facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
CodeRed: Battle for Earth
Ревю | 16.02.2003 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
COR Entertainment
Издател:
COR Entertainment
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Хей, хора! Какво доживяхме? Излизането на пълна, самостоятелна и съвсем безплатна игра, разработена от фенове на Quake II! Иде реч за CodeRed. Всеки може да си я дръпне от нейния официален сайт в Интернет, когато пожелае. А за тези, които нямат тази възможност, тя е включена и на диска на списанието. В нея се разправя за извънземни мутри, големи пушкала и всякакви подобни щуротии. Сигурен съм, че старите фенове на Quake II, и въобще на по-вехтите 3D шутъри, ще се изкефят и ще си я поджиткат с голям интерес.

Засечена е извънземна форма на живот!

Може би заглавието ви подсказва, че в играта ще става дума за спасяване на света. Сигурно се чудите от какво? Естествено, че става дума за крайно недружелюбни извънземни, чиято главна цел е да обикалят космоса и да търсят планети, на които кипи живот. Но те определено не провеждат това издирване, за да раздават захарни петлета или да се правят на Дядо Коледа. Те жадуват за кръв и разруха. Но все пак си мисля, че не са попаднали на точното място, защото тук ще се намесите самите вие - ще се опитате да спрете грозниците и да спасите родната си майка Земя.

Ихаа, 'къв кеф! Освен че ще можете да премерите мускули с междугалактически хулигани в специалната кампания (състояща се от над двадесет нива, разпределени в три епизода), ще имате и възможността да поджиткате и в мултиплейър с приятели. Забравих да спомена, че на ваше разположение ще бъде и скромен арсенал от девет различни по вид, качество и ефективност оръжия, които нямат търпение да бъдат изпробвани върху множеството гадинки, бродещи из вселената. Четири карти са предназначени за DeathMatch режим. Той прилича на Quake II, но е със скиновете и оръжията на CodeRed, естествено. :-)

Подновен Quake II енджин

В графично отношение играта е с ретро излъчване. Дори мога да кажа, че за началото на 2003-та визията е ужасна. Но ако CodeRed беше излязла преди няколко години, може би щеше да бъде съпътствана с невероятен успех. За създаването на играта COR са използвали source кода на Quake II, който, естествено, е здраво модифициран. CodeRed поддържа 32 битов цвят, текстури и скинове с висока резолюция и други благинки за окото. Не си мислете обаче, че е възможно енджинът на Quake II да се изцеди до такава степен, че да стане конкурентноспособен на сегашните визуални чудесии. Да бъдем реалисти - това е невъзможно.

Играта със сигурност няма да ви впечатли с невероятни звукови или графични ефекти, а самата история е силно изтъркана - бъдеще, роботи, извънземни, конспирации и спасяване на Земята от масово унищожение. Но въпреки това тази игра е безплатна, притежава невероятна атмосфера и е направена от истински фенове - нейният най-голям плюс. Точно това ме накара да я изиграя въпреки изброените по-горе недостатъци. Нека уважим труда на хората, които са я направили.

В интерес на истината CodeRed: Battle for Earth ще се хареса от много хора, които са фенове на по-старите игри. Лично аз съм голям почитател на Doom, Wolfenstein 3D и Quake, затова и този шутър определено ми допадна. Просто в него е вложено нещо, което в повечето нови заглавия липсва. Личи си, че е правен с мерак и любов, а не както се създават повечето по-нови игри - само заради кинтите. Нищо няма да загубите, ако решите да си уплътни времето с CodeRed. Вижте я и ще разберете какво имам предвид. 

 
системни изисквания
Pentium 400MHz, 128mb RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69