facebook facebook
 
 
 
   
 
D-Link AC Mobile Cloud Companion DIR-518L
07.09.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мост,Поликомп,Солитрон
Цена:
149 лв.
сайт на продукта »
плюсове
АС стандарт със значително по-висока скорост и обхват
Елегантен външен вид
Отделно мобилно приложение за настройка и управление
Поддръжка на голям брой 3G USB адаптер
Възможност за зареждане на мобилни устройства през него
минуси
Мобилното приложение се нуждае от подобрения

Наличието на гъвкава и стабилна безжична мрежа в дома и офиса практически вече е задължително, но това, към което все още твърде малко потребители са се ориентирали е изграждането на солидна Wireless АС връзка, която наистина да отключи възможностите на next-gen безжичния интернет. А от такъв вашите устройства наистина имат нужда тъй като AC стандартът е способен да осигури скорости до три пъти по-високи от тези, които получавате през N стандарта. С други думи, ако искате да се възползвате от последните достижения в мобилния пренос на данни, задължително се нуждаете от Wireless АС мрежа в дома си.

А в основата на такава мрежа, разбира се, стои рутера.

D-Link Wireless AC Mobile Cloud Companion (DIR-518L) обаче е нещо много повече от обикновен рутер. Той представлява мощно устройство от ново поколение, който освен поддръжката на Wireless АС стандарта, предлага плеяда от мултимедийни опции и се превръща в център на домашната или офис мрежа. Навярно ще си кажете „Нима и сега нямам приличен рутер, с чиято помощ покривам основните нужди по отношение на безжичната връзка?“ Това може и да е така, но DIR-518L не е просто поредният рутер; той има неоспорими технически предимства пред огромната част от наличните на пазара рутери. Да вземем например някои технически показатели – в ежедневната си работа мнозина навярно не се замислят каква е реалната скорост, която ползват. Дали достига стойностите, за които всъщност плащате на вашия доставчик? Не може ли всъщност любимата ви видео игра да не лагва от време на време, когато играете онлайн? А не би ли било чудесно, ако сигналът все пак не се губи периодично без видима причина? Е, обикновено това се оправя с рестартиране на рутера, но истината е, че безжичната мрежа може и трябва да бъде значително по-стабилна и сигурна, отколкото това, което масово се ползва в момента. 

Точно поради тази причина DIR-518L се явява точният рутер в точното време. Впечатление определено прави елегантният и компактен дизайн, който не ползва външен адаптер а се включва директно в контакта, точните му размери са 61 x 71 x 40 милиметра, а теглото е само 130 грама. 

Какво откриваме в кутията?

Самото устройство заедно с два преходника за различните контакти, съответно за европейски и британски стандарт ( американския е вграден в устройството, а това е доста полезно в случай, че пътуванията ви ви отведат зад Океана); мини CD с инсталационната програма; т.нар.. конфигурационна карта, където на видно място да запишете името на вашата мрежа и паролите за нея; гаранционна карта; ръководство за употреба и второ такова, конкретно за мобилното приложение заедно с QR код, който може да сканирате веднага. Самото устройство прилича на едно компактно кубче на чиято лицева страна има LED диод, който светва, когато уредът работи. Отдолу са двата порта – USB и LAN – съответно за включване на USB флаш/външен диск/мобилно устройство и за етернет кабел за наземна свързаност. На десния страничен панел има един по-голям бутон, който изпълнява функцията WPS, а под него е значително по-малкият процеп за Reset. Най-накрая отгоре има превключвател, с чиято помощ избирате двете основни функции на джаджата – плъзнете го наляво и тя започва да работи като рутер, плъзнете го надясно, за да функционира като по-мощно зарядно устройство (до 1А през USB).

За целите на теста използваме лаптоп Toshiba Satellite C55 с Windows 8.1 и Firefox 29 като е важно да се знае, че софтуерът на устройството работи без проблем с всички последни версии на Windows от ХP SP2 насам. Инсталационният процес е лесен и следва традиционните стъпки. DIR-518L е мултифункционално устройство, но най-напред се заемаме да преценим неговите качества като рутер. В домашната мрежа мирно съжителстват два лаптопа, таблет, две конзоли (PS3 и Wii), както и HD мултимедиен плейър. Тъй като АС стандартът е съвсем нов, първото потенциално притеснение логично идва по отношение на съвместимостта. Но всъщност място за тревоги няма, защото обратната съвместимост на DIR-518L е пълна и гарантира, че всичките ви устройства ще работят пълноценно и ще може да се възползвате от предимствата на АС мрежата. А те не са малко и най-важни са значително по-високите скорости – докато популярният преди години 802.11g стандарт позволяваше скромните 54Mbps, актуалният до момента 802.11n вдига летвата до 300 Mbps, но и това направо бледнее пред възможностите на 802.11АС, който започват от 433 Mbps и достигат за момента до 1300 Мbps максимална скорост. В случая трябва да уточним че рутерът работи на две честоти – традиционната 2.4GHz и 5GHz със скорости от 433Mbps, където всъщност е активен АС стандарта. Предоставяйки двубандови скорости за вашата домашна и офис мрежа, DIR-518L се оказва идеалното решение за всички, които искат да се възползват максимално от дигиталния обмен на данни. Стрийминг на HD филми от интернет или домашния театър, игра в мрежа с РС и гейм конзоли, видео чат, обработка на големи масиви от данни – всичко това наистина става значително по-бързо и лесно, когато в основата на мрежата стои толкова бърз рутер. 

