facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Dark Souls: Prepare to Die Edition
Ревю | 26.08.2012 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
From Software
Издател:
Namco Bandai Games
Жанр:
Екшън от трето лице, Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Желязна геймплей механика

Адски предизвикателно приключение

Уникална мрачна атмосфера

Стабилен онлайн режим

Няколко часа ново съдържание

минуси

Един от най-калпавите портове, на които съм попадал

Спорадичен лаг

Без геймпад ще имате проблеми

PC версията на Dark Souls може и да е калпава, но подобно на своя предшественик Demon's Souls, механиката на игра е все така убийствено добра. Поемете си дълбоко дъх, инсталирайте двата фикса - един за резолюцията и един за курсора, въоръжете се с геймпад и много търпение, и се пригответе да влезете в един пропит с мрак и зло фентъзи свят, от който просто няма да се измъкнете. Поне не и живи.

Ако масата игри на пазара ви хващат за ръчичка

и се стараят да ви улеснят максимално, само и само за да не ви откажат след поредния неуспешен опит да минете някое ниво, то Dark Souls ще започне да ви налага по главата още в първите минути и няма да престане, докато не изстиска и последната ви капчица сила, нерви и здрав разум. В добрия смисъл на думата.

Самото начало е достатъчно красноречиво. Буквално броени минути, след като сте направили първите си стъпки извън своята килия, ще се изправите срещу 20 пъти по-голям от вас демон, който е способен да ви смачка на мига. Единственото ви спасение е да бягате (освен ако по случайност не сте избрали като Gift предмет бомбите). Засега. Не си мислете обаче, че няма да ви се наложи да се изправите пред него малко по-късно...

Dark Souls е една игра на предизвикателства

В нея няма нищо лесно. Всяка крачка, която правите, всеки противник, срещу когото се изправяте, ще изпитва уменията ви, ще тестват способностите ви на геймър. Успеете ли да преодолеете препятствието на среща си, чувството за успех и евентуално последвалата награда, ще ви предостави истинско чувство на удовлетворение. Умрете ли, ще бъдете сериозно наказани.

Представете си един огромен отворен свят, който в основата си е изключително враждебен. Нямате карта, нито пък стрекла, сочеща пътя ви, като единственото ви убежище от чудовищата са огнищата - своеобразни чекпойнтове. Тук може да си починете, да възстановите кръвта и магиите си, да напълните колбичките си за здраве, да ъпгрейднете евентуално броните и оръжията си, да запазите играта и т.н. В момента, в който използвате огнище обаче, всички противници (с изключение на босовете), ще се съживят. Кофти. Да не говорим, че самите огнища са разпръснати на сравнително дълги разстояния едно от друго и пътят често е дълъг и изтощителен.

А какво се случва, когато умрете?

Връщате се на последното огнище... и всички противници по пътя ви са се появили отново. Всички предмети, които сте използвали (например бомби и други подобни), не се възстановяват. Напротив - ако преди да умрете сте имали 2, а при първоначалния запис в огнището - 10, ще имате отново 2. Съжалявам. Нещо повече - всички натрупани души и човечност (двете валути в играта - за тях малко по-късно), също са изгубени. Единственият начин да си ги върнете, е като отидете до трупа си. А пътят до него, разбира се, е осеян с противници и ако умрете отново, ще загубите предната партида.

Какво ви остава да правите? Да умирате колкото се може по-малко. А това е изключително трудно. Ще умрете, когато скелетът насреща ви притисне в стената и ви посече с меча си. Ще умрете, когато направите една погрешна крачка в страни и се изсипете в пропастта като чувал с картофи. Ще умрете, когато огромен камък се изтърколи на пътя ви и ви направи на кайма. Ще умрете, когато гигантско чудовище ви погълне. Няма начин. Единственият шанс да оцелеете - физически и психически - е като се поучите от грешките си. Не го ли направите, ще съжалявате. Ако се хвърлите с главата напред отново, може и да ви се наложи да преигравате един и същи отрязък с часове. Когато най-накрая обаче надделеете, чувството за постижение е наистина страхотно. И именно в това се крие и извратеният чар на Dark Souls.

Цялото това мъчение обаче е подплатено със солидна геймплей механика

Вашият герой в никакъв случай не е безпомощен. Той е точно толкова ловък, колкото сте и вие самите. Още в самото начало ще може да си го оформите така, както пожелаете - визия, клас (възможностите са доста - Warrior, Knight, Wanderer, Thief, Bandit, Hunter, Sorcerer, Pyromancer, Cleric и Deprived), бонус предмет (Gift) и прочее. Важно е да се отбележи, че изборът на клас е важен само в самото начало - той предопределя началната ви екипировка и статистики. С изключение на някои уникални способности, в по-късен етап вашият герой може да носи всяка броня или предмет, стига да сте качили достатъчно съответната статистика.

