facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Crysis 3
Ревю | 24.02.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Crytek Frankfurt, Crytek UK
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Великолепна визия и страхотен саундтрак

Отлична кустомизация на арсенала и костюма

Hunter режимът в мултито е задължителен

Малко по-големи в сравнение с Crysis 2 местности, които окуражават изследването им

минуси

Кратка сингълплейър кампания

Посредствен изкуствен интелект

Изтъркана история

Лъкът дебалансира геймплея твърде много

Не съди книгата по кориците й. Започвам да се убеждавам в тази поговорка с всеки изминал ден. На външен вид Crysis 3 е нещо изключително. Съвсем спокойно мога да я нарека една от най-красивите игри, на които някога съм попадал. С всяка следваща страница обаче нещата започват да губят блясъка си. А и книжката не е особено дебела.

Crysis 3 не започва особено ударно

Действието в нея се развива двайсетина години след събитията в оригинала, а вие сте Prophet - същият, който даде нанокостюма на Alcatraz в Crysis 2. Сега обаче (спойлер за онези, които не са превъртали втора част) техните съзнания са едно цяло.

Дотук добре. Какво обаче се е случило през последните години? В повечето случаи ще трябва да гадаете или да се занимавате с текстовите или аудио логовете в играта. Лошо няма. Поне звуковите записи обаче да не те караха да висиш в менюто като идиот.

Изведнъж, веднага щом излезете от първото потискащо дъждовно ниво,

допълнено от редица тесни коридори, и видите това, в какво се е превърнал Ню Йорк, буквално ще отворите уста до земята. Crytek майсторски са успели да вплетат в едно флора и градска среда. Всичко това се намира под гигантски куполи, навяващи спомени за романа на Стивън Кинг „Под купола", чиято екранизация ще се завърти на малкия екран след няколко месеца.

Каква е функцията на тези куполи? Официалната версия на CELL е - да предпазва населението от останките от силите на Ceph. Реално обаче по този начин тя просто иска да установи монопол над извънземната технология.

Оказва се, че нещата въобще не са розови. Вашият приятел Psycho ще ви разкаже, че корумпираната корпорация CELL е използвала технологията на Ceph, за да генерира несекваща и безплатна енергия. Впоследствие обаче тя установява монопол над нея и превръща хората в длъжници. Онези, които не могат да си плащат, се изпращат в „доброволчески лагери". Именно тук се сформират първите бунтовнически сили, които впоследствие освобождават Psycho.

Така Prophet и Psycho решават, че е крайно време да се преборят със CELL и желанието им да установят глобално господство. Мисълта за т.нар. Alpha Ceph извънземно обаче, с което ще дойде и краят на света, не престава да ви преследва през цялото време...

Геймплей - почти нищо ново под слънцето

Онези от вас, които са играли на Crysis 2, веднага ще се почувстват у дома си. Личи си, че Crytek не са дръзнали да се отклонят твърде много от вече изпипаната формула.

Прави впечатление обаче, че авторите са се опитали да се върнат към своите корени и да направят играта малко по-„отворена", подобно на първия Crysis. Ключовата дума е „малко". Просто този път „арените" от двойката са малко по-големи, което в никакъв случай не може да се сравнява гигантския свят на първата част.

И сега играта ще ви захвърля в поредица от коренно различни области, всяка от които има свои собствени основни и второстепенни задачи. Те, разбира се, са населени с войници на CELL и шепа извънземни. Как ще минете през тях - със стелт или брутална сила - зависи от вас.

В този ред на мисли - заслужава си да споменем и факта, че за разлика от Crysis 2 пък, в която визьорът ви ви показваше и всички възможни алтернативни подходи към дадена ситуация, Crysis 3 ви кара да изследвате района, за да ги откриете сами.

Много бързо обаче ще осъзнаете, че геймплеят на практика остава непроменен до самия край, който идва криво-ляво след 5-6 часа. Да, играта е болезнено кратка.

Забележителната й визия, наситена със зрелищни сцени, често ще ви кара да забравите за

нейните недостатъци

Те обаче са там, колкото и да не ни се иска да го признаем. Сценарият е посредствен, а нивата не блестят като дизайн и са пълни с противници, които може да изядете за закуска.

Добавянето на лъка дебалансира геймплея прекалено много. Ако преди всеки изстрел в режим Cloak ви правеше видими, то това правило не важи за лъка. Първоначално идеята ще ви се стори прекрасна. По-късно обаче ще осъзнаете, че няма почти никакъв смисъл да използвате другите оръжия.

