up за Wii. Купи си PS3/PS Vita, вземи си играта, поиграй малко, в идеалният случай с приятели и ще промениш мнението си :)

3 мнения
профил »
Sanjuro Kwon каза на 05.08.2013, 17:07 ?. :
Редактиран на 05.08.2013, 17:08 ?.

Много си прав, ToxicRed! Тъй вярно! А сега нека да се върна да си играя The Last of Us на PC-то...

Oh, wait.

163 мнения
профил »
Pravilnika каза на 05.08.2013, 19:45 ?. :

Never ever use SARCASAM,in pcmania.EVER...

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 06.08.2013, 10:06 ?. :

На кой му пука колко има в метакритик?
Това е поредният азиатски гювеч.

679 мнения
профил »
torrin каза на 06.08.2013, 16:58 ?. :

верно има много тъпи игри за всякакви платформи, но в момента не се сещам за нито една по тъпа от the last of us

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.08.2013, 07:55 ?. :
Редактиран на 08.08.2013, 07:56 ?.

Xbox eкслузивите са толко много и разнообразни, поредния Halo бик мак.

28 мнения
профил »
necrobios каза на 09.08.2013, 00:43 ?. :

ти си първенеца сред коментарите
сигурно дебнеш да излезне нова игра или новина за да нападнеш

768 мнения
профил »
Kazomir каза на 06.08.2013, 17:24 ?. :

Boobies!

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 06.08.2013, 20:21 ?. :

Трябваше да добавите в статията, че Европа играта не е налична и трябва да се внася от щатите или да се играе пиратска (за който има възможност и желание).

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 07.08.2013, 13:30 ?. :

Е те от къде да знаят, че е така, като изобщо не са играли играта, а "ревюто" е преразказано от прочетено и видяно на други места?

Нищо ново @ РСМ

219 мнения
профил »
Boby каза на 08.08.2013, 13:26 ?. :
Редактиран на 08.08.2013, 13:28 ?.

Stromheim, стига си тролствал.
Ако не искате да чакате до октомври, може да си я купите от тук (има и доставка до България):

http://www.amazon.com/gp/product/B007V9QK H0/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&camp=1 789&creative=9325&creativeASIN=B007V9QKH0 &linkCode=as2&tag=atlus-20

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 08.08.2013, 14:58 ?. :

Да, и ти си изиграл играта, написал си ревюто и си го публикувал на сайта 2 дни преди официалната премиера, нали?

219 мнения
профил »
Boby каза на 08.08.2013, 15:34 ?. :
Редактиран на 08.08.2013, 15:43 ?.

@Stormheim: Всъщност изтеглихме играта от The Pirate Bay, където се появи една седмица преди премиерата в САЩ. Но не успяхме да я подкараме и затова прочетохме тук-там какво пише за нея и скалъпихме въпросното ревю. С google translate, разбира се. Стотици други сайтове за игри направиха същото - така по принцип се пишат ревюта на игри преди официалната им премиера.

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 09.08.2013, 09:36 ?. :

На другите сайтове са им дали прес копия, вие сте преразказвали. :D

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 09.08.2013, 11:04 ?. :
Редактиран на 09.08.2013, 11:07 ?.

Бобка незнам от служителита на PCM ли си или си просто поредния блатски трол в този не толко популярен и доста западащ сайт, но коментарите ти са меко казано дори и саркастично не издържани.
В крайна смета на nvision89 ревютата са му стотици пъти по-дорби от всичко излизало тук напоследък и за жалост дори и старите фенове на списанието като мен няма какво да ги задържи освен простотийката.

219 мнения
профил »
Boby каза на 09.08.2013, 12:57 ?. :
Редактиран на 09.08.2013, 13:09 ?.

Zipy, през последните 15 години стотици пъти сме отговаряли на безумните реплики: "Как така играта още я няма в България, а вие вече сте написали ревю? Ааа, ясно, pcmania теглят игрите от замунда и превеждат статии от интернет?". Лично аз поне десетина пъти подробно съм отговарял в коментарите. Знаеш ли, леко обидно е, когато някой се опитва публично да те изкара крадец или плагиат. ОК, може би някой се е опитал безбидно потролства или да се пошегува, но авторите на статиите са реални хора, които се подписват с истинското си име - как трябва да отговорят на подобни глупости?

Ето, на конкретни въпроси откъде да си купите играта малко по-горе съм дал отговор с линк.

По-долу nvision е пуснал свой линк, който най-малкото не е свързан с темата. Не съм го изтрил, въпреки, че не му е мястото тук. Никога не сме издребнявали и сме подкрепяли абсолютно безвъзмездно всякакви "конкурентни" проекти през годините. Какво повече трябва да направим?

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 09.08.2013, 13:04 ?. :

Явно от Атлус са започнали да изпращат прес копия на играта в региони, където тя излиза след месеци с щедрото позволение да си постват ревютата, когато им е кеф. Няма проблеми, разбирам.