Веднъж щом се гмурнете в света на Dark Souls, излизане няма. Всеки убит противник ви носи души - количеството зависи до голяма степен от това колко силен е той. Впоследствие може да ги използвате, за да подобрявате своите най-разнообразни статистики.

Човечността пък е друг, доста по-рядък ресурс. Той ви позволява да преминете от първоначалната форма на немъртъв, с която започвате играта, в човек. В първия случай са налични известни ограничения. Например не може да наклажда огън край огнищата и по този начин да увеличава броя на колбичките с кръв. Нито пък да вика други играчи на помощ (онлайн елементът е сравнително здраво застъпен). Когато сте немъртъв обаче, не може да бъдете нападани от други играчи. Когато станете човек пък, може да правите всичко това. А умрете ли, ставате отново немъртъв.

Човечността не е просто ресурс, който ви променя формата. Напротив - той може да се акумулира и колкото повече е, толкова по-голям е шансът да откриете ценни предмети. Тя дори подобрява отделни ваши резистенции. Задържането й в себе си обаче, я излага на риск подобно на душите. Така че внимавайте.

Що се отнася до бойната система,

тя безспорно е сърцето на Dark Souls. Героят ви може да парира и блокира, да избира дали да борави с меча с една или две ръце, да носи боздуган в едната и огнена магия в другата и т.н. Той е и не по-малко ловък - може да избягва удари, да изпълнява различни комбинации от атаки (например да ритне някого или да скочи срещу него и да замахне) и т.н. И всичко това трябва да се използва максимално във всяка една ситуация, в която попаднете. Трудността на Dark Souls не трябва да се възприема като неин недостатък. Напротив - тя е в центъра на нейната философия. Да, на моменти може и да бъде твърде садистична. Но удовлетворението сред поредната изтощителна битка, а впоследствие - намирането на ценна броня, която да ви направи по-здрави, е несравнимо.

А за какво всъщност се борите?

Фактът, че споменавам сюжета едва сега, не е случаен. Историята в Dark Souls е изтласкана в периферията - в буквалния смисъл на думата. Огромна част от събитията се загатват. Играта остава на вас да ги интерпретирате. Анимациите са рядкост. Това, което ще научавате за света, е основно от диалози и описания на предмети. От вас зависи да сглобите парченцата от сюжета и да го оформите във вашето съзнание.

И все пак - предистория има. В зародиша на Вселената земята е била все още неоформена. Драконите са царували над света. Появили се обаче Лордовете на Огъня обаче, наред с човешката раса. Мракът започнал да отстъпва на светлината. Четири мощни същества - Нито, първият сред мъртвите, вещицата Изалит и нейните дъщери на хаоса, Гвин - лордът на Светлината и неговите верни рицари, както и потайният дребен човек, победили драконите. Настъпила златна ера за човечеството. Ера, известна като Епохата на Огъня. Всяко начало обаче си има и своя край. Огънят започнал бавно да гасне, а мракът - отново да се прокрадва в света. Точно в този момент вие започвате вашето приключение. В килия. Като немъртъв.

За добро или лошо

Prepare to Die Edition е директен порт. Разликата между конзолната и PC версията не е голяма. Веднъж щом оправите проблемите с резолюцията, скриете курсора и включите геймпада, няма да имате никакви проблеми. Играта е стабилна и не забива. Да, лагва от време на време, но това е проблем, характерен и за конзолното издание.

Е, има и ново съдържание. За да го изиграете, трябва да минете горе-долу половината от Dark Souls. То е все така предизвикателно и включва един от най-трудните босове в играта. Феновете на онлайн режима ще останат доволни и от новата PvP арена в местността - Battle of Stoicism, където може да мерите сили 1v1, 2v2, 4v4 или всеки за себе си.

За финал мога да ви кажа само едно - дайте шанс на Dark Souls: Prepare to Die Edition. Като порт играта заслужава 2 от 6. Като геймплей механика обаче това си е чиста шестица. Каква оценка да й поставя за финал? Труден въпрос, на който едва ли има правилен отговор. Затова оставаме с едно условно 5. Просто е грехота човек да даде по-малко на тази игра, а същевременно е нелепо да оцениш подобна PC версия с по-висока оценка. Какво мислите вие по въпроса? 

