facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Diablo III: Reaper of Souls
Ревю | 26.03.2014 | автор: Светлин Бояджиев


оценка:
Производител:
Blizzard Entertainment
Издател:
Blizzard Entertainment
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69 лв.
купи играта »

плюсове

Акт 5 е изключително добре реализиран

Нов клас - Crusader

Adventure Mode елиминира досадното преиграване на кампаниите

Нов занаятчия

минуси

Историята не е нещо особено

Нека си го кажем направо – когато излезе на пазара, Diablo 3 се оказа голямо разочарование за доста геймъри. Да, играта подобри различни аспекти от тази култова поредица, но като цяло бе провал. Плячката, която е в сърцето на хек-енд-слеш ролевите игри, бе трагична, а аукционът до голяма степен елиминираше нуждата да куестваш и да събираш предмети. Същевременно Blizzard не прецени правилно нещата и очакваше, че на геймърите ще им трябват месеци, за да победят Diablo 3 на трудност Inferno. Това обаче се случи буквално за дни.

Честно казано не очаквах Diablo 3 да се възстанови след всичко това. Blizzard обаче доказа, че компания с главно К и буквално преобърна нещата. След поредица от множество пачове, един от които дори елиминира търга, както и до голяма степен благодарение на експанжъна Reaper of Souls, Diablo 3 най-накрая е играта, която трябваше да бъде още от самото начало.

Като един стандартен експанжън, Reaper of Souls

добавя нов акт с поредния главен злодей. Този път е Малтаел. След като победихме Диабло в четвърти акт, Тириел отнася Black Soulstone – камъкът, който съдържа есенцията на всички седем върховни чудовища – в гробницата на Ракис, първият крал на Уестмарч. По този начин той се надява, че ще го опази от ръцете както на смъртните, така и на хората. За съжаление обаче Малтаел – някогашният архангел на мъдростта и член на Angiris Council, който изчезва безследно след унищожението на Световния камък от Тириел преди 25 години – го напада и отнася Black Soulstone със себе си.

На ваш се пада задачата да тръгнете по следите на ангела. Играта ще ви преведе през поредица от разнообразни местности, включително опустошени от войните градове, блата и древни небесни бойни полета. Всички те са прилично мрачни и зловещи и до известна степен някои нови зони навяват спомени за акт 3 и 4 от Diablo 2.

Историята в Diablo III не беше нищо особено. Същото важи и за Reaper of Souls. Нищо революционно. Просто добрата стара формула – злодей върши лоши неща и трябва да бъде наказан за това.

Ако ви е писнало от старите класове, 

то задължително трябва да пробвате новият Crusader, който запълва поредната празнина в Diablo 3. Той е меле герой, който до голяма степен напомня на паладина в Diablo 2. Crusader-ът носи щит, може да абсорбира голямо количество щети и подпомага уменията на останалите в групата. 

Повечето от неговите умения се въртят около въпросния щит. Това обаче се компенсира от някои доста интересни пасивни способности. Така например той може да носи оръжия за две ръце с едната, а с другата – отново да е въоръжен с щит.

Освен всичко останало, Crusader-ът борави и със свещени магии, които действат на средни разстояния. От времето, прекарано с него, можем да заключим, че уменията му са както интуитивни, така и доста мощни. Благодарение на защитните си бъфове е способен да се задържи доста дълго на бойното поле и за разлика от класове като Demon Hunter, Monk или Witch Doctor – да се вреже в средата на голяма група същества и да ги направи на пух и прах.  Така че ако това е първият ви досег с Diablo 3, Crusader-ът е добър клас за начално изследване на света. 

Въпреки че историята в новия акт не е нищо особено, той успява да блесне със самото си съдържани. Пети е доволно дълъг и наистина изпипан по отношение на геймплея. Куестовете не са досадни. Пълно е и с второстепенни задачи и произволно генериращи се събития, които правят играта на Reaper of Souls наистина интересна. Ще се натъкнете на огромно количество незадължителни подземия и динамични събития почти във всеки ъгъл. Някои са зловещи, други пък – епични и предизвикателни.  Благодарение на преработената система за плячка пък сега всичко това изследване на света наистина си заслужава и мощните същества предоставят и мощни предмети. Стига да ги убиете. 

В този ред на мисли, благодарение на пача Loot 2.0, който се появи около един месец преди премиерата на Reaper of Souls, сега и можете да се сдобиете с легендарни предмети от много повече места (включително големи и малки сандъци, обикновени врагове и т.н.), не само от елитни противници. 