Изкуственият интелект също не блести с нещо кой знае какво. Ако убиете някого, достатъчно е да се скриете и да изчакате неговия приятел да провери какво е станало. След което да убиете и него. В други моменти пък ИИ-то изведнъж проявява неподозирани възможности и ви забелязва отдалече, дори и само да сте си показали съвсем леко главата.

Да, малко по-късно Crysis 3 ще се опита да ви принуди да използвате и другите си умения на нанокостюма, не само стелта. Както обаче стана ясно, играта е болезнено кратка и накрая ще ви остави с една-единствена мисъл - „Какъв потенциал е бил пропилян."

Crysis 3 все пак си има и своите силни моменти

Визуалният стил, комбиниращ растителност и град, е безпрецедентен, а постоянно адаптиращият се към действието саундтрак - прекрасен.

Макар и вече да сме виждали повечето оръжия в Crysis 2, боравенето с всяко едно от тях е уникално само по себе си. Кустомизацията им, подобно на тази на почти непроменения нанокостюм, също е детайлна. Може да подобрите дори скоростта, с която опъвате тетивата на лъка си. Не че има конкретна причина да го правите.

Макар и да дебалансира геймплея, боравенето с лъка също си има своите силни моменти. Той е снабден с най-различни муниции - от стандартни стрели, през такива, които избухват във въздуха и тормозят враговете в прикритие, до електрически, които ги пържат във водата.

Ако войниците на CELL не предоставят кой знае какво предизвикателство, Ceph пък ще ви карат сравнително по-често да адаптирате стила си на игра. Този път разнообразието на извънземни е малко по-голямо, а някои изискват по-специфична тактика - например да бъдат атакувани в гръб.

Ако сингълплейър кампанията ви е оставила с горчив привкус,

винаги може да се пробвате и в мултито. Новият Hunter режим, в който екип от невидими играчи с нанокостюм и лък трябва да ловуват най-обикновени войници. Ако ловецът убие друг боец, последният става ловец. С други думи - броят на Hunter-ите постоянно расте. Войниците обаче не са съвсем безпомощни и могат да използват технология, която смущава нанокостюма и прави ловците видими. Асоциациите с „Хищникът" от 1987 г. са неминуеми.

Общо взето - Crysis 3 не е лоша игра и понякога предоставя някои наистина запомнящи се моменти. Струва ми се обаче, че Crytek акцентират повече върху визията, отколкото върху геймплея. Вследствие на това крайният резултат е налице - кратка кампания, великоплепна графика и геймплей, който почти по нищо не се откроява от масата шутри на пазара. 

 
системни изисквания
Intel Core2 Duo E6600 2.4 GHz или AMD Athlon x2 5200+ 2.7 GHz, NVIDIA GeForce GTS 450 или AMD/ATi Radeon HD 5770, 2 GB RAM за 7 & 8; (3 GB RAM за Vista), Win Vista, 7 или 8
напиши коментар
 

1336 мнения
профил »
sollider каза на 25.02.2013, 10:24 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 10:28 ?.

"Лъкът дебалансира геймплея твърде много" PCMANIA, не че нещо, но за втори път пишете подобен минус за подобен геймплей елемент в две различни игри. Доколкото си спомням първият път беше на AC: Brotherhood по повод арбалета на Ецио, сега лъкът в Crysis 3 не ви харесва. Идеален е за stealth убийства от разстояние, особено адаптирането на лъка с различната среда, в която се намират враговете - примерно electric bolt + вода - красота. Или пък 4-5 варела със запалителна течност + explosive arrow. Може да се направят доста креативни убийства, а от особено голяма полза ще бъде на любителите на стелта. Всеки, който е на мнението на автора може просто да не го използва, ако сметне, че без употребата му играта ще стане по-предизвикателна. Относно самата игра - кратка кампания, красива визия, неоптимизирана колкото щеш. Като цяло крачка назад. Единствено подобреният stealth спрямо Crysis 1/warhead/2 ми допадна заедно с това, че можеш да стреляш в cloak режим.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 26.02.2013, 08:36 ?. :

То можеше и един бутон god да се сложи и като го натиснеш всичко да се взриви супер красиво и ефектно, всички да измрат и да се появят финалните надписи. Но не това е идеята. Играта е отчайващо лесна с тоя лък, супер небалансиран е и това е мнението на всички гейм-медии, не само на PCMania.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 26.02.2013, 10:45 ?. :
Редактиран на 26.02.2013, 10:45 ?.

