facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
D&D Forgotten Realms - The Archives
Ревю | 20.01.2020 | автор: Дамян Yann Gamgee Христов


оценка:
Производител:
Westwood Associates & Strategic Simulations Inc.
Издател:
GOG
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC

В поредица от три свързани статии ще ви разкажем за цяла серия от класически DOS-освски игри, в чиято основа лежи фентъзи играта Dungeons & Dragons и нейното отроче - светът на Забравените кралства.

И все пак внимание, макар и доста ретро, игрите, за които днес ще говорим, реално могат да нахлуят в живота ви само на един клик. Това е така, защото през 2020 година те вече могат да се закупят от GoG и вървят ПОВЕЧЕ от страхотно под Windows 10. Да, те са чудесно интегрирани от DOS за Windows 10 и ползват услугата DOS Box, чрез която вървят идеално. И ако изключим визията на по-скоро ретро графиката на самите игри, няма да разберете, че цъкате на заглавие от преди 30 години. Не е ли забавно?!  

Става дума за продукт или за серия от няколко класически такива ретро D&D игри, обединени под шапката на Forgotten Realms - The Archives. Самите игри са създадени от двете компании Westwood Associates & Strategic Simulations Inc. (SSI), но надзорът и идейният контрол зад тях е осъществен от компанията-майка на D&D, която (през онези години) е била компанията TSR Inc (в момента D&D се държи като лиценз от друга компания).

Включените игри са повече от "златни" и в тази и следващите две свързани статии, ние с вас ще видим точно за какво иде реч в този "архивен продукт". Но нека първо да видим какво е включено в Collection One или в първата част на тази фентъзи колекция от D&D заглавия:

Eye of the Beholder (1990)

За разлика от следващите включени части в колекцията, които си служат по-скоро с т.н. Gold Box Engine, в "Окото на съгледвача" от началото на 90те, този "златен енджин" все още не е правило. Вместо това имаме псевдо-3D изглед на героя (или по-скоро героите), който като цяло може да се управлява със стрелките на клавиатурата или с бутони-стрелки, директно изведени на екрана. Играта си е изцяло сингъл (по-онова време повечето такива игри са били сингъл и без това), но пък още в самото начало на играча се позволява да си създаде свое "D&D парти", с което да се сблъска с чудовища и всякаква сволоч, да търси предмети, да вдига нива и като цяло да приключенства из един огромен мега дънжън под известния град Waterdeep, който се води перла в короната на Кралствата. Играта включва няколко анимации и е била доста успешна за времето си, логично последвана от цели две продължения... 

Eye of the Beholder II: The Legend of Darkmoon (1991)

Втората игра последва почти веднага и само 1 година след първата. В нея основната рецепта от първата игра е спазена дословно, с тази разлика, че "началото" на играта е променено и вместо директно в "подземието" играчът първо изследва една гора, пълна с вълци и мрачни пътеки. Интересното тук, както в първата част, че към играта са пуснати "канали за подсказване", които са се заплащали отделно - първият канал във вид на clue book (пак казвам, закупувала се е отделно!), а втория канал (упоменат още на в Quick Reference Card) представлява - седнете, за да не паднете! - ИМПУЛСЕН ТЕЛЕФОН - на който играчите (говорим за САЩ през 90-те, а не в България, или изобщо сега!) жадно са се обаждали и са искали подсказки как и какво да направят, за да минат нивото. Чудно, а? :)

Eye of the Beholder III: Assault on Myth Drannor (1993)

Това вероятно е най-слабата от трите части, колкото и да ми е тъжно да го кажа. Следва 1:1 историята с втората част (като вместо в гора, играчът започва в едно древно гробище като вълците са заменени с призраци), но след това играчът отново влиза в подземието и като цяло - почти безкрайното циклене продължава. И тук идва изненадата, защото ако си мислете, че графично играта от 1993 е по-изпипана от тези преди нея, се лъжете. Малко или много, най-новата игра (напук на технологиите) се дъни именно в тази част и буквално изглежда грозно, дори за стандартите на предишните две. Така или иначе, серията завършва в елфическия град Мит Дранор и SSI се насочват към други и по-адекватни - за времето си - игри. И все пак серията си остава класическа и се помни с умиление от много играчи по целия свят!

Това е за днес и в следващата част ще продължим с нова порция от игри в тази класическа D&D колекция! 

 
системни изисквания
Windows 7 / 8 / 10, процесор: 1.8 GHz, памет: 512 MB RAM, графика: видеокарта, поддържаща DirectX 7 (препоръчително DirectX 9), пространство: 2GB HDD
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
D&D Forgotten Realms - The Archives

Ревю:
В третата част от тази поредица разказваме за две игри, целящи да променят изцяло принципите за създаване на компютърни ролеви игри, следвани дотогава.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78