 
системни изисквания
Процесор Intel Core 2 Duo E6850 GHz+ или AMD Phenom II X2 545 3.0 GHz+, видео карта GeForce 9800 GTX+ или ATI Radeon HD 4870+, 2GB RAM, Windows XP , Windows Vista, Windows 7
напиши коментар
 

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 27.08.2012, 08:47 ?. :

Всяко нещо по реда си... Евала, Владо, за доброто ревю! Много пъти съм те солил безмилостно и дори нагло в коментарите за статии, пропити с предубеждения и лично отношение. Искрено се надявам, че това ревю, за разлика от това на DNF, да речем, е само началото на възраждането на гейм журналистиката в лицето на PC Mania. Стилът, в който си го написал, ми напомня много на това заради което тичах в края на всеки месец до вестникарската будка с 4 кинта в ръка - безпристрастна и обстойна информация за новите игри, написана и подредена грамотно и на достъпен език, с подходящи скрийншоти...

Стига мазнене... Dark Souls за PC ми хареса. Нямам проблем с геймпадовете, понеже ползвам много емулатори, така че с управлението се оправих. Графиката, след двата фикса, се оказа в пъти по-добра от тази на оригинала. А в геймплейно отношение няма как да не се съглася с теб - ИГРАТА ПРОСТО МАЧКА! Не съм умирал толкова много за един час в игра от първите ми опити да играя Tomb Raider в далечната 2000 година. Но именно тази садистична трудност бе основното гориво, което ме захранваше да продължа напред. Върна ме някак си в онея времена, в които играех Super Mario Bros на Nintendo-то (Terminator-а) и се налагаше всеки път да започвам играта отначало, колчем стигна до полуневъзможния за хлапашките ми напъни двоен скок на ниво 8-1.

Така че, господа, преди да ме наплюете и нахрачите, пробвайте да поцъкате поне час-два, за да си изградите лично мнение, а не да плюете, че не знаете кое копче е "A" (подсказка - Q) :)

30 мнения
профил »
Becko84 каза на 27.08.2012, 09:46 ?. :

Aз директно си я подкарах с фиксовете за графиката и gamepad за xbox,по този начин всички с недостатъци от порта изчезват.Горещо я препоръчвам на всеки hardcore gamer.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 10:01 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 10:03 ?.

Е то всъщност само 1 фикс се слага. http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=4882 40
Тои оправя резолюцията, докбава анизотропик и премахва курсора с натискане на бутона ф9.
И версия 5 е качена вече http://blog.metaclassofnil.com/?p=127

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 10:02 ?. :

Играта е много добра, няма спор. Ама просто е калпав порта и без геймпад не може да се играе, трябва да си някакъв мазохист за да я играеш с мишка и клавиатура. Айде със здраве. :)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 10:07 ?. :

Трябва да си мазохист за да нямаш геймпад.

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 27.08.2012, 10:21 ?. :

Да имаш добро PC и да нямаш пад е точно най-тъпото нещо.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 27.08.2012, 10:37 ?. :

Вие двамата зле ли сте. Вижте компании като Rockstar и Bethesda - винаги си рилийзват игрите за конзоли, даже първите имат и конзолни ексклузиви, но когато правят портовете, контролите им ВИНАГИ СА ОТЛИЧНИ. Факт. Защитавайте достойнствата на играта, а не мързела на From Software.

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 27.08.2012, 10:41 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 10:41 ?.

Pfft отлични. Ти Skyrim игра ли като излезе още? Контрола за PC беше отвратителен, в менютата мишка не се използваше изобщо.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 27.08.2012, 10:53 ?. :

Играх точно на втория още. Бяха направили доста конзолно меню, да, но идеята да можеш да навигираш в него с wasd и tab /сега esc/ улесняваше донякъде нещата, само това й беше кусура.

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 27.08.2012, 10:58 ?. :

Ми щом за тебе това е отлично то PC контрола на Dark Souls е поне добър, ако не много добър.


1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 11:27 ?. :

Не е задължително да имам геймпад, а и не искам защото ми е много по-удобно да цъкам с мишка и клавиатура. Трябва ли наистина да ви разказвам случката когато геймърите с мишка и клавиатура играли срещу тези с геймпад отново? А и пробвайте да цъкате примерно CS с геймпад и вижте колко убииства ще направите. :)

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 27.08.2012, 11:34 ?. :

Разкажи ми как мишка и клавиатура бие геймпад на Street Fighter, че ми стана интересно.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 11:47 ?. :

По удобно ти е смишка и клавиатура защото си нууб и не можеш с джоипад.