При тестовете се забеляза и още нещо, което е от огромно значение – не само скоростта е по-висока, но и покритието определено е по-широко. Всъщност това е съвсем нормално, тъй като 2.4-гигахерцовият спектър е повече или по-малко претъпкан, докато 5-гигахерцовият е подмамващо празен. Поради това когато работи на тази честота, рутерът не се влияе от интерференцията на други устройства в района и успя да осигури много добро покритие в рамките на 80 кв.м., преградени с няколко солидни тухлени стени. Нещо повече, всяка честота може да работи като отделна WiFi мрежа, което ви дава възможността да конфигурирате мрежата и достъпа според вашите конкретни изисквания. Така например ако използвате DIR-518L в офис може да създадете отделна зона само за гости, в която да се предлага базова интернет връзка без външните посетители да получават достъп до останалата част от мрежата ви.

Нещата, които може да харесате в DIR-518L са много и не се изчерпват с лесната инсталация. Благодарение на DLNA и Universal Plug and Play (UPnP) функцията си той автоматично създава работеща връзка с други DLNA UPnP устройства като медиа плеъри, Смарт ТВ, и игрови конзоли. Наличието на специален WPS бутон – традиционна функция в продуктите на D-Link – също позволява бързо и удобно мигновено свързване с мрежата. Ако сте далеч от дома и разполагате с 3G USB адаптер може да го включите в рутера и да споделите мобилната връзка като хотспот, като запазите вашата собствена WiFi мрежа. За отбелязване е, че рутерът се ползва от облачната услуга на D-Link, наречена mydlink Cloud Service. С помощта на безплатното приложение mydlink lite (за Android и iOS 4.3, както и за Windows Phone), можете да управлявате облачния си рутер от разстояние. През него може да видите скоростта на връзката, да следите количеството трафик, както и да задавате различни настройки по сигурността. Ако у дома ви има малки деца, с приложението може да видите по всяко време кои страници са посетили докато ви е нямало и дори да блокирате интернет достъпа до определени устройства.

Има и друго интересно и също безплатно приложение mydlink SharePort (за Android 2.3.3 и по-нови и iOS 4.3 или по-нови) имате достъп до вашите данни (снимки, видео, музика или документи) качени на USB диск, по всяко време от мобилния си телефон или таблет. 

Идеята е следната – вашият нов мрежов  приятел има USB порт, в който можете да включите флаш памет или външен хард диск с качени на него мултимедийни файлове. След това получавате достъп до това съдържание през всяко едно от свързаните към рутера устройства или пък през интернет чрез вашия mydlink акаунт. По този начин цялото съдържание – музика, видео, снимки и документи – стават достъпни отвсякъде. Подобна функция е мечта за онези потребители, които не се разделят с мобилните си устройства. С mydlink SharePort може да ъплоудвате снимки директно във Facebook и Twiter, да ги разглеждате като слайдшоу на екрана на смартфона и таблета си, пак там да отваряте документи или пък да записвате част от файловете за офлайн употреба. Истината е, че поне в своята Android версия мобилното приложение все пак търпи известна критика – така например понякога то отказва да качи съхранени на microSD картата файлове; липсва и функция zoom-in при разглеждането на картинки. Въпреки това в един дигитален свят, където облачното съхранение е станало неотменима част от ежедневието на съвременния потребител, подобна платформа само дава още една важна възможност за бърз отдалечен достъп до любимите ви файлове. На всичкото отгоре USB портът има дублираща функция за зареждане така, че от него може да зареждате вашите таблети, смартфони и други устройства, които поддържат USB зареждане.

Доста по-трудно е да намерите пропуск в отличната екосистема, изградена от D-Link, но ако бъдете по-настойчиви може да изтъкнете, че мобилните приложения са Ахилесовата пета на производителя. На теория те са чудесни, но очевидно все още има какво да се желае по отношение на съвместимостта с различните устройства, както и оптимизацията на функционалността им. Извън това D-Link Wireless AC Mobile Cloud Companion (DIR-518L) е истински продукт от ново поколение, предоставящ изцяло онова, което се изисква от него. С негова помощ ще оставите завинаги нестабилните мрежи и бавната скорост в миналото и ще приемете интернет в дома си такъв, какъвто трябва да бъде в 2014 г. 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Рутер: D-Link DIR-645 63
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 42
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 32
Рутер: WD My Net N750 28
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 28
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 28
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 26
Портативен рутер: D-Link DIR-505 26
SteelSeries Rival 3 17
Видео очила: Vuzix Wrap 280 15
ДРУГО ОТ D-Link
D-Link DCS-5222L управляема подвижна IP камера с Cloud услуга 7
Камера за наблюдение: D-Link DCS-2136L 4
DNS-327L ShareCenter 3
Видео камера: Baby EyeOn камера DCS-825L 2
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 1
Мрежови адаптер: PowerLine DHP-P309AV 500 кит 1
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 1
Pутеp: D-Link GO-RTW-N300 0
Адаптеp: D-Link Wireless AC1200 DB USB 3.0 0
D-Link ShareCenter DNS-320L 0