facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Crysis 2: поглед към мултиплейър режима
Превю | 17.02.2011 | автор: Иво Цеков


Производител:
Crytek
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
Излиза на:
25 март 2011 г.

сайт на играта »
Цена:
79.95
купи играта »

Какво е една игра, още повече шутър, без мултиплейър компонент? Нищо и половина. И хората в Crytek го знаят добре. Ето защо компанията обяви, че ще вложи точно толкова усилия в онлайн режимите, колкото и в сингълплейъра на Crysis 2, който вече подложихме на предварителен анализ. Затова сега е време да видим дали визуалното чудовище ще се окаже и онлайн гигант или по-скоро ще потъне в поредицата от посредствени заглавия, които не впечатляват с нищо.

Върху задачата да създадат мултиплейър, който да накара геймърите да оставят за малко утвърдени заглавия като Black Ops или Halo: Reach, се труди сериозен екип от над 70 души от базираното в Нотингам Crytek UK. Всъщност това са същите хора, които създадоха TimeSplitters под името Free Radical Design. Crytek купи студиото през 2009 г. и го направи част от своите ресурси.

Нещо ново, нещо старо

Мултиплейърът в Crysis 2 наистина е доста бърз и динамичен и ще предложи на феновете общо шест различни режима на игра, сред които утвърдени и познати варианти като deathmatch (който носи името instant action в играта), team deatchmatch и capture-the-flag. Всички тях ще може да играете на общо 12 карти. Сякаш в атмосферата витае някакво усещане за движение, което се подсилва от високата скорост, с която играчите се придвижват и нещата се случват. И тук ще видим добре познатата вече формула за развиване на героя, при която спечелените мачове носят ХР точки, които се използват за ъпгрейдване на вашите оръжия и брони, както и за отключването на нови такива.

Новост е ограничението относно максималната бройка на хората в един отбор – тя е 6 на 6. Това определено е различно от общата тенденция при онлайн шутърите, които всячески се стремят да вкарат колкото се може повече играчи на една карта. При Crysis 2 целта е точно обратната. Играта се стреми да елиминира хаотичния мултиплейър и да постави повече отговорност върху раменете на отделния играч. При отбор от 6 души действително всяка ваша грешка може да има много по-сериозни последици, отколкото ако сте дузина играчи.

„Когато в края на играта цялата карта е пълна с трупове, вие оставате с... ами, с трупове. Всеки стреля всеки, куршумите идват от всички страни и всякаква отборна тактика престава да действа. От друга страна, ако на картата се гонят прекалено малко хора, намирането на врага става проблем. Ето защо ние се опитахме да постигнем златната среда, балансирайки между продължителност на битките, броя на участниците в тях и тактиките, които използват”, обосновава решението за ограничените състави продуцентът на играта Нейтън Камарило.

50 нива ви чакат

Развитието стига до 50-то ниво, което не е никак малко. На разположение са четири класа (assault, gunner, scout, sniper) с още пет допълнителни слота, които може да въоръжите и екипирате според вашите желания. Трябва да отбележим, че между отделните класове няма наистина осезаема разлика, както е при Bad Company 2 например, като единственото, което ги отличава са оръжията, които използват. Но дори тогава, ако играете като gunner, а ви се иска да пробвате снайпера, просто трябва да отнемете оръжието от някой паднал враг в съответния клас. Уловката обаче е, че не всички класове са достъпни от самото начало, а отключването им става постепенно, което дава някаква дълбочина на играта.

По предварителна преценка на авторите, за да достигнете последното ниво и да отключите всички пъркове и добавки към оръжията, ще ви трябват около 50 часа. Когато направите това, пред вас се открива опция, подобна на Prestige в Call of Duty – да „рестартирате” костюма и да започнете отначало. Най-крайно настроените геймъри могат да повторят това до 5 пъти. 

