facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Deus Ex: The Fall - PCM2.0
Ревю | 09.09.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
Square Enix
Издател:
Square Enix
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

стелт и екшън елементът са с добро равновесие помежду си

голям набор от оръжия и ъпгрейди

полезни аугментации

минуси

некадърен порт

множество бъгове

плачевен изкуствен интелект

липса на свобода, каквато видяхме в предишните част

Време беше и за малко хейт и ниски оценки в PCM2.0, осигурени от Любен Марковски.

-------------------------------

Трансхуманизъм - международно културно и интелектуално движение с крайна цел фундаментално изменение на човешкото състояние чрез развитие и разпространение на широкодостъпни технологии, за значително увеличение на човешките интелектуални, физически и психологически възможности.

С появата си през вече далечната 2000 година, Dues Ex разби представите на милиони геймъри по света за уникална игра. Със своята невероятно поглъщаща киберпънк атмосфера, запомнящ се геймплей, увлекателна история и прекрасен саундтрак, този RPG/FPS шедьовър моментално доби култов статут и остана за вечни времена в аналите на гейм индустрията.

Излязлата през 2011-та трета игра от поредицата - Deus Ex: Human Revolution - някак си успя да направи невъзможното и отново да върне вниманието на гейм-общността към поредицата след недотам успешната Invisible War. Разработчиците от Eidos Montreal създадоха свой собствен вариант на света на Deus Ex, но го направиха с такъв финес и отношение към детайла, че крайният продукт се оказа не само достойно духовно продължение на оригинала, но и велика игра сама по себе си.

Разбира се, редно беше в нашия свят на корпоративни ходове и проекти-паричконосители да очакваме някой да се възползва от успеха на Human Revolution, и то по начин, който оставя не само лош вкус в устата, а и неизменния въпрос ''Абе аз що изобщо си губих времето с т'ва?''.

Именно такъв е случаят с наскоро портнатата за компютър Deus Ex - The Fall. Докато ревютата и оценките на играта за оригиналната й платформа - iOS - са достатъчно добри, PC-портът й е истинско недоразумение. Вместо да вземат правилното решение и да аугментират играта за по-гъвкавата платформа, издателите от Square Enix не са си направили труда да пипнат дори най-простичките неща. Но за това по-късно. Първо -

Историята.

Предишните Deus Ex се славят с едни от най-добрите сюжети в историята на гейминга, като в тях има и немалко философия на най-разнообразни нива. Тук няма да видите нищо подобно.

Действието на играта се развива през 2027-ма, същата година като в Human Revolution. Играта започва там, където свършва книгата Deus Ex: The Icarus Effect. Вие поемате ролята на Бен Саксън, аугментиран наемник, бивш член на британските СВС и личната армия на Белтауър. Предаден от членовете на своя наемнически екип „Тираните" с командир Ярон Намир (починал след близка среща с Адам Дженсен в Human Revolution, мир на праха му - б.авт.), Бен няма друг избор, освен да бяга и да се крие. С него е Ана Келсо (главната героиня от споменатата книга). Двамата започват да изпитват симптоми на отхвърляне на механичните аугментации, заради недостиг в световен мащаб на лекарството Нюропозин. Изпаднал в безизходица, Саксън получава помощ от мистериозния противник на Илюминатите - Янус. Янус го изпраща в Панама, за да търси Ризин - по-евтина алтернатива на Нюропозина, но все още в тестови период. Следват срещи с продавачи на черния пазар, корпоративни намеси и тем подобни неособено ангажиращи вниманието и съзнанието на играча развръзки в историята. Не казвам, че сюжетът е изтъркан, клиширан или безкрайно глупав, но със сигурност не е нищо особено и няма да ви остави със затаен дъх. Особено имайки предвид колко кратка е играта.

И оттук започваме с минусите.

А тя е наистина кратка. С цялостното мотаене и обикаляне на всяко кътче се събират 4-5 часа геймплей пряко сили. Но това е, разбира се, ако изобщо успеете да се насилите да я изиграете изцяло.

Да започнем с контролите - нямате възможност да ги промените и няма бутон за скок. Въпреки това са разположени значително удобно и що-годе бързо ще свикнете с тях, но пък управлението е дървено и неотзивчиво, така че съвсем заслужено отнася куп ругатни.

Следва графиката - нормално е след като играта е порт от iОS, графиката й да не бъде нищо впечатляващо. Обаче тази тук си е направо грозна. Вярно, всичко е разпознаваемо и няма да сбъркате една граната с друга, но през повечето време ще се чувствате, сякаш играете нещо отпреди десетина години. Вдървените движения на героите както в самата игра, така и в анимациите може да ви напомни на стоп-кадър анимация. Няма нищо естествено в движенията и ужасното повтаряемо подмятане на крайници убива всякакъв драматичен ефект.

