facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
Ревю | 16.05.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Starbreeze Studios, Tigon
Издател:
Atari
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Наред с новата кампания получавате и осъвременена във визуално отношение Escape from Butcher’s Bay

Няколко интересни мултиплейър режима

Страхотно звуково оформление

минуси

Нищо кой знае колко ново в сравнение с първата игра

Акцентът върху екшъна е по-силно застъпен отпреди

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher’s Bay бе един от най-оригиналните шутъри за времето си. До някаква степен и все още е. През 2004 г. той не само, че опроверга твърдението, че игри, правени по филми, не струват нищо, но и успя да внесе много нови елементи в стандартизирания до болка жанр. Сега, близо пет години по-късно, нейният култов антигерой Ридик се завръща отново. За добро или лошо, въпреки че е минало толкова много време, той не се е променил. Ама хич...

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena е

доста странен пакет

От една страна, включва в себе си култовия стар Escape from Butcher’s Bay, но с осъвременена визия. Един пълен римейк без каквито и да било допълнителни подобрения. И от друга – добавя една цяла нова десетчасова кампания - Assault on Dark Athena – която за съжаление прилича повече на посредствен експанжън, отколкото на истинско продължение. Двата продукта, взети заедно, представляват една уникална игра за всеки, който по една или друга причина е пропуснал Escape from Butcher’s Bay. Всички останали обаче най-вероятно ще останат разочаровани от поразителната липса на нови геймплей идеи в продължението...

Историята започва точно оттам, където приключи последната игра

Ридик и Джоунс – същият онзи тип, който го отведе в Butcher Bay – успяват да избягат от затворническия комплекс на борда на малка совалка. Докато се намират в криогенен сън обаче, настъпва нещо непредвидено. Огромният масивен наемнически кораб Dark Athena ги прихваща като хищен паяк, дебнещ из космоса. Джоунс е пленен, но Ридик успява да се изплъзне от ръцете на мрачната и брутално-злобна Гейл Ривас – местния капитан. Така, потънал отново в сенките, той ще трябва да открие начин да избяга от кораба. Общо взето нищо ново в сравнение с първата игра. Просто този път вместо в затвор, се озовавате пленник в кораб. „От един Ад в друг”.

Новото приключение иначе не е лошо

По пътя си Ридик ще се срещне с малко момиченце на име Лин, укриващо се във вентилационните тунели (асоциации с „Пришълци”?), което ще му даде ценни съвети за т.нар. „чудовища”. Това са хора, превърнати по незнайно какъв начин в безмозъчни дрони, патрулиращи палубите на Dark Athena. Именно по време на това свое приключение Ридик ще се сдобие и със своите култови остриета Ulaks – може би най-любимото ми оръжие в играта. По-късно ще се натъкнете и на затворническата част от кораба, само за да разберете, че в килията е хвърлен и някогашният капитан на Dark Athena, след като Ривас - основният ви противник в играта - е узурпирала властта и е установила контрол над екипажа...

Цялостният геймплей

в Assault on Dark Athena на практика е идентичен с този в оригинала. Отново ще бродите из сенките и ще използвате специалното умение на Ридик, за да виждате в тъмното, ще влачите и скривате труповете, ще скачате трупешката от високо върху главите на хората и ще ги правите на кайма с хладнокръвните оръжия в жесток близък бой...

През втората половина от играта обаче стелт геймплеят ще бъде изместен от чистокръвен екшън, който пък не е реализиран напълно адекватно най-вече заради посредствения изкуствен интелект и адски ужасно разпръснатите чекпойнотове (да, няма свестен сейв), които на места правят престрелките особено досадни. Приключенският елемент от Escape from Butcher’s Bay също е елиминиран – странични куестове няма, а основните са крайно линейни. Така Assault on Dark Athena лека полека се превръща в един съвсем посредствен шутър, който спокойно можеше да излезе и през 2005-та, а не цели пет години по-късно.

Една от основните критики към първата игра бе липсата на мултиплейър. Е, вече има. При това с няколко сравнително оригинални режима, измежду които Pitch Black и Butcher Bay Riot. В последния три екипа от четирима души (затворници, наемници, охрана) ще се изправят един срещу друг с една обща цел – да се доберат до централната енергийна клетка и да я поставят в базата на врага. Уловката тук е, че няма респаун.

Pitch Black обаче е най-интересният онлайн режим

В него един от играчите ще поеме ролята на Ридик и ще броди в сенките. Останалите ще се превъплътят в общо петима на брой наемници, чиято цел е да го открият и убият. Основното преимущество на виртуалния Вин Дизел е способността му да вижда в тъмното. Освен с различни по вид оръжия пък, наемниците и са екипирани с фенерчета. Така Pitch Black се превръща в една уникална игра на котка и мишка. Любопитно е, че колкото по-слабо е оръжието, което противниците на Ридик използват, толкова по-мощен ще бъде техният фенер. И обратното. т.е., ако искате да го откриете по-лесно, ще трябва да жертвате от огнестрелната мощ. В крайна сметка онзи, който успее да го убие, ще играе като него в следващия рунд.