По дрехите посрещат

Нанокостюмът е един елемент, който със сигурност отличава Crysis 2 от останалите мултиплейър шутъри. Само с натискане на един бутон може да активирате неговите уникални възможности: armor mode, който за кратко позволява да поемете голямо количество куршуми и stealth camouflage, който ви прави невидими. И то наистина невидими. За разлика от стелт уменията и екипировката при други шутъри, тук наистина ще изчезнете напълно от погледа на враговете си, макар и за кратко. За да не получите нечестно предимство по този начин, има и една уловка – стрелбата с автоматично оръжие, когато сте невидими, съкращава рязко времето на умението, така че по-добрият вариант е да използвате ръкопашен бой. Друг вариант за противодействие на невидимите противници е един от пърковете в играта, наречен tracking. Когато го използвате, получавате възможност да виждате малки, но осезаеми следи, оставени от невидимите. Друг пърк, maximum radar, изкарва на показ на радарите на целия ви отбор местоположението на всички врагове. 

Освен стелт и броня, костюмът предлага и други уникални умения като брутална атака, която може да стартирате, когато сте във въздуха. Тя има унищожителен ефект както върху живи противници, така и върху околната среда, например спрели наоколо коли. Мощният вихър от удара запраща автомобилите във въздуха и ги прави опасни за всички, които се намират в техния радиус. Специално коли не липсват по улиците на виртуалния Ню Йорк, така че те са фактор, с който трябва постоянно да се съобразявате.

Управлението на костюма и познаването на неговите умения без съмнение е ключово за вашия успех. Целта на Crytek e да направи контрола на нанотехнологията максимално опростен, така че да не затруднява дори новаците в онлайн шутърите, като в същото време да позволява и сложни маневри като тази да активирате две функции на костюма едновременно. „Идеята ни е да дадем възможност на играчите да правят това в Crysis, което винаги са искали. В първата игра например нямаше как да спринтирате и да правите огромни скокове, докато сте под прикритието на стелт функцията. Сега вече използвате няколко пласта от функциите на костюма и ги съчетавате”, обяснява продуцентът на играта Нейтън Камарило.

Кои са минусите в мултиплейъра?


Без съмнение мултиплейър демото на Crysis 2 разкри изненадващо голям брой проблем. Най-осезаеми бяха технически бъгове, визуални недостатъци и проблеми с баланса на геймплея (например вече споменатата възможност да ставате невидими продължава да бъде прекалено експлоатирана и без достатъчно ефективно противодействие). Никоя игра не е застрахована срещу подобни недостатъци, но ако се открият навреме, би трябвало да не присъстват във финалната версия. Друго наблюдение, което можем да направим е, че рундовете в онлайн игрите свършват доста бързо. Действително Crysis 2 се играе на бързи обороти, но сесии от по едва няколко минути просто не са достатъчни, за да опознаете нито картите, нито възможностите на екипировката си. Надяваме се, че в крайния си вариант играта ще съдържа опция за ръчна настройка на продължителността на мачовете. 

Залагайки на нанокостюма, Crysis 2 може да намери своята собствена ниша в онлайн пространството. За момента чувствата ни клонят към умерен оптимизъм, но съвсем скоро ще разберем накъде наистина ще се наклонят везните. 

напиши коментар
 

36 мнения
профил »
Danisimo каза на 18.02.2011, 14:58 ?. :

Здравейте. Извинявам се не прочетох цялата статия, защото искам да си създам собствена представа за мултито, но имам един въпрос. Как се го пробвали ако то трябва да излезе на 1ви март? До колкото знам това за Екс бокс е излязло, но все пак пише, че платформата е ПЦ.

585 мнения
профил »
Jaison каза на 18.02.2011, 15:04 ?. :

70 опитни хора правещи мултито вече много време, демо чрез което хората да кажат какви проблеми има играта и после да се изгладят. Ей това е. Шансът играта да не е добра е минимален.
Но има и още способности, с които може да се намери скрит "camper" освен тези, които Г-н Цеков е дал. Например "Proximity alarm" , "Nanovision" и "Cloack tracker". Първото издава звук, когато си близо до противник и се усилва ако се приближаваш. Второто ти позволява да виждаш топлина (макар че невидимите излъчват мн по-малко, но пак се забелязва). А третото не съм много сигурен, но името все пак подсказва за какво ще служи.

7 мнения
профил »
OhMyGosh каза на 19.02.2011, 01:04 ?. :

Тук автора вижда "стелтването" като "предимство", с което не само показва абсолютен непрофесионализъм, ами и подвежда геймърите...
Той би трябвало да има предвид, че бронята на костюма на "жертвата" = х3 HP, отделно скоростта на движение = х3 по-бърза, а и ако стелтнатия изстреля първия си патрон на момента, без да спре инвисибилити-то, губи цялата си енергия (както сигурно и автора е правил, защото новите така играят:)). Което съвсем не показва предимството в полза на стелтнатия, в което автора вярва.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 06.03.2011, 04:58 ?. :
Редактиран на 06.03.2011, 04:59 ?.

