facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Chessmaster 8000
Ревю | 24.01.2001 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
mattel interactive
Издател:
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Има едни малки квадратни шоколадчета с ментов пълнеж. Казват се After Eight. Te се отличават с една уникална особеност - или ги харесваш, или повече никога не се приближаваш до тях. С шаха историята е същата. Или го играеш, или не. Средно положение няма. Съвсем друг е въпросът докъде желанието се покрива с възможностите. Но всъщност това няма значение, важна е идеята.

Е, ако харесвате шах и имате компютър, най-искрено ви препоръчвам да си намерите Chessmaster 8000. Това е много повече от проста симулация на играта, която ще ви срещне с пресметлив и адски досаден изкуствен противник. На едно единствено CD освен самия шах са натъпкани и всевъзможни други интересни "неща". Има огромна библиотека, в която са поместени всички термини, свързани по някакъв начин с темата. Може да прозвучи невероятно, но те са наистина много. Подробно са описани всички откривания на партия, видовете защити, атаки и т.н. като всяка една от тях е обяснена пълно и подробно. Вътре има и над сто партии, изиграни от 1790-та до днес... Коментарите по тях не са кой знае какво, но напълно могат да ви дадат представа за това, което се случва на дъската.

Преди да започнете да играете е хубаво да си изберете определена сложност, която приблизително да отговаря на вашите способности. Нивата са подредени под имената на различни хора. Възможностите са няколко. Първата половина от списъка се състои от прочути шахматисти, втората съдържа обикновени ухилени американци. На върха на пирамидата е поставен абсолютно измислен субект, който носи името на играта. Разликите в началото на листа са свързани със стила на вашия противник, а в края - най-вече със степента на трудност. Така например, ако се изправите срещу Ананд, ще се срещнете с офанзивен противник, добре привикнал към черните фигури с рейтинг, клонящ към плюс безкрайност. Ако искате, можете да си изберете и Райна, която се намира почти в дъното. За нея е написано, че силно надценява способностите на кралицата (затова ще я матирате адски бързо).

Самият Chessmaster e доста силен опонент. Изкуственият "интелект" на тая гадина явно е най-доброто по рода си, правено до момента. Трябва да проявите наистина завидни умения, за да успеете да го прецакате. Лично на мен той ми извади душичката. След петото поредно поражение се възползвах от една опция и си пуснах осем кралици срещу съответното количество пешки. Резултатът ми оправи настроението за цели десет минути. :-)

Chessmaster 8000 е подходящ и за абсолютно начинаещи. Има опция с детска стая, в която фигурките са направени малко по-весели, а противниците не ви разбиват толкова бързо. Освен това получавате подробни съвети и обяснения.

За графиката и озвучаването могат да се кажат само хубави думи. Всичко е приятно и изчистено. Авторите явно са се съобразили с факта, че в игри от този тип човек се взира доста продължително в екрана. Има допълнителни прозорци, които можете да отваряте и затваряте. Някои от тях определено са полезни. Можете да пуснете шаха и в една симпатична миниатюрна форма, след което да играете, докато сте в интернет или пък вършите някоя друга глупост. 

 
системни изисквания
Pentium II 233 Mhz, 48MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15