99 мнения
профил »
d3s7roy3r каза на 27.08.2012, 12:18 ?. :

Който както си е свикнал - за мен контролерите са отвратителни. Не само са ми неудобни, но и разпоожението на копчетата е ужасно (говоря за ps и xbox контролерите) освен това мишката дава много по-голяма свобода на действието, но това си е мое мнение :)

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 12:40 ?. :

Идядката, съветвам те да спреш да тролиш че нещо не ти се получава. Трябва още много боб да ядеш че да достигнеш нивото на Шон. Играя с мишка и клавиатура защото така съм свикнал, а ти конзолния манияк си свикнал с геймпада. Следвайки логиката ти, и аз трябва да те наричам нууб защото играеш с геймпад.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 13:25 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 13:25 ?.

Има игри за мишка и клаваитура, има и такива за джойпад. Аз мога да игаря и двата вида игри а ти само единия, понеже си ограничен нууб. Като се научиш тогава пиши в тази тема, понеже в момента освен да мрънкаш като пичка друго не може да направиш. Ходи се ъпгрейдваи и пак се върни да си говориме. НУУБ

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 27.08.2012, 14:23 ?. :

Джойскика е удобен за ръцете и го използва основно когато ме мързи да правя нещо сериозно. Клавиатурата и мишката са по-прецизни и по-добри за контрол. Но ако една игра изисква джойстик по каквато и да е причина, не виждам смисъл да ми ревете като олигофрени.
На Скайрим контрола с клавиатура беше перфектен, защото вместо да цукам, все едно играя WoW, tab 2 пъти надули и настрани. В същото време, като сложиш джойстика, не можеш да замахвам с оръжията адекватно.
>КлавиатураДжойстик. А тези, който мислят това трябва да престанат да квичат, защото 2 атаки и бутон за блок и алтернативи на тези две атаки НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ ЗА КОМПЮТЪР.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 14:40 ?. :

Идядка, вземи се прегледай... Като мога да играя игрите с клавиатура и мишка, за какво ми е да имам геймпад. Разбери просто не ми е удобно да играя с него! Свикнал съм с клавиатура и мишка, и честно казано дреме ми на шнура какво мислиш. Айде със здраве и не се напъвай толкова опитвайки се да стигнеш Джони и Шон.

П.С: Намали хейта. :)

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 27.08.2012, 15:04 ?. :

Ми как ще ти е удобно като не си свикнал O_O

Ти какво очакваш да хванеш от първия път и да ти е удобно?

Като игра за първи път с клавиатура и мишка удобно ли ти беше?

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 27.08.2012, 15:19 ?. :

iddqd ,казах ти го и в другата тема.Това,че не играя с джойпад не значи,че не мога.Играл съм на конзоли и то бая,мога да играя всяка една игра с пад,но както каза колегата ми харесва повече с клавиатура и мишка.Сващаш ли или да ти го нарисувам?

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 15:22 ?. :

До преди малко се оплаква не мога да игаря с клавиатура тази игра не е нарпавена за клавиатура и мишка, сега пък се олаква не мога с джойпад понеже не ми е удобно. Женска работа

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 27.08.2012, 15:25 ?. :

"Играта е неиграема с клавиатура и мишка ама пак няма да играя с геймпад, не щото не мога или щото не ми се дават пари ами щото ми е по-удобно с клавиатура и мишка принципно, нищо че тука е ОЧЕВИДНО че не е така и даже PC Mania ми казват че без геймпад тая игра е мъка, обаче ще продължа да рева в интернет"

cool story bruh

Все едно сте 12 годишни ебаси.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 15:31 ?. :

Шон троли отново... Каква изненада!

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 27.08.2012, 15:38 ?. :

Ми не. Просто по-елементарно не може да е:
играта е лош порт, контролите с клавиатура и мишка са зле.

Ако искаш да я играеш или играй с пад или свиквай с клавиатура и мишка и търпи.

Реването за това колко са зле контролите от хора които съвсем спокойно са си изпиратствали играта, са смешни, най-малкото.

Има игри дето по една или друга причина се играят с клавиатура и мишка. Има игри дето по една или друга причина се играят с геймпад. Тази е от вторите. Какво толкова сложно има?

321 мнения
профил »
X-ray каза на 10.09.2012, 22:15 ?. :

Клавиатурата е гейска и е за нуубове.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 27.08.2012, 11:31 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 11:31 ?.