Мааамка му... пишете ги по-просто тия разяснения бе... че да разбере по-лесно простия геймър!

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 18.02.2011, 15:16 ?. :

Силата на двойка е в мултито.Лично аз съм доволен, дори и от тази незавършена бета.Да има лаг, има доста бъгове, но като цяло е добре.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 18.02.2011, 15:55 ?. :

Не се осраха ЕА, благодаря на Господ за това...

14 мнения
профил »
tankeras каза на 18.02.2011, 16:46 ?. :

Абе само на мен ли ми се струва или на втория шот човека е в Last Stand ?Освен тпва над мини мап-а пише някакъв си Air strike - 2 неща копирани от CoD

18 мнения
профил »
sve1 каза на 18.02.2011, 17:04 ?. :

Няма Last Stand в кипчетата се вижда де това е пъзгане. Голям фен съм на тази игра и стискам палци да я направят яка като mw 2

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 18.02.2011, 17:09 ?. :

Очаквам много от тази игра и дано крайният резултат да е сполучлив.

80 мнения
профил »
NNkGX каза на 18.02.2011, 17:31 ?. :

Много е яко мултито!
Аз като го играя винаги много му се кефя!

14 мнения
профил »
leo1messi каза на 18.02.2011, 17:54 ?. :

Фен съм на Crysis но има твърде много неща копирани от CODa:
-Airstrike;
-Prestige;
-Perks;
-XP и Unlock на оръжия;
-Maximum Radar = UAV;
+ още...
И все пак гледам оптимистично.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 18.02.2011, 18:57 ?. :
Редактиран на 18.02.2011, 18:58 ?.

Тоя па! Яка като MW2? Значи искаш да е небалансирана, с лоша графика, с гличове с хакери с чийтъри с кампери с еднакви оръжия с абсолютно еднакви звуци с олигофренско озвучение като SEMTEX!!!! SEMTEX!!!!!! и


!!! http://www.youtube.com/watch?v=pkKrpoPfwOY !!!
и http://www.youtube.com/watch?v=W1TQq1_vbUQ

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 18.02.2011, 20:14 ?. :

Прекалил/а си със алкохола нещо

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 18.02.2011, 21:12 ?. :

lol аз винаги играя с музика до дупка и всички ги убивам щот бягам из картата нон-стоп.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 18.02.2011, 20:21 ?. :

Aхах. Влез в игра. Целия мач ще мине в тва да те обиват кампери и хакери и предатор мисълс на всеки 10 секунди.

585 мнения
профил »
Jaison каза на 18.02.2011, 21:07 ?. :

Има едно нещо наречено "прикритие". Означава да се скриеш зад обект, който те предпазва от куршуми... Има и едно друго нещо, наречено "тактика". Означава да ползваш главата си...

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 18.02.2011, 20:26 ?. :

Не щот аз правя на всеки мач миниму по 20 кила викам да не викате на добрите играчи хакери.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 18.02.2011, 20:28 ?. :

Aм щом обичаш да стоиш в някой ъгъл....

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 18.02.2011, 20:34 ?. :

Кой както може (;

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 18.02.2011, 21:16 ?. :
Редактиран на 18.02.2011, 21:17 ?.

AXAXXXAXA Jaison +1 bravo be

1220 мнения
профил »
vasito каза на 18.02.2011, 21:30 ?. :

Точно пък в МW2 няма нужда или полза от тва да използваш главата си.

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 18.02.2011, 21:57 ?. :

То значи за тва мислиш че всички
са хакери,,,на такива им викам балъци

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 19.02.2011, 00:20 ?. :

Колко ли причини има, че Crysis 2 е по-добра от MW2...

1220 мнения
профил »
vasito каза на 19.02.2011, 09:03 ?. :
Редактиран на 19.02.2011, 09:05 ?.

Kъде съм написал че всички са хакери бе глупак?

Въобще не се изисква разум да се играе играта. Вървиш напред и стреляш без никъф откат. Всички оръжия звучат като играчки. Няма никаква отборна игра. Overpowered перкове като командо и други. Еднакви оръжия.