Може би най-готиното нововъведение в Reaper of Souls обаче е т.нар.

Adventure Mode

Той се отключва, след като превъртите цялата кампания. Благодарение на него можете да посещавате която и да е част от света на играта. Това би било отлична екстра дори сама по себе си. Blizzard обаче не спират дотук. Те добавят и bounties. Това са куестове, които се генерират на произволен принцип. Могат да бъдат от всякакъв род. Да спасите деца, да избиете орда от чудовища, да се изправите срещу някой бос и т.н. Вариациите са много и в нито един момент не омръзват. Това обаче не е всичко. След изпълняването на тези bounties, получавате blood и rift шардове. Първите можете да обменяте за произволно генерирана плячка, докато с вторите – да отваряте т.нар. Nephalem Rifts. Това са произволни генерирани в подземия. В тях трябва да убиете определен брой чудовища, а накрая – и главният бос. А това съответно означава още плячка! Накрая можете пак да се захванете с bounties, докато съберете достатъчно rift шардове, пак да влезете в Nephalem Rift… И така отново, и отново… 

Общо взето Adventure Mode е една много добра идея, която позволява на Blizzard да рециклира старото съдържание по един елегантен начин и покупката на Reaper of Souls си заслужава най-малкото заради нея. Благодарение на това нововъведение ще можете да се сдобивате с нови предмети по един не чак толкова скучен начин. 

Няма как да не споменем и новия занаятчия – Mystic

Ако се натъкнете на легендарен предмет и статистиките му не ви допадат, винаги можете да прибегнете до неговите услуги и отново „да хвърлите заровете“. Нещо повече, ако не ви харесва външният ви вид вследствие на предметите, които носите, имате възможност да го промените благодарение на въпросния занаятчия. Всякаква плячка (включително легендарни и сетове) може да бъде променяна, така че визуално да прилича на други предмети, които вече сте „отключили“. Готино, нали?

До голяма степен Reaper of Souls прилича на онова Diablo III, което феновете винаги са искали. Благодарение на него безкрайното преминаване през кампанията и невпечатляващият дроп на предмети остават в миналото. Сега Diablo III има много по-голям шанс да се добере до славата на втората част и дори да се играе толкова  дълго, колкото нея. Както се казва… „По-добре късно, отколкото никога“. Пък и най-малкото Diablo III показа, че желанията на геймърите все пак имат значение. 

 
системни изисквания
Intel Pentium D 2.8 GHz или AMD Athlon 64 X2 4400+, NVIDIA GeForce 7800 GT или ATI Radeon X1950 Pro, 1 GB RAM (XP), 1.5 GB (Windows Vista/Windows 7/Windows 8), Windows XP/Windows Vista/Windows 7/Windows 8
напиши коментар
 

187 мнения
профил »
kolian каза на 27.03.2014, 23:29 ?. :

Хубаво ревю по мое мнение. Продължавайте все така!

189 мнения
профил »
Baldur каза на 28.03.2014, 00:19 ?. :
Редактиран на 28.03.2014, 00:19 ?.

Твърде много пари за един експанжън.

EDIT: Който все пак реши да ги даде, приятна игра.

369 мнения
профил »
emsito каза на 28.03.2014, 07:31 ?. :
Редактиран на 28.03.2014, 07:36 ?.

Наистина хубаво ревю. Май PC Mania са се взели в ръце, но мен още ме държи онова нескопосано ревю на Castlevania Lord of Shadow 2, които е написан от някои си Филип Станиславов, като гледам как е написано ревюто, явно става въпрос за някой 15 годишен, но както и да е... Така, че има още какво да се желае.

278 мнения
профил »
fizo каза на 28.03.2014, 07:45 ?. :
Редактиран на 28.03.2014, 13:07 ?.

Вчера си го купих и поиграх няколко часа. От видяното до сега смея да кажа, че това е Диаблото, което исках ! Една година не го играх докато не пуснаха loot 2 и сега с експанжъна играта е станала просто прекрасна !
Act 5 е невероятен и ако решиш да обикаляш всеки ъгъл доста голям !


p.s.Колкото и да ме дразнеше в началото това диабло, колкото и да ме беше яд, че го купих сега вече нещата са различни. Но това да оправят цялата игра може да се очаква само от Blizzard. Защото наисина се вслушаха в хората и затвориха скапания AH и играта се преобрази.