@angel
айде пробвай да играеш halo 3 с мишка и клавиатура. :D
:trollface:

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 27.08.2012, 11:59 ?. :

Halo 1 и 2 ги има за РС. С мишка и клавиатура като на всеки шуутър си по-прецизен. :umad?:

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.08.2012, 12:41 ?. :

+1 за коментара на Хипер.

25 мнения
профил »
Prince of Bulgaria каза на 27.08.2012, 12:02 ?. :

Абе немога да отреча че има нешто в тази игра което ме кара да я дръпа и инсталвам наново 2 минути след като съм я изтрил с думите-ебати и порта,ама след 30 секунди след итриването осъзнавам че има нешто спешъл в играта и пак си я свалям.вече за 6 път го правя този номер най накрая май ще взема да си я купя!!!.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 13:27 ?. :

Намерх и гайд как да се пусна амбиет оклюжън и играта да стане още по-готина. След като си моднете резолюцията направете това.
http://www.abload.de/img/dsssaot6bnh.jpg
Пробвах го и работи.

74 мнения
профил »
subfocus каза на 27.08.2012, 13:36 ?. :

Играта е яка и няма много други като нея. Напомня ми за класиката Блейд оф Даркнесс която като бойна система, комбота, кървища/разглобяване е доста пред ДС, но пък тук има други неща.

7 мнения
профил »
vlado33bg каза на 27.08.2012, 14:38 ?. :

не съм съгласен с това
"броени минути, след като сте направили първите си стъпки извън своята килия, ще се изправите срещу 20 пъти по-голям от вас демон, който е способен да ви смачка на мига. Единственото ви спасение е да бягате."

аз лично съм го убивал от първи път без да бягам с thief и бомби като бонус предмет

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 16:52 ?. :

Още преди да му скочиш на главата? То аз като му падна на главата с удар от балкона така го почвам. Не съм си представял, че може още в начлото да се бия с него.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 27.08.2012, 17:46 ?. :

Така е, Владо. Но ако имаш бомбите. :) Ще го вмъкна в текста.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 27.08.2012, 16:16 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 16:19 ?.

Аз искам да я пробвам точно без геймпад.Пробвах я на конзолата и не ми се понрави управлението там.Точно затова чаках PC версията с нетърпение,а те какво-пак са се осрали!Еми да си я продават така и хората да си я играят така!ПЗатова играта се води за PC,за да има възможност човек (ако иска) да я пробва с клавиатура и мишка.Аз бях от тези ама (finger)...постарали са се да не може.Затова в такива случаи е хубаво пиратството.Изобщо да не кривят веждички,че никой не им купува играта!

П.П Добре че изобщо не съм си играл да я инсталирам,а прочетох от коментарите тук за това недоразумение.Как може да се твърди че този род игри са се убили за геймпад?!Вие да не сте на по 16-17 години бе?!За игри като Blade of Darkness да сте чували?(визирам sean).А,да...изобщо не се заяждам!

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 27.08.2012, 16:59 ?. :

Ми тая игра за какво е правена да се играе? Определено не е за клавиатура и мишка, дементе.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.08.2012, 20:28 ?. :

Аз пък искам да играя старкрафт 2 с джоистик, ама никой не ми дава тая опция. Все пак компютъра поддържа всякаква периферия демек мишки клавиатури, джоистици и тази игра е по функционална от стркрафт понеже има опция за играене с мишка и клавиатура, колкото и зле да е докато стареца няма с джоистик.

151 мнения
профил »
StubbsZombie каза на 27.08.2012, 18:32 ?. :
Редактиран на 27.08.2012, 18:40 ?.

Един от най-калпавите портове, на които съм попадал...оценка 5/6

"Гавра е меко казано." - оценка 5 от 6. Автора сигурно е голям мазохист. Далеч по-ниски оценки сте давали за по-добри игри, заради някакви дребни неща..

Евала, още под предната статия мислих да напиша, че накрая така ще го увъртите, че пак да и дадете добра оценка, ама си мълчах.
И ето. Браво!


487 мнения
профил »
BlindGuardian каза на 27.08.2012, 19:16 ?. :

Не съм я пробвал тая боза, но от клипчетата където гледах ми изглежда мн дървена и грозна и тъпа и проста. Това, че са я направили адски трудна, не означава че е предизвикателна играта или, че е добра а те изнервя и след 10 мин игра (ако има и толкова и я триеш). А пък и от това което казвате, че порта е мега зле значи..направо тия където са я правили да се шибат...

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 27.08.2012, 19:42 ?. :

хах дървена вика.

Ми прочети първия плюс бе гаврош.