Както казах по-горе - всеки, който си мисли, че лъка прекалено опростява геймплея, може просто да не го ползва. Това в крайна сметка е екстра и като такава може да се пропусне. Не е фатално, нито пък трудно. Пуснете се на Post-Human и не ползвайте лъка, ако търсите предизвикателство.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 27.02.2013, 08:07 ?. :
Редактиран на 27.02.2013, 08:09 ?.

А можем и въобще да не ползваме играта. Тук не говорим за това как можем да заобиколим недостатъците на играта и да я направим играема, а защо толкова голямо нововъведение е реализирано толкова зле. Освен това лъкът кефи и искам да играя с него, но не мога. Разбираш ли сега?

407 мнения
профил »
Damnation каза на 01.03.2013, 10:57 ?. :

Кога и коя от частите на Crysis е била нещо повече от кратка и скучна реклама на Crytec енджина, та говорите за леснота и баланс бе хора ? :D

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 04.03.2013, 08:22 ?. :

True that :)

48 мнения
профил »
Detox каза на 25.02.2013, 10:43 ?. :

Знам ги изискванията на играта ама все пак искам да питам дали ще тръгне на Ram 2gb Amd atlon II x2 3.10GHz 1GB video windows 7 32 bita

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 25.02.2013, 15:46 ?. :

1GB Radeon 5780 и 1GB GTX220 са две различни отклонения в гейм картите.
Има малко значение колко памет има по-голямо каква е (GDDR5, DDR3) и най-голямо точно каква карта имаш.
Малко вероятно е да подкараш Crysis 3.

4 мнения
профил »
x1988 каза на 25.02.2013, 10:50 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 10:51 ?.

@Detox аз я пробвах на Athlon x2 245 2.9 ghz,5 gb ram ddr 3,Amd Radeon 5750 1 GB Gddr5 windows 8 pro x64 Играта се играе само на минималните настройки с приемливите около 30 кадъра

173 мнения
профил »
Delian каза на 25.02.2013, 10:51 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 10:51 ?.

Играта е супер, само дето трябваше да си купувам ново видео, защото нямах Хардуерен DX11, но какво да се прави новите игри искат ъпгрейд!

48 мнения
профил »
Detox каза на 25.02.2013, 10:53 ?. :

Значи на моя комп ще лагва ли или да знам има ли смисъл да я тегля?

757 мнения
профил »
soti_n каза на 25.02.2013, 20:50 ?. :

С какви идиоти се напълни този сайт. Горният ти коментар е компютърните ти характеристики, което слабо ме вълнува какви са. Сега ни запитваш нази, дали да я теглиш. Предлагам ти да се ровиш из коментарите в маимунда. Там много ги има коментарите от рода: "Ще ми тръгне ли?"

154 мнения
профил »
vladitan каза на 25.02.2013, 11:11 ?. :

защо НАЙ ГОЛЕМИЯТ МИНУС не е споменат....липсата на поддръжка на директх 9 и 10...сори но заради 1 игра няма да успеят да ме накарат да дам още 300 лв само за видео карта

62 мнения
профил »
alexandertg каза на 25.02.2013, 17:32 ?. :

По принцип след време всички игри ще спрат поддръжка на Дх9/10. Все едно да искаш да върви на Дх8....

388 мнения
профил »
velikana каза на 25.02.2013, 11:44 ?. :

Много зле е оптимизирана, ще се чака пач.

445 мнения
профил »
goblin каза на 25.02.2013, 12:07 ?. :

Интересно ми е при положение че ревюто е доста обективно, как се получава оценка от 4.5/6?

Да изброим отново + и - : /играх я на PS3, но не вярвам да има големи разлики/

+ страхотна визия, физика и озвучаване
+ довършава историята от предишните Кризи
+ възможност за разнообразни настройки на оръжията

- линейни нива слабички откъм левъл дизайн - нищо общо с първия Crysis и Warhead
- АИ-то е по-зле и от А:СМ и прави сингъла лишен от предизвикателство
- миниигрите не внасят разнообразие а са си просто досадни
- кастъмизацията няма реално отражение в геймплея
- 5 часа кампания и 0 стимул за преиграване
- мултито просто е счупено: хостът е в god mode, гличовете с host migration, pairing на играчи с 1 и 3 бара, auto-armor perk и още безброй проблеми

С две думи отлично демо за възможностите на крайенджина, но като шутър е на доста посредствено ниво - което е и в статията - как точно това води до една доста висока комплексна оценка?

