facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Don't Starve
Ревю | 28.04.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Klei Entertainment
Издател:
Klei Entertainment
Жанр:
Сървайвъл хорър, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотен арт стил

Трудна в добрия смисъл на думата

Множество опции за кустомизация

Дълбока занаятчийска система

Свежо чувство за хумор

минуси

Фармене на ресурси

Оцеляване заради самото оцеляване

Новата игра на Klei – авторите на Shank и Mark of the Ninja – е вече тук. Този път обаче вместо да ни повери управлението на бабаити и нинджи, студиото ще ни пренесе в един кошмарен в добрия смисъл на думата готически свят ала Тим Бъртън, в който ще трябва да се борите със зъби и нокти, за да оцелеете.

Първото нещо, което ще ви направи впечатление у Don’t Starve, е

невероятният арт стил

Не е нужно да притежаваш най-мощният енджин на света, за да създадеш нещо красиво. Достатъчно е да имаш въображение и Klei го доказва. Кому е нужна реалистична вода, като можеш да я пресъздадеш така, сякаш е създадена от най-обикновени движещи се декори? Ефектът е далеч по-добър!

Главният герой – Уилсън, джентълменът-учен, пък сякаш е бръкнал с два пръста в контакта. Никак не му е лесно, изглежда почти като мъртвец. А и как няма? Все пак мистериозен демон го е пленил и го е захвърлил в не по-малко мистериозен свят, пропит от наука и магия. Целта ви – да оцелеете и да намерите обратния път до дома.

Атмосферата, която лъха на талази от Don’t Starve, е меко казано невероятна и приятно зловеща. В нейния произволно генериран свят е пълно с всякакви изненади и чудати чудовища. От черни като нощта паяци с гигантски очи до високи птици с око като на циклопи. Започвате играта почти с нищо. Налага се да се оправяте с каквото намерите под ръка – камъни, тревички, клончета. Гладни сте. Преди да падне нощта е добре да си хванете някое животно и да го опечете на огън. Но как? Като си направите капан. Don’t Starve разполага с изключително дълбока занаятчийска система и ви позволява да си правите какво ли не – от дрехи и оръжия, до капани и различни инструменти, като например Lightning Rod, която ще ви пази от светкавици. Един ден ще имате възможност да си спретнете и цял свинарник.

Време за губене няма. Светът е крайно неприветлив и веднъж щом се стъмни, с вас е свършено. Затова е добре да си построите и лагер и да се надявате, че няма да бъдете изядени от нещо.

Няма защо да се лъжем – Klei нямат намерението да ви улесняват по време на вашето приключение.

Играта е трудна и акцентът върху оцеляването е осезаем

Нещо повече – умрете ли, край. Няма връщане назад. Това определено ще отблъсне част от играчите. Други обаче, които искат истинско предизвикателство, ще запретнат ръкави и ще започнат отново в желанието си да оцелеят още по-дълго време. 

Don’t Starve изпъква и с това, че ви позволява да кустомизирате света, преди да влезете в него. Колко дървета да има, колко често да се променя времето, в кой сезон да започнете, колко чудовища да има от даден тип и т.н. Това от своя страна може да направи играта по-лесна или по-трудна в зависимост от вашите предпочитания.

Освен за стомаха и кръвта на Уилсън, ще трябва да се грижите и за неговото

психическо здраве

То се променя от най-различни фактори. Лошата храна и различните чудовища могат да ви сринат, докато обръсването на брадата на Уилсън, която има навика да расте доста дълга, ще ви помогне да се съвземете. Ако този ваш показател падне под определена граница, полудявате. Тогава идват халюцинациите, които на всичко отгоре ви нападат. Екранът става нестабилен, зайците се превръщат в злобни черни и космати топки, почвате да чувате шепоти. Въобще… Става забавно.

