facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Cursed Mountain
Ревю | 14.02.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Sproing Interacitve
Издател:
Deep Silver Vienna
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Оригинална история

Автентична атмосфера

минуси

Слаба графика

Тромав геймплей

Портовете от Wii за РС далеч не са толкова много, но Cursed Mountain на австрийското студио Sproing е точно такъв. При това, играта не е обичайната лековата геймка, където подскачате в тон с музиката или се забавлявате заедно с невръстния си наследник в хола, а истински сървайвъл хорър. Нахлупете добре шапката и проверете дали сте си взели всичко необходимо, защото ще поемем на опасно пътешествие по склоновете на Хималаите.

Най-сетне свеж полъх

Историята в играта започва, когато по-малкият брат на главния герой Ерик изчезва по време на експедиция в Чомо Лонзо, реален планински масив в Хималаите. Ерик се отправя на тежка мисия да го открие, но много скоро ще разбере, че суровите планински условия далеч не са единствения му враг. Оказва се, че брат му е нает от мистериозен човек на име Едуард Бенет, за да открие древен и много могъщ артефакт. Но планината крие добре своите зловещи тайни и по пътя си към своя брат и истината за артефакта Ерик среща доста призрачни създания и препятствия, а самата история постепенно се разгръща чрез серия от препратки в миналото.

Атмосферата на играта определено е най-добрата й характеристика. Върховете на Хималаите са отлична сцена за подобно приключение и създават усещане за надвиснала природна стихия. Това, което прави Cursed Mountain още по-правдоподобна, е фактът, че за разлика от повечето хорър игри, които са клиширани разкази за зомбита и други гадини, тук историята се обляга на реална будистка митология. Няколкото населени - макар и не само с хора – места, които Ерик посещава, изглеждат като автентични селца, сгушени в планината и дори характерните молитвени флагчета на будистите, опасали местата също могат да бъдат видени. Загубените си точки живот пък може да възстановите като запалите няколко стръкчета тамян пред един от религиозните олтари по склоновете.

Между истината и реалността

Високо в планината нещата не са такива, каквито изглеждат, и типично в традицията на сървайвъл хорър жанра ще имате нужда от всички сили и предмети, които може да съберете. Започвате с вярната си алпийска брадвичка, която може да се ъпгрейдне, но освен това ще попълвате инвентара си с различни предмети като тамян, а благодарение на помощта на будистките монаси ще може да отворите и Третото си око. То ви позволява да виждате неща, които убягват от нормалното зрение, като тайнствени символи по вратите или слабото място на враговете си.
Противниците, които ще срещнете по пътя си към снежните върхове, са призраци на хора, които са загинали преди това или просто зли демони.
Независимо от това никой от тях не ви мисли доброто и ще трябва да се борите за живота си. Wii версията на играта предлага интересна бойна система, която разчита на движенията на Wii контролера, но тук ще трябва да използвате добрата стара мишка и вярната клавиатура. Освен че размахвате брадвичката, с помощта на нейната магическа сила и Третото око може да омаломощите призраците и когато това стане, да ги довършите с помощта на бърз жест. За целта играта ви показва на екрана някакъв символ, а вие с бързо движение на мишката трябва да го повторите.   

Проклятието на планината

Въпреки че хорър игрите не са известни с динамиката на геймплея си, Cursed Mountain e прекалено тромава дори по техните стандарти. Често пъти ще се наложи да се връщате доста назад, само за да вземете някакъв предмет, който ще ви позволи да продължите. Освен това самият Ерик се движи адски бавно, дори когато тича. Предвид мястото, където се развива действието, това е напълно реалистично, но скоро започва да дразни. Съществен минус е и липсата на особено разнообразие във враговете, които срещате. Освен това играта изглежда доста слабо във визуално отношение и свидетелство за това са ниските системни изисквания.

На всичкото отгоре изглежда, че древните проклятия застигнаха и Deep Silver Vienna. Само преди броени дни издателите на играта затвориха врата завинаги, като една от посочваните причини са именно слабите продажби на Cursed Mountain. Всъщност играта заслужава уважение заради опита на нейните автори да разчупят традиционните Wii канони с интересна и оригинална игра. Само ако бяха и по-сполучливи в реализацията... 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; CPU: Pentium IV 3.2 GHz; 1 GB RAM; Video: GeForce 6800 или ATI X1650
напиши коментар
 

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 15.02.2010, 16:16 ?. :

Според моето мнение играта дори има големи изисквания,като се има в предвит,че това е Wii порт. Иначе като цяло изглежда обещаваща. Добра статия!

1124 мнения
профил »
vanmx каза на 15.02.2010, 21:51 ?. :

Не съм съгласен с минусите. Графиката е прилична предвид факта за каква конзола е направена играта и освен това е достатъчно добра за да принесе играещия в атмосферата. Тромавия геймплей и присъщ за този жанр игрички и затова не би могъл да бъде минус. Общо взето добър сървайвър хорор адвенчър. Напомня на старите Resident Evil или Silent Hill.

560 мнения
профил »
dogma каза на 16.02.2010, 21:50 ?. :

За Wii може и да е прилична графиката, но за РС през 2010 г. е под средното. Иначе играта действително прилича на класически сървайвъл хорър и е хубаво, че излизат такива за Wii.

1124 мнения
профил »
vanmx каза на 20.02.2010, 09:20 ?. :

Трябваше да я пуснат и за PS2.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22