facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Conflict Desert Storm
Ревю | 17.11.2002 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Pivotal Games
Издател:
SCI
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Като се замисля, стигам до извода, че живея в що-годе мирно време. През моя кратък период на съществуване не е имало нито една война на територията на България, а се надявам и че няма да има. Опитайте се да си представите живота си, ако недай боже стане някой гаф и се озовете на фронта или пък една сутрин се събудите и видите блока отсреща да гори в пламъци, а съседите ви - разпръснати на парчета по тротоара.
Някои хора обаче харесват войната или поне обичат да се вживяват в ролята на командоси. Все пак всеки е имал пластмасов пистолет в своята ранна детска възраст и е дебнел жертвите си, скрит зад дивана или леглото. Но едно е да играем на 3D-шутъри или пък да се правим на войници в махалата, а съвсем различна е истинската и смъртоносна война.
Други хора пък обичат да правят пари от нея като я пресъздават във филми и компютърни игри. Това са най-вече американски фирми, които за съжаление не пропускат да добавят задължителната доза патриотизъм, с който могат да ви отегчат до смърт.

Conflict: Desert Storm също е посветена на войната. В нея става дума за събития, станали реалност преди около 12 години, които, за жалост, може да се повторят "на живо" в следващите няколко месеца. Действието се развива през недалечната 1990 година, когато около

300 000 иракски войници нахлуват в Кувейт

Това е началото на "Войната в Залива" и операцията с кодово название "Пустинна буря". Още в самото начало антииракската коалиция сформира свои ударни екипи, които да действат без много шум. Тяхната задача е да унищожават стратегически обекти на противника. За тази цел на едно място се събират елитните британски части SAS и американските Delta Force. Вашата група ще се състои от четирима перфектно обучени войници, всеки от които е тясно специализиран в дадена област. А ето и малко инфо за всеки от тях:

Брадли

е лидерът на екипа. Той борави умело с всякакви видове пушки и пищаци. В определени ситуации може да извика на помощ самолети, които да извършат въздушно нападение. Хладнокръвен и спокоен, той умее да преведе своите бойци през всяка напечена ситуация.  

Фоли

е снайперистът в групата. Той е на "ти" с всяко оръжие от този клас - от H&K PSG-1 и Barett M82 "Light Fifty" до самия смъртоносен руски Dragunov. Фоли е способен да свали от огромно разстояние всеки появил се враг и да предизвика паника сред редиците на лошите "чичковци".

Конърс

е огромен и мускулест тип, който си служи изцяло с тежкия тип оръжия. Той безпроблемно използва картечница M60, мотаейки се на бойното поле. Унищожаването на бронирани превозни средства е един от неговите специалитети. Той е прословут със своята точност и разрушителност.

Джонс

е експерт в операции, свързани с проникване и разрушаване. Любимите му оръжия са MP5-SD - автоматична пуцалка със заглушител, която ще ви гарантира, че няма да събудите вниманието на войниците около вас. Освен това той е екипиран и с противотанкови мини и пластични експлозиви C4.

След като имате на разположение тези четирима рамбовци, не знам какво още може да ви се прииска, за да изпълните трудните операции. Играта е ориентирана главно към екшъна, но в нея можете да срещнете моменти, които напомнят на Ghost Recon или Delta Force. Хубавото е, че работите в тим от четирима човека, които можете да управлявате. Това става по два начина. Първият е да командвате един от войниците и с него да давате заповеди на останалите - къде да ходят, в коя посока да зяпат, дали да ви следват постоянно, дали да са готови да застрелят всичко, което помръдне, дали да се придвижват приклекнали или пък да пълзят... Ако пък искате да сте сигурни, че поръченията ви ще бъдат изпълнени 100-процентово, можете да управлявате всеки един тип поотделно.

Вашите командоски умения ще бъдат тествани по време на цели

петнадесет мисии

Задачите са сравнително интересни, но някои от тях доста приличат една на друга. Струва ми се, че създателите на Conflict: Desert Storm не са се постарали достатъчно, за да успеят да задържат вниманието на геймърите. Мисиите не пращят от оригиналност, но все пак какво може да се очаква от толкова експлоатирана тема. Ще има операции, в които ще трябва да спасите войник от вашите "мега спец" части, попаднал в плен на "брадатите". В други пък ще се наложи да взривявате танкове, ракетни установки, радари, самолети, резервоари с гориво и още какво ли не. Общо взето на вас се пада най-мръсната работа.

След всяка успешно изпълнена мисия ще наблюдавате

израстването във военната йерархия

на всеки един от вашите четирима солджъри. Те дори ще получават медали. Ще можете да разглеждате и характеристиките на всеки един от тях. Например колко хора е избил Джонс по време на последната задача, или пък колко "мозъка" е пръснал Фоли.

За малко щях да пропусна да ви кажа, че играта предлага с много готин трейнинг. В никакъв случй не го пропускайте. Освен че ще овладеете използването на най-нужните копчета и че ще се научите как да боравите с повечето оръжия, там ще отработите и умението да командвате екипа си. Ще бъдете обучаван от истерично крещящи сержанти. Ако усилите малко повече звука на PC-то си, можете да умрете от смях, докато слушате как ви се дават заповедите и как бивате юркани от "старото куче".
По време на мисиите ще се насладите на голямо

разнообразие от оръжия и бойни машини

Те са най-вече руски, американски и британски. Тук-там може да се срещне и някое немско пушкало. Има доста видове реално съществуващи и добре пресъздадени в играта танкове, изтребители, хеликоптери, APC-та и други.

Графиката е подобаващо добра. По време на игра ще можете да се насладите главно на пустинни гледки - все пак става дума за операция "Пустинна буря". Често ще се сблъсквате с пясъчни урагани, които доста затрудняват виждането ви. Цикличното сменяне на ден и нощ присъства и тук. Ще се натъкнете и на пустинни кервани, може да видите дори и стада от скитащ добитък. Като цяло играта е доста детайлна.

След множеството тактически триизмерни игри от този тип, които сме виждали, Conflict: Desert Storm не може да изненада с нищо ново. Но пък не е задължително да си новатор, за да се харесаш на хората. Тази игра няма да пожъне невероятен успех, но пък и едва ли ще изгние по рафтовете на някои магазин. Бих я препоръчал на всеки, който иска да се помотае в пустинята, да избие някой друг брадат ориенталски душманин, да взриви танк или APC и да стане герой, спасявайки своите другари от лапите на кръвожадните врагове. 

 
системни изисквания
Pivotal Games
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68