facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Commandos: Behind Enemy Lines
Ревю | 08.08.1998 | автор: Генко Велев


оценка:
Производител:
Pyro Studios
Издател:
Eidos Interactive
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC

Кой твърдеше, че само американските компании могат да правят хитови игри? Да видим какво е направила малката и никому неизвестна испанска компания Pyro Studios! Стратегията в реално време Commandos: Behind enemy lines има всички шансове да се превърне в любимо занимание на много геймъри. Това, че играта е с големи възможности, се потвърждава и от факта, че с разпространението и се е заела компанията EIDOS!
Всеизвестно е, че където е замесена Eidos, мирише на пари - и то на много и на дебели пачки от зелени пари с портрета на Вашингтон върху тях! Все пак, има и два потенциални проблема - първо, играта е МНОГО ТРУДНА! И второ - второто ще ви го кажа към края на статията! А за какво всъщност става въпрос в самата игра? Прочетох какви ли не сравнения - била като Jagged Alliance, като UFO 3 и какво ли не още… А в сайта на Eidos са я определили съвсем точно:

Мръсната “половин дузина”!

Припомнете си филма (малко е старичък наистина) и ето ви и играта! Вашата “половин дузина” - екип от шест души командоси трябва да изпълни 24 най-разнообразни мисии в тила на германците по време на Втората световна война (и трябва да оцелее, разбира се). Екшънът е в реално време, но това не е Command & Conquer, нито Quake. Войниците, с които разполагате, не са безименни фигурки, но не са и супергерои тип Duke Nukem. Те са… ами почти обикновени войници, само с малко повече и по-специализирани познания и умения. Всеки от тях си има име, прякор, подробна биографична справка във военното досие и най-важното - военна специалност! В екипа ви са включени зелена барета, шофьор (и механик-водач), снайперист, подводничар (diver), инфилтратор (spy) и бомбаджия (сапьор). Всеки от тях притежава по няколко умения (и съответната екипировка), като техните възможности могат да се разделят (приблизително) на общи (например всеки може да стреля с пистолет), допълнителни - владеят се от поне двама членове на екипа (като използване на аптечка) и уникални! Не е трудно да се досетите какви са уникалните им умения - инфилтраторът е единственият, които може да използва с успех вражески униформи, подводничарят работи добре с акваланг и т.н.

Производителите са се опитали да направят играта максимално близка до действителността - всички сте гледали подобни филми и сте наясно в каква обстановка действат командосите - те са в неизгодно числово съотношение (често 1:10 и по-лошо), не разполагат с тежко въоръжение (не можеш да метнеш на гръб картечница и да пропълзиш под носа на часовия) - тяхната сила е в изненадата и в бързината.

Е, и в учтивостта - ако се помолите по подходящ начин има голям шанс екипажът на някой германски танк да ви отстъпи временно машината! “Bitte, Herr Fritz, само за малко… Thank you… Бихте ли ми подържали за малко пистолета, докато гръмна два пъти с оръдието… Good boy!”

Използване на специалните умения…

Това е единствената възможност за изпълнението на мисиите - за да го постигнете ще трябва да усвоите до съвършенство управлението на всеки боец! Всъщност първото запознанство със списъка на клавишите за управление действа обезкуражително - като че ли само една клавиатура е недостатъчна, а и май ще ви трябва Октоподка Тотка (от един анимационен филм) да ви помага! Все пак производителят е включил и Tutorial, както и подробна (но не “on-line”) help, така че не се правете на Рамбо, а се захващайте сериозно с подготвителните мисии. Вероятно ще ви отнеме доста време, но пък как беше там онзи девиз “трудно в учението, лесно в боя” (или нещо подобно)…

След като започнете сериозно да играете ще усетите, че всъщност 90 % от забавлението идва именно от огромната свобода на действие, която получавате и от наистина нетрадиционните способи за водене на военни действия! А и производителите са се постарали в подробностите - бойците ви могат да пълзят, да коленичат, да бягат и да се катерят, да плуват, могат да използват пленена вражеска техника и униформи, могат да се промъкнат и безшумно да убият с нож часовия, а след това… да скрият трупа в някой празен бензинов варел! И още една подробност - представете си движението на един часови и как се той ослушва и оглежда терена пред себе си… Ако някой некадърен командос се покаже в полезрението му, веднага ще стане мишена за упражнения; ако обаче вашият човек успее да остане на границата на зрителното му поле и при това е достатъчно умен да залегне, вече има голям шанс да се отърве незабелязан… И тогава остава само хладнокръвно да изчака часовият да се обърне с гръб, за да притича и да го ръчне джентълменски с ножа си! Ето до такива чак подробности са стигнали производителите в целта си да направят играта максимално близка до реалността. Все пак не знам как ще прецените вие, но на мен ми се струва, че ако успеете да усвоите добре многобройните тънкости, доста ще се позабавлявате!

Малко критика

И на края ето и вторият недостатък на иначе много добрата игра - разполагате с 24 мисии -  на пръв поглед предостатъчно. Но когато се научите да използвате максимално    възможностите на вашите командоси, ще усетите, че 24 мисии не са чак толкова много! Едва ли изпълнението на една задача ще ви отнеме повече от половин час реално игрово време - а това означава, че навярно ще загубите повече часове за обучение, отколкото за истинска игра!

Но пък ще остане да се надяваме, че в Piro Studios вече се трудят и спешно ще пуснат някой и друг диск с допълнителни мисии - поне материал и действителни исторически събития със сигурност няма да им липсват! 

 
системни изисквания
Pentium 90, 16MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Commandos: Behind Enemy Lines

новини:
По нея се очаква да работи ново студио, собственост на Kalypso Media Group. Скоро излиза и ремастрирана версия на друга игра от поредицата.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Commandos III 1
Commandos: Beyond the Call of Duty
Commandos 2 - Men of Courage
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28