Тъпи killstreak-ове дето те убиват през 5 секунди. Не може да минеш край ъгъл без да няма някой лежащ олигофрен с double shotguns. Има много хакери и малко пачове и съппорт.

Кампанията е олигофренска. Добрите американци срещу лошите руснаци и много експлозии за да е по яко....

Грозна графика. Няма dedicated сървъри. Постоянни хост миграции. 13 годишни дечица ти спамят от войс чата.

Достатъчно са нагли да ти искат 30 лева за 3 нови карти и 2 стари, а трябва да е безплатно като Valve или Bad Company 2.

Която и Battlefield игра да вземеш е 1к пъти по-добре от тая бъгава шитня.
Поне се изисква ум в BF.

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 19.02.2011, 11:29 ?. :

"Няма никаква отборна игра." - Има отборна игра. Това, че не играеш с правилните хора не е проблем на играта.

"Тъпи killstreak-ове дето те убиват през 5 секунди." - Сложи си Cold-Blooded.

"Не може да минеш край ъгъл без да няма някой лежащ олигофрен с double shotguns." - Като си толкова подозрителен, хвърли някаква граната или си сложи Heartbeat Sensor.

"Грозна графика." - Значи играеш на 10-годишен компютър. Графиката си е съвсем прилична и с детайли, енджинът е лек и много оптимизиран, особено когато го сравняваме с Black Ops.


"Няма dedicated сървъри. Постоянни хост миграции. 13 годишни дечица ти спамят от войс чата." - Някой не е чувал за alterIWnet.

"Достатъчно са нагли да ти искат 30 лева за 3 нови карти и 2 стари, а трябва да е безплатно като Valve или Bad Company 2." - Прочети по-горе.

"Която и Battlefield игра да вземеш е 1к пъти по-добре от тая бъгава шитня.
Поне се изисква ум в BF." - Ми да беше си купил BC2 вместо тая бъгава шитня.

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 19.02.2011, 09:10 ?. :
Редактиран на 19.02.2011, 09:11 ?.

А на таквива им казвам да си вземат копие от пулсар на MW2 и да поиграят след тва да пишат

1220 мнения
профил »
vasito каза на 19.02.2011, 09:29 ?. :

А кво ше ми кажеш като съм я купил бе умен?

153 мнения
профил »
nephalem каза на 19.02.2011, 10:56 ?. :

Мойте съболезнования. :(

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 19.02.2011, 09:31 ?. :
Редактиран на 19.02.2011, 09:32 ?.

Да я отвориш и да поиграеш (:

1220 мнения
профил »
vasito каза на 19.02.2011, 09:33 ?. :

Е тва са ми впечатленията. И на още няколко стотин хиляди хора по интернета.

То се вижда, че си знаеш своето. Айде отивай да си покампиш.

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 19.02.2011, 09:40 ?. :

\\\\\\\"Е тва са ми впечатленията.\\\\\\\"Това не значи че щом ти имаш лоши впечатления значи и че играта е лоша просто да кажем че имаш лош вкус към игрите и тва е..нали ? и може би като си играл монитора ти е бил на обратно за тва са те правили всеки мач 5/25

1220 мнения
профил »
vasito каза на 19.02.2011, 09:57 ?. :

Че то още колко много хора имат лоши впечатления. Аз не те виждам да се аргументираш. И аз съм бил имал лош вкус към игри.

Тва че затеб прости игра са хубави.

Сигурно даже не си чувал за Battlefield; Half-life; The Witcher; Baldurs Gate; Bioshock.

52 мнения
профил »
Mr.Foxy каза на 19.02.2011, 10:17 ?. :

Интересно..мислиш че като харесвам COD значи Не харесвам другите заглавия които си изброил..грешка.Точно тия дето си изброил ги имам на рафта със оригинални кутийки имаш грешна представа за играчите на COD според тебе които играе COD или по голяма част от играчите,просто не си купуват други игри, тва обаче не е така аз почти всеки един шутър харесвам и викам да спрем да спорим или просто да си дадеш скаипа и да продължим там.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 19.02.2011, 10:22 ?. :

Защо въобще намесихте CoD?
Аз по-горе го казах и пак ще го кажа.На Crysis 2 силата му е в мултито въпреки че е Noob friendly

1220 мнения
профил »
vasito каза на 19.02.2011, 10:22 ?. :

Ми и ти ми викаш, че имам лош вкус....