Играта изглежда добре. Това ясно се вижда и от самите скрийншотове. Това, което я отличава от останалите продукти на пазара обаче, е

невероятно доброто звуково оформление

Като започнем от натрапчивите мелодии, бродещи заедно с вас в мрака, и стигнем до страхотното озвучаване на всяка една реплика. Разбира се – гласът на Вин Дизел без съмнение се отличава най-много със своята грубовата, плътна интонация, която буквално може да разтърси бюрото ви. Но освен него и Ланс Хенриксън (андроидът Бишъп от „Пришълци”) също е предоставил специфичния си като звучене глас на един от затворниците – Dacher. А Уейд Уилиъмс (дебелият плешив надзирател от „Бягство от затвора”) пък озвучава амбициозния Spinner – втория по командване след Ривъс. Въобще – кастът е добър, а затова говори и крайният резултат. Де да имаше повече заглавие като това – поне по отношение на озвучаването.

В крайна сметка Assault on Dark Athena не е лоша игра. Основният й проблем е, че спрямо Escape from Butcher’s Bay не предлага нищо ново. За съжаление това не е продължението, което хит от ранга на първия The Chronicles of Riddick заслужава. Въпреки това съм сигурен, че феновете на поредицата няма да го подминат.

 

  


Кой е Ричард Б. Ридик?

„Избягал престъпник. Убиец” – така Ридик има навика да се представя на хората, с които се запознава. А те от своя страна имат навика малко по-късно да умират.

Тези три ключови думи го голяма степен обобщават и личността на този антигерой. Той е роден като алфа фюриън, което му дава голямо преимущество пред обикновените представители на тази раса най-вече по отношение на сила и издръжливост. Офицер от империята на Некромонгерите обаче се посъветвал с оракул относно своето бъдеще, който му предсказал, че на планетата Фюрия ще се роди дете, което след време ще го убие. За да се опита да се пребори с пророчеството, офицерът атакувал тази раса в желанието си да убие всички норовородени момчета. Що се отнася до самия Ридик, офицерът се опитал да го удуши със собствената му пъпна връв. Детето обаче оцеляло и в крайна сметка се превърнало в един 1.80 м висок мускулест, брутален и безцеремонен тип, носещ в себе си гнева на една цяла раса. Един от последните живи хора от Фюрия.

 
системни изисквания
Pentium D 805, 1GB RAM (2GB за Vista), Radeon HD 2600 XT или GeForce 6800 Ultra, Win XP SP2/Vista
напиши коментар
 

4 мнения
профил »
Mitaka23 каза на 17.05.2009, 23:22 ?. :

немога да ги разбера тия компании вече има такава игра тука само графиката е хубава еееееее умразнами от такива боклуци

389 мнения
профил »
Draksis каза на 18.05.2009, 09:11 ?. :

Надявам се, разбираш, че не може само хитове да има на пазара, в такъв случай оригиналността би се изчерпала още преди 12 години...

За мен обаче играта е като F.E.A.R. 2 - отбиване на номера, преди грандиозното завръщане на едно достойно продължение. А дано. А на тези, които се оплакват - бъдете благодарни, че от време на време излизат и такива игри - неоригинални, но полирани до съвършенство. Иначе Blizz въобще нямаше и да ги има, нали се сещате?

145 мнения
профил »
Fenrir каза на 18.05.2009, 11:17 ?. :

Ридик си е Ридик.Нямам нищо против един попроменен Butcher's Bay, макар че и аз съм в известна степен разочарован. :)

99 мнения
профил »
Statis каза на 18.05.2009, 11:39 ?. :

Escape From Butcher Bay така и не я доиграх навремето. Бяха ми я дали на диск и доколкото си спомням бях още в началото и някъде тогава компа ми се развали и направо трябваше да си взимам нов. След това все се канех пак да я почна, ама все забравях и в крайна сметка повече не съм я играл. И може би затова сега не виждам недостатъците на Assault on Dark Athena, която много ми харесва.

693 мнения
профил »
perro каза на 20.05.2009, 13:50 ?. :

Играта е ок ако си падаш по Ридик.
Но не знам точно защо, но визията не ме впечатли мен - водата ми се вижда с консистенция на машинно масло, прекалената лъскавост на всичко ме дразни, а детайлността на хората (и не само) не са ми достатъчни.
А може Ридик да не харесва Radeon 4850 :)

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 08:54 ?. :

Ne e losha igrata kefi ME.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 19.08.2009, 19:42 ?. :

Ако беше в 3-то лице щеше да ми хареса повече.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Превю:
Пригответе се за пролетно чупене на кости в компанията на мускулестия герой на Вин Дизел, атакуващ мрачната вътрешност на пиратския кораб Dark Athena.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69