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 28.03.2014, 19:50 ?. :

Абсолютно по същия начин бях и аз. Прекъснах и не бях цъкал около 5-6 месеца, а сега не мога да се накефя.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 28.03.2014, 09:54 ?. :
Редактиран на 28.03.2014, 09:55 ?.

Blizzard си свършиха работата и РСМ също си свърши работата :))

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 28.03.2014, 16:08 ?. :
Редактиран на 28.03.2014, 16:17 ?.

Аз съм много доволен от експанда до момента. Обиколих напълно новия акт и ми отне доста дълго, за да го завърша. Все още не съм пробвал Адвенчър мода и новия клас, но отзивите на приятелите са доста положителни и за двете. Радвам се, че успяха да докарат играта до такова положение, че да се доближава с една идея повече до двойката.
Единствения слаб аспект на експанжъна е историята. Всичко започва добре, но с развитието си се забавя изключително много и накрая не прилича на нищо. А финалът... Финалът беше направо потресаващ. Очаквах нещо с епична музика и клифхенгър, който да държи в напрежение за следващото продължение от типа на финала на двойката, а то се оказа пълна пародия...

33 мнения
профил »
oziato каза на 28.03.2014, 17:29 ?. :

оправиха диаблото. Единствения минус е , че трябваше така да е от началото , а не на експанд. По-добре късно, отколкото никога :)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 29.03.2014, 19:27 ?. :
Редактиран на 29.03.2014, 19:32 ?.

Не си прав. Diablo-то е оправено, даже да не си купиш експанжъна. Пач 2.0.1 го направи това, което се очакваше да бъде и можеш съвсем спокойно да си цъкаш без да даваш едните 80 лева отгоре. Без Reaper of Souls обаче губиш Акт 5, Crusader-а, Мистика, Adventure режима и една торба предмети. Подобна беше ситуацията, когато излезе Lord of Destruction - С НЕГО качиха резолюцията на 800х600, добавиха руните и jewel-ите, 90% от рецептите за куба, Друида и Асасинката, оправиха баланса на уменията, намалиха експириънса от кравешкото ниво (там се ходеше като минеш Normal и се качваха по пет-десет левела на първия рън), оправиха дроп-а (който е играл чистото Дебило 2, знае че намирането на "златен" предмет беше събитие по-рядко от кокоши зъби) и много, много други неща, за които не се сещам в момента - отдавна си беше, мамка му! Помня, че играта стана по-трудна, а старите герои въпреки че можеха да се "конвертират" бяха неизползваеми заради това, че умения които вършеха страхотна работа преди LoD, бяха яко nerf-нати. По-късно, с пач 1.10 сложиха синергиите, т.е. зависимостите между уменията на героите, още МНОГО рецепти и предмети, ладър героите, куестовете и предметите, и постави началото на ексклузивните онлайн събития, едно от които - Infernal Machine, го вкараха и в новата игра още преди година. D3-еквивалентът на patch 1.10 предстои да се случи през лятото, като за Nephalem Rift-овете ще има и leaderboard-ове.

Кажи сега пак, че не се е очаквало да си поправят грешките ТОЧНО с експанжън. Мога да направя подобна разбивка с всяка игра на Близард и нейните допълнения, защото сценарият винаги е един и същ. Просто сме забравили, че е така :)

33 мнения
профил »
oziato каза на 31.03.2014, 09:37 ?. :

Реално погледнато съм прав, защото единствената разлика м/у пача и експанда е , че нивото на достъп на самия акаунт е повишено, след като ъпгрейднеш акаунта не се тегли нито един файл повече. Спора е излишен, защото говорим реално за едно и също нещо. Приятна игра на всички :)

206 мнения
профил »
fordy каза на 30.03.2014, 03:19 ?. :

Факта, че диабло 3 беше лоша в някаква степен, не означава, че чак толкова трябва да хулите близард. Те направиха експеримент с АХ и беше як в интересна истината. Просто се срина малко идеята и не беше като в другите игри :). Ама после когато пуснат поредната боза КоД без никакви промени от миналата година, ще мрънкате, че никой не прави иновации в днешно време. Ами с иновациите е така, понякога ставът, понякога не. Радвайте се че Близард са склонни да рискуват в няква степен, а не са като другите ;).