23 мнения
профил »
boianst каза на 25.02.2013, 12:32 ?. :

Хайп баце, хайп...
Аз винаги съм бил на мнение, че Crysis е просто един graphic showcase. Чакаме години наред за 5 часа геймплей (в случая) и 6 часа мисля беше Crysis 2.

14 мнения
профил »
ИДА С ЧУК каза на 25.02.2013, 14:07 ?. :

За мен след първия Crysis не са излизали други..

16 мнения
профил »
i_love_games каза на 02.03.2013, 12:49 ?. :

Оценката не е 4.5/6, а 5.5/6

37 мнения
профил »
sportna каза на 25.02.2013, 13:26 ?. :

Тази игра е един банален шутър.Кампанията е кратка и скучна а за оптимизацията нямам думи.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 25.02.2013, 14:51 ?. :

Първият Crysis си остава №1! Само ако можеше да прехвърлим изобилието от оръжия и модификации от Crysis 2 и този в оригиналния.....

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 25.02.2013, 19:52 ?. :

Модификация в Crysis 2? Rly? та там дори Scar нямаше заглушител.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 26.02.2013, 08:28 ?. :

Ставаше дума за модификации не само по оръжията, а и по костюма(по-бързо генериране на енергия, по-дълъг Cloak и т.н.)

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 26.02.2013, 14:28 ?. :

аа имаш предвид singleplayer perk-овете :D

187 мнения
профил »
kolian каза на 25.02.2013, 15:26 ?. :

"Потиска", правите смешни грешки. Колкото до играта - на мен лично ми писна от шутъри, някак еднакви ми се струват, но това е мое мнение.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 25.02.2013, 15:43 ?. :

поти се и го искa, научи се малко и ти на феноменален креативен жаргон :D

219 мнения
профил »
Boby каза на 25.02.2013, 16:45 ?. :

Коригирана е.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 25.02.2013, 17:06 ?. :

Пише си се "потиска"! Потискам, потискаща атмосфера, потисник....

187 мнения
профил »
kolian каза на 25.02.2013, 17:48 ?. :

Радвам се, че са я поправили. Има сайтове, където хем правят грешки, хем после не си признават и не ги поправят :)

219 мнения
профил »
Boby каза на 25.02.2013, 22:14 ?. :

@kolian: Имаме ли избор - всичко забелязвате :-))

13 мнения
профил »
We_Rise_From_THE_Ashes каза на 25.02.2013, 17:59 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 18:00 ?.

Жалко че не държи на DX9и10.... Интересно ми е какво стана с Номад

214 мнения
профил »
newcomer каза на 25.02.2013, 18:22 ?. :

За съжаление Номад си остава все същото мълчаливо момче с пушка,което изпълнява заповеди и няма собствена воля.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 25.02.2013, 19:01 ?. :

Алкатраз бе тоз мълчаливия,а номад е пичагата от единицата,който умираше в един комикс още на острова в Корея мисля.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 25.02.2013, 20:45 ?. :

Къде си го чел този комикс? Линк за инфо, ако може.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 25.02.2013, 20:49 ?. :

http://crysis.wikia.com/wiki/Crysis_comic

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 25.02.2013, 19:44 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 19:46 ?.

Не знам с какви думи да опиша възмущението си от Crytek.Може би утре ще допълня но това е смехотворно.Дупките в историята са толкова големи че метеорит да удари Земята сигурно дупката пак ще е по-малка.

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 25.02.2013, 20:08 ?. :
Редактиран на 25.02.2013, 20:09 ?.

Много графика и малко от всичко останало.
Надявам се това да е краят на една добре изглеждаща, но куха поредица.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 25.02.2013, 20:15 ?. :

Колкото и да ми е болно ще се съглася с теб.Имаше потенциал, но я съсипаха.

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 26.02.2013, 12:43 ?. :
Редактиран на 26.02.2013, 12:52 ?.