487 мнения
профил »
BlindGuardian каза на 27.08.2012, 20:05 ?. :

Аз ти казвам на мене как ми изглежда бе черешова зурло :D

566 мнения
профил »
{SuPa-1337-Killa} каза на 27.08.2012, 20:12 ?. :

ti si gnida na nikoi ni mu puka kak ti izglejdala igrata

487 мнения
профил »
BlindGuardian каза на 27.08.2012, 20:17 ?. :

А ти си двустранно хидроцеле! и пиши на кирилица.
До колкото знам сайта е да споделяш мнения относно игри и новини свързани с тях.

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 28.08.2012, 08:31 ?. :

Не важи ако имаш ужасен вкус.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 28.08.2012, 09:21 ?. :

Аууу, BlindGuardian, много жестока обида му нанесе, човек...

51 мнения
профил »
the_duck каза на 28.08.2012, 10:00 ?. :

И отново, ако на някой му се цъка мулти и я има зя PS3 да пише. Ще се изкефя да поиграя с българин. Мултито рулира!

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 10:17 ?. :

Дай си PSN да те добавя.

74 мнения
профил »
subfocus каза на 28.08.2012, 10:18 ?. :

Тоя па старкрафт 2 с джойстик искал да играе хахххах аве иддьод ако искаш кола с крака карай то с ръце всеки може иначе по твойта логика ще си нууб. Тука не става въпрос за невъзможност да се направи както твоя тъп пример ами за нежелание.

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 28.08.2012, 10:33 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 10:34 ?.

Ахахаха нежелание.

Тия хора вършат работа. Вършат каквото разпространителя им нареди и работят с бюджета определен от голямата компания.

Ако Namco бяха дали порта на някое търд парти студио което има опит с платформата щеше да е перфектен.

Ама защо не са го направили ами са го оставили на няколко човека от From дето имат нулев опит с портването за PC?

Всъщност отговора е доста очевиден, ама не мисля че ще ти хареса.


487 мнения
профил »
BlindGuardian каза на 28.08.2012, 10:29 ?. :

Cherry Lips, така е приятел всеки с вкуса си.
nvision89, има и по-тежки диагнози :D

380 мнения
профил »
Alaster каза на 28.08.2012, 12:37 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 12:38 ?.

Играта на 2011! Не зная какво се оплаквате, дори и да е най-калпавият порт пак ще е по-добра от 80% от игрите в момента.

74 мнения
профил »
subfocus каза на 28.08.2012, 13:00 ?. :

Така де нежелание от страна на Namco да даде пари на когото трябва, колкото трябва за да стане порта за PC. Ама нали така или иначе ще сме я изпираствали за какво да се охарчват, ми щом е тъй и аз за какво да се охарчвам.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.08.2012, 13:19 ?. :

Аз си я поръчах оригинална от озон с кнжки с арт и плакати и сякви екстри. Понеже играя с джойпад и фикс за графика играта при мен е просто перфектна. За мен това е най-якото екшън рпг от последните 10 и повече години.

7 мнения
профил »
vlado33bg каза на 28.08.2012, 16:07 ?. :

да наистина е най доброто RPG излизало някога изяжда skyrima за закуска
може би саmо Demon Souls е с една идея по добра заради тенденциите
които за мен са много добра идеа но явно и From software залитнаха по популизма и намалиха трудноста в Dark souls като премахнаха тенденциите

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 28.08.2012, 16:19 ?. :

Nope. Може да бие Skyrim, ама горе долу е дотам.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 29.08.2012, 20:51 ?. :
Редактиран на 29.08.2012, 20:52 ?.

Опс как мога да си изтрия последния коментар че го сбърках. Става дума за този

9 мнения
профил »
PaVv каза на 28.08.2012, 16:16 ?. :