Това нямаше да е такъв проблем, ако не бяха бъговете. А те са навсякъде. Един от най-дразнещите е бъгът с аудиото - изчезващи гласове и реплики, звуци от презареждане и стъпки, като единствено музиката остава за фон. Решението е просто - включете си колонките не ''стерео''. Графичните бъгове със сенките по лицата на героите също не са особено приятни, но се преглъщат по-лесно.

Не бих могъл да коментирам изкуственият интелект, защото такъв просто няма. Вярно, прицелването при мобилната система не е лесно и там ИИ-то е по-добре да липсва, но на компютъра е просто обидно да срещаме противници като от Delta Force през 2014-та година. Хубавото е, че поне са издръжливи - може да им набиете хедшот и те ще продължат да ви стрелят тъпо и упорито от метър и половина разстояние.

Какво друго? Скучни и еднотипни нива, липса на някои ключови аугментации, ограничения в геймплея (колко беше забавно да се разхождаш в Human Revolution и да биеш тупаници на всеки срещнат - е, тук не може).

Но не всичко е ужасяващо.

Дълбоко под цялата гореописана грозна картинка се крие игра, която можеше да бъде и добра. Все пак авторите използват дизайна и геймплей решенията от Human Revolution. Още ги има множеството начини за справяне със ситуацията, хакването и промъкването, наистина добрите и полезни подобрения по героя и няколко запомнящи се easter eggs, които ще оставя да откриете сами, ако все още имате желание след тази статия. Има нещо толкова типично за поредицата в това да хакнеш терминала на охраната и да пуснеш големия страшен бот да се справи с всичките ти противници, а те да търчат и пищят абсолютно безпомощно наоколо. Атмосферата на поредицата е запазена и имате избор между стелт и екшънгеройски подход, като балансът все още е запазен. Системата за прикритие е добра, но често ми се случваше да имам повече полза от крайното тъпоумие на противниците, отколкото от нея самата.

Солидният набор от оръжия и ъпгрейди за тях също допринасят към положителните фактори на играта. Оръжията варират от пистолети до гранатомети, като имаме крайности във всеки спектър - за любителите на пацифизма и тихото промъкване има арбалет с приспивни стрели и зашеметяващ пистолет, а за феновете на качественото изтребване на враговете - дори плазмена пушка. Инвентарът, обаче, е премахнат, а с него и още един ключов за поредицата RPG-елемент. За сметка на това, всичко - оръжия, муниции и ъпгейди - е достъпно от магазина и единственото ограничение са наличните ви кредити.

Крайна присъда.

Прочетете пак значението на думата „трансхуманизъм" в началото на статията. Тази игра няма нищо общо с него. С малко разработка и няколко дребни, но ключови промени, The Fall можеше да бъде солиден и надъхващ порт, но в сегашния си вид е сред най-ужасните, които съм играл. За съжаление не ви го препоръчвам. Ще се наложи да почакаме още за наистина хубава част от Deus Еx поредицата. 

 
системни изисквания
Процесор: Quad Core 2.66GHz CPU Intel или AMD , 4 GB RAM, видео: GeForce 500 Series или Radeon 7000 Series, Windows XP, Vista, 7, 8
напиши коментар
 

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 10.09.2014, 08:28 ?. :

Ревю на игра от март 2014 г. Понеже всички останали игри, излизали през последните месеци, вече са рецензирани на сайта.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 10.09.2014, 09:01 ?. :

Инициативата PCM 2.0 позволява публикуване на ревюта написани от читателите на сайта, като ограничения във времето няма. Което ще рече, че утре можеш да прочетеш и статия за Quake: Scourge of Armagon да речем или Heroes of Might & Magic II.

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 10.09.2014, 09:15 ?. :

Утре бих искал да прочета статия за една от десетките игри, излизали през последните месеци, а не поредния текст за Serious Sam (ноу офенс, пич, но сайтът не се казва Serious Sam Mania), игра от преди години или косплейове и фенфикове.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 10.09.2014, 09:36 ?. :

Няма, споко, поне до 4-ката. Просто когато обявиха PCM 2.0 със Стелт говорхме да му изпратя няколко статии, попълващи дупки, които списанието е допуснало през годините.

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 10.09.2014, 09:46 ?. :
Редактиран на 10.09.2014, 09:47 ?.

Лошо няма. Сега обаче се появяват нови дупки. Сигурно PCM 3.0 ще ги оправи. После ще дойде PCM 4.0 с фанфари и ще обяви, че ще оправи предишните дупки. И така до безкрай.