Донесоха ми играта на 22,но за съжаление все още не съм имал време да поиграя.Като чета коментарите и малко от ревюто ми се отщя.Май това, е една от игрите,за които,ще съжалявам,че съм я взел.След първата част само на графика залагат.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 26.02.2013, 12:58 ?. :

Първата крайзис и warhead бяха толкова добри като гейм плей и история ... да не говорим че най якото беше да цъкаш с костюма докато в 2ката и 3ката е супер мудно всичкото .. абе осраха такава хубава история .. ! И пак поредната компания която разчита на стари ларви и гледа да си избиийй продажбите заради визията .... да не говорим па и за тъпия Асассин крийд 3 дето го напраиха още по големи лайна .. май тенденцията е по малко труд повече кинта да пада .. Язък .. предпо4ичтам да си пусна единициата и да си остана с приятния спомен .. отколкото да си разваля целия кеф. .. с таз визуална пумия ..

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 26.02.2013, 14:52 ?. :

PC Mania, браво на Петър Йорданов статията за Crysis 3 е много добра. Между другото лъкът е добър за stealth убийства и не виждам защо да "дебалансира геймплея твърде много", когато човек има въображение, както е написал sollider - стават големи зрелища. Също така не смятам, че недостатъците и са толкова страшни - вярно че сценарият куца, трудността и сингълплейър кампанията не са на ниво, а пък за системните изисквания да не говорим, но това се компенсира с прекрасната графика и мултито, което в Hunter режима е много зарибяващо. Макар че сингълплейър кампанията е къса, винаги можем да очакваме Crysis 4, нали? От Crytek всеки път вдигат летвата и според мен им се получава доста успешо, като имам предвид че започнаха от Far Cry.

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 26.02.2013, 17:30 ?. :

Господи направо немога да повярвам че Crysis 2 и 3 са продължения на първата част.
Лично за мен това са си съвсем отделни поредици .
А като си помисля каква игра можеше да бъде ...

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 26.02.2013, 23:55 ?. :
Редактиран на 26.02.2013, 23:59 ?.

Никой ли не забеляза "...от масата *шутри* на пазара"?

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 27.02.2013, 12:33 ?. :

Леле човек, +1, и аз сега го видях! PCmania, забавяйте малко ревютата, но ги правете качествени. Сега ги забавяте много и са пълни с правописни грешки!

1336 мнения
профил »
sollider каза на 27.02.2013, 20:49 ?. :

Първо, това не е правописна грешка. Второ, на всеки може да се случи да обърка. Голямо обсъждане, все едно грешката е от някакво съществено значение.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 27.02.2013, 16:45 ?. :
Редактиран на 03.03.2013, 15:17 ?.

Т'ва бозище има повече звезди от Метъл Гйър, really?REALLY?!?!?!

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 28.02.2013, 17:13 ?. :

истинските фенове на Crysis И Crysis Warhead критикуват 2ката и 3ката и с право , та по това съдя че господин zlostar явно не е от тези хора за това я харесва... :)

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 28.02.2013, 19:08 ?. :

има потенциал, но той изисква работа....

278 мнения
профил »
fizo каза на 04.03.2013, 14:34 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 14:35 ?.

За мен най-големия минус е претъпканата с детайли визия от която направо ми става лошо и ми се завива свят докато играя и е доста трудно да видя къде са лошите, които трябва да убия. Играта е изключително красива, но дори като махнах motion blur-a пак в определени моменти ми се завива свят (образно казано разбира се). Наистина ми е леко неприятно докато я играя трябва да се направягам доста. Иначе ми върви прекрасно без да цикли.

Добра е играта бих и дал 5.5 от 6. Лъка и вискчи модификации са наистина много готини и ме кефят максимално.

12 мнения
профил »
Acwulf каза на 10.03.2013, 13:29 ?. :

Детайлът е страшен, така е, но само от едната визия не може да се очаква да компенсира за всичко останало и да се счита че играта е качествена.

3 мнения
профил »
vegas123 каза на 11.03.2013, 20:56 ?. :

Мисля, че този път сте обърнали прекалено много внимание на стелта.

1 мнения
профил »
<GLaDiaToR> каза на 31.05.2013, 17:42 ?. :

Half-Life ЗАВИНАГИ!!!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Crysis 3

Превю:
Немското студио Crytek се е заело да направи най-амбициозната си игра. При това не само в графично отношение. Честно казано, нямаме причини да се съмняваме.

новини:
Разбира се, ако можете да си позволите RTX 3090
Проектът Crycash е плод на съвместното сътрудничество между едноименната компания Crycash и немския издател и разработчик Crytek.
Играта трябва да има затворени алфа тестове тази зима, потвърдиха закъсалите създатели на Crysis.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Crysis 2 200
Crysis 32
Crysis: Warhead 14
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Wolfenstein: The New Order 68