facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
D&D Forgotten Realms - The Archives - Част 3
Ревю | 07.02.2020 | автор: Дамян Yann Gamgee Христов


оценка:
Производител:
DreamForge Intertainment
Издател:
GOG
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC

Считани от мнозина за "лебедовата песен на SSI" (цитат от самия сайт на GOG), времената на "Gold Box" енджина от предишните части вече заминават в историята. За компанията Strategic Simulations Inc. е време да промени изцяло принципите за създаване на компютърни ролеви игри, следвани дотогава. На помощ на старата компания идва една нова, наречена Dreamforge Intertainment, която се заема със създаването и разработването на "D&D игри от ново поколение". Лицензът и надзорът обаче отново остава от TSR, Inc., което малко или много ни води до вече наложени преди идеи...

В този пакет, вместо 3 или 8, се съдържат само... 2 игри, но с оглед на по-"новото време", за тези игри вече имаме далеч по-добро разбиране (а те самите - компютърни изисквания) за това какво да очакваме, когато се захващаме с тях. Графиката в тези игри (за средата на 90-те) е потресаваща, а звуковите ефекти гърмят като на бойно поле. И двете игри включват въвеждащо видео, което указва на играча къде се намира, а в същия момент има и централна връзка с началната история.

А сега да Ви представим и двете включени в пакета игри:

Dungeon Hack (1993)

Помните ли как целият свят беше буквално взривен от автоматичното генериране на подземията в първото Diablo на Blizzard в края на 90-те? Колкото пъти да влизаше героят в катакомбите, там всеки път коридорите, сандъците, чудовищата и луут-а се падаше абсолютно случайно. Това придаваше на играта ефект на "многоизмерност" и Диабло-то (както галено започнахме да го наричаме в България) предоставяше на практика съвсем нова игра всеки път и при всеки нов създаден герой. Да, ама това нещо със "генерирането на дънжъни" реално за първи път и професионално създадено се среща... именно в тази игра, наречена Dungeon Hack. Името с "хак" не е случайно, защото на практика НЯМА НАЧИН да хакнеш дънжъна в тази игра. Просто той всеки път е нов и ВСИЧКО В НЕГО Е РАЗЛИЧНО. Когато започнах за първи път да играя на Dungeon Hack, подземието беше с нюанси на тъмно-синьо и стени, сякаш всичко е под водата. Това определено ми беше досадно и спрях да играя играта за известно време. Какво обаче беше учудването ми, когато след време стартирах играта с нов герой? Ми той си влезе в съвсем нормално подземие, този път в нещо като мина, със стени като кафява пръст и прочее. Продължих да експериментирам и подземието се смени на златен замък, на вулкан с червени и огнени потоци.. Изобщо каквото се сетите и всичко беше ново! Нов сетинг на подземието, нови чудовища, нов луут и аз си казах, "Леле, точно като в Диабло!" Да, ама тази игра е поне няколко години преди него! Вадете си изводите сами :-)

Menzoberranzan (1994)

Forgotten Realms (и с право) е наричан "Кадилакът на D&D". Малко или много, когато се заговори за играта с подземия и елфи, рано или късно се сещаме и за сетинга Забравените царства, където всички тези неща се случват. Не случайно самият архив в GOG се казва на името на този сетинг ("Forgotten Realms"). И тук идва въпросът, #КОЙ е най-известният герой на Кралствата? Може би някои от Вас ще отговорят "Минск с хамстера" от играта "Baldur's Gate". Смешно, но не! Най-известния герой на D&D е описан в серия от бестселъри в топ позиции по всички класации за книги и се нарича "Тъмният Елф Дризт Д'Урден" или накратко и само "Дризт". Става дума за елф с черна кожа и бяла коса, който носи два ятагана и е плътно следван от една пантера. Той е низвергнат от неговото подземно царство на мрака Underdark, където властва тъмната кралица-паяк на злото Loth. Столица на този мрачен свят е подземият град Menzoberranzan, където се спускат героите в опит да спасят именно Дризт! И макар, че - не, не, колкото и да не искаме да го кажем, но не - играчът в играта НЕ управлява самият Дризт, и все пак духът на тъмния елф е пропит в това заглавие и е логична връзка на успеха след книгите на Боб Салваторе, Джеф Груб, Ед Грийнууд и всички онези, писатели и гейм дизайнери на игри, създавали митовете зад света на D&D. Потърсете играта, за да научите повече и се опитайте да спасите Дризт от силите на Злото. Успех!

***

С тази последна трета част тази колекция на GOG със класически DOS заглавия за Dungeons & Dragons приключва. Но не остана ли още нещо? Да, остана една независима (и невключена в тези пакети) серия от Gold Box енджина, която обаче се продава отделно, защото не е част от вселената на Forgotten Realms. Става дума за съвсем нов пакет от още 3 DOS игри, които обаче се случват в света на DragonLance или този на Драконовото копие. За всички тях обаче ще научим следващия път! А дотогава потърсете тези, за които по-горе ви разказахме! 

 
системни изисквания
Windows 7 / 8 / 10, процесор: 1.8 GHz, памет: 512 MB RAM, графика: видеокарта, поддържаща DirectX 7 (препоръчително DirectX 9), пространство: 2GB HDD
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
D&D Forgotten Realms - The Archives - Част 3

Ревю:
Тези, по-нови три заглавия, вече разказват за съвсем друг D&D свят - този на DragonLance, познат у нас и като "Светът на Драконовото копие".

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78