повечето съвременни игри (в жанровете, в които е уместно) имат поддръжка на най-различни контролери, както и конзолни версии. за които няма - винаги има емулатори за контролери. отдавна вече съм преминал етапа, в който се чудя ЗАЩО някой би играл с каквото и да било, освен клавиатура и мишка - фенчетата са готови да изтърпят какво ли не, само и само да си нахранят фенщината.
но за повечето игри, включително тази, не мога да спра да се питам КАК, не, КАК ПО ДЯВОЛИТЕ?! се играе това с контролер? изобщо която и да е игра, която позволява free look. какво, с едната аналогова пръчка ходиш, а с другата се оглеждаш/прицелваш? и атакуваш с какво - хискечетата и квадратчетата? дето са ти на същия пръст, като прицелването? или онези отпред, на показалеца и средния пръст, с които би трябвало да придържаш контролера, за да не го изтървеш като размахваш пръчките. не мога да си обясня как изобщо някой някога успява да улучи каквото и да било с контролер, особено в конзолните шутъри. в самата си основа прицелването с контролер е по-ограничено. за да завъртиш камерата в дадена посока, с мишка правиш едно движение - просто я преместваш. с контролера правиш 2 - местиш пръчката, за да завъртиш, след това я връщаш в начална позиция, за да спреш да въртиш. само с това времето ти за реакция се удвоява, защото правиш двойно повече движения. да не говорим, че с контролер не можеш с такава прецизност да избереш колко точно да звъртиш камерата - имаш ограничен избор на скорост на завъртане, тъй като пръчката може да се наклони само до определен ъгъл. варианта е или да имаш висока чувствителност и да пропускаш целта, или да е ниска и да се въртиш по половин час за да погледнеш назад. все едно в WoW да се въртиш с А и D. мишката предлага много по-голяма свобода на движение, неимоверно по-висока прецизност, мишката е естествено продължение на ръката ти. контролерите ставаха за игри като супер марио и соник, но игрите вече не са такива, каквито бяха по онова време.
а за иддяда и шон - why you mad though? всичките конзолни фенбойчета ли са като вас пълни с rage и hate, или вие двамата просто сте си такива?

19 мнения
профил »
Cherry Lips каза на 28.08.2012, 16:21 ?. :

Неандерталец.

hurr durr как се играе с контролер не знам как работи много е сложно.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 17:22 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 17:56 ?.

не си блъскай главицата с анализи , да не спукаш някой кръвоносен в съд от напрежение.

Ето как се играе с контролер
http://www.youtube.com/watch?v=pHviU_gSKT Y

И като се замисля колко е лесно и че дори 50 годишния ми вуйчо свикна за 2-3 дена без да е пипал геймпад преди това , ми става тъжно за горките хора с увреждания които са родени без палци и не могат да ползват геймпада.

Ето още филмче , този път на Куейк 3 - доста е лесно
http://www.youtube.com/watch?v=9aI762uTMr U

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.08.2012, 18:24 ?. :

Това е хардкор игра. Демек не е за нуубове.

9 мнения
профил »
PaVv каза на 28.08.2012, 21:03 ?. :

нещо май не се разбрахме. управлението с контролер не е сложно, и знам как се прави, просто е малоумно. г-н Стефанов, изгледах ги клипчетата и мисля, че всъщност тежат в моя полза. или искаш да и кажеш, че наистина не виждаш колко сковано се движат и двамата играчи и колко неточно стрелят? 4-годишния ми братовчед е по-точен с мишка. както всички тук добре знаем, правени са такива експерименти и играчите с мишка и клавиатура винаги надвиват тези с конзолна "кифла". +това ако ти е направило впечатление, второто клипче е озаглавено "controller challenge". challenge, както, убеден съм, добре знаеш, означава предизвикателство. предизвикателство, защото с контролер играта става по-трудна. сигурно и ти като играча там обичаш да ти е трудно, затова се мъчиш с т'ва мутирало дистанционно
идяда няма да го коментирам, той си злобее и си повтаря единствената думичка, която знае, здраве му

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 21:20 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 21:23 ?.

Пича от клипчето ЖЪНЕ абсолютно равностойно на всички останали които играят с мишка/клавиатура демонстрирайки прецизност с рейл и лайтинг гън и твърдиш че се виждало как бил скован, неточен и неравностоен въпреки Impressive -вите. Явно колко си гледал.

Плюс това наистина май не си прочел защо кръстил Challenge клипчето - не защото е трудно, а защото разни разбирачи като теб твърдят че не може да се играе така и човека приема предизвикателството.

Аз лично играя както с мишка и клавиатура, така и с геймпади и аркаден стик и със всички ми е еднакво комфортно и удобно. И от десет кладенеца да носиш вода да доказваш нещо , това само доказва че не си бутал различна периферия за повече от половин час а милионите хора които си пукат ежедневно шутъри на хард трудности и нямат проблеми слабо ги ебе за твоите теории :)

като говорим за експерименти преди няколко месеца имаше един български сървър на Куейк 3 в който се събирахме 20-тина човека. Аз лично си направих експеримента да играя и с мишка и с геймпад и честно да ти кажа разлики в представянето ми нямаше, обикновено влизах в тройката, докато ламугите са си ламуги дори с Рейзър за 300 лева.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.08.2012, 22:18 ?. :

http://www.youtube.com/watch?v=-x1puEvPk1 4
ето виж след 1:20 или на края. Мн ясно че е супер с джойпад просто си прекалено ограничен да проумеш, че щом милиони хора се спукват да играят по този начин явно проблема че ти не можеш е в собствената ти бездарност. То бива да си прост селянин, ама твоето вече не бива.