9 мнения
профил »
cia_rio каза на 19.02.2011, 15:05 ?. :

За да играеш в мултито с 80-90 фпс на маx. set. играта, сигурно ще ми трябва 4 ГБ видео карта, 8-12 GB RAM и новите процесори на Интел, които все още ги няма на пазара ???

88 мнения
профил »
undacova каза на 19.02.2011, 15:36 ?. :

Всичко над 60-65 си е извръщение и мерене на пи*ки

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 19.02.2011, 23:27 ?. :
Редактиран на 19.02.2011, 23:30 ?.

До колкото знам, новия енджин е по-лек от оригинала, така че едва ли.

Естествено зависи от резолюцията.

И не знам защо винаги намесвате тая РАМ, като повечето (да не кажа всичките) игри не използват повече от 3-4 GB.

То ги има на пазара, но имат повреда в SATA контролера на чипсета.

Позаинтересувайте се малко преди да пишете.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 19.02.2011, 23:24 ?. :

Особено като се има предвид, че 90% (предполагам) от геймърите ползват 60 Hz Монитори :)

П.П За мен всичко над 30 е перфектно ( Играя в момента Asassins Creed II и усещам лаг, чак когато падне до 25 FPS)

457 мнения
профил »
spark6665 каза на 20.02.2011, 00:59 ?. :

Нещо ми мирише гнило в тази игра, не знам защо, наистина си нямам представа, хора. Защо?

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 20.02.2011, 12:37 ?. :

Защото я направиха Console Friendly :)

9 мнения
профил »
cia_rio каза на 20.02.2011, 07:20 ?. :

Все пак говорим за не каквато и да е игра, а за CRYSIS - Максимална игра, максимален компютър!!! Нaли? :]

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 20.02.2011, 12:37 ?. :

Донякъде да, но 2-ката според мен ще е доста по-лека :]

9 мнения
профил »
Stupified92 каза на 20.02.2011, 21:18 ?. :

Това което разбрах аз от лийкнатата БЕТА, е че освен по-добрата графика,Crysis 2 ще е доста по-оптимизирана от предшественика си.

88 мнения
профил »
undacova каза на 22.02.2011, 09:19 ?. :

На dx9 си е направо радост за окото (като се има предвид, че в конзолата постоянно излизат грешки за незаредени текстури, обекти и други). А за DX11 ще е "шукар" играта.
И да, няма да е осезаемо по-лека от предната част.

57 мнения
профил »
The Reaper каза на 27.02.2011, 13:05 ?. :

На мен ли само ми се струва, че снайпер + cloaking=винаги спечелена игра

6 мнения
профил »
pushilista каза на 12.03.2011, 00:16 ?. :

Поразцъках мултито и мога да изкажа мнение-Графиката е жестока както и гемплея, трябва да се свикне с управлението на костюма но това не е болка за умиране.Отборите са с малко хора това е добре няма кой свой кой чужд ;-) Не ми хареса това, че всичко е на юрош ако се скатаваш лошо за теб, както и двете карти ми се сториха доста малки дано има по просторен свят в цялата игра.Чакам с нетърпение да излезе!

3 мнения
профил »
voinika98 каза на 28.03.2011, 19:28 ?. :

От каде да изтегля мултито?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Crysis 2: поглед към мултиплейър режима

Ревю:
"Ето така се прави игра", помислям си, докато гледам финалните надписи на Crysis 2. Това не е съвършеният шутър, но е много близо да заветната цел.

Превю:
Втората част на Crysis, която вече ще се появи и за конзоли, залага на още по-добра графика и пленяваща оригинална история, развиваща се в Ню Йорк.

новини:
Това се дължи на факта, че всички сървъри на GameSpy отиват в историята.
Немското студио ще зарадва притежателите на iOS устройства със симпатичен шарен пъзел, наречен Fibble - Flick 'n' Roll, в който все пак има извънземни.
Electronic Arts търси специалист за партньорската си програма с Crytek, а познаването на страхотния графичен енджин на студиото е предимство.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Crysis 2 200
Crysis 3 74
Crysis 32
Crysis: Warhead 14
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69