407 мнения
профил »
Damnation каза на 30.03.2014, 10:00 ?. :

А стига бе, не съм единствения който защитава експериментите на близ, can't believe it.
Иначе ревюто е добро, изглежда че най-малкото този който го е писал, е играл играта...продължавайте в този дух PC Mania, и върнете там Филипчо, а-у, от която прогимназия сте ги събрали.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 30.03.2014, 11:31 ?. :

След пач 2.0 и RoS, играта придоби вид, в който може да се нарече Diablo. Blizzard за пореден път се вслушаха в мнението на феновете и резултатът е налице. Всичко в експанжъна - "по-тъмния" и готически нов акт, кръстоносеца, дори и саундтрака, напомня на култовата втора част. Голяма роля за това има Джош Маскуейра(lead game designer oт 1.0.8 насам), който за разлика от Джей Уилсън знае какво искат феновете. Според мен, ако той беше начело още от началото, щяхме да получим едно много по-различно Diablo 3(в добрия смисъл).

Остават надеждите за неизбежната 4-та част...

407 мнения
профил »
Damnation каза на 31.03.2014, 10:15 ?. :

всъщност, ако се вярва на списъчето дето беше изтекло преди 2-3 години с плановете на близ ( а засега го следват ), ще има втори експ за тройката догодина.

143 мнения
профил »
wannabe каза на 31.03.2014, 10:40 ?. :

И според мене ще последва още един експенжън преди 4та част. Щяха да пуснат 2 класа в RoS иначе

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 30.03.2014, 13:10 ?. :

Дяволо 3: Изнасилвач на Души...

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 02.04.2014, 03:15 ?. :

Само на мен ли reaper и rapist не ми звучат никак еднакво?

159 мнения
профил »
waaaagh каза на 09.04.2014, 07:46 ?. :

Не "Рейпър" - "Рийпър". А и не съм сигурен, че първото е дума :D

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 31.03.2014, 10:28 ?. :

Играта не беше лоша още първия път след като докоснах до нея, но все пак не съм пипал RMAH. Единственото, което ме издразни е леко шарената визия, малкото герои и керливия дроп. Van Helsing например има доста по-подходяща визия, но куца в други отношения и се надявам с появата на 2-ката да бъдат сведени до минимум. Относно Диаблото - след някой и друг експанжън, 3-4 героя и някои други допълнителни благини играта може и да придобие култов статус като двойката. Кой знае...

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 31.03.2014, 18:47 ?. :

Аз знам, че неможе.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 01.04.2014, 06:16 ?. :

Играта я оправиха момчета, вече е това което трябваше да бъде и е страхотан игра цъкам я с кеф от както излезе, имам нужда само от още и още време за игра.

118 мнения
профил »
Gipo каза на 01.04.2014, 17:08 ?. :

Потвърждавам написаното в статията:
- Тъпа история, уоу аудиторията ли искат, нямам идея
- Оправен и страхотен луут
- Як нов клас
- Нововъведенията направиха играта супер
- Краят недвусмислено подсказва наличието на втори експанжън някъде в бъдещето

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 04.04.2014, 17:32 ?. :

Това трябваше да бъде Diablo 3.....

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 07.04.2014, 17:28 ?. :

Да, промяната на играта е наистина впечатляваща, дори успя да ме накара да преглътна факта, че играта е сървър базирана и да кихна 150лв за нея.


БТУ струва ми се, че 3ката ще надмине 2ката по слава и популярност близките години.Единственото, което е нужно е същите "хардкор" близърд фенове, които навремето ревяха и пищяха, че 2ка е провал, да се успокоят малко и сега.

116 мнения
профил »
kingofhell978 каза на 10.04.2014, 07:42 ?. :

Този сайт...е станал толкова хубав,че чак ми се плаче.Няма ги троловете и хейтарите.На всеки които си е купил играта му пожелавам приятна игра.

20 мнения
профил »
Ivos каза на 12.05.2014, 11:25 ?. :

Играта има потенцияла много скоро даже да успее да надмине нивото на втората част :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Diablo III: Reaper of Souls

Ревю:
Eдна доста мащабна кръпка, която добавя много нови неща, но не променя играта изоснови

новини:
Тези данни се отнасят за продадените копия от играта, откакто тя дебютира през май 2012 г. до 30 юни 2015 г.
Кампанията стартира от вчера и ще продължи до понеделник, 29 декември.
Засега Blizz не казва дали и кога този ъпдейт ще стане достъпен за конзолните версии на играта, но по всяка вероятност това е въпрос само на време.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Diablo III 147
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Diablo II: Lord of Destruction 31
Diablo II 4
Diablo 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78