219 мнения
профил »
Boby каза на 09.08.2013, 13:37 ?. :

Лично на нас не са, но понеже статиите за игри ги пишем само за кеф, имаме удоволствието да публикуваме каквото и когато си поискаме, без да се съобразяваме с каквото и да било регионално ембарго, и да взимаме прес копия от всеки, който ни дава.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 10.08.2013, 06:03 ?. :

Бобка, извинявай. Интересното е, че каквото и да стане аз пак си идвам тук :)

1 мнения
профил »
Sandithemage каза на 07.08.2013, 20:34 ?. :
Редактиран на 07.08.2013, 20:48 ?.

"Играта взима базовият геймплей на Muramasa"... Малко грешиш...по скоро взима арт стаила...А геимплейа е от D&D Shadow over Mystara. Същите герой (warr, wizz, elf, dwarf) само thief-ката е заменена от аназонката и клерика със sorcs (with bouncy boobies :D ). Доста хора забравят, че геймплейа е най-важен в една игра, тъй като четох доста глупави ревюта които обръщат много внимание на големите цици от колкото за какво става въпрос в играта.
Аз лично чаках такава игра от известно време...тъй като съм голям фен на D&D Shadow over Mystara (сумати жетони съм хвърлил преди) и доста часове пред компа на тази игра.
Освен че всеки герой има макс левъл 100 - което дава възможност за доста реплей и има и PvP.
Мисля че играта си струва парите...сега е около 34 евро поръчана от сайт ест. Също през октомври ще има и европейски релийз. :)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 08.08.2013, 01:40 ?. :
Редактиран на 10.08.2013, 13:53 ?.

(махнат линк към Youtube)

ЕДИТ: Хиляди извинения към Боби и останалите от екипа.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 08.08.2013, 06:49 ?. :

Хахахах! Евала =) Вече очаквам следващото ревю. Спомням си веднъж преди около година, докато гледах Инсайд Гейминг, си мислех - "Колко ще е хубаво ако някой в БГ правеше нещо такова" - и ето, че вече е факт. Жив и здрав да си приятел и дано условията да позволят да продължиш начинанието си =)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.08.2013, 08:00 ?. :

Брво, много добро.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.08.2013, 07:54 ?. :

Mного искам да си купя тая игра но немога да я намера никъде в EU, aко някой може да помогне pls.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 09.08.2013, 19:19 ?. :

Играта я няма Европа - не само в България, че сте играли някаква пиратска версия е ясно, спор няма можеше все пак от кумова срама да споделите, че трябва да се поръчва от щатите за малцината които наистина искат да си я купят.

219 мнения
профил »
Boby каза на 09.08.2013, 20:58 ?. :

Европа, та Европа... Не ти ли е все едно от къде я поръчваш след като я няма в магазините в България - от UK или USA. Пуснал съм линк по-горе, ето го още веднъж: http://www.amazon.com/gp/product/B007V9QK H0/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&camp=1 789&creative=9325&creativeASIN=B007V9QKH0 &linkCode=as2&tag=atlus-20

Ще ти излезе точно 78 USD с доставката до вас. В цената е включено и българското ДДС (DHL го плащат вместо теб, няма да ходиш на митница). Трябва ти Mastercard, Visa или Visa Electron, с Maestro не става. След броени дни е при теб. Проверено е многократано, последно вчера поръчахме 2 игри от Amazon.

Ако нещо не ти е ясно, питай.

187 мнения
профил »
kolian каза на 10.08.2013, 14:52 ?. :

Хора, спрете с непрестанните критики към екипа на сайта. Не знаете колко е трудно да си журналист в България, да се опитваш да поддържаш нещо, към което няма голям интерес и нямаш пари да се изхранваш - от опит го казвам. Не знам с точност положението на PC Mania, но предполагам, че пичовете правят каквото могат, без да се къпят в кинти. И аз имам забележки към тях, но съм по-скоро благодарен, че ги има с всичките им кусури, отколкото ако ги няма. Спрете да мрънкате, защото съм сигурен, че никой от нас не би се справял по-добре. Подозирам даже, че сигурно работят и на друго място, не само в сайта, на никого не му е лесно. Ако съм сбъркал в предположенията си - извинявам се, но наблюденията ми над други медии и участие в някои от тях (някои от които споделят много тясно съдбата на списанието) са точно такива.

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 11.08.2013, 20:12 ?. :

То добре, ама да кажеш, че "историята в Metal Gear игра не е на преден план" е MADNESS и човека който го е написал трябва да е или невероятно неинформиран или да не е добре с главата.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Dragon's Crown

новини:
Портът се нарича Dragon's Crown Pro, но не е известно какви са подобренията по него.
Въпреки че PlayStation 3 игрите не са заключени към отделен регион, VanillaWare предвижда специална локализирана версия на новия си хит за Стария континент.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Grand Theft Auto V 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8
Anarchy Reigns 7