Впрочем, Уилсън не е единственият герой в Don’t Starve. С течение на времето ще отключвате и нови. Играта разполага общо с осем, като всеки един от тях си има специфична характеристика и озвучение (т.е. специфична мелодийка, с която се предават репликите им). Така например на Уенди често ще й идват посетители през нощта, докато Уилоу е имунизирана към огън. Волфганг пък удря по-силно и има повече кръв. Но и стомахът му е по-голям. 

Освен с невероятния си арт стил, Don’t Starve изпъква и

със свежото си чувство за хумор

Когато кликнете на даден обект в света, Уилсън пуска по някой свеж коментар. Не един и два са ме разсмивали. 

Въобще – това е игра, в която буквално може да се влюбите. Да, фокусът върху оцеляването е осезаем. Дори понякога липсва конкретна цел – оцеляване заради самото оцеляване. Don’t Starve обаче предоставя толкова солидна геймплей механика, че ще ви кара да се връщате отново и отново в нея, само за да пробвате колко дълго ще останете живи този път. 

 
системни изисквания
1.7+ GHz или по-добър процесор, Radeon HD5450 или по-добра видео карта, 1 GB RAM, Windows XP/Vista/Windows 7/Windows 8
напиши коментар
 

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 29.04.2013, 12:18 ?. :
Редактиран на 29.04.2013, 12:41 ?.

wow! bow!
ревюто е добро, въпреки, че доста важни елементи не са описани.

СПОЙЛЕР!

примерно идването на зимата, прасетата, които помагат на играча, когато се хранят с месо или се превръщат в warepigs, когато предозират с него. :)
adventure mode също не е споменат, но играта притежава много дълбочина и тънки моменти, които е добре играчът сам да открие, така, че съм доволен. :)

506 мнения
профил »
Azriel каза на 29.04.2013, 17:15 ?. :

Това е далеч от моушънкепчър анимацийте на Тим Бъртън. По скоро прилича на Оками.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 29.04.2013, 18:14 ?. :

http://youtu.be/fxQcBKUPm8o

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 29.04.2013, 18:45 ?. :

то и едуард ножиците и бръснаря демон са далеч от моушънкепчър анимациите на тим бъртън...:P

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 29.04.2013, 18:27 ?. :

Гледай начи... три поредни игри, които блестят със собствена светлина. Тези Klei се оказаха някакви Битълси на днешната гейминдустрия. :)

506 мнения
профил »
Azriel каза на 29.04.2013, 20:03 ?. :

Те въобще не са анимации .Като цяло визията напомня по скоро на South Park.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 29.04.2013, 20:35 ?. :
Редактиран на 29.04.2013, 20:40 ?.

mkay
8\
щом намираш викторианския готик стийм-пънк за толкова близък до саут парк...

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 29.04.2013, 22:16 ?. :

Той има впредвид, че си приличат по това, сякаш са изрязани от хартия. :)

19 мнения
профил »
Nookni каза на 29.04.2013, 21:13 ?. :

Междувременно в моя свят гоня зайци с кирка :D. И е доста трудно да ги настигна.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 30.04.2013, 03:38 ?. :

Учудвам се, че успяваш. :D Аз такова не мога да го стигна в никой случай без walking cane. Давай на капани с морковки, това е най- сигурно, само не прекалявай, че ще дойде Торбалан. :)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 30.04.2013, 03:43 ?. :

Играта е адски зарибителна, но има какво още да се желае. Оцелявам вече 60ти ден и ако не мина нивото скоро съм до там. Всъщност аз не искам да го мина, просто ме кефи как съм си направил кочинката и с какво настървение консумирам природа! >:D Уви, има ресурси, които свършиха отдавна и май ще има next level.
За графиката мога да кажа само положителни неща, красива е, ненатрапчива- идеална за целта. Озвучението за сметка на това малко ме дразни с тея писъци на зайците и стъргането на някакъв струнен инструмент, което замества гласа на човечето, но се свиква и с това. Играя още от бетата, та сега един куп нови неща има, но е станало доста по- трудно. Зима като падне- край. Ако не трепеш животни... Айде дано малко я балансират, само това се надявам.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 30.04.2013, 05:25 ?. :