Инициативата 2.0 се провали с гръм и трясък, въпреки че се опитаха да замажат положението с това, че "ставала безплатна". Евтино изкривяване на нещата, за да бъдат представени в положителна светлина. Сякаш преди хората са плащали на екипа, за да си публикуват текстовете, но видиш ли, сега екипът "благоволява" да пуска всичко.

395 мнения
профил »
venenum каза на 10.09.2014, 09:54 ?. :

Рядко си тъп мойто момче...
Можеше да прочетеш за кво става дума преди да се излагаш....
Никога няма да се допуснат текстове на бездарници,но дори и добрите такива няма да се заплащат.Според мен това им беше грешката още от началото,но не мина много време и я поправиха :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 10.09.2014, 19:50 ?. :

Плащахме им, а сега ако речем пак да плащаме, няма за какво.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 11.09.2014, 08:43 ?. :

@ Bruce Wayne - Батмане, що не си на "работа" ами си губиш времето с интернет? =)

3 мнения
профил »
Diokksin каза на 10.09.2014, 09:05 ?. :

Бе тая игра е порт от МОБИЛНА платформа, и излезе на цена от 20 лева в магазините - лично аз не съм и очаквал да е HR 2.0, затова не съм и разочарован. Идеална е за убиване на няколко часа в света на Deus EX

189 мнения
профил »
Baldur каза на 10.09.2014, 09:15 ?. :
Редактиран на 10.09.2014, 10:08 ?.

Не си я намирайте за компютър, освен ако не сте фенове на историята. Играта е добра, ако сте забравили за Human Revolution. И ревюто е добре написано.

Трансхуманизмът идва от по-старо учение, известно като Евгеника. С бумът на техниката се преименува. Хора като Чърчил, Дарвин и Уелс са били поддръжници на учението и са го пропагандирали във всякакъв род медия. Както и Хитлер и Менгеле. Заради експериментите на вторият в концлагерите му се дава ново име, за да не се свързва с последните двама.

Deus Ex е и болната тема на любителите на конспирациите. Заради очевидните препратки към теорията за Новият световен ред и губенето на човечността чрез надделяването на чиповете над плътта.

Когато пуснат нова част се надявам, че авторът пак ще пише за нея.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 11.09.2014, 11:48 ?. :
Редактиран на 11.09.2014, 11:49 ?.

Не бих го казал по точно ... евала :)

А ако си играл АС2 спомняш ли си пъзелите с много препратки към коснпиратции и Inventors като Никола ТЕСЛА И едисон ... и владетелите през годините .. басси доброто .. жялко че такива игри излизат един път на 10 години ... пълни с толкова много съдържание и възможност за exploring

И най вече таланта да балансираш фикция и реалност .. и история !!

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 10.09.2014, 10:33 ?. :

Току-що проверих. Дали сте и по-ниска оценка отколкото на Дюк Нюкъм Форевър :D

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 10.09.2014, 12:18 ?. :

"системни изисквания
Процесор: Quad Core 2.66GHz CPU Intel или AMD , 4 GB RAM, видео: GeForce 500 Series или Radeon 7000 Series"

За игра, която върви на телефон?!

777 мнения
профил »
veluvian каза на 10.09.2014, 19:25 ?. :
Редактиран на 10.09.2014, 19:27 ?.

Хубава статия за една толкова любима поредица, а мнението на автора разбира се не може да е задължително за всички.
HR беше много добра, не беше съвършена, но може да даде насоки за едно по - добро и интерактивно продължение, т.е. не толкова линейно, въпреки различните епилози на играта.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 13.09.2014, 10:40 ?. :

+1
Всички я изкарват като една перфектна игра и т.н.Вярно, играта е добра, но не чак толкова.Мисля,че пак Moon_Burn написа един доста смислен и хубав коментар за играта.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.09.2014, 06:28 ?. :

Абе, започна страхотно и завърши страхотно - това е рядкост в сингъл частта на игрите, напоследък.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Deus Ex: The Fall - PCM2.0

Ревю:
Second Encounter HD си остава най-добрата и оптимизирана Serious Sam игра в техническо отношение

Тактика:
В екшъните от първо лице има една определена категория оръжия, която е оставила трайна следа в сърцата на геймърите по цял свят

Интервю:
Ще се помъча да събера на едно място всички важни точки, които смятам, че е важно да знаете...

новини:
За тези четири месеца генерирахме доста текстове, които се радваха на приличен успех, бяха прочетени хиляди пъти и генерираха десетки мнения и коментари.
Новият дигитален брой на РС Mania е вече тук и е пълен с толкова много съдържание, че ще ви се завие свят!
Първата крачка на PC Mania - своеобразен "developers cut" на първия ни брой от 1998 година!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78