9 мнения
профил »
PaVv каза на 29.08.2012, 18:27 ?. :

вие наистина ми отворихте очите. допуснах огромна грешка, и искам искрено да се извиня. постъпих изключително глупаво, импулсивно и необмислено. трябваше да си знам, че с такива като вас няма смисъл да се спори. закоравели фенчета, които нямат физическата способност дори да видят дефектите на това, което защитават. извинявам се, посипвам си пепел на главата и позорно се оттеглям от дискусията, очевидно е че никой няма намерение да види истината в думите ми, така че няма смисъл да продължаваме. ограниченият контролер печели славна победа над предлагащата пълна свобода мишка, конзолните фенбойчета ликуват, а "простия ПЦ селянин" си тръгва с наведена глава.
идяд, забрави да кажеш любимата си думичка "нууб", стегни се

7 мнения
профил »
vlado33bg каза на 28.08.2012, 16:34 ?. :

да време е в следващите next ген конзоли да видим и мишката и gamepada а специално за Dark Souls gamepada е много по удобен особенно с центрирането на целите

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 17:37 ?. :

Мишка и клавиатура всеки може да си бучне и сега - тия USB слотове не само за да ги има.
http://www.youtube.com/watch?v=cmjCxwMsE7I

Има си преходници, има си всичко въпроса е че трябва да си на бюро за да ги ползваш а никой не се забива пред бюрото да играе на конзола.

122 мнения
профил »
vladdim каза на 28.08.2012, 17:48 ?. :

Проблемът идва от пълната липса на оптимизация за употребата на мишка - дори при най-ниско dpi камерата прескача вместо да се движи плавно. За тези които смятат че падовете са по-доброто решение за такива игри да напомня Jedi Knight 2, където мишката осигуряваше много по-добър контрол. Относно комбо система и мишка - пробвайте Vindictus или C9 с Г9 (5-бутоона) : перфектно. Но екипа просто си признава, че няма никакъв опит с PC, така че обвиненията в мързел са неоснователни, надявам се да излезе пач оптимизиращ контрола с мишка.

Иначе играта има страхотна атмосфера, но ще ми трябва известно време да свикна с 'keyboard only' управлението - напомня ми друг конзолен шедъовър - Legacy of Kain: Defiance - в който първите десет часа геймплей бяха мъка докато се свикне със странната камера, но веднъж създадена координацията, си заслужаваше.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 17:55 ?. :

Кои първи десет часа в Defiance като играта се превърта за 8-9 часа пряко сили.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 28.08.2012, 18:06 ?. :

Предполагам, първите десет часа се опитва да овладее камерата и след това почва да играе. :)


122 мнения
профил »
vladdim каза на 28.08.2012, 20:15 ?. :

Именно :)

А за 10-те часа геймплей - като през годините я преиграеш 5 пъти стават повечко ;)

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 28.08.2012, 20:28 ?. :

Еми то затова за третото преиграване я минах за 5 часа ...

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 29.08.2012, 00:27 ?. :

Абе вие хора кога ще млъкнете и ще започнете да възхвалявате Слънцето?

7 мнения
профил »
vlado33bg каза на 29.08.2012, 13:51 ?. :

иначе това ревю и играта са оценка 10 от 10 за мен

388 мнения
профил »
velikana каза на 31.08.2012, 00:45 ?. :
Редактиран на 31.08.2012, 00:46 ?.

Със фикса и малко настройки тук там тръгна добре и вече съм по средата на играта, такова rage-ване няма братче :D Минах Blighttown и ми е кеф. Но ми е чудно как не можаха поне контролите да оправят а я лепнаха с тия конзолски контроли... не е чак толкова трудно.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Dark Souls: Prepare to Die Edition

Превю:
Гавра е меко казано. Dark Souls може и да е велика конзолна игра, но нейната PC версия е истински кошмар и може спокойно да се казва Prepare to Kill Yourself.

новини:
Може би процесът ще бъде завършен преди Нова година, но не и до края на този месец, както се очакваше.
Както може би знаете, през месец юли проблемната геймърска услуга Games for Windows Live на Microsoft ще престане да съществува.
Оказва се, че петициите всъщност довеждат до реални резултати. Освен през Games for Windows Live, Dark Souls: Prepare to Die Edition ще е достъпна и през Steam.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Dark Souls II - видео ревю 72
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Assassin's Creed III 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80