Абе, като заложиш капан за пилета, да кажем, и сложиш зърно за примамка, трябва ли да правиш нещо друго, за да ги хванеш? От съвсем скоро я играя и още ми се губят основни неща, но до сега не съм хванал нищо. Ама, аз едно време като ловяхме калдарини и скатета на блатото пак не бях добър в това. :))

И чакам на малкия да му изтече наказанието и да му покажа играта, той със сигурност ще се зариби по нея и ще открие по-бързо от мен кое как се прави. Забелязал съм, че в този род игри непредубеденият детски ум много по-лесно схваща идеите, дори да не борави добре с английския и да се оправя само по картинки. В Терария сам е откривал невероятни неща много преди на мен да ми дойде на ум дори да пробвам нещо. Ген, какво да го правиш! :)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 30.04.2013, 13:56 ?. :

Мисля, че това е достатъчно, ловът на зайчета е същият. :)

122 мнения
профил »
diantonio каза на 02.05.2013, 05:35 ?. :

zashto nqma multi :(

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 02.05.2013, 07:06 ?. :

Еми, би било яко да има ко-оп до 4 души, и да се строят цели укрепления и такива неща, но това все пак не е Terraria, нито Magicka, нито Borderlands, и може би създателите просто са искали да оставят в играча усещане за самота и понякога страх, а страха в ко-оп просто го няма (Dead Space 3).

122 мнения
профил »
diantonio каза на 02.05.2013, 10:02 ?. :
Редактиран на 02.05.2013, 10:02 ?.

Не знам аз играх 1 час и се почувствах смазан :) Подобни игри - minecraft, DayZ и др. явно са ми прекалено циклични, доста неща има в тях и умората идва бързо. Иначе страхотна игра от първите впечатления ...

1 мнения
профил »
Megaslav каза на 03.05.2013, 08:54 ?. :

Редно е да спомена след дълги часове прекарани в този невероqтен свqт, че все пак има опциq за storyline. Играта има два мода - SandBox Mode and Adventure Mode. Първиqт е този, които всички ние започваме с опциите за customization на света, в които попадаме. За да започнем Adventure Mode трqбва да намерим Maxwell's door - ''Maxwell's Door is a Structure that transfers a player from Sandbox Mode to Adventure Mode. It is also the machine which brought Wilson to Maxwell's world in the first place. When entering, the player will lose all the items they had with them, so players are required to collect materials again in Adventure Mode. If they die in Adventure Mode, they will wake up in front of the Maxwell's Door in Sandbox Mode with their original inventory, Health, Hunger and Sanity level before entering the door. Health, Hunger and Sanity level of a player will resume maximum in Adventure Mode after entering the Maxwell's Door.''

407 мнения
профил »
Damnation каза на 03.05.2013, 15:41 ?. :

Не помня от кога не съм се забавлявал така с нова игра (не че не съм играл по-добри, говоря за чисто забавление в момента ). Струва си всяка стотинка, а и далеч не е скъпа :)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 06.05.2013, 15:51 ?. :

Значи вие правите ревюта на инди игри, само когато някой наспами другите теми с желание за ревю? ИСКАМЕ РЕВЮ НА FEZ! ЧЕ И НА HOTLINE MIAMI!

16 мнения
профил »
i_love_games каза на 26.07.2013, 16:54 ?. :

Тази игра е истински шедьовър! Как няма да напряват ревю?

1 мнения
профил »
koksi92 каза на 08.05.2013, 08:47 ?. :

qka igra
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Don't Starve

новини:
PS3 версия на сървайвъл приключението Don’t Starve се задава съвсем скоро.
Солидната бройка бе обявена от вицепрезидента на PlayStation Адам Бойс
Сървайвъл sandbox-а на Klei Entertainment най-сетне има всички сезони и още много
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22
Silent Hill: Homecoming 22